Käytämme evästeitä tarjoamamme sisällön ja mainosten räätälöimiseen, sosiaalisen median ominaisuuksien tukemiseen ja kävijämäärämme analysoimiseen. Jaamme myös sosiaalisen median, mainosalan ja analytiikka-alan kumppaneillemme tietoa siitä, kuinka käytät sivustoamme. Näytä tiedot
Sulje

Miesten EM-karsinnassa lähes kaikki avoinna – myös Suomen jatko

 
Miesten EM-karsinnassa lähes kaikki avoinna – myös Suomen jatko

Koripallon miesten EM-karsinnassa on enää yksi pelipäivä jäljellä. Suomi kohtaa päätöspelissään Vantaan Energia Areenalla sunnuntaina Latvian. Samaan aikaan ratkotaan kolmessa huipputasaisessa karsintalohkossa EM-kisalippujen kohtaloita. Myös Suomen jatko-ohjelma on vielä hämärän peitossa.

Kansainvälinen koripalloliitto (FIBA Eurooppa) teki kesällä päätöksen laajentaa EM-lopputurnaus 24 joukkueen suuruiseksi vuodesta 2013 alkaen. Käynnissä oleva karsinta tähtää vuoden 2011 EM-kisoihin, jotka pelataan 16 joukkueen voimin. Kisoihin selviytyy suoraan kolmen lohkon ykköset sekä kaksi parasta lohkokakkosten vertailusta.

Ilman kisapaikkaa jää yhteensä kymmenen joukkuetta. Alkuperäisen suunnitelman mukaisesti näistä kymmenestä kuuden parhaan oli määrä pelata vuonna 2011 EM-lisäkarsinta yhdestä EM-kisapaikasta ja neljän heikoimman oli puolestaan määrä karsia paikastaan A-divisioonassa.

FIBA:n kesällä tekemään päätökseen sisältyi kuitenkin EM-kisojen laajentamisen lisäksi ratkaisu A- ja B-divisioonajaottelun lopettamisesta, kun karsinta vuoden 2013 kisoihin aloitetaan. B-divisioonan kadotessa kilpailujärjestelmästä, ei myöskään A-divisioonan karsintoja tarvita ensi vuonna.

FIBA Euroopan ilmoituksen mukaan päätös vuonna 2011 pelattavasta EM-lisäkarsinnasta tehdään syyskuussa 2010. Käytännössä päätettävänä on EM-lisäkarsintaan osallistuvien joukkueiden määrä sekä lisäkarsinnan peliformaatti.

Sunnuntain päätösottelussa Latviaa vastaan Suomi haluaa tililleen ottelun, josta se selviää ilman aiemmissa peleissä tapahtuneita mustia jaksoja.

- Yritetään pelata ottelu, jossa pelaamme täydet 40 minuuttia hyvää puolustusta. Sellainen on vielä näissä karsinnoissa meiltä näkemättä. Keskittymisen pysyminen koossa on avain siihen, että voimme jatkossa voittaa tämän tason vastustajia johdonmukaisesti, linjasi Suomen päävalmentaja Henrik Dettmann.

- Latviaa vastaan lähdetään hakemaan sitä täydet 40 minuuttia kestävää latausta, Suomen luottolaituri Shawn Huff suunnitteli heti torstaina pelatun Israel-ottelun jälkeen.

Suomen ja Latvian välinen ottelu käynnistyy Energia Areenalla sunnuntaina klo 20. Ennen miesten ottelua pelataan naisten EM-karsintapäätös Suomi-Bulgaria klo 17 alkaen.

EM-kisaliput jakamatta

FIBA:n päätös laajentaa EM-kisat 24 joukkueen suuruiseksi on osoittautunut perustelluksi, kun tarkastellaan EM-karsintojen tasaisuutta. Lähes kaikki on EM-kisapaikkojen suhteen avoinna, kun vain päätöskierros on pelaamatta.

Suomen karsintalohkosta EM-kisoihin menee varmuudella sunnuntaisen Montenegro-Israel-ottelun voittaja. Kaksikko on ennen päätösottelua tasatilanteessa voittosuhteella 5-2. Lohkon kärkipaikalle torstaisella 72-71-voitollaan Montenegrosta noussut Italia (5-3) ei sen sijaan voi EM-kisoihin selviytyä. Italian karsinnat päättyivät Montenegro-otteluun ja se häviää tasapistevertailun sekä Montenegrolle että Israelille jääden lohkokolmoseksi.

Lohkosta B löytyy EM-karsintojen ainoa jo EM-kisalippunsa lunastanut joukkue. Kesän valmistautumisjaksolla Suomelle hävinnyt Iso-Britannia (6-1) voi menettää lohkon ykkössijan vielä Makedonialle (5-2), mutta etenee siinäkin tapauksessa EM-lopputurnaukseen parhaana lohkokakkosena.

Kimurantein tilanne on karsintalohkossa C, jonka kärjessä ennen sunnuntaita on Belgia (5-2), joka niin ikään hävisi Suomelle valmistavissa maaotteluissa. Belgialaisten vanavedessä on Bulgarian, Puolan ja Georgian muodostama tiivis nippu, joiden kaikkien voittosuhde on 4-3. Lohkon päätösottelut ovat herkullisesti Georgia-Bulgaria ja Belgia-Puola. Jos Belgia ei päätöspelissään voita Puolaa, voidaan lohkossa päätyä tilanteeseen, jossa kolme kärkijoukkuetta on tasapisteissä. Tällöin EM-kisoihin kiilaa varmuudella kolmikon keskinäisistä peleistä parhaiten selviytynyt joukkue sekä mahdollisesti myös lohkokakkonen.

Koripalloliiton tiedotteesta / UrheiluSuomi.com


Takaisin edelliselle sivulle