Leijonat puolivälieriin voitolla Slovakiasta

Suomi pelaa huomenna lohkovoitosta Venäjää vastaan

Suomi otti maanantai-iltana tärkeän voiton Slovakiasta maalein 5-2 ja varmisteli asemiaan jatkosarjassa. Voiton lisäksi merkittävää oli uusien maalintekijöiden löytäminen. Ratkaisijoita nousi esiin tärkeässä paikassa aiempaa laajemmalta rintamalta ja se lupaa hyvää tulevaisuutta ajatellen.

Vielä avauserässä peli oli puolin ja toisin melko varovaista ja kyttäilevää. Kummallekin joukkueelle avautui ensimmäisessä erässä muutama laadukas maalipaikka, mutta avausmaali antoi vielä odottaa itseään. Erän parhaasta paikasta vastasi Slovakian hyökkääjä Michal Macho, joka pääsi Miroslav Satanin syötöstä kasvokkain Leijonavahti Pekka Rinteen kanssa. Vaarallisessa yksinläpiajossa Rinne veti kuitenkin pidemmän korren ja erätauolle lähdettiin tasatilanteesta 0-0.

Neljän minuutin vyöry

Toisessa erässä Suomi sai toden teolla koneensa käyntiin ja hallinta tuotti tulosta myös maalien muodossa. Leijonat avasi ottelun maalihanat ajassa 29.20 Petri Kontiolan vanhanaikaisella ja voitti erän lopulta maalein 3-0. Suomen painostusjaksossa merkillepantavaa on myös sen kesto sillä kaikki Leijonien kolme osumaa syntyivät runsaassa neljässä minuutissa. Kontiolan lisäksi suomalaiskannattajia Lanxess Areenalla huudattivat Petteri Nummelin ja Jussi Jokinen.

Slovakia vaihtoi päätöserään maalille Peter Budaj:n tilalle Rastislav Stanan ja vaihto onnistuikin herättelemään siniasuista slovakkijoukkuetta. Pelikello seisahtui lukemiin 41.58, kun slovakialaishyökkääjä Tomas Tatar onnistui rebound-kiekosta laukomaan Slovakian 3-1-kavennuksen. Todellista kirivaihetta Slovakia ei kuitenkaan onnistunut löytämään ja ajassa 56.34 hyökkääjä Jussi Jokinen palautti illan toisella osumallaan Leijonat jälleen kolmen maalin johtoon. Maalin jälkeen hienoinen hyvän olon tunne valtasi hetkeksi suomalaisjoukkueen ja slovakkipuolustaja Vladimir Mihalik pääsi maskin takaa laukomaan joukkueellen 4-2-kavennuksen.

Uusia ratkaisijoita

Lopullisen niitin ottelulle löi hyökkääjä Juhamatti Aaltonen, joka pääsi iskemään kiekon tyhjänä odottaneeseen Slovakian maaliin ajassa. 58.54. Ottelun viimeiseen osumaan syöttöpisteet kirjattiin Janne Niskalalle ja Pekka Rinteelle.

Voitto oli Suomelle äärimmäisen tärkeä, sillä näillä pisteillä Suomi käytännössä varmisti jo paikkansa puolivälierissä. Leijonien kannalta rohkaisevaa oli myös uusien ratkaisijoiden löytyminen. Jussi Jokisen 3-0 ja 5-2-osumat olivat hyökkääjälle ensimmäiset maalit tässä MM-turnauksessa ja varmaa on, että hänen osumiaan kaivataan myös jatkossa. Toinen maalitilinsä maanantain ottelussa avannut leijonapeluri oli hyökkääjä Juhamatti Aaltonen, jonka vauhti ja komeat harhautukset ovat saaneet osakseen ihailuja jokaisessa Suomen pelaamassa ottelussa.

Maalihanojen aukeaminen ja uusien ratkaisijoiden löytyminen on Suomen jatkopelien kannalta ensiarvoisen tärkeää. Näitä ominaisuuksia kaivataan jälleen huomenna, kun Leijonat saa vastaansa toistaiseksi kovimman vastuksensa Venäjän.