Suomelle nihkeä lentisvoitto Iso-Britanniasta

Miesten lentopallomaajoukkue jatkoi voittojen tiellä EM-karsintojen jälkimmäisen turnauksen avausottelussa. Selkeästi alemman tason Iso-Britannia kaatui nihkeän esityksen jälkeen Kreikan Iraklionissa 3-0 (25-22, 25-22, 25-17). Suomella on nyt neljä voittoa ja vain yksi menetetty erä ennen Latvian ja Kreikan kohtaamista viikonloppuna.

Suomen päävalmentaja Mauro Berruto oli tietysti tyytyväinen tulokseen, sillä suuremmilla lukemilla kuin 3-0 ei voi lentopallossa voittaa. Pelin laatu sen sijaan ei ollut lähellekään parasta Suomea.

- Vaikea peli pitkän matkustamisen jälkeen. Sunnuntain ottelun jälkeen olemme matkustaneet Riiasta Helsinkiin ja sieltä Ateenan kautta tänne Kreetalle. Tänään oli todella tärkeää löytää peliimme rytmiä. Startti oli hidas.

Suomi olikin ottelun avauserässä helisemässä vahvasti keskeltä hyökänneen Iso-Britannian kanssa. Vastustaja johti vielä 21-20 joukkueen parhaan pelaajan Mark Plotyczerin (14/+8) ässäsyötön myötä. Matti Hietasen hyökkäys ja joukkueen ensimmäinen torjunta saman miehen toimesta nostivat Suomen kuitenkin johtoon ja lopulta erä tuli Suomelle 25-22 Konstantin Shumovin torjunnalla.

Toinen erä ratkesi jo alussa, mutta loppupuolella Iso-Britannia sai kaunisteltua numerot 25-22. Berruto pääsi peluuttamaan erässä Eemi Tervaporttia ja Olli-Pekka Ojansivua, mutta tulosta ei heidän johdollaan syntynyt.

Kolmas erä oli jo Suomelta parempaa ja se tulikin selvin numeroin 25-17.

Suomen suurimmat vaikeudet ottelun alussa olivat jälleen vastaanotossa etenkin hyppyleijan kanssa. Myös torjuntapelin käynnistyminen otti aikansa, mutta parani lopulta Suomen voitoksi 9-3.

Matti Hietanen aloitti tällä kertaa Urpo Sivulan kanssa yleispelaajina. Antti Siltala korvasi kolmanteen erään Hietasen ollen erän suomalaishahmo. Siltalan, Tervaportin ja Ojansivun lisäksi myös Jesse Mäntylä pääsi kahteen kertaa takakenttäkierrokselle liberona tutusti pelanneen Pasi Hyvärisen rinnalle.

Mikko Esko jakoi hyökkäysvastuuta tasaisesti laitapelaajilleen. Mikko Oivanen (11/+10) oli joukkueen paras pistemies hyökäten 63 % tehoilla. Konstantin Shumov (10/+10) torjui kuudesti ja Matti Oivanen keräsi toisena keskimiehenä saman pistemäärän (10/+6).

Suomi kohtaa Latvian lauantaina ja voitto ottelusta tietäisi jo lopputurnauspaikkaan ensi vuonna Tsekeissä sekä Itävallassa pelattaviin EM-kisoihin. Näin sunnuntain Kreikka-ottelu jäisi merkityksettömäksi. Latvia ja Kreikka kohtaavat perjantain myöhäisottelussa kello 20.30 alkaen.