Tre Kronor murskasi Leijonat

Ruotsi otti Leijonista selvän 6-1 voiton Moskovan EHT-turnauksessa. Luvut eivät ehkä kerro aivan koko totuutta ottelusta, mutta voittajasta ei kuitenkaan ollut Moskovan lauantai-illassa epäselvyyttä.

Moskovan EHT-turnauksen Suomi-Ruotsi -ottelun alku oli yllättävän vaikea molemmille joukkueille. Sekavan avauserän kiekkohistoriallista antia kotimaisittain olivat Eero Kilpeläisen ensimmäinen torjunta Leijonapaidassa sekä Jerry Ahtolan neitsytvaihto A-maajoukkueessa.

Ruotsi sai maalien merkeissä paremman alun otteluun, kun ajassa 8.15 Länsinaapurin nuori hyökkääjälupaus Daniel Brodin löysi ensimmäisenä Suomen maalilla pyörineen irtokiekon ja siirsi sen verkon perukoille. Suomi tuli tasoihin tasan kahdeksan minuutin päästä Janne Pesosen maalilla. Puolustaja Juuso Hietanen löysi pitkällä avauksella täydessä vauhdissa olleen laituri Mika Pyörälän, joka jatkoi kiekon maalille ketjun keskusmiehelle Ville Viitaluomalle. Ketjun kolmas lenkki Pesonen korjasi hedelmän riparin muodossa ja tasoitti pelin.

Peli pysyi tasatilanteessa vain pari minuuttia. Ajassa 18.16 Ruotsin isokokoinen puolustaja Sebastian Erixon nousi siniviivalta ja väänsi itsensä kulmasta vahvasti Leijonamaalille ja laukoi kiekon väkisin Suomen verkkoon. Avauserä siis Ruotsin nimiin 1-2.

Toinen erä jatkui Suomen kannalta mollivoittoisena – Ruotsi osui kahdesti erikoistilanteesta ja Leijona sai olla vastaanottavana osapuolena. Ensimmäisen osuman Kolmea Kruunua värkkäsi omalla ylivoimallaan, ja samalla kaavalla kuin kaksi ensimmäistä maalia. Ruotsi ajoi vahvasti maalille ja niittasi irtokiekon suomalaisten keskeltä maalivahti Kilpeläisen selän taakse.

Kolmisen minuuttia ennen toisen erän loppua Leijona sai hyvän mahdollisuuden kavennukseen, kun Suomi sai ylivoiman. Yv-peli ei toiminut, mutta Ruotsin alivoima toimi tehokkaasti, kun vastahyökkäys päätyi Suomen maalin yläpeltiin. Kahden erän jälkeen Ruotsi vei peliä luvuin 1-4.

Leijonat lähtivät kolmanteen erään kirimään Ruotsin johtoa kiinni, mutta loppukiri sai nolon lopun heti alkuunsa, kun Ruotsi meni illan toisella alivoimamaalilla 1-5 –johtoon ajassa 41.10. Loppuerä olikin sitten silkkaa kosmetiikkaa ja Ruotsi kaunisteli loppuluvut 1-6 ajassa 53.17. Viimeisessä maalissa Leijonavahti Kilpeläinen ei ollut parhaimmillaan, mutta muista maaleista miestä on turha syyttää.

Kolmannen erän negatiivisiin asioihin voidaan vielä lukea Janne Pesosen todella ikävä loukkaantuminen. Vastustaja ajoi miehen perinteiseen, ja todella tuomittavaan polvimiinaan ja Pesosen peli loppui siihen. Jatkotutkimukset paljastavat vamman vakavuuden, mutta miestä tuskin nähdään huomisessa Venäjä-ottelussa.

Suomen joukkueen pirteintä peliä esitti kolmosketju Komarov – Hytönen – Louhivaara ja pakkeina Uusitalo – Latvala. Miesten luistin liikkui kiitettävään tahtiin ja ketju loi myös muutaman maukkaan maalipaikan. Ossi Louhivaara palkittiin pelin jälkeen Suomen parhaana pelaajana.

Leijonien valmennusjohto käänsi pelin jälkeen nopeasti katseet Venäjä-otteluun. Menneissä on turha murehtia, mutta oppia voi aina ammentaa.

– Kokemuksia tuli koko porukalle ja aina ne kokemukset eivät ole eikä voi olla hyviä, mutta kaikista voi ottaa opiksi, tiivisti Leijonaluotsi Pasi Nurminen.