Suomen miehet selvittivät tiensä helposti välieriin.

Suomi MM-välieriin murskavoitolla Latviasta

Suomi eteni ensimmäisenä salibandyn MM-kisojen välieriin lyötyään pudotuspelien avauskierroksella Latvian selvästi 12-2 (2-1, 6-1, 4-0). Suomi kohtaa perjantain semifinaalissa ottelun Tshekki - Viro voittajan.

Ottelun ensimmäinen hyökkäys pelataan ennakkoasetelmista huolimatta kohti Suomen puolustuspäätyä. Latvia lähtee haastamaan hallitsevaa maailmanmestaria ennakkoluulottomasti ja varsinaisen kylmän suihkun Suomi saa ajassa 3.01. Latvialla on sisäänlyönti vasemmalta ja pallo pelataan joukkueen ykköspyssylle. Atis Blinds laukoo kaukaa ja Henri Toivoniemi on yllätetty Suomen maalilla. Suomen tasoitus nähdään reilun minuutin päästä, kun Tero Tiitu haistaa hyvin päädystä kimpoavan pallon ja jatkaa sen ykkösellä maalin editse Rickie Hyväriselle, joka laukoo tilanteeksi 1-1.

Jännitys näkyy Suomen pelissä

Suomi on yllättävän suurissa vaikeuksissa aika-ajoin vauhdikkaasti pelanneiden latvialaishyökkääjien kanssa ja kentällä nähdään hätäisiä ratkaisuja. Ensimmäisen pudotuspelin tuoma jännitys näkyy Suomen joukkueessa selvästi enemmän ja joukkue jakelee harhasyöttöjä hyökkäyspäässä enemmän kuin tähän asti. Latvia puolustaa ahnaasti ja lähes jokaisen vedon edessä on punapaita. Suomi onnistuu kuitenkin ohittamaan ensimmäisessä erässä toistamiseen Latvian maalilla torjuneen Guntis Bunzenieksin, kun Mika Savolainen syöttää vapaalyönnistä Tiitulle, joka laukoo pallon voimalla ohi heittäytyvän Bunzenieksin. Tilanne 2-1.

Vauhtiin pääseminen kestää

Toisessa erässä Suomen johtoa kasvattaa ensin Henri Johansson kääntölaukauksella ja tämän jälkeen Tiitu näyttävästi vastahyökkäyksen päätteeksi. Latvia ei kuitenkaan Suomen 4-1 johdosta lannistu, vaan Blinds iskee nopean vastahyökkäyksen päätteeksi illan toisella osumallaan taululle 4-2 kavennuksen ottelun puolivälissä. Lassi Vänttinen kuittaa Latvian toisen maalin nopeasti ja Suomi on jälleen kolmen maalin karkumatkalla.

Eroa alkaa syntyä ottelun puolivälin jälkeen

Suomi ehtii pyörittää lähes täydet kaksi minuuttia ylivoimaa Latvian Ainars Juskevicsin istuessa jäähyllä, kunnes Mika Kohonen käyttää pallon kerran Tatu Väänäsellä ja laukoo itse pelintekijän tontilta Suomen kuudennen osuman. Toisen erän viimeisellä vitosella onnistuvat vielä sekä Esa Jussila (kuvassa) että Mika Kohonen, ja toiselle erätauolle mennään Suomen 7-2 johdossa.

Kolmas erä tuo odotetut lukemat taululle

Heti kolmannen erän ensimmäisellä minuutilla Juha Kivilehto huudattaa yleisöä viemällä Suomen 8-2 johtoon, kun vahvan nousun päätteeksi rystylaukaus uppoaa yläkulmaan. Seuraavaksi Savolainen vapauttaa Mika Kohosen läpiajoon ja Kohonen viimeistelee illan kolmannensa ajassa 44.43. Oscar Hännisen jäähyn aika Hyvärinen pääsee Tiitun syötöstä kokeilemaan taitojaan nokikkain Bunzenieksin kanssa ja tulostaululle vaihtuu lukemat 11-2. Loppunumerot 12-2 viimeistelee Vänttinen karvattuaan pallon latvialaispuolustukselta.

Ottelun jälkeen pidetyssä lehdistötilaisuudessa Suomen joukkueen päävalmentaja Petteri Nykky kertoi joukkueen parantaneen tekemistä erä erältä.

-Tämä oli toistaiseksi paras peli meiltä. Ottelun alut ovat aina vaikeita, kun yrittää nähdä, miten toinen pelaa. Erä erältä meidän peli kehittyi. Pelinopeus kasvoi ja ollaan jälleen lähempänä sitä vauhtia, jota viikonloppuna nähdään.

Suomen joukkueesta parhaana palkittu Tero Tiitu antoi tunnustusta Latvialle.

-Latvia pelaa vuosi vuodelta paremmin ja ensimmäinen maali oli todella hyvä herätys meille. Loppunumerot 12-2 eivät kerro koko totuutta, vaan Latvia olisi ehkä ansainnut muutaman maalin enemmän.