Käytämme evästeitä tarjoamamme sisällön ja mainosten räätälöimiseen, sosiaalisen median ominaisuuksien tukemiseen ja kävijämäärämme analysoimiseen. Jaamme myös sosiaalisen median, mainosalan ja analytiikka-alan kumppaneillemme tietoa siitä, kuinka käytät sivustoamme. Näytä tiedot
Sulje

Kataja mittaa ToPon kunnon maanantain tv-ottelussa

 
Kataja mittaa ToPon kunnon maanantain tv-ottelussa

Runkosarjakauden 2009/10 kaikkiaan 41. runkosarjakierros sekä Torpan Poikien toiseksi viimeinen kotiottelu. Kauden ensimmäiset kymmenen matsiaan hävinnyt Joensuun Kataja on parantanut tahtiaan kauden edetessä ja vääntää tasaväkisesti Korihaiden ja Namika Lahden kanssa pudotuspelipaikasta.

Mistä asetelmista?

Torpan Poikien runkosarjapaketti käärittiin aika lailla kasaan maaliskuun toisella viikolla joukkueen hävitessä Tampereen Pyrinnölle. Koska hajurakoa niin sarjan kärkikaksikkoon (Kouvot/Pyrintö) kuin sarjanelosen paikkaa havitteleviin joukkueisiin (KTP, LrNMKY, Honka) oli tarpeeksi, ToPolle jäljellä olevat viisi runkosarjamatsia merkitsivät lähinnä harjoitusta pudotuspelejä varten.

Runkosarjasijoituksen varmistuttua ToPon viimeiset kaksi ottelua ovat sujuneet melko väsyneen palloilun merkeissä, tuoreimpana esimerkkinä lauantai-illan matsi Namika Lahtea vastaan. Huhut ToPo-leiristä kuitenkin kertovat, että joukkue on keskittynyt viimeisen viikon ajan kuvioiden hiomiseen pudotuspelien avausta varten. Runkosarjakauden jäljellä olevat kolme matsia tarjoavat erinomaisen mahdollisuuden testata uusia lähestymistapoja pleijareihin, sillä niin Joensuun Kataja, Espoon Honka kuin Kouvolan Kouvotkin kuuluvat liigan parhaimmistoon. Lisäksi ToPon leirissä tiedostetaan, että merkityksettömiä otteluita sanan varsinaisessa merkityksessä ei ole - vaikka runkosarjasijoitus olisi kuinka selvillä, tappioputkessa tosipeleihin lähteminen ei ole vaihtoehto.

Kausi alkoi Joensuussa murheellisissa merkeissä Katajan hävittyä ensimmäisestä kymmenestä matsistaan kahdeksan pelaamalla sekä kaksi kabineteissa, peluutettuaan epähuomiossa edustuskelvotonta vaihtopelaajaa. Sittemmin joukkue on kuitenkin parantanut peliään tasaisesti Sami Lehtorannan toivuttua loukkaantumisesta, Petri Virtasen sopeuduttua kuudennen miehen rooliin ja pitkähkön jenkkisirkuksen päätyttyä.

Musertavan 0-10-alun jälkeen Kataja on voittanut 61,3% matseistaan. Jos joukkue olisi pystynyt ylläpitämään samaa tahtia läpi kauden, tappelisi se nyt liigataulukon kolmannesta sijasta ToPon kanssa. Ja jos vielä vähän tarkemmin vilkuillaan, helmikuun 7. päivän jälkeen Katajan voittosuhde on 8-3, prosenteissa mitattuina mukava 72,7%. Jatkuvasti paranevista otteista huolimatta Katajan pudotuspelipaikka on kuitenkin kaikkea muuta kuin kirkossa kuulutettu, sillä Korihait nipisti pisteet Joensuusta viime perjantain kamppailussa ja Namika Lahti nousi Katajan rinnalle voitollaan ToPosta.

ToPo on vienyt nimiinsä joukkueiden neljä aikaisempaa kohtaamista tällä kaudella. ToPo rökitti Katajaa Suomen cupin neljännesvälierässä Kisahallissa syyskuussa 92-74 (Haanpää 26/8, Smith 26/6, Trotter 18/9/7syöttöä), jonka jälkeen ToPo nipisti Tyray Pearsonin debyyttiottelussa 99-103-jatkoaikavoiton Katajasta Joensuussa (Trotter 38/9/6syöttöä). Joulun alla ToPo rynnisti Katajalta karkuun kotonaan 112-95 (Pearson 28/10, Haanpää 28/9) ja helmikuun alussa ToPo oli taas parempi Joensuun Areenalla 99-105 (Pearson 29/9, Trotter 27/3/7 syöttöä, Pounds 16/1).

Mihin kiinnitettävä huomiota?

Katajan ounasteltiin jo ennen kautta iskevän vastustajiensa heikkouksiin puolustus puskurinaan. Vielä kauden ensimmäisellä puoliskolla Katajan sekoillessa rotaationsa kanssa puolustuskin oli vähän niin ja näin, sillä vastustajat iskivät tuolloin tiskiin 88,8 pistettä matsia kohden. Tammikuusta alkaen Kataja on vartionut veräjäänsä sen verran tarkasti, että vastustajien tekemät pisteet ovat tippuneet 80,6:een. Ei siis ihme, että voittosarake on alkukauden jälkeen karttunut.

Vilkaisu tilastoihin kuitenkin osoittaa, ettei Kataja ole kertaakaan kauden aikana pystynyt vastaamaan ToPon hyökkäysvoimaan. Cupin matsissa ToPo latoi Katajan tauluun 92 pistettä, eivätkä stadilaiset ole jääneet runkosarjamatseissa joensuulaisia vastaan kertaakaan alle sadan pisteen.

Kataja-koutsi, Suomen miesten maajoukkueen apuvalmentajanakin tunnettu Pekka Salminen luottaa pelifilosofiassaan siihen, että omalla joukkueella on kentällä jatkuvasti liikkuvia jätkiä, jotka tekevät pelin vaikeaksi vastustajalle. Eräs syy siihen, miksi Kataja ei ole saanut koko kaudella ToPoa kuriin on se, että erityisesti joukkueen takakentällä näkyy hyvin selkeästi jako hyökkäys- ja puolustuspelaajiin; Ivey ja Virtanen pystyvät normipäivänäkin viemään hyökkäyspään ratkaisuillaan Katajan voittoon, mutta eivät ole pakkipäässä mukana samalla intensiteetillä kuin parikymppiset vaihtomiehet Jussi Eskola ja Ipe Pehkonen.

On varmaa, että Kataja mielii voittoa Kisiksestä sekä pudotuspelitaiston helpottamiseksi että myrskyvaroitukseksi tv-kameroiden edessä. Ennen kaikkea Katajan on saatava ToPon vastahyökkäykset eliminoitua sekä pelinjohto (Trotter) tukahdutettua puolen kentän hyökkäyspelissä. Omassa hyökkäyksessään Katajan on saatava pelätyt kaukoheittäjänsä Virtanen, Ivey, Whitworth ja Nenonen vireeseen, sillä Kris Clarksonin ja Sami Lehtorannan hyvästä yhteispelistä huolimatta tie Torpan Poikien korin alle on pitkä ja kivikkoinen.

Sanottua

Koripallo-oppinsa Torpan Pojissa saanut 1989 syntyneiden koripallomaajoukkueen kapteeni Ipe "Jesse Ventura" Pehkonen avasi sanaisen arkkunsa toimituksen kysellessä ennakkokuulumisia.

"Korihaita vastaan tuli pataan, mutta tuollaiset matsit eivät voi jäädä harmittamaan. Vaikka tulisi kuinka pahasti takkiin, onneksi on aina pian seuraava peli. Kun uusi matsi alkaa, ei voi mennä kentälle miettien, että mikä siinä edellisessä pelissä meni vikaan."

"Huonon alkukauden jälkeen jokaiselle tuli sellainen olo, että on pakko näyttää, minkä tason joukkue me oikeasti ollaan. Kymmenen tappion jälkeen me pystyttiin pelaamaan paineettomasti ja se auttoi pelihuumorin ja joukkuepelin löytymisessä. Mitä pidemmälle kausi on mennyt, sitä enemmän energiaa me ollaan saatu."

"Toistaiseksi ToPo on tehnyt meitä vastaan yli sata pinnaa joka matsissa, mutta tällä kertaa se ei onnistu. Hyvän, liikkuvan joukkuepuolustuksen myötä pysähtyy mikä tahansa joukkue."

Missä ja milloin?

Töölön Kisahallissa maanantaina 22. maaliskuuta klo 18:15.

ToPon tiedotteesta / UrheiluHelsinki


Takaisin edelliselle sivulle


Torpan Pojat - logo

ToPo - 2009-2010 Miesten edustusjoukkue

Pelaajat kaudella 2009-2010

Ottelut kaudella 2009-2010

Seuran tiedot - Seuran kotisivutMarcus Capers Torpan Poikien uusi vahvistus

Marcus Capers Torpan Poikien uusi vahvistus

Torpan Pojat on solminut pelaajasopimuksen Marcus Capersin kanssa.

Lue lisää
Torpan Pojille kaksi uutta vahvistusta

Torpan Pojille kaksi uutta vahvistusta

Torpan Pojat on solminut kaksi uutta pelaajasopimusta.

Lue lisää
ToPolle paikka miesten I divisioona A:ssa

ToPolle paikka miesten I divisioona A:ssa

Suomen Koripalloliiton liittohallitus on myöntänyt helsinkiläiselle ToPo Juniorit ry:lle paikan miesten I divisioona A:ssa pelikaudelle 2012/13.

Lue lisää
Mihailo Pavicevic ToPon päävalmentajaksi

Mihailo Pavicevic ToPon päävalmentajaksi

Valmentajana viisi Suomen mestaruutta saavuttanut montenegrolainen Mihailo Pavicevic, 54, luotsaa helsinkiläisseura Torpan Poikia ensi kaudella Korisliigassa.

Lue lisää
Torpalle huippuvahvistus kivikovasta VTB - liigasta

Torpalle huippuvahvistus kivikovasta VTB - liigasta

Torpan Pojat on solminut loppukauden mittaisen sopimuksen amerikkalaispelaaja Justin Hawkinsin kanssa.

Lue lisää
ToPo:lle tappio Kauhajoella

ToPo:lle tappio Kauhajoella

Ilman kuumesairaita Carl Lindbomia ja Jarkko Kyllöstä matkassa ollut ToPo lähti otteluun poissaoloista huolimatta positiivisin mielin.

Lue lisää