Suomi laittoi Venäjää ahtaammalle

Suomen lentopallomaajoukkue uhmasi jo tosissaan maailman parasta lentopalloa tällä hetkellä pelaavaa Venäjää maailmanliigan viikonlopun toisessa ottelussa Kaliningradissa. Venäjä ei kuitenkaan taipunut pistemyönnytyksiin voitettuaan ottelun 3-1 (25-18,  25-16, 18-25, 25-18).

Suomen ote oli ottelun kaksi viimeistä erää erinomainen ja Venäjä joutui tekemään hartiavoimin enemmän töitä perjantain otteluun verrattuna. Erityisesti hakkuriksi alun epäonnistumisen jälkeen kentälle palannut Urpo Sivula ja jo totutusti libero Pasi Hyvärinen sekä Antti Siltala olivat erinomaisia.

Kaksi ensimmäistä erää oli perjantain kaltaista venäläisten tykistötulta laajalla rintamalla.

Suomen päävalmentaja Mauro Berruto oli tyytyväinen erävoittoon, mutta ei muiden erien peliin.

- Parempaahan tämä oli kuin eilen, koska nyt voitimme erän. Jokainen piste ja erävoitto kasvattaa joukkueen kokemusta. Muissa kuin voittoerissä pelimme taso oli heikompaa kuin eilen. Tavoite oli ottaa Venäjän keskihyökkäys kiinni ja parantaa omaamme. Ensimmäisessä onnistuimme, mutta toisessa emme, Berruto analysoi.

Venäjän päävalmentaja Daniele Bagnoli haluaa omiltaan yhä enemmän.

- Suomi loi meille paljon enemmän ongelmia kuin eilen. Me pelaamme hyvin, mutta se ei ole vielä tarpeeksi. Lisäksi saimme neljännessä erässä tarpeetonta apua tuomaristolta, Bagnoli totesi.

Venäjä jatkaa lohkon C kärjessä voitettuaan kaikki kuusi ottelua. Venäjä (17) on menettänyt vain yhden pisteen Egyptille 3-2 kotivoitossaan viime viikonloppuna. Suomen pistesaalis on edelleen yhdellä voitolla ja Egyptiltä otetulla yhdellä pisteellä neljä.  USA:n pistesaalis on viiden pelin jälkeen yhdeksän ja Egyptin jumbona kolme.

Kolmannen erän hurmos

Kaksi ensimmäistä erää oli kuin toisintoa perjantain ottelusta. Suomi pysyi erinomaisesti mukana puoliväliin (13-13 ja 10-11) asti, mutta sen jälkeen Venäjän jatkopallojen hoitaminen nousi kovalle tasolle.  Lisäksi perjantaina joukkueen vaisuna lenkkinä ollut Taras Khtei löysi pelinsä avauserässä ja hakkuri Maksim Mikhailov oli lähes pysäyttämätön.

Kolmannessa erässä Suomi oli yhä paranevalla ilmeellä liikkeellä ja Venäjän peli tökkäsi kerrasta. Urpo Sivulan tulo hakkuriksi toisen erän lopulla käänsi pelin kulun täysin ja Sivula paukutti vieraalla paikalla huimat yksitoista pistettä kolmanteen erään.

Neljänteen Venäjän päävalmentaja Daniele Bagnoli palautti kentälle kolmannessa lepuuttamansa keskitorjuja Dimitri Muserskin ja 215-senttinen jätti oli heti kääntämässä otetta kotijoukkueelle. Suomi pääsi kuitenkin vielä pisteen päähän (13-14) ennen Venäjän torjunnan tiivistymistä jälleen ohittamattomaksi. Lisäksi ottelun tuomaristo osallistui avittamaan venäläisiä tarpeettomasti.

Sivulasta hakkuri, huima kolmas erä

Suomi aloitti ottelun odotetulla seitsikolla, mutta päävalmentaja Mauro Berruto joutui jo avauserässä vaihtamaan epävarmasti pelanneen Urpo Sivulan Matti Hietaseen. Sivula palasi peliin toisen erän puolivälissä, nyt hakkuri Ojansivun tilalle.

Simo-Pekka Olli puolestaan kävi passaamassa toisen erän lopun Eemi Tervaportin tilalla ja Jesse Mäntylä syöttövaihdoissa. Maailmanliigan lyhin pelaaja (176 cm) tosin joutui erikoiseen tilanteeseen kolmannen erän eräpallossa saatuaan passin nelospaikalle. Takapelaajana Mäntylä oli samassa pallossa vielä mukana torjumassa erää Suomelle.

Urpo Sivulan saalis oli kahden viimeisen erän myötä 17/+8 ja Siltalan tasaisemmalla esityksellä 16/+8. Venäläisistä hakkuri Maksim Mikhailov keräsi 18/+11 ja huomattavasti perjantaista parantanut Taras Khtei 17/+11. Torjunnat Venäjä vei jälleen murskaavasti 13-3.

Suomi kohtaa ensi perjantaina ja lauantaina USA:n Hoffman Estatessa Chicagossa. USA on saanut riveihinsä jo täksi viikonlopuksi hakkuri Clayton Stanleyn ja kapteeni Reid Priddyn.