Viron pojat löivät Suomen

Viro löi Suomen 3-0 lentopallon alle 20-vuotiaiden poikien EM-karsintojen avauspäivänä Portugalin Lamegossa. Erät olivat 30-28, 25-17 ja 25-14. Suomi pystyi ensimmäisessä erässä hyvään taisteluun, mutta toisessa ja kolmannessa erässä ei toimivaa kuusikkoa löytynyt vaihdoista huolimatta.

Suomen vastaanottoprosentti oli koko ottelussa vain 47, kun se Virolla oli 70. Samoin hyökkäystehoissa (28 %) Suomi oli selvästi jäljessä Viroa (49 %).

Suomi aloitti ottelun kokoonpanolla, jossa passarina oli Mikko Kallioniemi, liberona Jussi Mäkinen, keskipelaajina Tuomas Hautala ja Ville Louhela, yleispelaajina Oskar Muurinen ja Eetu Pennanen sekä hakkurina Petteri Friberg.

Kallioniemi ja Mikko Marttila passasivat ottelun suurin piirtein puoliksi ja ensimmäisen maaottelunsa pelannut Marttila onnistui passipelissään kelvollisesti. Pennasella oli myös ensimmäinen maaottelu, ja hän pelasi koko ottelun kohtuullisen hyvin. Ensimmäisen erän puolivälissä hakkuriksi tullut Joni Savimäki pelasi aluksi hyvin, mutta hyytyi ottelun lopussa.

Turnauksen alkujännitys näkyi molempien joukkueiden esityksissä avauserässä hermoiluna ja helppoina virheinä. Suomelta Savimäen lisäksi myös Eemeli Kouki pääsi kentälle, kun vastaanottoon haettiin varmuutta. Viro iski kovia hyppysyöttöjä, mutta teki niissä myös paljon virheitä. Suomen syötöt puolestaan olivat liian pehmeitä.
Ensimmäisen erän tappio oli ottelun kulminaatiopiste, eikä Suomi päässyt seuraavissa erissä omaan peliinsä. Toisessa erässä Suomi hetken aikaa rimpuili Louhelan hyvien esitysten ansiosta. Loppu meni selkeästi Virolle.
Viron joukkueesta nousi hyvin esiin passari Martti Keel, joka on suomalaisillekin tutun pelaajan ja valmentajan Avo Keelin poika. Taavi Nommistu puolestaan oli Viron hakkurina paha pideltävä Suomen torjunnalle ja teki kaikkiaan 15 pistettä.

Suomi kohtaa torstaina Portugalin, perjantaina Kroatian, lauantaina Turkin ja sunnuntaina Ukrainan. Lohkon voittaja menee suoraan EM-kisoihin, jotka pidetään Valko-Venäjällä 28.8.-5.9. Karsintaturnauksen toinen ja kolmas joukkue pääsevät 8.-11.7. pelattaviin jatkokarsintoihin.