Marit Björgen avasi naisten maailmancupin ylivoimaisella voitolla

Maastohiihdon maailmacupin avaus naisten osalta Ruotsin Jällivaarassa oli Norjan Marit Björgenin näytös. Björgen voitti vapaan hiihtotavan 10 kilometrillä toiseksi sijoittunutta Ruotsin Charlotte Kallaa 41,1 sekunnilla. Kilpailun kolmas oli Italian Arianna Follis, jääden voittajalle 51,4 sekuntia.

Tukkoista hiihtoaan valitellut Krista Lähteenmäki oli paras suomalaisista (21.), jääden Norjan Björgenille minuutin ja 51 sekuntia.  Riitta-Liisa Roponen sijoittui 23:ksi, jääden Lähteenmäelle vajaat 4 sekuntia. Muiden suomalaisten sijoitukset:  Riikka Sarasoja (28.), Marjaana Pitkänen (47.) ja Laura Ahervo (59.). Norjalaisten panos avausmatkalla oli muutoinkin kova, kymmenen nopeimman joukossa oli peräti viisi norjalaista.

Krista Lähteenmäki paransi vauhtiaan loppua kohden, ensimmäisessä väliaikapaikassa sijoitus oli 27., viimeisessä väliaikapaikassa vajaa 4 km ennen maalia sijoitus oli myös 27., vajaan sekunnin Riitta-Liisa Roposta perässä. Lopussa Kristan vauhti paranikin sen verran, että sijoitus parani kuusi sijaa.

-Ihan ok hiihto, vaikka ero kärkeen on iso. Hiihto ei ollut nyt yhtä hyvää ja rentoa kuin viime viikonloppuna Oloksella. Jalat saivat vähän kylmää alussa ja tuntui että missään vaiheessa ei oikein kunnolla lämmennyt. Latu ja rata tänään oli haastava, laskuissakaan ei paljon päässyt palautumaan. Sen verran tiukkoja mutkia radassa on, itsekin meinasin laskea pari kertaa ulos ladulta. Ihan näin kylmä keli ei tarvitsisi pakkasen osalta olla, vaikka samahan se on kaikille. Huomenna viestissä taistellaan sitten vielä lujempaa, Lähteenmäki sanoi iloisena.

Päävalmentaja Magnar Dalen kommentoi lyhyesti kisan jälkeen tuloksia: ”Laura ja Marjaana avasivat osaltaan maailmancup-kiertueen kohtuullisesti, muilla tytöillä – Riitta-Liisa, Krista ja Riikka, hiihto oli vielä hiukan tukkoisen oloista. Huhut Björgenin kovasta kunnosta osoittautuivat tänään todeksi, itse olen kuitenkin hiukan yllättynyt, en siitä että Björgen voitti, vaan siitä että voittomarginaali oli tänään noin iso.”