Piste palkinnoksi komeasta taistelusta Sofiassa

Suomen lentopallomaajoukkueen Euroopan olympiakarsintaturnaus käynnistyi huimalla taistelulla Italiaa vastaan. Syntymäpäiväsankari Mauro Berruton valmentama saapasmaa vei lopulta kaksi pistettä ja voiton erin 2-3 (21-25, 25-16, 28-30, 25-16, 14-16). Suomen lohduksi jäi hyvä peli ja yksi sarjapiste.

- Niin lähellä…mutta…ehkä Italia osoitti kokemustaan lopussa. Pelillisesti ei ollut huippua, mutta pelasimme erittäin viisaasti. Syöttöön ja torjunta/puolustukseen olen tyytyväinen. Huominen on edelleen tärkein (Saksa-ottelu) ja tie on edelleen aivan auki meille, päävalmentaja Daniel Castellani kommentoi.

- Onnea Suomelle fiksusta pelistä. He olivat paljon meitä älykkäämpiä. Voitimme onnen ansiosta. Torjuntamme toimi, mikään muu ei, kommentoi Italian päävalmentaja Mauro Berruto.

- Meillä oli peli käsissä ja olisi pitänyt hoitaa. Olimme vähän liian kiireisiä lopussa. Joka tapauksessa meidän olisi pitänyt voittaa huomenna, joten mikään ei muuttunut, Suomen kapteeni Tuomas Sammelvuo totesi.

Arena Armeecissa Bulgarian Sofiassa nähtiin Suomelta pirteitä otteita, lähes kuin parhaina päivinä. Ottelupalloa lähemmäs voittoa ei kuitenkaan päästy.

Italia on nyt voittanut 17 edellistä maiden kohtaamista. Suomen edellinen voitto on vuoden 1978 kesäkuulta Puolan kansainvälisestä turnauksesta.

Kaikkiaan Suomi on kohdannut Italian 36 kertaa, joista voittoja on tullut yhdeksän.

Italia on ollut mukana peräti yhdeksässä perättäisessä olympiaturnauksessa Montrealista 1976 lukien. Maa on saavuttanut kaksi kertaa hopeaa (Atlanta 1996, Ateena 2004) ja kaksi pronssia (Los Angeles 1984, Sydney 2000).

Passari Mikko Esko löysi avauserän jälkeen komeasti kuumat pelaajat. Suomen hyökkäysprosentti olikin hyvä 50% Italian 41% vastaan. Torjuntapelissä Italia oli selkeästi parempi vieden tappotorjunnat 19-9.

Olli Kunnari nousi Suomen parhaaksi pistemieheksi tehtyään 19/+15. Ajoittain täysin pitelemätön Mikko Oivanen kasasi 18/+12 ja aika paljon hänen myötään joukkue joko voitti tai hävisi erät.

Italian tehokkain oli hakkuri Michal Lasko, 24/+20. Lasko kuitenkin hyytyi hurjan alun jälkeen, mutta ei tehnyt paljoakaan virheitä.

Jukka Lehtonen avauksessa

Suomen avauksessa pelasivat passarina Mikko Esko, hakkurina Mikko Oivanen, yleispelaajina Antti Siltala ja Olli Kunnari, keskitorjujina Matti Oivanen ja Jukka Lehtonen sekä liberona Pasi Hyvärinen.

Italian avaus olivat Dragan Travica, Michal Lasko, Ivan Zaytsev, Simone Parodi, Alessandro Fei, Luigi Mastrangelo ja Andrea Bari (l).

Suomi sai peliin mainion startin Olli Kunnarin ja Mikko Oivasen paukautettua ensimmäisillä syötöillään ässät. 6-3- johto alkoi kuitenkin sulaa Italian varman hyökkäyspelin myötä ja vastustaja karkasi passari Dragan Travican syöttövuorolla jo 12-15- johtoon.

Suomi pääsi vielä parhaimmillaan pisteen päähän (18-19), mutta hakkuri Michal Laskon (avauserään 8/+8) sekä Alessanro Fein (5/+5) hyökkäykset ja Suomen helpohkot syötöt avittivat Italian avauserän voittoon 21-25.

Toisessa erässä Mikko Oivanen (6/+4) oli pitelemätön ja tueksi Suomi sai myös kutospaikan hyökkäyksensä Olli Kunnarin taholta hienosti mukaan. Myös puolustuspeli oli erinomaisella tasolla ja Italia oli melko aseeton. Konstantin Shumovin tulo verkolle niittasi erän Suomelle, kun keskitorjuja otti heti torjunnan ja löi heti seuraavassa vastapallon kenttään. Erä Suomelle 25-16.

Loistava nousu jäi kruunua vaille

Italia jatkoi kolmanteen erään Cristian Savani toisella yleispelaajan tontilla Ivan Zaytsevin toisen erän loppussa korvattuaan. Kapteeni Tuomas Sammelvuo puolestaan tuli Antti Siltalan tilalle Suomelta 3-7- tilanteessa. Shumov puolestaan tuli Lehtosen tilalle 5-11- tilanteessa. Matti Hietanenkin nähtiin tositoimissa erän lopulla Olli Kunnarin päästyä vetämään henkeä.

Italian kahdeksan pisteen johto (10-18) hupeni nopeasti Suomen erikoisella kuusikolla (Esko, Sammelvuo, Hietanen, Shumov, Oivaset) ja Suomi pääsi jo pisteen päähän (19-20). Erän loppuun nähtiinkin hurja taisto, jossa Suomellakin oli kaksi eräpalloa. Lopulta erä kuitenkin italialaisille 28-30.

Italia sai kolmannessa erässä hakkuri Mikko Oivasen (erään 2/-5, hyök 2/13) hyvin pihteihinsä. Tuomas Sammelvuo (erään 6/+4) sen sijaan tuli peliin erinomaisesti, mutta sai antaa taas neljänteen tilaa Kunnarille.

Loistava toipuminen kirvelevästä erätappiosta

Suomalaiset osoittivat henkisen vahvuutensa unohtamalla kirvelevän erätappion saman tien ja neljänteen erään tuli tulistunut seitsikko.

Alkuvaiheessa Suomi karkasi Mikko Eskon hyvien leijasyöttöjen luomien tilaisuuksien myötä 12-6- johtoon.

Veto kesti loppuun asti ja Suomi vei erän peräti 25-16.

Viides erä jatkui siitä mihin neljäs jäi. Suomi hankkiutui Mikko Eskon upean monipuolisella passipelillä ja koko joukkueen taistelulla 5-2- johtoon Berruton ottaessa ensimmäisen aikalisän Italialle.

Puolia vaihdettiin Suomen johtaessa 8-4, kun loistavasti alkupelin pelannut hakkuri Lasko löi tyhjältä verkolta rättiin.

Italia nousi kuitenkin mukaan ja tasoitti lukemat 11-11:een. Tästä edettiin vuorotahtiin aina 14-14- tilanteeseen, josta Italia nappasi johtopisteen (14-15). Ottelupallon torjui kenttään Alessandro Fei Travican hyvän syötön pohjustamana.

Suomi kohtaa keskiviikkona Saksan kello 14 ja torstaina Slovakian kello 14.30. Saksa löi turnauksen avauspelissä Slovakian 3-0 (25-19, 25-22, 25-20).

Suomen pistemiehet: Mi.Oivanen 18/+12 (hyök 15/31), Kunnari 19/+15 (hyök 16/34), Ma.Oivanen 16/+9 (hyök 13/19), Esko 9/+8, Sammelvuo 9/+6 (hyök 8/11), Hietanen 4/+4 (hyök 4/7), Siltala 3/+1 (hyök 2/14), Shumov 2/+2 (hyök 1/3), Lehtonen 2/+1 (hyök 2/5), Tervaportti 0/0, Pasi Hyvärinen (lib.). Ei pelanneet: Olli-Pekka Ojansivu.
Italian pistemiehet: Lasko 24/+20, Parodi 13/+6, Fei 10/+8, Mastrangelo 8/+4, Savani 8/+2, Travica 5/0, Zaytsev 2/0, Papi 1/+1, Birarelli 1/+1. Bari (lib)