Suomi jyräsi vaikean alun jälkeen MM-finaaliin

Suomi taistelee toisesta perättäisestä MM-kullasta lauantaina Hartwall Areenalla. Perjantain välierässä kaatui Tshekki lukemin 6-1 (0-1, 2-0, 4-0). Lauantain loppuottelussa vastaan asettuu illan toisen semifinaalin Ruotsi - Sveitsi voittaja.

Vaivoin tiensä välieriin selvittänyt Tshekki sysäsi kaikki paineet Suomen niskaan heti ottelun alussa. Kooveesta tuttu Tomás Sladky yllätti Suomen maalia vartioineen Henri Toivoniemen täydellisesti ampumalla pallon jalkojensa välistä, selkä maalia kohti seisten.

Alkuminuuttien Tshekin painostuksen jälkeen Suomi alkoi pitää palloa enemmän. Tshekkimaalivahti Tomás Kafka torjui kuitenkin ensimmäisen erän parhaalle paikalle päässeen Rickie Hyvärisen yrityksen. Pallo poltti suomalaisten lavoissa koko ensimmäisen erän ajan, eikä hyökkäysten rakentelusta tahtonut tulla mitään.

Toisessa erässä Suomi piti palloa, mutta Tshekki puolusti kurinalaisesti peittäen kerta toisensa jälkeen suomalaisten laukaukset. Sivuverkkoa lähemmäs Suomi ei päässyt, kunnes Tshekille tuomittiin ottelun ensimmäinen rangaistus. Avausosumasta vastannut Tomás Sladky kaatoi Jouni Vehkaojan maalin edessä, mutta ei ehtinyt istumaan kahden minuutin rangaistuksestaan paljoakaan Suomen tasoitettua heti rikettä seuranneesta vapaalyönnistä. Mika Kohonen syötti Tero Tiitulle, joka laukoi pallon etukulmasta sisään.

Tasoituksen jälkeen Suomi lisäsi kierroksia mittariin, eikä seuraavaa maalia jouduttu odottamaan pitkään. Tshekkipuolustus unohti vapaalyöntitilanteessa Harri Forstenin täysin yksin laitaan, ja hänellä oli helppo työ laukoa pallo maaliin Mikael Järven syötöstä.

- Lisäsimme toiseen erään liikettä ja saimme sitä kautta maaleja tehtyä. Ensimmäinen erä oli hermostunutta, mutta kaksi seuraavaa jo paljon parempia, kommentoi Suomen parhaana palkittu Mikael Järvi.

Suomi karkasi lopullisesti Tshekiltä kolmannen erän alussa reilussa kolmessa minuutissa. Ensiksi Mikael Järvi osui maalin edustalta Harri Forstenin syötöstä. Hetkeä myöhemmin Lassi Vänttinen tarjoili pallon maalin takaa Esa Jussilalle, jonka laukaus sujahti Tomás Kafkan jalkojen välistä tshekkien verkkoon. 5-1-maali oli lähes identtinen edellisen kanssa, tällä kertaa asialla oli Mika Kohonen Rickie Hyvärisen syötöstä. Tero Tiitu kaunisteli vielä lukemat 6-1 ja Suomella on lauantaina edessään kolmas perättäinen MM-finaaliottelu.

- Alussa oli vähän jännäkakkaa housuissa mutta toiseen ja kolmanteen erään alkoi jo löytyä hurmosta. Kiitos yleisölle metelistä. Toivon ja uskon että olemme huomenna paremmin hereillä heti alusta alkaen, sanoi joukkueen kapteeni Mikael Järvi.