Käytämme evästeitä tarjoamamme sisällön ja mainosten räätälöimiseen, sosiaalisen median ominaisuuksien tukemiseen ja kävijämäärämme analysoimiseen. Jaamme myös sosiaalisen median, mainosalan ja analytiikka-alan kumppaneillemme tietoa siitä, kuinka käytät sivustoamme. Näytä tiedot
Sulje

ToPo ja Kouvot käärivät runkosarjakautensa pakettiin tiistaina Kisiksellä

 
ToPo ja Kouvot käärivät runkosarjakautensa pakettiin tiistaina Kisiksellä

Mikä ottelu?

Kaikkiaan 44 ottelun mittaisen Korisliigan runkosarjakauden 2009/10 viimeinen ottelukierros. Runkosarjan kolmannen sijansa jo pari viikkoa sitten varmistanut ToPo saa vastaansa Kouvolan Kouvot, jolla on mahdollisuus vielä voitollaan edetä liigan piikkipaikalle ja varmistaa kotietunsa aina mahdolliseen loppuottelusarjaan asti.

Mistä asetelmista?

Torpan Poikien kokoonpano on ollut verrattain täysilukuinen 12. helmikuuta alkaen, jolloin Hanno Möttölä liittyi joukkueen kokoonpanoon paikaten rosterissa Espanjaan lähteneen Santtu Haanpään mentävän aukon. ToPon runkopelaajista sivussa ovat olleet vuorollaan Timi Heinonen, Eero Lehtinen ja Tero Laitinen, mutta Jumppa Niskanen ja Homppa Pounds ovat vastaavasti nauttineet lisääntyneistä peliminuuteista ja kantaneet isoa roolia ToPon haettua Hannon paluun jälkeisistä 11 matsista kahdeksan voittoa. On vielä mainittava erikseen, että ToPo on viimeksi hävinnyt kotiyleisönsä edessä 22. tammikuuta, joten ei pidä ihmetellä, jos Veikkauksen tarjoama kerroin ToPon kotivoittoon jää yllättävän matalaksi.

Kouvolan Kouvot raivosi tiensä Korisliigan kuumimmaksi joukkueeksi 9.1.-8.3. välisenä aikana, jolloin vastikään miesten maajoukkuerinkiin apuvalmentajaksi nostettu Jukka Toijala piiskasi ryhmänsä peräti 15 perättäiseen voittoon. Putki katkesi kuitenkin 10. maaliskuuta, jolloin suoraa putoamista vastaan taistellut Salon Vilpas nitisti Kouvot kahdella pisteellä kotonaan. Voittoputken jälkeen Kouvot on esiintynyt tahmeammin häviämällä viidestä seuraavasta matsistaan kolme. Omasta keskitalven lamastaan toipunut Tampereen Pyrintö on viime kierroksilla noussut takaisin Kouvojen ohi Korisliigan kärkipaikalle, mutta Kouvoilla on yhä mahdollisuus kiilata ykköseksi, mikäli joukkue hakee tiistaina vierasvoiton Kisahallista ja Pyrintö häviää kotonaan Hongalle.

Vaikka Torpan Poikien sarjarekordi on kunnioittava 29 voittoa ja 14 tappiota, ovat stadilaiset kärsineet peräti puolet kauden kokonaistappioistaan sarjataulukossa yläpuolellaan porskuttaville Pyrinnölle ja Kouvoille. Marraskuun alussa Kouvot rökitti vajaamiehistä ToPoa kotonaan 107-74, juuri ennen vuodenvaihdetta Kouvot haki käytännössä viidellä miehellä 69-70-voiton Kisikseltä Antto Nikkarisen viime hetken heiton turvin ja helmikuussa Kouvot haki ToPosta kolmannen voittonsa Hanno Möttölän paluuottelussa 84-71. Vaikka tiistaisella voitolla ei olisi merkitystä ToPon sarjasijoituksen suhteen, joukkueella on erinomainen mahdollisuus aiheuttaa pientä aivomyrskyä Kouvojen pelaajien pään sisässä juuri ennen tosipelien alkua. Sama pätee tietenkin toiseen suuntaan, sillä jos Kouvot hakee jo kauden neljännen voittonsa ToPosta, ei kenenkään tarvitse kahta kertaa arvailla, kummalla joukkueista on henkinen yliote pudotuspelien myöhemmän vaiheen kohtaamisissa. (Ja tässä vaiheessa kirjoittaja lähtee ruoskimaan itseään pajunvitsoilla käsitettyään menneensä aivan liikaa asioiden edelle.)

Mihin kiinnitettävä huomiota?

Kouvolan Kouvojen kolme voittoa Torpan Pojista ovat näin penkkiurheilijan silmin kulminoituneet siihen, kuinka hyvin kouvolalaiset ovat saaneet ToPon pelinteon pysäytettyä. Alla lyhyt havaintokaavio Obie Trotterin kausikeskiarvoista verrattuna hänen kolmeen matsiinsa Kouvoja vastaan:

Obie Trotter, runkosarjakeskiarvot: Pts 20,5 Lev 5,7 Sy 3,8 Ri 3,1 Men 3,5 2p 54,8% 3p 42,5% 1p 84,8% (+7,6)
Obie Trotter Kouvoja vastaan: Pts 10,3 Lev 2,7 Sy 2,3 Ri 2,3 Men 4,0 2p 48,0% 3p 10,0% 1p 100,0% (-10,7)

ToPon vastustajat ovat lähteneet kauden aikana haastamaan stadilaisia pitkälti konseptilla "jos pysäytät Trotterin, pysäytät ToPon." Aivan jokainen joukkue ei pysty niittämään menestystä kyseisen taktiikan turvin, mutta Tampereen Pyrinnön ja Kouvolan Kouvojen joukkuetekeminen on niin kurinalaista, että ToPon juoksemat ylivoimahyökkäykset matsia kohden on pystytty keskinäisissä väännöissä laskemaan yhden käden sormin. Kun ToPon pakottaa hitaaseen puolen kentän hyökkäyspeliin ja Trotterin liimaksi määrätään kokoa isompi, mutta tasan yhtä liukas Kyle Shiloh, stadilaisten pallonliike ja vapaan pelaajan liikkuminen kuihtuvat olemattomiin.

Kouvot on laadukas, liikkuva ja kokenut jengi, joka operoi periaatteessa kahdeksan pelaajan leveydellä - jopa yhdeksän, mikäli konkari Pasi Riihelä on ruodussa. Kouvoilla on myös käytössään Suomen mittakaavassa harvinaisen monipuolinen porukka hyökkäyspäähän, sillä varsinaisia yhden pelipaikan pelaajia joukkueessa ei ole lainkaan. Yhdeksästä jätkästä jokainen pystyy sopeutumaan kahdelle, paikoin jopa kolmelle (Shiloh, Ajene Moye) pelipaikalle ja pallonliike ei lakkaa tiukassakaan paikassa. Lisäksi joukkueen kurinalaisuudesta kertoo jotain se, että epävirallisten tilastojen mukaan liigassa ei ole toista joukkuetta, joka olisi pystynyt kääntämään yhtä usein yli kymmenen pisteen tappioaseman voitokseen.

Kouvojen ainoana kompastuskivenä voidaan pitää lähinnä sitä, että 19-vuotiasta Antto Nikkarista lukuun ottamatta Kouvojen kokoonpanossa ei ole yhtäkään varsinaista pelinrakentajaa, vaikka Shiloh ja ikityylikäs Jukka Kataja osaavatkin ottaa joukkuehyökkäyksen komentoonsa tarpeen tullen. ToPon joukkuepuolustus on näyttänyt paremmalta kevättä lähestyessä, joten tulee olemaan mielenkiintoista nähdä, miten stadilaiset ovat tilanteen tasalla tiistaina.

Erityishuomiota kannattaa kiinnittää myös korinalustoille. Hannon paluun jälkeen ToPolla on ollut hivenen ongelmia pienempiä joukkueita vastaan. Kouvoilla on kuitenkin korin alla kaksi vakaata tukipilaria 204-senttisissä Ross Neltnerissä ja Ville Kaunistossa, joten Hanno ja Tyray Pearson saavat vastaansa saman kokoluokan äijiä. Mainittakoon myös, että Hanno sai comeback-ottelussaan melkoisesti kyytiä Kaunistolta, joten tulee olemaan mielenkiintoista nähdä, miten taisteluparin voimasuhteet ovat tällä erää asettuneet kohdilleen.

Sanottua

ToPossakin taannoin kauden verran palloillut Jukka Kataja yllättyi ToPon verkkotoimituksen soitosta niin pahanpäiväisesti, että tiputti puhelimensa sen soidessa. Hetken verran itseään koottuaan kykeni forssalaissyntyinen point forward kuitenkin avaamaan sanaisen arkkunsa:

" Voittoputki oli meille siinä mielessä tärkeä juttu, että sellainen luo tietynlaista varmuuden tuntua ja uskoa oman joukkuekonseptin ja taktisen lähestymistavan toimivuuteen. Mielellään olisimme suoneet putken jatkuvan, mutta toisaalta ehkä nuo pari tappiota toimivat tietynlaisena herätyksenä siitä, että kevät on ovella ja tosipelit alkavat. Matsi matsilta olemme edenneet miettimättä sen kummemmin sitä, kuka on seuraavalla viikolla vastassa. Eikä tässä mitenkään taktikoimaan ryhdytä - riippumatta siitä, mikä joukkue tulee vastaan, kaikki on voitettava jos finaaliin mielii."

"ToPohan on äärettömän kova joukkue. Matsit ovat meille 3-0, mutta pitää muistaa, että emme ole tainneet kohdata nykyisillä kokoonpanoillamme kertaakaan. Viime matsissamme Hanno pelasi ekan ottelunsa kesän jälkeen ja näytti jo siinäkin vähän myrskyn merkkejä, joten on mielenkiintoista nähdä, missä kunnossa hän on nyt. Hyvä, että saadaan tiistain matsissa vähän esimakua pleijareista."

"Ross Neltnerillä ei ollut missään vaiheessa minkäänlaista vakavampaa loukkaantumista, ainoastaan vähän vanhaa rasitusvammaa. Koutsi ja johtoryhmä hankkivat Issa Konaren joukkueeseen vähän kuin henkivakuutukseksi siinä vaiheessa, kun meillä oli kolmen matsin viikko. Ross on kuitenkin ilmiselvästi niin kova pelaaja, ettei häntä auta sen kummemmin penkille pistää. Issa treenaa joukkueen kanssa ja astuu kehiin sitten, jos jotain tapahtuu."

Missä ja milloin?

Töölön Kisahallissa tiistaina 30. maaliskuuta klo 18:15.

ToPon tiedotteesta / UrheiluHelsinki


Takaisin edelliselle sivulle


Torpan Pojat - logo

ToPo - 2009-2010 Miesten edustusjoukkue

Pelaajat kaudella 2009-2010

Ottelut kaudella 2009-2010

Seuran tiedot - Seuran kotisivutMarcus Capers Torpan Poikien uusi vahvistus

Marcus Capers Torpan Poikien uusi vahvistus

Torpan Pojat on solminut pelaajasopimuksen Marcus Capersin kanssa.

Lue lisää
Torpan Pojille kaksi uutta vahvistusta

Torpan Pojille kaksi uutta vahvistusta

Torpan Pojat on solminut kaksi uutta pelaajasopimusta.

Lue lisää
ToPolle paikka miesten I divisioona A:ssa

ToPolle paikka miesten I divisioona A:ssa

Suomen Koripalloliiton liittohallitus on myöntänyt helsinkiläiselle ToPo Juniorit ry:lle paikan miesten I divisioona A:ssa pelikaudelle 2012/13.

Lue lisää
Mihailo Pavicevic ToPon päävalmentajaksi

Mihailo Pavicevic ToPon päävalmentajaksi

Valmentajana viisi Suomen mestaruutta saavuttanut montenegrolainen Mihailo Pavicevic, 54, luotsaa helsinkiläisseura Torpan Poikia ensi kaudella Korisliigassa.

Lue lisää
Torpalle huippuvahvistus kivikovasta VTB - liigasta

Torpalle huippuvahvistus kivikovasta VTB - liigasta

Torpan Pojat on solminut loppukauden mittaisen sopimuksen amerikkalaispelaaja Justin Hawkinsin kanssa.

Lue lisää
ToPo:lle tappio Kauhajoella

ToPo:lle tappio Kauhajoella

Ilman kuumesairaita Carl Lindbomia ja Jarkko Kyllöstä matkassa ollut ToPo lähti otteluun poissaoloista huolimatta positiivisin mielin.

Lue lisää