Naisleijonat taistellen pronssiotteluun

Kanada-Suomi 5-0 (2-0, 2-0, 1-0)

Suomen Naisleijonien taistelu kohti mitalia Vancouverin olympialaisissa jatkui varhain tiistai-aamuna. Välieräottelussa vastaan luisteli kisojen emäntämaa ja ennakkosuosikki Kanada. Aikaisemmin samana päivänä Ruotsi koki 9-1 tappion toista olympiasuosikkia USA:a vastaan. Suomen ja Kanadan välistä ottelua seurasi paikanpäällä yli 15 000 katsojaa.

Suomi oli valmistautunut otteluun hyvin ja oli keskittyneesti mukana alusta alkaen pyrkien puolustamaan kovalla asenteella. Intensiteetti ottelussa olikin eri luokkaa kuin Ruotsin ja USA:n kohtaamisessa. Suomen hyvästä alusta huolimatta Kanada sai kiekon Suomen maaliin Cherie Piperin toimesta ensimmäistä kertaa ajassa 5:22. Suomi oli ajoittain vaikeuksissa omalla puolustusalueella maalinedustan merkkauspelissä. Ajassa 14:30 siitä saatiin oppia ”emännän kädestä”, kun Minnesota Duluthin yliopistossa Saara Tuomisen, Heidi Pelttarin ja Mariia Posan seurakaverina pelaava Haley Irwin tuikkasi kiekon maaliin. Aitiopaikalla tilannetta seurasi kolme suomalaispelaajaa.

Toisessa erässä komento jatkui ensimmäisen erän kaltaisena. Suomen hieno taistelu sai kuitenkin kylmää vettä niskaan erän loppupuolella, kun molemmilla joukkueilla oli jäähyllä yksi pelaaja. Kanadan Megan Agosta pääsi laittamaan kiekon maaliin Suomen maalin edestä. Agosta teki maalillaan olympiahistoriaa; maali oli hänelle kisojen yhdeksäs ja samalla hän ohitti tilastoa johtaneen maannaisensa Danielle Goyetten. Luvut kahden erän jälkeen Kanadalle 3-0.

Kolmannen erän alussa Suomi taisteli pois yhden alivoiman. Kanada jatkoi maalintekoa kuitenkin jo muutaman minuutin kuluttua, kun Haley Irwin viimeisteli 4-0 ajassa 44:23 tuplaten samalla kisojen maalimääränsä neljään. Ottelun viimeinen maali nähtiin ajassa 44:23, kun Caroline Quellette viimeisteli alivoimalla luvuiksi 5-0.

Suomen taistelun ruumiillistuma ottelussa oli maalivahti Noora Räty, joka torjui kaikkiaan 50 kertaa osoittaen olevansa huippuvireessä. Kanadan Shannon Szabados torjui ottelussa 11 kertaa.

Suomen naisleijonat taistelivat ottelun loppuun asti pystyssä päin, antoivat tunnustuksen vastustajalle voitosta ja vakuuttivat ottelun jälkeisissä haastatteluissa olevansa valmiita pronssiottelussa Ruotsia vastaan. Ottelu alkaa torstai-iltana klo 21:00 Suomen aikaa. USA ja Kanada pelaavat olympiakullasta samana yönä klo 00:30 alkaen.