Käytämme evästeitä tarjoamamme sisällön ja mainosten räätälöimiseen, sosiaalisen median ominaisuuksien tukemiseen ja kävijämäärämme analysoimiseen. Jaamme myös sosiaalisen median, mainosalan ja analytiikka-alan kumppaneillemme tietoa siitä, kuinka käytät sivustoamme. Näytä tiedot
Sulje

Selostaminen - tuo jännä ääneen puhumisen jännitys

Selostaminen - tuo jännä ääneen puhumisen jännitys

Penkkiurheilijana olen aina ihaillut selostajia lajista riippumatta. Olen itse pelannut jalkapalloa koko pienen ikäni, joten sitä on tullut seurattua enemmän kuin muuta. Viimeisen vuosikymmenen aikana jalkapallon rinnalle on tullut vahvasti mukaan futsal. 

Aloittelin joskus 2000-luvun puolivälissä kuuluttelemaan oman joukkueeni kotipelejä Musan Wembleyllä. Pari vuotta myöhemmin sain kunnian kuuluttaa Musan Salaman edustusjoukkueen pelejä, parhaimmillaan Ykkösessä. Futsal tuli kuvioihin MuSaFutsalin naisten joukkueen liigataipaleen alusta saakka syksystä 2011. Pitkä pätkä siis tehty puhetyötä urheilutapahtumissa, mutta selostamisesta en uskaltanut edes ajatella alkavani tekemään, kunnes se mahdollisuus tuli ja tartuin siihen.

Vielä muutamia vuosia sitten unelmoin, että voisin kokeilla, mutta silloin ajatuskin jopa pelotti. Koronapandemia muutti kaiken. MuSaFutsalin liigaotteluista yleisö passitettiin kotikatsomoihin ja lehterit ammottivat tyhjyyttään. Ottelut näytettiin jo silloin livelähetyksinä verkosta, joten uskaltauduin kysymään joukkueenjohtajalta mahdollisuutta kokeilla futsalin selostamista kuuluttamisen sijaan. Pitkä tausta lajista ja liigasta helpotti tuntemattomaan hyppyä. Ensimmäinen selostettu ottelu sujui hyvin ja sain jatkaa yläparvella jutustelua.

Jalkapallon pariin ajauduin vähän ehkä vahingossakin tai sitten tunsin oikeita henkilöitä. Satakunnan Kansa lähetti muutama vuosi sitten MuSan naisten karsintapelin Kakkoseen. Minulta kysyttiin MuSan puolelta halukkuutta selostaa tuo ottelu. Otin haasteen vastaan ja loppu on historiaa. Nyt on pari kautta takana SK:n futispeleissä selostuksia. Ensimmäinen vuosi sisälsi sekä MuSan että FC Jazzin pelit Kakkosessa. Vuonna 2023 ”ohjelmassa” oli ainoastaan enää Jazzin pelit, mutta muutamia P20 SM-otteluita tuli myös selosteltua.

Kesällä, kun MuSaFutsalin taru loppui kuin seinään, niin talven kalenteri näyttikin yht’äkkiä tyhjää. Olin ajatellut ottaa Karhuihin yhteyttä, että voisin tuurailla selostuskopissa, jos on tarvetta. En ehtinyt itse olla yhteydessä ennen kuin Karhujen Ville Salonen pyysi minua selostamaan salibandyä. Hyppy uudestaan tuntemattomaan, mutta hienosti on ainakin omasta mielestäni salibandykin lähtenyt liikkeelle.

Yleisurheilukin on tullut omaan repertuaariin, sillä olen Porin Yleisurheilun järjestämissä kilpailuissa ollut kenttäkuuluttajana. Se tosin vähän eroaa selostamisesta, mutta jotain yhtäläisyyksiä löydän tuohon perus selostamiseenkin. 

Mikä sitten selostamisessa kiehtoo? Niin kuin jo aluksi kerroin olen aina ihaillut selostajia. Kuulutushommia alkoi olla takana jo hyvän aikaa, kun aloin miettiä asiaa. Mitään konkreettista en asian eteen tehnyt, vaan omassa päässä lähinnä unelmoin kokeilemisesta. Selostushommat tuli eteeni kuin salama kirkkaalta taivaalta, mutta päivääkään en ole katunut. Olen myös aina tykännyt kaikesta tilastoinnista ja naisten futsaljoukkueessakin olin virallisesti tiedottaja, jonka ala-alueisiin kuului myös tilastointi. Kaikenlaiset numerot ja sen sellaiset ovat nyt niitä asioita minkä kanssa pääsee tässä selostushommissakin olemaan. Taustatyöt otteluihin ovat melkeinpä isompi asiakokonaisuus, kun itse ottelu. Mitä enemmän tekee kyseisen ottelun eteen töitä, niin mielestäni on helpompi lähteä selostamaan ottelua. Kaikkea etukäteen haettua tietoa ei toki ottelun aikana tule sanottua, mutta onpa ainakin jotain millä täyttää tyhjiä/hiljaisia hetkiä lähetyksissä, jos on tarve. 

Unelma tai tavoite sitten selostushommissa? Olen alkanut jopa unelmoimaan jostain isommasta mahdollisuudesta. Mutta edetään nyt kuitenkin vielä askel kerrallaan...

Janne Helander


Takaisin edelliselle sivulle