Käytämme evästeitä tarjoamamme sisällön ja mainosten räätälöimiseen, sosiaalisen median ominaisuuksien tukemiseen ja kävijämäärämme analysoimiseen. Jaamme myös sosiaalisen median, mainosalan ja analytiikka-alan kumppaneillemme tietoa siitä, kuinka käytät sivustoamme. Näytä tiedot
Sulje

Vain seitsemän veljestä

 
Vain seitsemän veljestä

 
Jalkapallon Veikkausliigalla ei ole porilaisittain paljon annettavaa. FC Jazz katosi kartalta kesän 2004 jälkeen, ja sarjaa tahkotaankin nyt kolmatta kautta peräkkäin ilman karhukaupungin ylpeyttä. 
Kovin paljon ylpeydenaiheita ei ole tarjolla myöskään yksilötasolla. Pääsarjassa potkiva porilaiskasvatti on jo lähes uhanalainen laji. Mukana pyörii vain seitsemän Porissa jalkapallo-oppinsa saanutta pelimiestä. 
 
- Yllättävän vähän, ei edes joukkueellista. Tuo määrä on törkeän pieni, TPS:n luottomiehenä luutiva FC Jazz-kasvatti Jarno Heinikangas ihmettelee. 
 
- Se tietysti vaikuttaa, ettei kaupungissa ole liigajoukkuetta. Mutta kertoo se myös siitä, että juniorityö on vähän hyytynyt, Heinikangas miettii.
 
Asia tiedostetaan myös valmennuspuolella. FC Jazz-junioreiden valmennuspäällikkönä sekä NiceFutiksen valmentajana toimivan Jouni Joensuun mielestä pääsarjassa pitäisi olla joka kausi vähintään 15 porilaista. Se olisi hänen mielestään lähes elinehto, mikäli kaupungissa halutaan edes haaveilla omasta liigajoukkueesta.
 
-Nykyisen luvun perusteella Pori pystyy keskimääräisesti tuottamaan seitsemän liigatasoista pelaajaa kymmenessä vuodessa. Ei siis edes yhtä vuodessa. Siitä ei liigajoukkuekaan pystyisi tarpeeksi ammentamaan omasta tuotannosta.
 
Yksilöt unohdettu
 
Tilanne on jopa karua lukua tylympi. Veikkausliigan seitsemästä porilaisveljeksestä vain kaksi pelaa tällä hetkellä isossa roolissa. Heinikangas on raatanut kovilla panoksilla huipulle pyrkivän turkulaisseuran alakerrassa täydet minuutit. Pietarsaaren Jarossa tämän kauden maalitilinsäkin avannut Toni Junnila on puolestaan ottanut paikkansa joukkueen kärkenä.
 
Hakan Petri Viljanen ja Hongan Rami Hakanpää tosin tunkeutunevat täyteen pelikuntoon toivuttuaan joukkueidensa avauskokoonpanoihin. Muiden aika koittaa vasta hamassa tulevaisuudessa. Vähäisen massan lisäksi ei siis voida sanoa edes yksittäisten tähtien erityisesti tuikkivan. Onko Porin maine oivana kasvattajakaupunkina harhaa?
 
-On se osittain. Aiemmin junioreissa on tullut hyvää menestystä, mutta ne ovat ehkä tulleet enemmän hyvällä taktiikalla ja joukkuepelaamisella kuin yksilöiden kautta, Joensuu näkee.
 
Lähitulevaisuudessa ei luvassa parempaa
 
Nuorten SM-mitaleitakin saavuttaneissa Jazzin 1980-luvun puolivälissä syntyneissä oli tosin myös lahjakkaita yksilöitä. Niistäkään kansalliselle huipulle eivät ole nousseet kuin Junnila sekä nyt Norjassa tahkoava liigan viime kauden maalikuningas Hermanni Vuorinen.
 
-Se ikäluokka hukattiin, kun Jazzissa oli päällä jatkuva katastrofivaihe. Sen aikana heitä ei pystytty kehittämään niin kuin olisi pitänyt, ja vastuunkantajiksi he olivat liian nuoria. Toisissa olosuhteissa heistä olisi varmasti saatu 3-4 runkopelaajaa liigatasolle, Joensuu arvioi.
 
Valmennuspäällikkö myöntää, että suunnan muuttamisessa on kova työ. Se ottaa aikansa. Aivan lähitulevaisuudessa tuskin on ainakaan laajempaa liigamassaa luvassa.
 
-Ne on laskettavissa yhden käden sormin, jotka voivat viiden vuoden sisällä päästä liigaan, Joensuu harmittelee.
 
UrheiluPori.com
 
Artikkeli julkaistu Satakunnan Viikossa 9.5. 2007


Takaisin edelliselle sivulle



Rami Hakanpää

9.10.1978 Pori
Tiedot

Jarno Heinikangas

5.3.1979 Pori
Tiedot

JouniJoensuu

Jouni Joensuu

21.10.1962 Pori
Tiedot

ToniJunnila

Toni Junnila

31.12.1984 Pori
Tiedot

PetriViljanen

Petri Viljanen

3.2.1987
Tiedot


Ville Ulanen on FC Jazzin uusi päävalmentaja

Ville Ulanen on FC Jazzin uusi päävalmentaja

FC Jazz heitti verkot vesille ja naarasi Ville Ulasen uudeksi päävalmentajaksi.

Lue lisää
Juuso Rantala jatkaa MuSan riveissä

Juuso Rantala jatkaa MuSan riveissä

Juuso Rantala on sopinut vuoden jatkosopimuksen Musan Salaman kanssa.

Lue lisää
Jussi Välilä johtaa MuSan linjaa myös ensi vuonna

Jussi Välilä johtaa MuSan linjaa myös ensi vuonna

Jussi Välilä jatkaa MuSassa kauden 2021 kestävällä sopimuksella.

Lue lisää
MuSan taustaryhmä kasassa - Seth Ablade avustavaksi valmentajaksi

MuSan taustaryhmä kasassa - Seth Ablade avustavaksi valmentajaksi

Syksyllä uuden sopimuksen Musan Salaman päävalmentajaksi kirjoittanut Ville Ulanen on saanut tuekseen nyt täyden taustaryhmän. Joukkueen toiseksi valmentajaksi tulee FC Jazzista syksyllä vapautettu Seth Ablade.

Lue lisää
Jari Pyykölä liittyy FC Jazzin valmennukseen

Jari Pyykölä liittyy FC Jazzin valmennukseen

Edellisen kerran Poriin lähes 25-vuotta sitten saapunut vaatimaton valmentaja kyseli FC Jazzin silloiselta organisaatiolta, olisiko hänelle mahdollisesti valmennustöitä Porissa. Neuvottelujen jälkeen FC Jazz kiinnitti Pyykölän ja vuonna 1996 Porissa juhlittiin seuran toista Suomen mestaruutta kauden viimeisen pelin jälkeen Pietarsaaressa.

Lue lisää
Matias Sallila tekee paluun Salama-paitaan kaksivuotisella sopimuksella

Matias Sallila tekee paluun Salama-paitaan kaksivuotisella sopimuksella

MuSa ja Matias Sallila ovat tehneet kaksivuotisen jatkosopimuksen ja mies palaa takaisin Salama-paitaan. Viime kaudella mies palasi MuSaan vuoden tauon jälkeen, jota ennen hän edusti seuraa vuosina 2015-2017.

Lue lisää