Käytämme evästeitä tarjoamamme sisällön ja mainosten räätälöimiseen, sosiaalisen median ominaisuuksien tukemiseen ja kävijämäärämme analysoimiseen. Jaamme myös sosiaalisen median, mainosalan ja analytiikka-alan kumppaneillemme tietoa siitä, kuinka käytät sivustoamme. Näytä tiedot
Sulje

Pesäpallon olympiaesiintymisestä päivälleen 60 vuotta

 

Pesäpallon olympiaesiintymisestä päivälleen 60 vuotta


Tasan 60 vuotta sitten Pesäpalloliiton ja Työväen Urheiluliiton (TUL) joukkueet valmistautuivat ottamaan toisistaan mittaa Helsingin olympiastadionilla. Lehtereillä ottelua seurasi yli 20 000 silmäparia, joista suuri osa kansainvälisiä vieraita.

Ottelu ja olympialaiset oli tarkoitus järjestää jo 12 vuotta aiemmin, mutta sota puuttui traagisella tavalla peliin. Vuoden 1952 kisat muistetaankin lujasta yhteishengestä ja yhteisestä halusta rakentaa kaikille kansoille parempi maailma.

- Helsingin olympialaisten aikaan vallitsi laaja yhteenkuuluvuuden tunne. Sodan jälkeen pyrittiin rakentamaan yhdessä parempaa yhteiskuntaa. Nykyään urheiluelämä on eriarvoistuneempi, niin kuin yleensäkin koko maailma, on Pesäpalloliiton joukkueessa pelannut Eino Kaakkolahti todennut.

Pesäpalloliitto voitti TUL:n joukkueen juoksuin 8-4. Helsingin olympialaisissa pelattiin myös toinen pallonlyöntipelien näytösottelu, kun Suomen pesäpallojoukkue kohtasi Yhdysvallat baseball-näytöksessä.

Baseball oli olympialaisten näytöslajina seitsemän kertaa, kunnes se virallistettiin varsinaiseksi olympiaurheiluksi Barcelonan kisoihin 1992. Naisten vastaava laji on softball, jonka EM-kisoihin Suomi lähetti naisten superpesispelaajista koostuneen maajoukkueen 2005. Käynnissä olevien Lontoon olympialaisten ohjelmaan ei pallonlyöntipelejä ole valitettavasti mahtunut, vaikka baseball ja softball olivat mukana vielä Pekingissä 2008.

- Pallonlyöntipeleillä on yli sadan vuoden perinteet sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa. Sikäli puoltaisi paikkaansa, että tällekin lajiryhmälle olisi paikkansa olympialaisissa. Pesäpalloliiton ensisijaisena tavoitteena on kuitenkin pitää lajin asema vahvana kotimaassa, vaikka kansainvälistä toimintaa tuetaankin kaikin käytettävissä olevin resurssein, Pesäpalloliiton toiminnanjohtaja Arto Ojaniemi sanoo.

Yksi jokeripelaaja jokaisesta Superpesiksen ja miesten Ykköspesiksen joukkueesta käytti sunnuntain kierroksella olympialaisten näköispaitaa kunnioittaakseen yhtä kaikkien aikojen pesäpallo-otteluista.

UrheiluSuomi.com


Takaisin edelliselle sivulle