Käytämme evästeitä tarjoamamme sisällön ja mainosten räätälöimiseen, sosiaalisen median ominaisuuksien tukemiseen ja kävijämäärämme analysoimiseen. Jaamme myös sosiaalisen median, mainosalan ja analytiikka-alan kumppaneillemme tietoa siitä, kuinka käytät sivustoamme. Näytä tiedot
Sulje

Freestylen maailmancupin ensi-ilta Suomulla ylitti odotukset

 
Freestylen maailmancupin ensi-ilta Suomulla ylitti odotukset

Freestyle Premiere eli freestylen maailmancupkauden avaustapahtuma Suomutunturilla saatiin päätöksen kiitosten kera. Kokonaisuudessaan sadan hengen voimin toteutettu kilpailuviikko ylitti odotukset ja niin FIS, joukkueet kuin kilpailuvieraatkin esittivät tyytyväisyytensä kilpailuorganisaatiolle.

Viikon aikana Suomun kumpareikossa kilpaili 105 urheilijaa kahdessa Eurooppa-cupin ja kahdessa maailmancupin kilpailussa. Joukkueita oli saapunut 23 eri maasta, kaukaisimmat Etelä-Afrikasta. Tiiviistä aikataulusta huolimatta kisatapahtumat vietiin läpi ongelmitta. Kilpailunjohtaja Kari Miettunen johti organisaatiota kokemuksella ja kiitti erinomaisesta tiimityöstä.
”Ilman rautaisia ammattilaisia ja hyviä tiimityönosaajia tämä ei olisi onnistunut. He johtivat hyvin uskomattomiin suorituksiin venynyttä vapaaehtoisten joukkoa, Avalance Ski Clubin ja Kemijärven oppilaitosten porukkaa.”

Kansainvälisen Hiihtoliiton edustajat, freestylen koordinaattori Joe Fitzgerald ja kilpailun TD (tekninen asiantuntija) Seiichi Kato, näkevät mielellään kauden avaustapahtuman Suomessa myös jatkossa.
”Kaikki sujui aikataulussa, eikä suuria ongelmia tullut esille. Tämä on tapahtuma, joka pitää järjestää myös jatkossa, joka vuosi tästä eteenpäin”, Kato kiitteli.

Kilpailujen lisäksi Suomulla nähtiin myös upeita oheistapahtumia. Perjantai-illan avajaisten aikaan Suomu loisti kaamoksessa, kun näyttelijä-ohjaaja Kari Väänäsen suunnittelema ja ohjaama show sai ensi-iltansa. Avajaistapahtumaa ja perjantain toisen maailmancupin kilpailun finaalia oli saapunut katsomaan noin 2 000 ihmistä.
”Minulla oli visio ohjelmasta, joten oli luonnollista, että myös toteutin sen. Ajattelin, että kun ollaan pohjoisessa, niin pitää olla ainakin tulta, poroja ja kelkkoja. Emme ottaneet avajaisohjelmaa liian vakavasti. Päätimme jo etukäteen, että säilytämme pilkkeen silmäkulmassa tuli mitä tuli.”

Tapahtuma näkyi mediassa laajasti

Freestyle Premiereen kohdistunut huomio kasvoi, kun Suomu sai järjestettäväkseen toisenkin maailmancupin osakilpailun. Ranskan Meribél kärsi lumenpuutteesta ja vuorokauden varoitusajalla kilpailu siirrettiin Suomeen ja Suomulle. Perjantai-illan kilpailun televisiointi onnistui lauantain tapaan ja kaiken kaikkiaan kilpailut näkyvät yli 30 maassa.

Mediaa oli akkreditoitunut kilpailuun kokonaisuudessaan noin 80. Kumparelaskun luvatusta maasta Japanista Suomeen oli saapunut 30 toimittajaa. Mediapeitto oli kokonaisuudessaan hyvä. Freestylen maailmancupin TV-lähetyksiä seurasi MTV3 ja MTV3MAX -kanavilla kaikkiaan yli 150.000 suomalaista. Viikonlopun päälähetys lauantaina 12.12. klo 14:39–15:45 keräsi keskimäärin 67.000 katsojaa.

”Kisat näkyivät hyvin kotimaassa ja niissä yli 30 maassa, joissa kisoista tulee ohjelmaa. Kemijärvi, Suomu ja Lappi tarjosivat kisatapahtuman lisäksi aitoa Lapin eksotiikkaa avajaisten, kisalähetyksissä nähdyn alueen esittelyvideon, tulien, porojen ja lappilaisen tunnelman kautta. TV-kuva ja fotot toimivat erinomaisesti käyntikorttina alueen matkailun edistämisessä”, Freestyle Premieren pääsihteeri Marko Mustonen analysoi.

Kilpailun nettisivuilla vierailtiin myös ahkerasti. Suomen lisäksi sivuilta etsittiin tietoja eniten Pohjois-Amerikasta, Yhdysvalloista ja Kanadasta, ja Japanista. Internetin vahvuus nopeana tiedonvälittäjänä huomattiin myös Suomulla.
”Tuoreimmat uutiset, tulokset ja tietysti kuvat kiinnostivat eniten. Kun nettipäivitys toimi erinomaisesti, on helppoa ohjata ihmisiä nettiin, josta he saivat tarvitsemansa tiedon. Facebook-sivustomme täyttyi faneista parissa päivässä ja freestylekansa ympäri maailman kommentoi statuspäivityksiä. Tulevaisuudessa meidän tulee huomioida niin sanotut uusmediat vieläkin paremmin”, lehdistöpäällikkö Soili Hirvonen mietti.

Nuoret kumparelupaukset lunastivat paikkansa

Suomen freestylemaajoukkueelta kotikisat eivät sujuneet parhaalla mahdollisella tavalla. Maailmancupjoukkueesta vain Arttu Kiramo ylsi lauantain kilpailussa finaaliin, mutta menetti menestysmahdollisuutensa finaalissa epäonnistuneeseen alahyppyyn. Parhaasta suomalaistuloksesta vastasi lauantaina toiseen maailmancupin starttiinsa lähtenyt vasta 16-vuotias Jussi Penttala. Penttala laski kovassa seurassa 14.

Päävalmentaja Pekka Lehtikallio oli pettynyt muiden suomalaisten panokseen, mutta iloitsi nuorten esiinmarssista.
”Aivan uskomaton suoritus Jussilta. Meillä ei ole ollut pitkään aikaan noin nuorta laskijaa maailmancupin finaaleissa.”

Tapio Luusua ja Harri Kyllönen karsiutuivat molempina kisapäivinä finaaleista. Molemmat sortuivat sekä virheisiin että liian ”pehmoiseen” laskuun. Helpohkossa rinteessä Luusuan tekninen osaaminen ei auttanut, koska piste-erot syntyivät lähinnä hypyistä ja nopeasta laskusta.

Freestylen kumparelaskun maailmancup jatkuu tammikuun 8. ja 9. päivinä Kanadan Calgaryssa. Suomesta kilpailuun lähtee Vancouverin olympialaisiin tähtäävä ryhmä: Luusua, Kiramo, Kyllönen ja polvivammasta hyvää vauhtia toipuva Mikko Ronkainen.

Freestylen tiedotteesta / UrheiluSuomi.com


Takaisin edelliselle sivulle