Käytämme evästeitä tarjoamamme sisällön ja mainosten räätälöimiseen, sosiaalisen median ominaisuuksien tukemiseen ja kävijämäärämme analysoimiseen. Jaamme myös sosiaalisen median, mainosalan ja analytiikka-alan kumppaneillemme tietoa siitä, kuinka käytät sivustoamme. Näytä tiedot
Sulje

Hartwall Areenaan turvakaukalo ensi kaudeksi

 
Hartwall Areenaan turvakaukalo ensi kaudeksi

Jokerit siirtyy ensimmäisenä eurooppalaisseurana ensi kaudella uuteen, pelaajille turvallisempaan kaukalomalliin, joka on tuttu NHL:stä. Laidan korkeus laskee ja samalla lasit korvaantuvat plekseillä, jotka joustavat taklaustilanteissa. Uuden kaukalon hyväksynnälle tarvittiin Kansainvälisen jääkiekkoliiton siunaus, joka saatiin Bratislavan MM-kisoissa.

-Pelaajien turvallisuus on organisaatiollemme erittäin tärkeää, ja halusimme olla edelläkävijöitä näin merkittävässä asiassa. Toivottavasti tämä rohkaisee muitakin seuroja samaan suuntaan, sanoo Jokereiden liigajoukkueen toimitusjohtaja Jarmo Kekäläinen.

Helsinki Halli Oy:n toimitusjohtaja Keijo Säilynojan mukaan pelaajien turvallisuus oli etusijalla päätöstä tehtäessä. Uusi kaukalo on vanhaa mallia kalliimpi, mutta siirtyminen uuteen aikaan koettiin välttämättömäksi.

-Kaukalo on aina merkittävä investointi, mutta pelaajien turvallisuuden nimissä tämä oli pieni sellainen. Aikataulullisesti olemme toimineet todella nopeasti, mutta Euroopan ensimmäinen turvakaukalo on valmis, kun liiga alkaa syyskuussa, Säilynoja kertoo.

Suomen jääkiekkoilijat ry on mielissään, että Jokerit lähtee uudistumisen tielle ensimmäisenä seurana SM-liigassa. Pelaajayhdistyksen tavoite on saada turvakaukalot liigalisenssivaatimuksiin, mutta ymmärrystä löytyy, että hetkessä tilanne ei muutu korkeiden kustannusten vuoksi.

-Pelaajaturvallisuus ja ylävartalovammojen väheneminen on meille äärimmäisen tärkeää. Seurakin varmasti hyötyy turvakaukaloon investoimisesta taloudellisella puolella, kun loukkaantumiset vähenevät, sanoo Suomen jääkiekkoilijat ry:n yhteysjohtaja Iiro Järvi.

-Peli nopeutuu eli myös fyysisyys kasvaa. Pelaajayhdistyksen hallituksessa on ihan selkeä, yksimielinen näkemys, että turvakaukalot olisi hyvä saada mahdollisimman pian käyttöön muuallakin. Uskon, että pelaajat heräävät tähän asiaan vielä enemmän ensi kaudella, kun he huomaavat, kuinka paljon mukavampi on pelata Hartwall Areenan kaukalossa, Järvi jatkaa.

Laitakorkeus laskee 15 sentillä

Vanha kaukalo palveli Hartwall Areenassa 14 vuoden ajan. Laidat olivat tuplarunkoiset ja uutta mallia huomattavasti paksummat. Lisäksi kovat lasit tekivät kaukalosta vaarallisen pelaajille.

Jo pidemmän aikaa Hartwall Areenan hallimestari Erno Raekumpu on työstänyt uuden, turvallisemman kaukalon hankintaa. Vihdoin tänä keväänä ehdotus eteni käytännön tasolle. Uutta kaukaloa suunniteltaessa otettiin huomioon Jokereiden liigajoukkueen toiveet. Raekumpu keskusteli asiasta esimerkiksi päävalmentaja Erkka Westerlundin ja kapteeni Ossi Väänäsen kanssa.

-Pelaajien turvallisuus oli etusijalla. Vanhassa kaukalossa kovat ja joustamattomat laidat ja lasit aiheuttivat pää-, alaselkä- ja kylkivammoja. Pelaajilta saattoi jopa lähteä hampaita, jos heidän päänsä osui laidan reunaan, Raekumpu kertoo.

Uusi laita on 110 senttimetrin korkuisena samassa mitassa kuin NHL-kaukalot. Vanha malli kohosi 125 sentin korkeuteen, mikä osaltaan teki pelistä pelaajien kannalta vaarallisemman. Kansainvälisiin sääntöihin oli kirjattu laidan korkeudeksi 125 senttiä, joten sääntömuutosta tarvittiin, jotta uusi kaukalo saatiin Hartwall Areenaan.

Asia eteni Jokereiden liigajoukkueen johtoportaasta Kansainvälisen liiton asialistalle MM-kisojen aikana. Kun vihreää valoa oli näytetty, myös SM-liiga luonnollisesti hyväksyi muutoksen. Uusi laitakorkeus on pakollinen esimerkiksi Sotshin olympialaisissa 2014.

Myös yleisölle turvallisempi

Uuden laidan alaosassa on tuplarunko, mutta se kapenee yksirunkoiseksi yläosassa. Pleksit ovat täten pitkillä sivuilla vain kaksi senttiä laidanreunuksesta ja kulmissa matkaa reunaan on ainoastaan puoli senttiä. Ne ajat, jolloin pelaajien lonkka tai kylki osui taklaustilanteissa vaarallisesti saumakohtaan tai kiekko pystyi matkustamaan pitkiä matkoja kaukalon reunusta pitkin, ovat siis poissa.

Pleksit on tehty kovapinnoitetusta polykarbonaatista, jotka nousevat laita mukaan laskettuna miltei kolmen metrin korkeuteen. Kovapintaiseen pleksiin jää huomattavasti vähemmän jälkiä lauotuista kiekoista kuin normaaleihin plekseihin ja ne joustavat selvästi lasia paremmin.

-Vanhat olivat kuin seinät, kun niitä vasten taklasi. Nyt saamme keveyttä juuri niille alueille kaukaloa, jotka aiheuttavat eniten vammoja, Raekumpu kertoo ja muistuttaa, että lasi oli huomattavasti halvempi vaihtoehto kuin käyttöönotettava ratkaisu.

-Tämä ei ole säästökysymys, vaan tehty ihan puhtaasti pelaajien turvallisuutta ajatellen. Kovapinnoitetut polykarbonaattipleksit ovat selvästi lasisia kalliimpia.

Aiemmassa kaukalossa pitkien sivujen lasit olivat matalammalla kuin päätylasit. Nyt koko kaukaloa kiertävät yhtä korkeat pleksit. Lisäksi vaihtoaitioiden väliin tulee kansainvälisissä säännöissä määritelty tyhjä alue, jolloin Hartwall Areenan vierasjoukkueen vaihtoaitio ja samalla pleksit siirretään ulottumaan katsomoa vasten.

-Samalla kun olemme ajatelleet pelaajien turvallisuutta, myös katsojien turvallisuus on ollut tärkeää meille. Yleisönkin turvallisuus paranee uuden kaukalon myötä, Raekumpu toteaa.

Monitoimihallina Hartwall Areena joutuu muuntautumaan eri tapahtumien välillä ripeässä aikataulussa. Uusi kaukalo on nopeampi purkaa ja kasata uudelleen, joten esimerkiksi konsertin jälkeen estradi saadaan helpommin jääkiekkokelpoiseksi.

Uuden kaukalon leveys ja pituusmitat ovat SM-liigapeleissä 30x60 metriä. Kauden alussa pelattavissa NHL-otteluissa mitat ovat 26x60. Jokerihenkisyyttä kaukaloon tuovat yläreunan punainen sekä alaosan potkulistan keltainen väri. Aiemmassa mallissa yläreuna oli sininen.

Kaukalo tilataan ICEPRO-yhtiöltä, jonka työntekijöillä on mittava kokemus kaukaloiden rakentamisessa. Hartwall Areenaan kaukalo pystytetään syyskuun alkuun mennessä, joten se on käytössä, kun SM-liiga pyörähtää käyntiin paikallisottelulla HIFK:ta vastaan 15. päivä.

Jokereiden tiedotteesta / UrheiluHelsinki


Takaisin edelliselle sivulle


Jokerit - logo

Jokerit - 2010-2011 Miesten edustusjoukkue

Pelaajat kaudella 2010-2011

Ottelut kaudella 2010-2011

Seuran tiedot - Seuran kotisivutPuolustjaa Alex Grant ja maalivahti Janis Kalnins Jokereihin

Puolustjaa Alex Grant ja maalivahti Janis Kalnins Jokereihin

Jokerit on sopinut puolustaja Alex Grantin ja maalivahti Janis Kalninsin liittymisestä helsinkiläisseuraan yksivuotisilla sopimuksilla.

Lue lisää
HIFK:lle kuusi uutta pelaajaa

HIFK:lle kuusi uutta pelaajaa

Helsingin IFK on tehnyt sopimukset kuuden pelaajan kanssa. Joukkueeseen liittyvät hyökkääjät Iikka Kangasniemi, Tommi Santala, Juho Keränen ja Wiljami Myllylä, sekä puolustajat Johan Motin ja Aleksi Laakso.

Lue lisää
Antti Pihlströmille pitkä jatkosopimus Jokereihin

Antti Pihlströmille pitkä jatkosopimus Jokereihin

Jokerit ja Antti Pihlström ovat sopineet hyökkääjän jatkamisesta helsinkiläisseurassa kolmella seuraavalla kaudella.

Lue lisää
Sami Lepistö jatkaa Jokereissa

Sami Lepistö jatkaa Jokereissa

Sami Lepistö jatkaa Jokereissa myös kaudella 2018-19. Huippupuolustajan viime keväänä tehdyssä sopimuksessa ollut optio toisesta kaudesta on käytetty.

Lue lisää
John Norman jatkaa Jokereissa

John Norman jatkaa Jokereissa

Jokerit ja John Norman ovat sopineet hyökkääjän jatkamisesta helsinkiläisseurassa myös kahdella seuraavalla kaudella.

Lue lisää
Masi Marjamäen jättää Jokerit

Masi Marjamäen jättää Jokerit

Jokerit ja Masi Marjamäki ovat purkaneet hyökkääjän sopimuksen yhteisymmärryksessä. Pelaaja on näin vapaa siirtymään toiseen seuraan.

Lue lisää