Ruotsi voitti turnauksen, Suomi 2. Venäjä 3. Saksa 4.

Otteluraportit Suomen otteluista:

Venäjä piinasi naisleijonia voittolaukauskilpailuun saakka
Suomi – Venäjä 4-3 (2-0, 0-0, 1-3, 0-0, 1-0)

Helpolla eivät Suomen naiset itseään päästäneet. Suomi voitti Venäjän Ruotsin Euro Hockey Tourilla vasta voittolaukauskilpailussa 4-3.  Ratkaisevan maalin laukoi neljäntenä suomalaisena yrittämään päässyt Linda Välimäki.

Suomi sai otteluun tällä kertaa melko vauhdikkaan lähdön. Reilun viiden minuutin pelin jälkeen Emma Laaksonen lähetti Venla Hovin vauhtiin hyökkäysalueella. Tämä nousi röyhkeästi Venäjän maalille, laukoi ja tuuppasi oman paluukiekkonsa verkkoon vielä maalin takakulmalta. Minuuttia myöhemmin Terhi Mertanen teki puolustajan tontiltaan näyttävän nousun ja suti sen päätteeksi kiekon ilmasta ohi Venäjän maalissa hieman epävarmasti torjuneen Nadezhda Alexandrovan. Syöttäjinä Mertasen maaliin toimivat Karoliina Rantamäki ja Mari Saarinen. Maalien jälkeen suomalaisten ote aavistuksen herpaantui ja täydellisestä kiekonhallinnasta huolimatta lisämaaleja ei avauserässä enää nähty.

Toinen erä jäi kokonaan maalittomaksi. Suomella oli erässä useita hyviäkin tilaisuuksia katkaista lopullisesti venäläisten selkäranka, mutta tällä kertaa ratkaisu jäi myöhempiin vaiheisiin.

Kolmas erä näytti toteen erään jääkiekon perussäännöistä. Jos et käytä tilanteitasi aikanaan hyväksesi, vastustaja tekee sen varmasti. Venäjä sai Suomen hukatuista maalintekopaikoista lisää virtaa kintereisiinsä ja pääsi koko ajan paremmin peliin mukaan. Vajaan viiden peliminuutin jälkeen, kun kaksi suomalaista istui rangaistusaitiossa hieman kevyesti puhalletuista rikkeistä, Venäjä tuuletti avausmaaliaan. Maalin laukoi Alexandra Kapustina. Erän puolivälin jälkeen Ekaterina Lebedeva runnoi väkisin 2-2 -tasoituksen aivan Suomen maalin edestä. Seuraavassa vaihdossa Linda Välimäki otti tärkeän aloitusvoiton Venäjän puolustusalueella, ja veivasi vielä maalivahti Alexandrovasta ponnahtaneen Rosa Lindstedtin laukauksen verkkoon. Suomen yhden maalin johtoasema ei kuitenkaan kauaa säilynyt. Viitisen minuuttia ennen varsinaisen peliajan päättymistä Ekaterina Smolentseva laukoi tarkasti 3-3 -tasoituksen ohi Suomen maalissa tänään ensimmäisen jääkiekkomaaottelunsa torjuneen Anna Vanhatalon.

Viiden minuutin jatkoaika oli maaliton ja voittajan selvittämiseksi ottelussa mentiin voittolaukauskilpailuun. Molempien joukkueiden kolme ensimmäistä laukojaa epäonnistuivat. Kun neljäntenä suomalaisena laukomaan päässyt Välimäki teki vastustamattoman tahtomaalin ja Vanhatalo torjui vastaavan venäläisyrityksen, ratkesi voitto lopulta naisleijonille. Joukkueiden parhaina pelaajina palkittiin Suomen Jenni Hiirikoski ja Venäjän Alexandra Vafina.

Suomen päävalmentaja Pekka Hämäläinen korosti ottelun jälkeen joukkueelle kärsivällisyyden merkitystä. ”Koko ottelu pitää pystyä pelaamaan kärsivällisesti, vaihto kerrallaan, itseensä ja omaan systeemiinsä luottaen”, kertasi Hämäläinen. ”Tänään näimme vain ajoittain yksittäisiä hyviä yksilösuorituksia. Huomiseen Ruotsi-otteluun lähdetään voittamaan, nauttimaan pelaamisesta, pitämään yllä läpi ottelun kestävä hyvä tekeminen ja ilme”, evästi Hämäläinen.

Suomen naisille voitto vaikeassa avausottelussa
Suomi-Saksa 2-1 (0-0, 1-0, 1-1)

Naisleijonat ottivat arvokkaan kolmen pisteen voiton Ruotsin Brommassa pelattavan Euro Hockey Tourin avausottelussa. Vastustaja Saksa kaatui tahmeaksi ja erittäin vähämaaliseksi muodostuneessa ottelussa maalein 2-1.

Avausottelu osoittautui Suomelle kovin vaikeaksi. Saksalaisten päivän taktiikka koostui lähinnä puolustamisesta eikä Suomi välttynyt mitenkään lyömästä päätään seinään. Kerta toisensa jälkeen sinivalkoiset puskivat kiekon kanssa keskelle saksalaisten miehittämää maalinedustaa ja joka kerta myös saivat todeta tulleensa huonoon kulmaan, pieneen tilaan tai liian lähelle maalia. Kun suomalaiset malttoivat pelata syöttöpeliä, onnistui Saksa taas keskustan puolustamisessa ja pystyi pitämään naisleijonien syötöt vaarattomimmilla alueilla laidoilla ja siniviivalla. Vaikka Saksa joutui puolustaessaan käyttämään myös sääntöjen vastaisia otteita, eivät avauserän ylivoimatilanteet tuottaneet yhtään parempaa tulosta. Osansa suomalaisten tehottomuuteen oli myös saksalaisten parhaana palkitulla, hyvin perustorjunnoissaan onnistuneella maalivahti Viona Harrerilla.

Toisen erän alkupuoliskolla Suomi sai kaksi rangaistusta, mikä hieman hillitsi pyöritystä Saksan päädyssä. Vasta viitisen minuuttia ennen toista erätaukoa Karoliina Rantamäki onnistui laukomaan komean ja helpottavan 1-0 – osuman aivan maalin ylänurkkaan. Syötön avausmaaliin antoivat ketjukaverit Anne Helin ja Marjo Voutilainen.

Päätöserässä Suomi hallitsi kiekollista peliä taas mielin määrin. Viiden minuutin pelin jälkeen Nora Tallus käänsi Saija Sirviön siniviivalaukauksen hienosti maalivahdin edestä verkon perukoille ja lisäsi Suomen johtonumeroiksi 2-0. Ottelun viimeisen maalin teki Saksan Nina Kamenik, joka karkasi läpiajoon suomalaisten hioessa hyökkäystään vastustajan päädyssä. Saksalaiset joutuivat ottamaan kolmannessa erässä vielä pari rangaistusta, mutta jälleen naisleijonat saivat todeta ainoastaan maalinteon vaikeuden.

Vaikka ottelun jälkeen ei suomalaisleirissä kovin tyytyväisiä ilmeitä tavattukaan, oli lopputulos, kolmen pisteen voitto, oikein hyvä. Myös yrittäminen ja aktiivisuus olivat hyvää tänään. Sen sijaan sekä maalinteon tukitoimien että puolustusvalmiuden pitää parantua ja ratkaisujen kannattaa olla suoraviivaisempia huomista Venäjä-ottelua ajatellen.

Joukkueiden parhaina palkittiin Suomen Emma Laaksonen ja Saksan Viona Harrer.