Suomalaisnaisilla hyvä kokonaispanos Otepäässä

Suomalaisnaisten ilme oli erittäin positiivinen Otepäässä lauantaina hiihdetyssä maailmancupin 10 kilometrin perinteisen hiihtotavan kilpailussa. Aino-Kaisa Saarinen oli lähellä kauden ensimmäistä palkintokorokepaikkaa, mutta neljänneksi lopulta sijoittunut suomalainen jäi siitä lopulta 3,7 sekuntia.

Suomalaisten vahvaa panosta täydensivät kahdeksanneksi sijoittunut Riitta-Liisa Roponen, kymmenenneksi kirinyt Kerttu Niskanen sekä 14. tilalle sijoittunut Pirjo Muranen. Riikka sarasojan sijoitus oli 21.

Aino-Kaisa Saarinen taisteli odotetun kärkikaksikon Marit Björgen - Justyna Kowalczyk takana Norjan Theresa Johaugin kanssa kolmospaikasta. Palkintokorokepaikan menettäminen hieman harmitti, muuten Saarinen oli päiväänsä erittäin tyytyväinen.

- Hiihto oli nyt perinteisellä niin rentoa kuin sen pitääkin olla. Viimeinen puristus toki vielä puuttui. Teknisesti kilpailu sujui ehjästi ja huoltoryhmälle jäälleen kiitos erinomaisista välineistä, Saarinen tiivisti.

Jo neljännen kerran perättäin neljän kärkeen Otepään perinteisen kisassa hiihtänyt Saarinen jakoi muiden tapaan kiitosta radalle.

- Tämä on parantunut entisestään viime vuoden jälkeisten muutosten jälkeen. Nyt tämä on entistä hiihdettävämpi.

Riitta-Liisa Roponen otti parhaan perinteisen tyylin maailmancupin sijoituksensa kolmeen vuoteen sijoituttuaan kahdeksanneksi. Viimeksi Roponen oli parempi samaisella paikkakunnalla 2008 sijoituttuaan kuudenneksi.

- En ole enää niin huono perinteisellä, mutta aina nämä hyvät sijat kuitenkin yllättävät. Tänään hiihto oli rennon hyvää ja pystyin jopa kontroloimaan vauhtia tälläkin hiihtotavalla. Hyvä rata, hyvä suksi, hyvä tyttö, Roponen virnisti kauniissa virolaisiltapäivässä.

Eroa voittajaan ja palkintosijoille Roponen kommentoi tavoilleen uskollisen värikkäästi.

- Björgeniin oleva 1,20 on melkein valovuosi, mutta tuo puoli minuuttia on kyllä ihan kiinni otettava ero.

Kerttu Niskaselle sijoittuminen kymmenenneksi oli nuoren hiihtäjän maailmancup uran paras sijoitus tähän mennessä. Vaikean alkukauden jälkeen se sai vieremäläisen suun messingille.

- Olihan tämä kauden paras kisa ehdottomasti tähän mennessä. Meno tuntui hyvältä alusta alkaen ja en katkennut missään vaiheessa, vaan jaksoi tehdä töitä hyvin. Rata oli todellakin mieleen, kun siinä oli paljon hiihdettäviä nousuja, ensimmäistä kertaa Otepäässä hiihtävä Niskanen kehui.

Niskasen menon piristyminen näin hyväksi on lupaavaa samoissa maisemissa reilun viikon kuluttua hiihdettävän alle 23-vuotiaden MM-kisan yhdistelmäkilpailun suhteen.

Todella terävästi kisan avannut (ensimmäisissä väliajoissa viidentenä) Pirjo Muranen pääsi myös hetkeksi maistelemaan maailmancupkisan kärjessä olevan hiihtäjän "valtaistuinta" ennen kuin Kerttu Niskanen hänet siitä syrjäytti.

- Keskellä oli vaikea pätkä, kun oli pitkä haarakäyntiosuus. Aika ehjä hiihto kuitenkin kaikkiaan. Ja onhan tämä maailman paras hiihtokeskus tällä hetkellä, Muranenkin kehui

Myös naisten otteisiin tyytyväinenpäävalmentaja Magnar Dalen kehui estoitta Otepään latua.

- Koko maailmancupin paras perinteisen latu. Täällä on puitteet todellakin kunnossa.

Krista Lähteenmäki ei päässyt kilpailemaan perjantaina mitatun liian korkan hemoglobiiniarvon takia. Lähteenmäki asetettiin viiden päivän kilpailukieltoon ja hän kilpailee seuraavan kerran ensi viikonvaihteessa Otepään nuorten MM-kisoissa sekä Vöyrin SM-laduilla.

Kilpailun voittoon hiihti ylivoimaisesti Norjan Marit Björgen 32 sekunnin erolla Puolan Justyna Kowalczykiin. Theresa Johaug oli kolmas. Kymppikärkeen ehtivät myös Vibeke Skofterud, Julia Tchekaleva, Anna Haag sekä Petra Majdic.

Björgen (896 pistettä) nousi maailmancupissa toiseksi ohi Otepäästä poissa olevan Arianna Follisin (880). Kowalczyk (1351) jatkaa kärjessä.