SaiPan kärsivällisyys palkittiin voitolla

Lukko ei kyennyt aiheuttamaan SaiPalle kauden toista kotitappiota. Jussi Markkanen ja joukkueen puolustuspelaaminen takasivat maistuvat kolme pistettä.

Ilahduttavan runsaslukuisen (3812) yleisön edessä SaiPa otti kauden kuudennen kotivoittonsa. Ottelun loppulukemat (3-1) olisivat kuitenkin voineet toisenlaisella pelin etenemisellä olla toisinkin päin mutta tällä kertaa SaiPa ei toistanut edellisen kotiottelunsa virheitä. Pekka Tirkkonen peräänkuulutti Tapparalle koetun tappion jälkeen kärsivällisyyttä ja tällä kertaa sitä löytyi.

- Ihme on, että tässä voittajina ollaan. Lukko tuli vahvasti, eikä meillä toiminut oikein mikään, sanaili valmentaja Pekka Tirkkonen ottelun jälkeen viitaten avauserän vieraiden hallintaan.

Lukko karvasi ensimmäisessä erässä aktiivisesti syvältä jopa kahdella hyökkääjällä ja tämä vaikeutti SaiPan avauspeliä suunnattomasti. Keskialueella Lukko iski nopeasti kiekolliseen keltapaitaan kiinni ja tämän myötä hyökkäyssuuntaan pelaaminen tyrehtyi kotijoukkueelta likipitän täydellisesti.

SaiPan päädyssä vietettiinkin valtaosa erästä mutta huippupaikat jäivät Lukolta rakentamatta. Vain kertaalleen joutui Markkanen todella koville ja sekin juonsi juurensa linjatuomarien sekoiluun. Petteri Nummelinin lähettämä syöttö livahti pitkäksi mutta jostain syystä vihellystä ei koskaan kuulunut. Ensimmäisenä tämän tiedosti Lukon Janne Keränen, jonka yrityksen jälkeen Juhani Jasu pääsi laukomaan varsin vapaasti.

Lukolla oli toinenkin hyvä tilaisuus avausmaalin tekoon SaiPan puolustuksen tarjoiltua oman maalin edessä kiekon toista otteluaan Lukossa pelanneelle Aaron Gagnonille. Urallaan 38 NHL -ottelua pelannut kanadalaishyökkääjä ei kuitenkaan saanut tilanteessa edes laukausta aikaiseksi vaan ajautui harhautusyrityksen jälkeen maalin taakse.

Lukon valmentaja Risto Dufva oli tyytyväinen joukkueen kokonaissuoritukseen mutta kaipasi röyhkeämpää hyökkäyspään pelaamista.

- Ensimmäinen erä oli hyvä meiltä. Jos oltais pientä pippuria saatu hyökkäyspelaamiseen olisi erä ollut vielä parempi.

Ensimmäisen erän kulkua kuvaa hyvin se, että Tirkkosen laskujen mukaan Lukolla oli erässä 18 laukausta ja SaiPalla vain neljä, vaikka kotijoukkue sai pelata erän ainoat kaksi ylivoimaa.

Toisesta erästä lähtien SaiPakin oli paremmin pelissä mukana. Tilanteen käänsi viimeistään Janne Tavin erän alkuun iskemä ottelun avausmaali, jonka mahdollisti Ville Hämäläinen ohjaamalla ilmasta Ryan Glennin siniviivavedon Taville maalin kulmalle. Ryan Zapolski oli voimaton tilanteessa ja Tavi pääsi iskemään tyhjään maaliin kauden kolmannen osumansa.

Pekka Tirkkosen mukaan SaiPa sai maalin myötä juonesta kiinni ja joukkueen taisteluilmekin parani avauserästä. Vastapuolella puolestaan mailaa puristettiin, kun avauserän hallinnasta huolimatta Lukko joutui takaa-ajajan rooliin.

- Toisessa erässä tuli meille pelivirhepaholainen ja SaiPa teki johtomaalin erän alkuun. Se ohjasi pelin kulkua ja jouduttiin takaa-ajajaksi, avasi Dufva ottelun etenemistä.

Erän lopulla Tavilla oli unelmapaikka viedä kotijoukkue kahden maalin johdossa erätauolle, kun Markku Flinck pelasi miehelle kiekon maalin eteen oivaltavalla syötöllä. Taville tilanne kuitenkin aiheutti ajatuskatkoksen ja ratkaisuyritys oli varsin kehno laukaus ohi maalin.

Tavin täysin yksin maalin eteen jätti Lukon veteraanipuolustaja Petteri Nummelin, joka oli avauserässä mukana SaiPalle varsin ikävässä tilanteessa. Nummelin kampitti Lukon päädyssä kapteeni Ville Kohon sillä seurauksella, että tämä loukkasi itsensä kaaduttuaan jään pintaan. Koho yritti jatkaa peliä mutta poistui pian pukuhuoneeseen eikä palannut enää kaukaloon. Kohon tilanteesta saadaan enemmän selvyyttä keskiviikon aikana tutkimusten jälkeen.

Päätöserässä SaiPa ei toistanut edellisen kotiottelun virheitä, vaan pyrki pelaamaan aktiivisesti. Tämä palkittiinkin kahdella maalilla, kun joukkueen pelaaminen painosti Lukon virheisiin. Ensimmäisen kerran SaiPa rankaisi vieraita heti erän alussa Jesse mankisen sivallettua rystyltä isännät kahden maalin johtoon. Seuraavaa osumaa odoteltiin hieman yri erän puolivälin, jolloin Lukon vaihto osui väärään hetkeen ja Per Savilahti-Nagander pelasi Stefano Giliatin täyteen vauhtiin keskialueella. Giliati ajoi vahvasti maalille ja iski pelin ratkaisseen SaiPan kolmannen osuman hienon yksilösuorituksen jälkeen.

- Vähän turhilla virheillä SaiPa teki kolme maalia. Muuten kiva peli mutta hävittiin, summasi ottelun annin Risto Dufva.

Lukko pystyi rikkomaan 27 kertaa torjuneen Jussi Markkasen nollapelin pari minuuttia Giliatin osuman jälkeen, kun Toni Koivisto pääsi ylivoimahyökkäyksen päätteeksi laukomaan kavennusosuman. Todellista voittotaistelua Lukko ei kuitenkaan enää saanut päälle.

Voitto oli SaiPalle erittäin maistuva ja sen myötä joukkue saa varmasti lisää puhtia loppuviikon taisteluihin. Perjantaina vuorossa on vaikea vierasottelu sarjassa pisteen SaiPaa edellä olevaa ja taulukon kakkossijaa miehittämää Ilvestä vastaan ja heti seuraavana päivänä lauantaina tämän hetken sarjakärki Lahden Pelicans saapuu Kisapuistoon.

SaiPan tiedotteesta / UrheiluSuomi.com

Saimaan Pallo - logo

SaiPa - 2013-2014 Miesten edustusjoukkue

Pelaajat kaudella 2013-2014

Ottelut kaudella 2013-2014

Maalivahti Jan Lukasin sopimus on purettu - Henri Kiviaho SaiPaan

SaiPa ja maalivahti Jan Lukas ovat purkaneet sopimuksensa yhteisymmärryksessä. Jan Lukas liittyi SaiPan joukkueeseen toukokuussa 2023.

Urho Vaakanainen lainasopimuksella SaiPaan

SaiPa saa tutun vahvistuksen puolustukseensa, kun Boston Bruinsin sopimuspelaaja Urho Vaakanainen liittyy joukkueeseen tiistaina.

Niclas Westerholm täydentää SaiPan maalivahtiosaston

22-vuotias Maalivahti Niclas Westerholm jatkaa SaiPassa kaudella 2020-2021. SaiPan ja Westerholmin vuonna 2018 kirjattuun sopimukseen sisältyi tulevasta kaudesta optio, jonka SaiPa käytti keväällä. Sopimus astui voimaan, kun tulokassopimus Nashville Predatorsin kanssa purkautui.