Suomi ykkönen Espoossa, Ruotsi kaatui ennätysnumeroin

Salibandyn EuroFloorball Tour -turnauksen päätöspelissä Espoon Areenalla haettiin viime hetken asemia kuukauden kuluttua alkaviin MM-kisoihin. Jo nyt on varmaa, että kisoissa Ruotsi pelaa ärsytettynä, sillä Suomi voitti 9-2 (3-0, 1-1, 5-1). Voitto oli Suomen kaikkien aikojen suurin Ruotsia vastaan miesten maaotteluissa.

Suomi vei turnauksen ykkössijan kahdeksalla pisteellään, kun Ruotsi jäi viiteen.

Suomi pääsi pelaamaan ylivoimaa vajaan viiden minuutin kohdalla. MM-kisanäyttöjä turnaukseen yllättäen antamaan päässyt Henri Johansson vei Tero Tiitun kotijoukkueen johtoon eleettömällä vedollaan, joka upposi Ruotsin maalin etukulmaan.
Erän puolivälissä Suomi tuplasi Timo Toivosen maalatessa Lassi Vänttisen maalin takaa tarjoilemasta syötöstä. Kaksi minuuttia edellisestä Tatu Väänänen lähetti oman maalin tasolta upean pystysyötön Mika Moilaselle, joka jatkoi löi pallon maaliin suoraan ilmasta. Suomi ei antanut Ruotsille erän lopussa vaarallisia tilanteita, joten tauolle lähdettiin Suomen johtaessa 3-0.

Ruotsi sai kuparisensa rikki hieman ennen pelin puoliväliä Henri Toivoniemen kiinnipitämisestä ottaman ja Oscar Hännisen kärsimän jäähyn aikana. Kim Nilssonin löysähkö laukaus yllätti maskissa olleen Toivoniemen. Ruotsi sai maalista virtaa luoden useita vaarallisia paikkoja. Suomi kuittasi kavennuksen viiden minuutin päästä hienon kuvion päätteeksi. Mika Savolainen syötti laitaa pitkin Mikko Kohoselle kulmaan. Tämä jatkoi saman tien Ruotsin maalin nurkalle unohdetulle Tiitulle, jolla oli helppo työ laittaa pallo tyhjään verkkoon.
- Meillä on ollut ennenkin hyviä lähtöjä, mutta Ruotsi on tullut takaisin peliin. Nyt oma peli kesti, sanoi päävalmentaja Petteri Nykky.

Yleensä loppuun asti vaarallinen Ruotsi näytti lyödyltä viimeistään Markus Bollströmin tehtyä Suomen viidennen maalin Henri Johanssonin esityöstä, kun kolmas erä oli vanhentunut tasan kuusi minuuttia. Petteri Nykky oli tyytyväinen voittoon, mutta ei paukutellut henkseleitä murskaavan esityksen jälkeen.
- Ei minua luvut niinkään kiinnosta, vaan se että pelaajat ovat nauttineet. Nyt meillä oli hyvä flow. Kisoissa nähdään ihan erilainen Ruotsi, Nykky ennusti.

- Emme olleet tänään tarpeeksi hyviä. Tulimme vielä mukaan peliin huonon ensimmäisen erän jälkeen, mutta Suomi oli tänään parempi, Ruotsin päävalmentaja Kent Göransson tunnusti.
Rasmus Sundstedt toi Ruotsin vielä kolmen maalin päähän ylivoimalla erän puolivälissä, mutta sen jälkeen maaleja takoi enää Suomi. Lassi Vänttinen ja Henri Johansson iskivät maalit mieheen. Johansson kruunasi vielä iltansa ajassa 58.02 valmiiksi tulleella hattutempulla. Oscar Hänninen sai kunnian iskeä loppuluvuiksi 9-2 Tero Tiitun syötöstä. Yllättäen kesken turnauksen näyttöpaikan saanut Henri Johansson (3+1) oli luonnollisesti tyytyväinen esitykseensä, mutta ei suostunut arvailemaan sitä, riittävätkö turnauksen näytöt lopulliseen kisajoukkueeseen.
- Tämä oli paras maaotteluni tähän mennessä, ja valmennusjohdolla on nyt positiivinen ongelma. Pelaaminen kotikisoissa on varmasti jokaisen pelaajan unelma, Suomen parhaana palkittu Johansson tunnelmoi.

Valmennusjohdolla riittää mietittävää 12. marraskuuta julkistettavan 20 pelaajan MM-ryhmän kanssa etenkin vasempien laitureiden osalta.

Ottelun jälkeen käydyn rangaistuslaukauskisan vei Ruotsi luvuin 2-1.

Salibandya, Espoo
EuroFloorball Tour

Miehet
Suomi - Ruotsi 9-2 (3-0, 1-1, 5-1)

1. erä: 5.59 Henri Johansson (Tero Tiitu) 1-0 yv, 9.12 Timo Toivonen (Lassi Vänttinen) 2-0, 11.14 Mika Moilanen (Tatu Väänänen) 3-0.
2. erä: 28.10 Kim Nilsson (Mattias Helgesson) 3-1 yv, 33.30 Tero Tiitu (Mikko Kohonen) 4-1.
3. erä: 46.00 Markus Bollström (Johansson) 5-1, 51.04 Rasmus Sundstedt (Kim Nilsson) 5-2 yv, 53.37 Vänttinen (Harri Forsten) 6-2, 56.13 Johansson (Bollström) 7-2, 58.02 Johansson (Mika Savolainen) 8-2 yv, 58.43 Oscar Hänninen (Tiitu) 9-2.

Ruotsi voitti otteluun kuuluvan rangaistuslaukauskisan. Pisteet Suomelle 2-1.