Suomen kannattajilla oli lauantaina syytä juhlia.

Suomi kaatoi jälleen Walesin

Suomen A-maajoukkue teki lauantaina sen, mitä odotettiinkin, ja kukisti Walesin lukemin 2-1 (1-1) MM-karsintaottelussa Olympiastadionilla. Huuhkajien osumista vastasivat Roni Porokara ja Niklas Moisander.

Porokaralle ensimmäinen karsintamaali

Ottelu alkoi tunnustellen, mutta Huuhkajat ottivat pian pelin haltuunsa. Kotiyleisön riemuksi tulosta syntyi jo reilun neljän minuutin pelin jälkeen.

Roman Eremenko syötti rangaistusalueelle Jonatan Johanssonille, joka harhautti walesilaispuolustaja Ashley Williamsin ja laukoi nopeasti. Maalivahti Wayne Hennessey torjui vaivoin Johanssonin kärkkärin, mutta paluupallosta Roni Porokara pääsi sijoittamaan rauhallisesti Suomen 1-0-johtoon. Osuma oli Porokaran toinen A-maajoukkueessa ja ensimmäinen karsintapeleissä.

Maalin jälkeen peli pysyi suomalaisten hallinnassa, mutta hyviin maalipaikkoihin ei päästy. Sen sijaan Wales sai 17. minuutilla vastahyökkäyksen, jossa pallo pelattiin David Vaughanille vasempaan laitaan. Tämä syötti maalille, ja Craig Bellamy sai vapaasti liukua pallon ohi Jussi Jääskeläisen. Tilanne oli tasan 1-1.

Suomi oli siirtyä uudelleen johtoon pari minuuttia myöhemmin, mutta Petri Pasasen pusku kulmapotkusta leijaili hieman Walesin maalin yli.

Walesilaisilla oli tilaisuutensa 25. minuutilla, kun Bellamy pääsi puolittain irti vasemmalta laidalta. Jääskeläinen kuitenkin liimasi köykäiseksi jääneen laukauksen.

Ensimmäisen puoliajan lopulla Suomella oli jälleen muutama hyvä tilanne. Nopea hyökkäys 42. minuutilla poiki laukaisupaikat sekä Johanssonille että Porokaralle, mutta Walesin toppari James Collins peitti kummankin yritykset.

Seuraavaksi Suomi pelasi pitkän hyökkäyksen, jonka päätteeksi Jari Litmanen petasi vetopaikan Tim Sparville. Tämän tykitys noin 30 metristä suuntautui kuitenkin keskelle maalia. Näin tauolle mentiin tasalukemissa.

Toisella puoliajan alussa peli aaltoili kentän päästä toiseen, mutta kunnon maalitilanteita ei saatu luotua.

Reilun tunnin jälkeen kumpikin joukkue haki tuoretta voimaa vaihtopenkiltä. Suomen päävalmentaja Stuart Baxter vaihtoi kentälle Kasper Hämäläisen, joka murtautuikin pian Eremenkon syötöstä rangaistusalueelle. Walesilaisvahti Hennesey kuitenkin venytti upeasti kulmaksi Hämäläisen alanurkkasijoituksen. Osuma oli nuoren puolustajan A-maajoukkueuran ensimmäinen.

Suomen peli piristyi selvästi, ja 77. minuutilla nähtiin komea johtomaali. Pitkän hyökkäyksen päätteeksi Porokara syötti ylösnousseelle Niklas Moisanderille, joka ajoi sisään rangaistusalueelle, harhautti toppari Collinsin ja tuikkasi pallon takakulmaan ohi Henneseyn. Lukemat olivat riemukkaasti 2-1 isännille.

Ottelun lopussa Wales loi vielä painetta Huuhkajien maalille, mutta Jääskeläinen osoitti huipputorjunnallaan olevansa mies paikallaan Suomen tolppien välissä. Voitolla Stuart Baxterin miehistö varmisti kolmannen sijan karsintalohkossaan.

Takaiskuna Suomelle tulivat Hannu Tihisen ja Pasasen varoitukset, jotka pitävät kaksikon sivussa vierasottelusta Saksaa vastaan.

Päävalmentaja Baxter oli pelin jälkeen tyytyväinen joukkueeseensa.

- Mielestäni pelasimme hyvin. Teimme muutaman virheen, jotka pitivät pelin pitkään tiukkana. Esitys oli kuitenkin hyvä ja me kehitymme, Baxter arvioi tuoreeltaan Canal+:n haastattelussa.

- Olen erityisen tyytyväinen Niklas Moisanderiin, enkä tarkoita pelkästään hänen maaliaan. Muutkin pojat hoitivat ruutunsa hyvin.