Käytämme evästeitä tarjoamamme sisällön ja mainosten räätälöimiseen, sosiaalisen median ominaisuuksien tukemiseen ja kävijämäärämme analysoimiseen. Jaamme myös sosiaalisen median, mainosalan ja analytiikka-alan kumppaneillemme tietoa siitä, kuinka käytät sivustoamme. Näytä tiedot
Sulje

Aleksandersenin aikakausi alkoi

 
Aleksandersenin aikakausi alkoi

Tore Aleksandersen, 42, on aloittanut Suomen naisten lentopallomaajoukkueen päävalmentajana. Norjalainen vetää tällä viikolla joukkueelle jo kevään kolmatta harjoitusleiriä.

Tore Aleksandersen,Naisten lentopallomaajoukkue

Aleksandersen ja Suomen maajoukkue saavat heti toukokuun lopussa ison haasteen kahdesta EM-karsintaturnauksesta. F-lohkossa pelaa Suomen lisäksi kolme maata. Voittaja etenee EM-kisoihin ja kakkonen syksyn jatkokarsintaan.

Lohkon ennakkosuosikki on Bulgaria, joka viime syksyn EM-kilpailuissa Puolassa sijoittui kahdeksanneksi. Portugalilla ja Kreikalla ei lähihistoriasta ole arvokisamenestystä. Suomi kohtasi Kreikan viime vuonna MM-karsinnoissa ja hävisi tuolloin kokemattomalla joukkueella 0-3.


- Voitot vaativat meiltä aina onnistunutta päivää. Pitää löytää laatu peliin oikealla hetkellä, valmentaja Aleksandersen sanoo.

Nyt Suomella on kokeneita pelaajia mukana, kuten Riikka Lehtonen ja Saara Esko. Eskon tulopäivä riippuu kuitenkin hänellä vielä kesken olevista nousufinaaliotteluista Italian pääsarjaan.

- Meidän vain pitää siinä vaiheessa olla valmiina, kun hän tulee. Aloituskuusikon kanssa pitää tehdä vaikeitakin päätöksiä, Aleksandersen miettii.

– Aikaa karsintoihin valmistautumiseen ei koskaan ole paljon. Pitää yrittää saada kuitenkin paras mahdollinen kaikesta irti. Alku on menty aika lailla perusjutuilla, ja nyt alamme tehdä tästä porukasta joukkuetta.

Seurakaudet monella vasta juuri päättyneet

Aleksandersen valmentaa myös seurajoukkuetta, saksalaista Schweriner SC:tä. Joukkueen kausi päättyi 8. toukokuuta 1. Bundesliigan pronssisijaan.

Suomen valmentaminen on Aleksandersenille itselleen ponnahduslauta ylöspäin. Hän ei kuitenkaan ole halunnut haukata liian suurta palaa kerrallaan.

- Kieltäydyin kaksi vuotta sitten Saksan maajoukkueen valmennuspestistä, sillä en kokenut aikaa tuolloin oikeaksi.

Norjalainen myöntää vähän harmitelleensa jälkeenpäin tätä päätöstä, sillä Saksa on noussut odotettua nopeammin lähelle Euroopan kärkeä.

- Suomen lasken kuitenkin myös erittäin isoksi maaksi lentopallossa. Se on jo pitkään ollut Pohjoismaiden ykkönen.


Paananen: Paremmat mahdollisuudet kuin vuosiin

EM-karsinnoista jokaisen kuuden lohkon voittaja selviää Italiassa ja Serbiassa syksyllä 2011 pelattaviin EM-kisoihin. Jatkokarsinnassa Suomen F-lohkon kakkonen kohtaa B-lohkon kakkosen (HUN, FRA, CZE, tai AUT). Suoraan kisoihin pääsevät isäntämaat sekä viisi muuta viime EM-kisojen menestyjää.

- Naisten maajoukkueella on nyt paremmat mahdollisuudet selvitä arvokisoihin kuin vuosiin, lentopalloliiton valmennuspäällikkö Antti Paananen arvioi.

- Lähtökohta turnauspeleihin on aina voitto. Harmi vain, että muut ajattelevat samoin. Kahden parhaan joukkoon on tästä lohkosta kuitenkin mahdollisuudet, Paananen totesi.

Naisten lentopallomaajoukkue on esiintynyt EM-kilpailuissa kahdesti, kotikisoissaan vuonna 1977 ja Saksassa vuonna 1989. Kummallakin kerralla tuloksena oli 12. sija. MM-kisoissa Suomi on pelannut kerran, vuonna 1978 Neuvostoliitossa.

Aleksandersen on järjestyksessään 12:s Suomen naisten päävalmentaja.

- Valmentajan valinnassa aina tärkein tekijä on ammattitaito. Aleksandersen on jo meritoitunut kansainvälisissä ympyröissä, missä puolestaan suomalaisia on toistaiseksi mukana ollut vähän.

- Rahallisesti katsottuna miesten ja naisten maajoukkuetoiminnan ero on suuri, mikä syntyy enimmäkseen leiripäivien määrästä. Naiset leireilevät kuukauden ja miehet kolme kuukautta. Toiminnan sisältö on kuitenkin samansuuntaista, Paananen sanoo.

Naisten lentopallomaajoukkueen tiedotteesta / UrheiluSuomi.com 


Takaisin edelliselle sivulle