Suomi kaatui Viroa vastaan

Suomen A-maajoukkue joutui taipumaan perjantaisessa maaottelussa Virolle numeroin 0-2(0-1). Viron maaleista vastasivat Andres Oper ja Sander Post. Kokeellisella kokoonpanolla otteluun lähteneellä Suomella oli tilaisuudet maalintekoon, mutta Viron maalivahti Artur Kotenko venyi moneen loistotorjuntaan.

Viro terävämpi maalipaikoissa

Suomi sai erittäin huonon startin otteluun, sillä Viro siirtyi vain viiden minuutin pelin jälkeen johtoon. Andres Oper vapautti Sander Purin laidalla juoksuun, juoksi itse keskelle ja voitti pääpallon Veli Lammelta puskien pallon varmasti takanurkkaan ohi maalivahti Jukka Lehtovaaran.

Suomen ensimmäinen maalipaikka tuli 9. minuutilla. Jari Litmanen pelasi Juska Savolaisen vetopaikkaan, mutta laukaus painui selvästi ohi maalin.

Pari minuuttia myöhemmin Juho Mäkelälle siunaantui Huuhkajien ensimmäisen puoliajan paras maalipaikka. HJK:n maalitykki Mäkelä sai Jari Litmasen lähettämän kulmapotkun jälkitilanteesta puskemaan lähietäisyydeltä, mutta Viron ensimmäisen puoliajan maalivahti Sergei Pareiko venytti pallon yli maalin.

Peli eteni 35. minuutille Suomen komennossa, mutta vaaralliset maalipaikat olivat vieläkin harvassa. Virolle sen sijaan siunaantui maalipaikka Lammen kaaduttua vaarallisessa paikassa ja maalintekijä Oper karkasi 18 metriin, mutta laukaus painui selvästi yli maalin.

Minuutti myöhemmin ensimmäisen puoliajan topparin tontilla pelannut Tim Sparv pääsi jatkamaan Litmasen vapaapotkun, mutta laukauksen Oper pystyi peittämään.

Ennen puoliajalle siirtymistä vaihtomies Oliver Konsa oli puolivahingossa päästä läpiajoon, mutta Sparvin viime hetken liukutaklaus pelasti Viron lisäosuman.

Puoliajalla Suomi teki peräti viisi vaihtoa, kun Lukas Hradecky, Markus Heikkinen, Mika Väyrynen, Roman Eremenko ja Teemu Pukki tulivat kentälle.

Samalla Suomi vaihtoi muodostelmaa niin, että Heikkinen putosi toppariksi ja Sparv nousi keskikentän pohjalle. Väyrynen ja Eremenko tulivat hänen eteensä pelinrakentajiksi.

Viro siirtyi 55. minuutilla ottelussa jo 2-0 johtoon. Keskialueelta tullut loistava syöttö tavoitti rangaistusalueen sisälle juosseen Operin, joka jatkoi pallon maalinedustalle. Tilanteeseen kovaa juossut Sander Post tuikkasi lopulta pallon etukulmasta maaliin.

74. minuutilla Viro oli lisätä johtoaan. FC Interin paidassa Veikkausliigamestaruutta vuonna 2008 juhlinut Ats Purje harhautteli itsensä ohi Veli Lammen ja pääsi läpiajoon, mutta hyvin maaliltaan vastaan tullut Hradecky pystyi peittämään laukauksen.

Roni Porokara pelattiin 85. minuutilla puolittaiseen läpiajoon loistavalla pystysyötöllä. Örebron laituri yritti ovelaa nostoa, mutta puoliajalla vaihdettu maalivahti Artur Kotenko venytti loistavasti tilanteen kulmapotkuksi.

Muutamaa minuuttia myöhemmin Porokara pääsi jälleen laukomaan, mutta tälläkin kertaa Kotenko venyi loistotorjuntaan. Vielä ennen päätösvihellystä Sparv pääsi erikoistilanteesta laukomaan lähietäisyydeltä. Viro-maalivahti oli tälläkin kertaa vahvempi torjuen laukauksen.

Suomi hallitsi ensimmäistä puoliaikaa, mutta toisella puoliskolla pakka levisi. Kun maalitekopaikoista ei tullut tehoja, ansaitsi Viro lopulta voittonsa. Samalla Viro nappasi Suomesta ensimmäisen voittonsa sitten vuoden 1937.