Käytämme evästeitä tarjoamamme sisällön ja mainosten räätälöimiseen, sosiaalisen median ominaisuuksien tukemiseen ja kävijämäärämme analysoimiseen. Jaamme myös sosiaalisen median, mainosalan ja analytiikka-alan kumppaneillemme tietoa siitä, kuinka käytät sivustoamme. Näytä tiedot
Sulje

Susijengin tiistaisessa Sveitsi-ottelussa vielä paljon pelissä

 

Susijengin tiistaisessa Sveitsi-ottelussa vielä paljon pelissä


Suomen maajoukkue varmisti paikkansa vuoden 2013 Slovenian EM-kisoissa käytännössä jo aloittamalla päättymäisillään olevat karsinnat viiden ottelun voittoputkella. Karsinnat päättyvät tiistaina Helsingissä, ja pelissä on vielä paljon: voittamalla Sveitsin ”Susijengi” pelaisi tiensä tulevien EM-kisojen lohkoarvonnoissa suotuisampaan arvontakoriin.

Viisi ensimmäistä karsintaotteluaan voittanut Susijengi taipui viikko sitten kotikentällään Puolalle viidellä pisteellä ja lähtee karsintojen päätösotteluun Sveitsiä vastaan kolmen pisteen Belgia-tappio niskassaan. Ajatukset joukkueen sisällä ovat yksimielisiä: tiistaina kelpaa vain voitto.

- Viiden matsin voittoputken jälkeen on tullut pari kauneusvirhettä. Tiistaina tarkoitus olisi pistää loput energiat peliin, jotta tietää antaneensa kaikkensa taas tänä kesänä, Susi-kippari Hanno Möttölä pohdiskelee.

Kahdesta peräkkäistappiosta huolimatta Suomi varmisti EM-kisapaikkansa käytännössä jo voittamalla karsintojen viisi ensimmäistä otteluaan. Puola on jo varmistanut lohkovoittonsa, mutta EM-kisojen alkusarjalohkojen arvontarankkauksessa ratkaisevaa on voittosuhde (voitot/ottelut), jonka jälkeen tasatilanteet ratkotaan EM-karsintojen korisuhteella: näin Suomi sijoittuisi pattitilanteessa Puolan edelle.

- FIBA:n järjestelmän myötä petaamme itsellemme paremmat arvontamahdollisuudet, kun Slovenian EM-kisojen lohkojakoa tehdään, Möttölä painottaa.

Sveitsiä ei saa päästää hurmokseen

Ennakkokaavioissa Suomi on ylivoimainen ennakkosuosikki tiistain otteluun Sveitsiä vastaan, jonka lisäksi Susijengin kahden viikon takainen 89–60-vierasvoitto Sveitsistä kertoo omaa kieltään.

Susijengi aikoo kuitenkin ottaa Sveitsin antaman haasteen vakavasti. Vaarallisuutensa sveitsiläiset osoittivat kukistamalla viime viikolla Belgian lukemin 82–73.

– Sveitsin takamiehet pelasivat hyvin Belgiaa vastaan. Erityisesti Stefan Petkovic oli todella kova, viittaa Shawn Huff Sveitsin 19-vuotiaaseen takamieslupaukseen, joka rankaisi Belgiaa 25 pisteellä.

– Emme saa antaa Sveitsin pelata heidän omilla vahvuuksillaan. Takamiehet on saatava kuriin, myötäilee Sasu Salin.

Sveitsi kiusasi Fribourgissa pelatussa maaottelussa myös Suomea aina tilanteeseen 25–27, jonka jälkeisen varttitunnin Susijengi vei murskaavasti 33-4. Huff ja Salin toivovat joukkueensa pääsevän vastaavaan hurmokseen myös kotikentällään.

– Koris on peli, jossa ”runeja” tulee puolin ja toisin. Me pelataan aika intensiivistä joukkuepuolustusta ja joskus vastustaja jaksaa vetää meidän mukana, mutta kun vedämme koko joukkueena täysillä ja pysymme syöttölinjoilla 40 minuuttia, yleensä niille tulee väsy, Huff miettii.

– Meidän etumme on myös se, että meillä on aika leveä vaihtopenkki moneen muuhun joukkueeseen nähden, Salin jatkaa.

Huff ja Salin toivovat, että tiistaina Helsingin Jäähalliin saapuu jälleen runsaslukuinen kotiyleisö piiskaamaan Suomen voittoon.

– Kotiyleisön edessä on aina mukava pelata. Kun saadaan vähintään yhtä paljon jengiä lehtereille kuin Puolaa vastaan, olisi se mahtavaa, Salin hymyilee.

Serbia ja Turkki vaarassa jäädä rannalle

Päättymäisillään olleiden EM-karsintojen tasaisuus ja yllätyksellisyys on ollut yksi koripallokansan puheenaiheista kuluvana kesänä.

– Eurooppa on valtavan suuri ja erot ovat pieniä. Esimerkiksi (EM-hopeajoukkue 2009) Serbia taistelee kynsin hampain pääsystä EM-kisoihin, Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann päivittelee.

Karsintojen A-lohkossa Serbia on käytännössä pakkovoiton edessä viimeisessä kotipelissään Israelia vastaan: jos Israel voittaa Serbian ja Viro hakee voiton Islannista, etenee Viro EM-kisoihin ohi perinteisen koripallojätin.

EM-kisapaikoistaan taistelevat yhä muiden muassa viime kesän B-divisioonamaat Azerbaidzhan, Ruotsi sekä Tshekki. Serbian lisäksi perinteisistä koripallojättiläisistä kisoista on vaarassa jäädä rannalle myös kesän 2010 MM-hopeamitalisti Turkki.

– Kyllä nämä karsinnat osoittavat paljon maanosamme koripallon tasosta, Sasu Salin miettii.

Koripalloliiton tiedotteesta / UrheiluSuomi.com


Takaisin edelliselle sivulle