TuTo taisteli, mutta SaPKo voitti

TuTo:n Itä-Suomen kiertue ei tuonut helpotusta sarjajumbon tukalaan asemaan taulukossa. Kaksi ottelua, kaksi häviötä ja turkulaiset saavat pikku hiljaa aloittaa valmistautumisen kevään karsintaotteluihin. Matkaa sijaan 10. ja karsintaviivan päälle kun on jo hurjat 17 pistettä ja otteluita jäljellä vain 14. SaPKo katkaisi lauantaisen voiton myötä lyhyen kahden ottelun tappioputken, voitto oli pässipaidoille vuoden 2011 ensimmäinen. Joulukuisen 11-0 murskavoiton (LeKi) jälkeen SaPKo oli hävinnyt kotijäällään Talvisalossa kolme kertaa peräkkäin ennen TuTo-voittoa.

Viime aikoina SaPKo on kärsinyt heikoista otteluiden aluista ja etenkin heikoista avauseristä. Seitsemässä edellisessä ottelussa joukkue oli ollut tappiolla ensimmäisen erän jälkeen. Lauantaina TuTo:a vastaan tämä tilasto meni uusiksi, SaPKo johti ensimmäisen 20 pelatun minuutin jälkeen 2-1. Oskar Essen avasi maalihanat ajassa 11:05 ja Niko Laakkonen viimeisteli isäntien 2-0 maalin reilut kolme minuuttia myöhemmin. Avausmaalin toiseksi syöttäjäksi merkittiin maalivahti Juuso Oinonen. TuTo:n Matti Aho toi toivoa vierasjoukkueen leiriin ensimmäisen erän loppupuolella, ampumalla 2-1 kavennusmaalin ajassa 18:16.

Toisessa erässä SaPKo teki avauserän tapaan kaksi maalia. Ensin Mikko Nuutinen huudatti kotiyleisöä 3-1 maalilla (24:09) ja Essen jatkoi pässipaitojen ilotulitusta 4-1 maalin myötä (34:17), maali Essenille illan toinen ja kauden 14. Jan-Mikael Järvinen nappasi Essenin maalista illan toisen syöttöpisteensä, yhteensä Järvinen on kerännyt kuluvalla kaudella jo 26 syöttöpistettä, mitkä oikeuttavat tilaston kärkipaikkaan koko Mestiksessä. "Olimme enemmän kuin alakynnessä kaksi ensimmäistä erää. Etenkin toisessa erässä olimme oikeasti pulassa ja se oli synkkää seurattavaa", TuTo:n päävalmentaja Petri Niukkanen harmitteli ottelun jälkeen.

Kolmannen erän ensimmäiset kuusi ja puoli minuuttia toivat toivoa TuTo:lle. Tommi Laineen 4-2 kavennusmaali syntyi ajassa 44:36 ja Olli Aalto toi TuTo:n jo maalin päähän ajassa 46:35. Tämä riitti SaPKo:n valmennusjohdolle, aikalisä. Pekka Tirkkosen suojatit löysivät jälleen oikean sävelen ja ratkaisun makua oli ilmassa ajassa 55:21, kun Nuutinen ampui illan toisen maalinsa, syöttöpiste jälleen maalivahti Oinoselle, joka 35 torjunnan lisäksi kirjautti siis tilastoihin komeat tehot 0+2. Viidennen maalin jälkeen Niukkanen vaihtoi TuTo:n maaliin 17 kertaa torjuneen Ari Reunasen tilalle Kim Törnströmin, joka ehti olla tolppien välissä vain reilun minuutin ajan, kun hänelle tuomittiin kahden minuutin jäähy kampituksesta.

Törnströmin jäähyn TuTo selvitti ja kun SaPKo:n Kalle Konsti sai kaksi minuuttia kampituksesta ajassa 58:17, TuTo otti aikalisän, sekä Törnströmin pois maaliltaan ja lähti hakemaan kavennusmaalia kahden miehen ylivoimalla (6-4). Riski kannatti, sillä Martin Tuominen ampui 5-4 kavennusmaalin ajassa 58:47. Törnström seurasi vielä viimeisen minuutin ajan peliä vaihtoaitiosta, TuTo taisteli, mutta ei enää noussut tasoihin vaan SaPKo:lle 5-4 kotivoitto ja kolme sarjapistettä. Ottelussa jaettiin vain viisi kahden minuutin rangaistusta, kaksi koti- ja kolme vierasjoukkueelle. Vähäisestä yv-ajasta huolimatta kaksi maalia tehtiin ylivoimalla, tosin TuTo:n illan viimeinen täysosuma syntyi siis ilman maalivahtia pelaten, kuudella neljää vastaan.

TuTo:lle kolmannen erän kolme maalia ja nousu maalin päähän toivat hieman ilonaiheita, vaikka pisteitä ei tullutkaan. "Jostain tuli se herääminen, vaikka en mitään ohjeita oikeastaan antanut. Järjestettiin kuitenkin hieno jääkiekkotapahtuma loppujen lopuksi", Niukkanen totesi. Voitosta huolimatta kolmannen erän esitys jätti SaPKo-valmennukselle mietittävää. "Ehkä siinä kolmannessa erässä näkyi se, että viime aikoina on tullut paljon tappioita. Ratkaisuhetkillä ei osata pelata kylmäpäisesti. Toivottavasti tämä ilta alensi taas voittamisen henkistä kynnystä", SaPKo:n päävalmentaja Tirkkonen toivoi.

Seitsemäntenä sarjataulukossa oleva SaPKo on neljännestä sijasta ja kotiedusta seitsemän pisteen päässä. Joukkue pelaa seuraavan kerran perjantaina (14.1), kun Talvisaloon saapuu vieraaksi sarjakärki Jukurit. TuTo:n ottelut jatkuvat keskiviikkona (12.1) kotikaukalossa Turun Kupittaalla Kiekko-Vantaata vastaan.