Suomen naisille pronssia opiskelijoiden MM-kisoista

Suomen naisten opiskelijamaajoukkue voitti opiskelijoiden MM-turnauksessa pronssia kaatamalla Sveitsin maalein 4-1 (2-0, 0-1, 2-0). Eilisen rangaistulaukauskilpailussa hävityn välierän jäljiltä lähtökohdat otteluun olivat haastavat, sillä tappio oli ollut suuri pettymys koko joukkueelle. Suomi kokosi itsensä kuitenkin hienosti ja sai palkinnoksi pronssimitalit tuliaisiksi helteisestä Prahasta.

Ensimmäinen erä oli tilanteiden valossa tasainen, mutta turnauksen trendistä poiketen, Suomi oli tehokkaampi joukkue. Ajassa 2.09 Katri Luomaniemi vei Suomen johtoon Eija Pasasen laukauksen reboundista. Suomen varsinainen syömähammas oli jälleen kerran hienon turnauksen pelannut ykkösvitja Alli Tikkanen - Elina Kujala - Karoliina Kujala, joka pääsi ensimmäisessä erässä taas maalin makuun Karoliina Kujalan niitattua pallon reppuun Elina-siskon syötöstä. Erätauolle lähdettiin Suomen 2-0 johdossa.

Toinen erä sujui ensimmäisen erän tapaan maalipaikkojen määrässä tasaisesti, vaikka pallonhallinta olikin hienokseltaan Suomella. Suomen maalissa Anni-Maija Seppänen otti lukuisia torjuntoja, mutta silti Sveitsi onnistui kertaalleen erän aikana ohittamaan hänet, kun ajassa 21.36 Tamara Schmucki sai pallon läpi Seppäsen varusteiden. Suomelle palasi toisessa erässä kipsi maalinteon suhteen, eikä hyvistä paikoista huolimatta palloa saatu vastustajan maaliin.

Suomi loi kolmannessa erässä lukuisia erinomaisia maalipaikkoja, mutta Sveitsin maalissa Monika Schmid oli erinomainen ja otti monta huipputorjuntaa. Suomi pääsi pelaamaan ylivoimaa noin viiden minuutin pelin jälkeen. Itse ylivoimapeli ei tuottanut tulosta, mutta välittömästi jäähyn päätyttyä Elina Kujala laukoi matalan laukauksen viivalta Sveitsin maaliin. Sveitsi pyrki kaventamaan ottelua tosissaan ja pelasi viisi minuuttia ennen erän päätöstä suurimman osan ilman maalivahtia. Suomi kuitenkin kesti ja Sveitsin painostaessa Luomaniemi viimeisteli loppunumerot 4-1 Sveitsin tyhjään maaliin.

Päävalmentaja Timo Välimaa oli tyytyväinen ja ylpeä joukkueestaan eilisen pettymyksen jälkeen.
- Lähtökohta otteluun ei ollut helppo, sillä eilinen oli kova pettymys jokaiselle. Joukkue teki kuitenkin lujasti töitä ja osoitti, että haluaa voittaa mitalin, Välimaa kiitteli joukkuetta.

Välimaa myönsi, että tavoitteessa ei onnistuttu ja siksi pronssimitali ei täysin tyydyttänyt.
- Välierä oli kova pettymys koko joukkueelle, joten väkisin jää karvas makukoko tapahtumasta. Olen kuitenkin erittäin tyytyväinen pelaajien asenteeseen. Turnaus toi monelle pelaajalle tärkeää kokemusta ja tytöt saivat tietoa, mitä ominaisuuksia pitää kehittää kansainväliselle tasolle päästäkseen, Välimaa arvioi ja ei halunnut nostaa ketään yksittäisiä pelaajia muiden yläpuolelle, vaan totesi joukkueen voittaneen ja hävinneen yhdessä.

Turnauksen voitti Ruotsi, joka kaatoi loppuottelussa Tshekin 5-2 (0-1, 2-0, 3-1). Suomen joukkueen Elina Kujala valittiin turnauksen tähdistökentälliseen.