Trotter loisti ToPon unilukkarina Vilpasta vastaan

1. neljännes

Vilpas aloittaa matsin muodostamalla 3-2-paikan, ja ToPolta kestää kahden minuutin ajan rikkoa kuparinen. Seuraavat minuutit enteilevät kuitenkin murhaa. Möttölä-Pearson-Smith-troikan screenipeli korin läheisyydessä tuottaa erinomaisia ratkaisupaikkoja kolmikon jokaiselle edustajalle ja ToPo siirtyy 13-5-johtoon, kun matsi on ehtinyt vanheta vajaat kuusi minuuttia. Vilpas puolestaan takeltelee raskaasti ToPon miespuolustusta vastaan henkilöitymänään Boakai Lalugba, jolle kerää avauskuusiminuuttisen aikana kaksi virhettä, kaksi pallonmenetystä ja ohiheiton. Lalugban asteltua vaihtoon iskee parimetrinen Lawrence Hamm kaksi vapaata kolmosta ja hassuttaa Möttölää yhden korilleajon verran, ja jakso päättyy Roope Ahosen riistäessä pallon Obie Trotterilta ja tuodessa Vilppaan kolmen paunan päähän, 18-15.

2. neljännes

Salolaiset aloittavat jakson siirtymällä 18-23-johtoon ja hyökkäysten käynnistäminen omalta päätyrajalta muodostuu erityisen hankalaksi ToPolle, kun Vilppaan vilkkaasti pyörineet vaihtomiesruletin takamiehet pääsevät puolesta kentästä asti pallolliseen kiinni. Saatuaan Vilppaan hyökkäyksen taas kuriin syöksee ToPo jälleen fiksusti palloa Pearson-Möttölä-tutkaparille tuoden tilanteen tasoihin. Matsi etenee tasaisissa merkeissä Vilppaan lähes jokaisen kaverin onnistuessa vuoron perään kaaren takaa, kun taas kotijoukkueen kolmoset kolahtavat kerta toisensa jälkeen rautoihin. Pearson ja dennisrodmaniksi heittäytynyt Elias Kajander syöksyvät kuitenkin hyökkäyslevyreiden perään tuoden kerta toisensa jälkeen ToPolle uusia heittomahdollisuuksia. Jakso päättyy Möttölän kahteen perättäiseen fade away -hypäriin ja 36-37-vierasjohtoon.

3. neljännes

Kuten katsomossa tauolla ehdittiin odotella, ToPo astelee kopista kentälle huomattavasti paremmalla ilmeellä. Torpan screenipeli tekee jälleen ihmeitä ja kotijoukkue siirtyy 46-39-johtoon Vilppaan takamieskaksikon Burgess-Ahonen syötellessä palloja parin minuutin ajan minne sattuu. Corey Smith luo ajoillaan pari erinomaista heittopaikkaa Tyray Pearsonille ja Timi Heinoselle, mutta Vilpas pysyy Hammin ja Lalugban koreilla 6-8 pisteen päässä. Ottelussa on havaittavissa ensimmäistä kertaa kotijoukkueen irtioton makua, kun Obie Trotter naulaa vajaassa minuutissa kahdeksan perättäistä pistettä tauluun saatellen ToPon 61-48-johtoon. Vieraiden selkäranka ei kuitenkaan katkea; ToPo päättää pari puolinopeaa hyökkäystä huonoihin ratkaisuihin ja Vilppaan Tuomas Tenkanen sekä Charlie Burgess rankaisevat kolmoselta. Vireeseen päässyt mr. Trotter päättää kuitenkin jakson kolmoseen sekä läpiajoon, jotka vievät ToPon 68-61-johtoon. Trotterille merkitään jakson aikana 16 pistettä.

4. neljännes

Tyray Pearson kalastelee Hammille ja Lalugballe virheitä ja nostaa kuusi perättäistä pistettä, jonka jälkeen Trotter tuntuu iskevän viimeisen naulan Vilppaan arkkuun numeroissa 77-61, kun ottelua on jäljellä kahdeksan minuuttia. ToPo ei kuitenkaan saa ahkerasti palloscreenejä vyöryttäviä salolaisia kuriin, vaan herpaantuu jälleen. Roope Ahonen näyttää esimerkkiä ajoillaan ja kolmosillaan kavennellen eron jälleen alle kymmenen pisteen. Mukavaan johtoon päästyään ToPo ei kuitenkaan enää luovuta ottelun hallintaa vieraille: Trotter nakkaa vielä pari kolmosen, Möttölä hyppyheiton sekä Corey Smith neljä ja Malli Kajander kolme vaparia. Viimeiseksi minuutiksi kentälle päästetään ToPon riveistä ensimmäistä kertaa kauden aikana 189-senttinen, 19-vuotias Tuomas Lehtinen. ToPo hakee matsista viidennen perättäisen voittonsa lukemin 93-83.

Ottelun ratkaisu

Torppa syyllistyi matsissa helmasyntiinsä, heikomman vastustajan aliarviointiin. Vilppaan 3-2-paikan heikoksi kohdaksi osoittautui parin vuoden takaisiin huippukausiin verrattuna hämmentävän hitaasti liikkunut Lalugba, jonka edestä Möttölä ja Pearson pääsivät tekemään tuhojaan. Kylmä totuus on kuitenkin, että ilman Pearsonin ja Ellu Kajanderin hyökkäyslevyreitä ja Obie Trotterin toisen puoliajan 26 pistettä olisi ToPo joutunut taistelemaan näin flegmaattisella esityksellä sarjapisteistä viimeiselle minuutille asti.

Vilppaan vaihtomiehet prässäsivät ToPon lyhyempää osastoa tuoreilla jaloilla koko matsin, Roope Ahonen lähetteli hyökkäyspään esityksellään terveisiä maajoukkuevalmentajien suuntaan ja Lawrence Hamm käytti tarjotun heittotilan erinomaisesti kolmea sekuntia kauempaakin. Lopulta rutiini loppui salolaisilta kuitenkin kesken ja ToPo pystyi parin taidokkaan pelaajan yksilösuorituksilla kääntämään pelin itselleen.