Kiina rutisti voiton Suomesta

Suomen MM-lentopallon taival jatkui lauantaina Wroclawissa 2-3 (25-22, 22-25, 23-25, 25-20, 14-16)- tappiolla Kiinalle. Suomi keräsi ottelusta näin kolmannen sarjapisteensä jatkolohkossa. Kiina nousi voittopisteillään kahteen pinnaan.

Lohkon sijoilla 5-8 tilanne on nyt tasainen. Bulgarialla on ennen Kuuban ja Suomen kohtaamista viisi pistettä, Suomella ennen päätöspeliä kolme, Kuuballa ennen Bulgarian ja Kiinan kohtaamista kaksi ja Kiinalla ennen Kuuban kohtaamista yksi.

Lohkossa viidenneksi sijoittunut joukkue saa loppusijoituksekseen yhdeksännen tilan. kuudenneksi sijoittunut yhdennentoista, seitsemänneksi kolmannentoista ja kahdeksanneksi viidennentoista.

Suomella oli läpi ottelun vaikeuksia syöttöpelin kanssa, mutta esimerkiksi hyökkäys kulki mallikkaasti. Koko pelin hyökkäysprosentti oli Suomella 56, kun se Kiinalla oli selkeästi alhaisempi, 47.

Urpo Sivula nousi kentälle päästyään isoon rooliin tehtyään kahteen viimeiseen erään tehot 15/+9 68% hyökkäyksellä. Jukka Lehtonen tappoi yhtä heikkoa passia lukuunottamatta kaikki saamasa pallot (9/10) ja teki tehot 11/+11.

Olli Kunnari oli myös illan työnsankareita. Kunnarille tuli ottelussa peräti 55 vastaanottoa, 26 hyökkäystä ja 21 syöttöä tilastomerkinnöiksi. Tehot Kunnarilla olivat 14/+8.

Kiinan hakkurin Yuanin Suomi sai hyvin kuriin (12/+2) ja ykköstykiksi nousikin yleispelaaja Zhong (21/+10). Keskitorjuja Geng (13/+11) oli kokonaisuudessa Kiinan ykkönen.

Kapteeni Antti Siltala:

- Erittäin pettynyt, tämä peli piti voittaa. Annettiin peli pois. Pelasimme huonon ottelun. Ensimmäisen erän jälkeen ilmeisesti luulimme, että peli tulee helposti. Kun keskittyminen katoaa, katoaa peli. Tämä oli todella kova päivä meille.

Päävalmentaja Tuomas Sammelvuo:

- Momentum pitäisi käyttää. Vastustaja teki tänään pisteen enemmän ja se siitä.

- Ei vastustaja sen kovempi ollut kuin ajateltiin. Kaveri oli tänään pisteen verran parempi. Erien loppujen tappiot rassaa ja tulee pieni kiireen tuntu. Kovasti yritämme keksiä niihin joukkueen kanssa ratkaisuja ja kaikkemme teimme tänäänkin. Ei riittänyt. Sivula tuli hienosti sisään auttamaan joukkuetta. Keskipelaajat hyökkäsivät hyvillä tehoilla.

- Kyllä tämä meistä kaikista itsestämme lähtee huomiseen Bulgaria-peliin. Tämä on taas ainutlaatuinen tilaisuus. Tarvitsemme hienon päätöksen itsellemme ja kaikille jotka ovat matkallamme olleet mukana.

Suomen aloituksessa passari-hakkuri -akselin muodostivat tällä kertaa Eemi Tervaportti ja Lelu Ojansivu. Yleispelaajina aloittivat Mikko Oivanen ensimmäisen kerran tässä turnauksessa ja tutusti toisella paikalla Olli Kunnari. Keskipelaajina aloittivat Jukka Lehtonen ja Matti Oivanen Lauri Kermisen oltua tutusti liberona.

Avauserässä Suomen mukavan johtomatkan (11-6) alustivat syöttövuoroillaan Olli Kunnari ja Jukka Lehtonen torjunnan pidettyä kiinalaiset erinomaisesti pihdeissään. Kahta pistettä lähemmäs (21-19) Kiinaa ei enää päästetty ja erä Suomelle 25-22.

Toisessa erässä Kiina rykäisi Suomen vastaanoton mureillessa viiden pisteen putken johtaen erää 7-11 ja kohta jo viidellä pisteellä 8-13.

Vastaanoton ongelmien jatkuessa ja omien syöttöjen päättyessä virheiksi Kiina karkasi jo 12-18 -johtoon. Mikko Oivasen syötöt kuitenkin kulkivat ja Suomi kavensi pelin 17-19:ään. 20-20 -numeroissa Suomi oli jo tasoissa. Kiina kuitenkin kuittasi erän lopun tarkemmin ja vei sen 22-25.

Kolmannen erän alku oli edelleen Suomelle vaikeaa, mutta parin pinnan takaa joukkue nousi ennen erän puoliväliä mukaan peliin. 20-20- tilanteessa Kiina hoiti ensin sideoutin varmuudella (20-21) ja perään Ojansivun hyökkäys meni pitkäksi (20-22). Loppu erä mentiin sideouteilla ja näin Kiina vei sen 23-25.

Neljänteen erään Sammelvuo vaihtoi Urpo Sivulan hakkuriksi Ojansivun tilalle ja edellisen erän lopulla mukaan tullut Shumov jatkoi Lehtosen kanssa keskellä.

Erä starttasi heti hyvin ja Suomi karkasi 6-2 -johtoon. Erä rullasi muutenkin nätisti Tervaportin ja Sivulan akselin toimiessa mainiosti sekä Jukka Lehtosen jatkaessa varmaa hyökkäyspeliään.

Päätöserän Kiina aloitti terävämmin ja hankki kahden pisteen johdon (4-6). Suomi kuitenkin kuittasi heti tasoihin ja erässä edettiin vaihtopalloilla pitkälle loppua kohden.

11-12- tilanteessa Kiina pääsi hyökkäämään ja nelospaikalta Cui onnistui lyömään pisteen Suomen torjunnan käsistä. Kiinan toisessa ottelupallossa Lauri Kerminen puolusti pallon tarkasti Kiinan ketän takakulmaan ja sieltä kiinalaiset eivät saaneet kunnon hyökkäyspaikkaa aikaiseksi Suomen iskiessä pelin jatkoille.

Brasilia varmisti 3-0 -voitollaan Katowicessa Kanadasta samalla ensimmäisenä joukkueena paikkansa 3. kierroksella. Venäjällä on mahdollisuus varmistaa oma paikkansa voittamalla iltapelissä Saksan.

Toisessa lohkossa Ranska varmisti ensimmäisenä joukkueensa jatkopaikan voittamalla Serbian 3-1.