Pikkuhuuhkajat ottivat avausvoittonsa

Alle 21-vuotiaiden (1.1.1988) jalkapallomaajoukkue kohtasi tiistaina (13.10.) Liechtensteinin EM-karsinnassa. Suomi avasi pistetilinsä selvällä 4-0-voitolla.

Pehmeä kenttä

Molemmat joukkueet lähtivät otteluun hakemaan EM-karsinnan avauspisteitä. Olosuhteet eivät Eschenissä suosineet taitojalkapalloa, kun sade huuhtoi kenttää jo neljättä päivää. Pehmeästä alustasta huolimatta pelin juoni oli alusta asti selvä. Suomi piti palloa ja pyrki murtautumaan Liechtensteinin puolustuksen läpi kotijoukkueen keskittyessä pitämään ryhmänsä tiiviinä. Vaikeissa oloissa avausjaksoa väritti myös ottelun kyproslainen erotuomari Panayiotis Kailis, joka salli railakkaan pelin molemmille joukkueille.

Suomen maalissa pelannut Lukas Hradecky oli avausvartin täysin työtön. Esbjerg fB:n maalivahti sai seurata tolppien välistä Pikkuhuuhkajien yrityksiä murtaa Liechtensteinin puolustusmuuri. Hradeckyn täytyi olla kuitenkin koko ajan hereillä, sillä pallonriistojen jälkeen kotijoukkue pyrki pelaamaan pallon nopeasti ja suoraviivaisesti kärkeen Andreas Christenille.

Suomen peli toimi parhaiten kentän vasemmalla laidalla, jossa Jukka Raitala ja Mikko Sumusalo aiheuttivat nousuillaan jatkuvasti vaikeuksia vastustajan sumppupuolustukselle. Sumusalo onnistui murtautumaan muutama minuutti ennen tauko maalipaikkaan, mutta maalissa pelannut Benjamin Büchelin onnistui torjua HJK:n laiturin yritys. Irtopalloon ensimmäisenä ehtinyt Jonne Hjelmkään ei pystynyt tekemään pelin avausmaalia.
Hjelm iski kahdesti

Tauon jälkeen Suomen kärsivällinen yrittäminen palkittiin. Teemu Pukki iski toisen osumansa kuluvassa karsinnassa ohittamalla Büchelin ottelun 49. minuutilla. Pukki seurasi vapaapotkun loppuun asti ja pääsi ensimmäisenä maalineduspalloon.

Suomen juhlat olivat päättyä ikävästi 1-0-johdossa, kun Liechtensteinin kärki pääsi nokikkain Lukas Hradeckyn kanssa. Hradecky torjui kuitenkin läpiajon, eikä ottelusta tullut Pikkuhuuhkajille liian vaikea.

Liechtensteinin toiveet karsintapisteistä murenivat, kun avausjaksolla lähellä onnistumista ollut Jonne Hjelm onnistui 66 minuutin kohdalla. Illan toinen osuma oli pelin komein Pukin kaivettua pallon itselleen Liechtensteinin päädyssä puolustajan jaloista ja vapautettua Hjelmin nokikkain Büchelin kanssa. Hjelm ampui varmasti maalin etunurkkaan.

Toinen maali katkaisi Liechtensteinin pyristelyt ja ottelun loppu oli Suomen näytöstä. Hjelm teki illan toisen osumansa vartti ennen loppua, kun Büchel ei pystynyt vangitsemaan Sebastian Mannströmin laidalta lähettämää vapaapotkua.

Aleksej Kangaskolkkakorvasi seurakaverinsa Jonne Hjelmin ottelun 78. minuutilla. Tampere Unitedin nuorukaisille merkittiin yhteensä kolme maalia, kun Kangaskolkka upotti lisäajalla loppunumeroiksi 0-4 Toni Kolehmaisen erinomaisen läpisyötön jälkeen.

- Vaikea ottelu, mutta tiesimme kärsivällisyyden ratkaisevan. Pelin edetessä saimme tilanteita, kun jaksoimme liikuttaa palloa ja pelata aggressiivisesti. Meillä oli todella hyvä työmoraali pehmeällä kentällä, joka vaati pelaajilta paljon. Olen erityisen iloinen Jonne Hjelmin maaleista ja Mikko Sumusalon otteisiin avauksessa. Myös Lukas Hradeckyn ainoa torjunta tuli oikeaan saumaan, valmentaja Markku Kanerva sanoi.

Suomen karsintalohkossa pelattiin tiistaina myös toinen ottelu. Hollanti murskasi Puolan vieraskentällä selkein lukemin 4-0 (1-0). Hollannin sankari oli Ricky van Wolfswinkel hattutempullaan. Suomen karsintaurakka jatkuu vielä tämän vuoden puolella vierasottelulla Espanjaa vastaan. Joukkueet kohtaavat Córdobassa 13.11. Ottelua voi seurata suorana lähetyksenä TV Viideltä.