Energiselle Suomelle hieno voitto Puolasta

Suomen alle 21-vuotiaiden maajoukkue otti hienon voiton Puolasta Porissa pelatussa EM-karsintaottelussa. Energisesti pelanneiden pikkuhuuhkajien 2-0 –voitossa maalinteossa onnistuivat Jonne Hjelm ja Sebastian Mannström.

Hjelm avasi maalihanat

Olosuhteet Porin stadionilla olivat tutun tuuliset. Yleisöä oli paikalle saapunut seuraamaan 1651 henkeä, joista Puolan kannattajia oli kunnioitettava määrä.

Suomi aloitti kamppailun myötätuuleen pelaten, mutta Puola starttasi ottelun räväkämmin ja sai alkuminuuteilla pari vaarallista mylläkkää kulmapotkujen jälkitilanteista. Vieraat hyökkäsivät aktiivisesti vasenta laitaa ja etenkin kapteeni Kamil Wilczek oli alkuun pirteällä pelipäällä.

Vähitellen Suomi alkoi päästä peliin paremmin mukaan ja sinivalkeiden ensimmäinen kulmapotku tuli vartin pelin jälkeen Teemu Pukin vahvan haastamisen jälkeen. Sebastian Mannströmin kulma kilpistyi ensimmäiseen mieheen, mutta jatkotilanteesta Pukki oli päästä tekemään pahojaan. Toistamiseen Puolan pakit saivat putsattua pallon päätyrajan yli.

Ensimmäisen puoliajan puolessa välissä Suomi oli enemmän kuin lähellä maalia. Riku Riski eteni röyhkeästi oikealta ja laukoi kierteisen kudin kohti takakulmaa. Isäntien harmiksi pallo pomppasi tolpasta takaisin kentälle. Jatkopallosta Jonne Hjelm ei saanut kunnon vetoa aikaan.

Seuraavalla minuutilla Hjelm korjasi erehdyksensä. Maalivahti Michal Gliwa kaatoi TamU-hyökkääjän keltaisen kortin arvoisesti, eikä tamperelaiskärki erehtynyt rangaistuspilkulta.

Seuraavaksi osumaa yritti Pukki. Tuoreen klubilaisen laukaus suuntautui puolittaisen läpiajon päätteeksi taivaan tuuliin 32. minuutilla.

Riskillä oli huikea paikka tuplata Suomen johto 38. minuutin kohdalla Hjelmin nappisyötön jälkeen. Vain Gliwan mainio jalkatorjunta pelasti Puolan toiselta takaiskulta.

Välillä tapahtui myös kentän toisessa päässä. Mannström toimi pelastavana enkelinä putsaten pallon maaliviivalta väljemmille vesille.

Puola avasi toisen puoliajan ensimmäisen tapaan kovalla tempolla ja Lukas Hradecky sai olla Suomen maalilla tarkkana. Tomasz Kupisz pääsi laukomaan vapaapotkun 20 metristä, mutta osoite oli heikko. Perään Tomasz Chalasilla oli sauma, yli meni tämäkin puolalaisyritys.

Pukki ja Joona Toivio junailivat Ville Nikkarille hyvän keskityspaikan 55. minuutilla, mutta Nikkarin keskitykseen ei löytynyt jatkajaa. Pukki tarjoili Riskille mainiosti tunnin pelin jälkeen, tepsiläisen yritys viuhui hieman oikealta ohi.

Maciej Makuszewski aiheutti suomalaispuolustajille tuskan hetkiä nopeudellaan, mutta keskitys jäi pikkuhuuhkajien onneksi 67. minuutilla vaisuksi.

Mannströmin paikka tolpan vartijana vastustajan kulmapotkuissa osoittautui toisen kerran kullan arvoiseksi 70. minuutilla, jolloin hän putsasi toistamiseen pahan paikan maaliviivan tuntumasta.

Mannström ehti myös kentän toiseen päähän ja pari minuuttia myöhemmin jarolainen laukoi todellisen kuukauden maalin. Gliwa oli täysin voimaton Mannströmin unelmavedon edessä 72. minuutilla.

Suomi ei alkanut varmistella voittoaan vaan haki hanakasti kolmatta maalia. Parista nopeasta hyökkäyksestä huolimatta osumia ei enää nähty ja näin lopputulokseksi merkattiin numerot 2-0.

Suomi pelaa EM-karsintojen päätösottelun tiistaina 7.9. kello 18 Sonera stadiumilla Helsingissä. Vastassa on tuolloin Liechtenstein.