Itävalta normaalimäen ykkönen, Suomi kahdeksas

Itävalta voitti odotetusti normaalimäen maailmanmestaruuden ja himmeämmät mitalit menivät Norjalle ja Saksalle. Suomi oli kilpailun kahdeksas, mutta Matti Hautamäen onnistui venyttää toisellaan koko kilpailun pisin hyppy.

Normaalimäen joukkuekilpailun Midstubakkenin HS 106-mäessä voitti odotetusti Itävalta joukkueella Gregor Schlierenzauer, Martin Koch, Andreas Kofler ja Thomas Morgenstern. Norjan joukkue haastoi Itävaltaa vielä ensimmäisellä kierroksella, mutta toisen kierroksen jälkeen ero venähti 25 pisteeseen. Hopeajoukkueessa hyppäsivät Anders Jacobsen, Björn-Einar Romoeren ja Tom Hilde. Saksan nelikko Martin Schmitt, Michael Neumayer, Micael Uhrmann ja Severin Freund vei pronssit selvällä erolla ennen Puolaa, vaikka Freund kaatui toisen hyppynsä.

Suomalaiset lähtivät haastajina kamppailemaan mitalista, mutta mitalihaaveet jouduttiin hautaamaan jo kilpailun alkumetreillä. Eilen parhaan sijoituksen napannut Anssi Koivuranta pääsi ensimmäisellään vain 90 metriin ja Suomi oli 11:ntenä. Olli Muotka hyppäsi 95 metriä ja joukkue nousi sijalle 9. Janne Ahonen onnistui ja hyppäsi 100 metriä, mutta Suomi oli edelleen yhdeksäntenä. Matti Hautamäen balanssiongelmat olivat historiaa ja kuopiolainen leijaili 102,5 metriin. Kun Venäjän ankkuri Dimitry Vassiliev lisäksi epäonnistui omalla hypyllään, pääsi Suomi kahdeksantena mukaan toiselle kierrokselle.

Koivuranta petrasi toisellaan ja leijaili 97 metriin. Muotka ja Ahonen hyppäsivät 95,5 ja 94,5 metriä. Hautamäki sen sijaan säväytti ja venytti kilpailun pisimmän hypyn, 108 metriä. Hautamäen jättihypystä huolimatta kahdeksas sija seisoi lopputuloksissakin, eikä päävalmentaja Pekka Niemelä päässyt paukuttelemaan henkseleitään kisan jälkeen.

”Taas tuli takapakkia, kun eilen illalla tuli tieto, ettei (Janne) Happonen pysty hyppäämään. Joukkueessa oli sitten hyppynsä kanssa tuskaileva Ahonen ja kaksi kokematonta kaveria. Liian paljon oli liian kapeilla hartioilla”, totesi Niemelä.

”Kisa kaatui kahteen ekaan hyppyyn. Tämä oli klassikkoesimerkki siitä, miten tärkeitä ekat hypyt ovat kilpailun kannalta, että saadaan hurmos päälle. Piti venyä, mutta homma menikin toiseen suuntaan. Kokemattomat kaverit olivat ylilatautuneita ja toivottavasti oppivat tästä päivästä jotain.”

Hautamäen hyppäämiseen päävalmentaja oli kuitenkin erittäin tyytyväinen.

”Hautamäeltä loistavaa hyppäämistä ja se oli tämän päivän hieno juttu ja lupaa hyvää ensi viikkoa ajatellen.”

Janne Happosen osallistuminen ensi viikolla oleviin suurmäen harjoituksiin ja mahdollisesti kilpailuihin on Niemelän mukaan vielä epävarmaa. Happosta kuitenkin kaivattaisiin joukkueeseen.

”Happosen poissaolo tuntuu joukkueessa. Mitään ei ole vielä suurmäen osalta päätetty, eikä päätöksiä tehdä tänään. Päätöksen tekevät lopulta lääkärit ja Happonen itse. Ilman syytä hän ei varmasti jätä hyppäämättä.”

Mäkimiehet siirtyvät seuraavaksi suurmäkeen, jossa hypätään karsintakilpailu keskiviikkona 2.3. kello 19.