Kiramo päätti maailmancupkauden uran parhaaseen sijoitukseen Sierra Nevadassa

Kauden maailmancup kolmen miehen ylivoimaa

Freestylen maailmancup päätettiin tänään kumpareiden osalta Espanjan Sierra Nevadassa. Edellispäivien aurinko ei saatellut laskijoita kumpareikkoon, vaan sankka lumipyry viivästytti kisaa ja näkyvyys kisarinteessä oli hetkittäin erittäin huono.

Suomen kaksikko Arttu Kiramo ja Juuso Lahtela joutuivat odottelemaan pitkään lähtöpaikalla, kun lumipyry vei näkyvyyden kesken naisten alkukilpailun. Kolmantena laskenut Kiramo sai kuitenkin alkukilpailuun kelpo laskun ja oli 15:s.

”Sauva jäi ylähypyn lähdössä suksen alle jumiin, mutta ei se tainnut näkyä hypyssä. Muuten oli ihan ok lasku. Baana oli kisassa taas treenejä helpompi, harmittaa, etten päästänyt tarpeeksi kovaa, olisin voinut antaa laskun tulla kovempaakin”, Kiramo kertoi alkukilpailulaskun jälkeen.

Finaaliin Kiramo lähti rennolla otteella. Kiramo paransi aikaansa, mutta alahypylle tulossa alkukilpailulaskua kovempi vauhti kostautui jälleen hieman. Kiramo joutui punnertamaan alastulon jälkeen itsensä kyykystä ylös. Tuomaripisteissä tämä näkyi heti alahypyn kohdalla.

”Laskin kyllä kovempaa kuin alkukisassa, vähän otin alahypylle kiinni, olisi periaatteessa pitänyt vaan antaa tulla. Alahyppy onnistui nyt finaalissa paremmin kuin kertaakaan tällä kaudella finaalissa, mutta edelleen mokasin”, Kiramo kertasi.

Kiramon finaalin 12:s sija (22.62 p.) on hänen uran paras maailmancupin sijoituksensa. Paremmin Kiramo on laskenut vain viime kaudella Japanin MM-kilpailuissa, kun hän oli yhdeksäs. Kaudesta jäi Kiramolle hieman kaksijakoiset tunnelmat.

”Hyvä fiilis on nyt, väsymys ei iskenyt ja mahtavaa päättää kausi parhaaseen (sijoitukseen) maailmancupissa. Tammikuu oli rankka, olympialaiset veivät tosi paljon energiaa ja Åressa olin aika väsynyt. Nyt tuntuu hyvältä”, Kiramo arvioi koko kauttaan.

Lahtelalla hyvä lasku loppui alahyppyyn, kun hän otti voltissa jalat hieman liian aikaisin alle. Lahtelan sijoitus oli 22:s (20.72 p.).

”En oikein nähnyt alastuloa ja koukistin backfullissa (taaksepäin voltti koko kierteellä) jalat alle. Se oli moka ja hyppy pyöri vähän yli. Muuten baana oli tosi helppo. Harmittaa, kun en muistanut, että kisassa aina lanattu rinne on treenejä helpompi laskea”, Lahtela harmitteli virhettään.

Miesten maailmancupin finaaliosakilpailun voitti Ranskan Guilbaut Colas pistein 25.66 p. Toiseksi taituroi ylähypyn alastulossa sattuneesta virheestä huolimatta Australian Dale Begg-Smith (24.77 p.) ja kolmanneksi Colas’n maanmies Pierre Ochs (24.14 p.).

Naisten kilpailun voitti hieman yllättäen Yhdysvaltojen Eliza Outtrim (24.38 p.), toinen oli viimeisen kilpailunsa laskenut Itävallan konkari Margarita Marbler (23.73 p.) ja kolmas Yhdysvaltain Heather McPhie (23.71 p.).

Begg-Smith maailmancupin ykkönen

Miesten maailmancup oli kaudella 2009/2010 kolmen laskijan näytöstä. Begg-Smith, Colas ja Ruotsin Jesper Björnlund veivät kolmisin kaikki maailmancupin osakilpailuvoitot. Vain Kanadan Alexandre Bilodeau haastoi heidät kauden tärkeimmässä kilpailussa ja voitti olympiakultaa.

Begg-Smith keräsi kauden aikana 693 pistettä, Colas nousi hyvän viimeisen osakilpailun avulla toiseksi pistein 615 ja tänään epäonnistunut Björnlund kokosi 552 pistettä. Suomalaisista Kiramo sijoittui parhaiten ollen 21:s pistein 118. Muut suomalaiset (pisteet suluissa): 25. Tapio Luusua (90), 30. Mikko Ronkainen (77), 36. Juuso Lahtela (56), 46. Harri Kyllönen (31), 48. Jussi Penttala (23), 51. Ville Miettunen (18) ja 55. Niko Pekkanen (9).

Naisissa voittaja oli Kanadan Jennifer Heil pistein 725, toiseksi sijoittui McPhie (616) ja kolmanneksi samoin pistein Yhdysvaltain Hannah Kearney.