Suomi selvään voittoon Valko-Venäjästä

Naisten A-maajoukkue nousi vain pienen askelen päähän varmasta EM-lopputurnauspaikasta kaadettuaan keskiviikkona Helsingissä Valko-Venäjän komeasti maalein 4-0 (1-0).

Suomen hallintaa

Ottelun tärkeys näkyi alkuminuuteilla, peli oli hiukan hermostunutta ja harhasyöttöjä nähtiin. Suomi piti ohjaksia kuitenkin vähitellen yhä käsissään ja hallitsi enemmän palloa. Ensimmäinen hyvä paikka Suomelle tuli 12. minuutilla, kun Marianna Tolvanen keskitti oikealta. Annica Sjölundin pusku jäi kuitenkin voimattomaksi ja pallo pomppi Valko-Venäjän puolustuksen kautta kulmapotkuksi.

Sanna Talosen kaukolaukauksen hiukan myöhemmin Valko-Venäjän maalivahti Ina Batsianouskaja poimi varmasti, mutta 18 minuutin pelin jälkeen hän sai venyttää jo tosissaan Leena Purasen laukaukseen kulmapotkun jälkitilanteesta. Valko-Venäjän puolustus pelasi ajoittain rohkeasti varsin korkealla, mutta linja kapteeni Aksana Shpakin johdolla torjui Suomen läpisyöttöyritykset ja joukkue pyrki iskemään terävästi vastaan pallon saatuaan.

23. minuutilla kotiyleisö sai kuitenkin aihetta riemuun. Sjölund pääsi laukomaan rangaistusalueen rajamailta ja paluupallo kimposi Valko-Venäjän puolustuksesta Annika Kukkoselle, joka laukoi varmasti pallon verkon perukoille rangaistuspilkun kohdalta. Vain muutamaa minuuttia myöhemmin Puranen laukoi ensin kaukaa voimalla ja pääsi hetkeä myöhemmin puskemaan, mutta molemmat yritykset menivät niukasti ohi maalin.

Pari minuuttia edellisestä Puranen viritti tykkinsä jälleen reilusta 20 metristä, mutta Batsianouskaja sai riman alta työnnettyä pallon kulmapotkuksi. Seuraava tilanne tuli Suomen puolustuksen kommunikaatiokatkoksen myötä kuin varkain vieraiden Maryia Buzunovalle, mutta Minna Meriluoto Suomen maalilla torjui laukauksen helposti.

Peli hiukan tasaantui tämän jälkeen, mutta pallo pysytteli enimmältään vieraiden kenttäpuoliskolla. 38. minuutilla Tuija Hyyrynen pääsi keskittämään oikealta ja pallo pomppasi puolivahingossa puolustaja Natallia Lastachkinan käteen. Erotuomari Esther Taubli osoitti epäröimättä rangaistuspotkua ja pallon taakse asettui Sjölund, joka laukoi matalan laukauksen oikealle, mutta veto jäi hiukan voimattomasti ja Batsianouskaja venytti kätensä väliin. Suomi hallitsi ensimmäisen puoliajan loppuakin, mutta tauolle mentiin lukemissa 1-0.

2-0 heti tauon jälkeen

Toinen puoliaika ehti vanhentua vain reilu kaksi minuuttia, kun Kukkonen pelasi hyvin pystyyn Sjölundille, joka jatkoi läpi Valko-Venäjän puolustuksen Taloselle, jonka sijoitus painui vasempaan takanurkkaan.

Toisen takaiskun jälkeen Valko-Venäjä nosti puolustuslinjaansa riskin uhallakin ja onnistui saamaan hiukan paremmin otetta pelistä. Tämä toisaalta avasi paikkoja Suomelle ja 58. minuutilla Hyyrynen nousi vahvasti oikeaa laitaa, hänen keskityksensä näytti jo karkaavan yli päätyrajan, mutta Sjölund haki sen erinomaisesti ja pudotti taaksepäin Puraselle, joka jatkoi oikeaan takanurkkaan lukemiksi 3-0.

Pelikello ehti tikittää vain reilu kaksi minuuttia, kun Suomi tuli taas vahvasti. Talonen syötti hyökkäyksen päätteeksi Sjölundille, joka pyörähti rangaistusalueen rajalla irti puolustajasta ja laukoi jo Suomen neljännen osuman.

Suomi jatkoi hyökkäysten vyöryttämistä, mutta täysin Valko-Venäjän yritys ei neljän maalin tappioasemassakaan hiipunut. 68. minuutilla Volha Aniskoutsava laukoi kaukaa kovaa, mutta Meriluoto torjui ja hetkeä myöhemmin Yuliya Barysenka pääsi puskemaan hyvästä paikasta, mutta ohi maalin.

Ote siirtyi nopeasti takaisin Suomelle, mutta aivan selkeitä maalipaikkoja puoliajan alun maaliputken jälkeen Valko-Venäjän maalille ei pystytty luomaan. 81. minuutilla kavennus oli lähellä, kun Tatsiana Shramok pääsi puolittain karkuun, mutta Meriluodon hyvä vastaantulo pelasti tilanteen. Heti perään Puranen oli toisessa päässä lähellä maalintekoa, mutta ei aivan yltänyt keskitykseen tyhjän maalin takatolpalla.

Ottelun loppu lähinnä odoteltiin päätösvihellystä voittajan jo ratkettua. Voiton myötä Suomi on pisteen päässä EM-lopputurnauspaikasta, kun pelaamatta on vielä kaksi ottelua.