Käytämme evästeitä tarjoamamme sisällön ja mainosten räätälöimiseen, sosiaalisen median ominaisuuksien tukemiseen ja kävijämäärämme analysoimiseen. Jaamme myös sosiaalisen median, mainosalan ja analytiikka-alan kumppaneillemme tietoa siitä, kuinka käytät sivustoamme. Näytä tiedot
Sulje

ToPo antoi tyrmäysiskun Korihaille pudotuspeliavauksessa

 
ToPo antoi tyrmäysiskun Korihaille pudotuspeliavauksessa

ToPo, Helsinki - UU-Korihait, Uusikaupunki 103-66 (25-13, 48-30, 75-49)

ToPo: Tyray Pearson 19/3, Antti Niskanen 18/8, Hanno Möttölä 13/3/2 blokkia, Michael Pounds 12/3/3 syöttöä, Corey Smith 11/4/3 syöttöä, Elias Kajander 8/2, Timo Heinonen 6/6, Obie Trotter 5/3, Eero Lehtinen 5/2, Harri Hohteri 4/1, Tero Laitinen 2/2. 2p 73,8% (31/42), 3p 46,2% (12/26), 1p 71,4% (5/7).

UU-Korihait: Josh Gonner 17/5, Arizona Reid 14/9/3 syöttöä, Mark McCarroll 12/7, Mikko Jalonen 9/1, Bojan Sarcevic 6/2, Petri Heinonen 4/3, Jussi Kumpulainen 4/0, Heikki Saaristo 0/1, Jaakko Salminen, Juuso Laine. 2p 48,9% (23/47), 3p 17,6% (3/17), 1p 73,3% (11/15).

1. neljännes

ToPon hyökkäyspelissä on alusta alkaen kaikki kohdallaan. Corey Smith ja Jumppa Niskanen toimivat kapellimestareina stadilaisten siirtyessä varhaiseen johtoon. Vaikka Torpan puolustus on ärhäkkää, Korihait saa kuitenkin pelattua screenien takaa vapaita heittopaikkoja ja sinnittelevät kymmenminuuttisen puolimatkan krouvissa viiden pisteen päässä, 14-9. Lisää uskoa ukilaismiehistöön valaa Obie Trotterin toinen virhe samassa ajassa.

Hiljalleen lähes (istumapaikoiltaan) täydelle kotikatsomolle alkaa selvitä kupletin juoni. ToPo jauhaa hyökkäyksessä kärsivällisesti palloa mieheltä toiselle, ja vaikka kolmannes hyökkäyksistä päättyy verrattain harkitsemattomasti, Korihaiden hyökkäyksestä tuntuu idea kadonneen täysin. Pallo pelataan heikolle puolelle Arizona Reidille, joka seisoo selkä koriinpäin vilkuillen niskansa taakse ristiin rastiin screenejä juoksevia pelaajia, jotka heittävät epätasapainoisia hypäreitä rautoihin. Toisessa päädyssä homma käy kuin yhteishaku - ketään ei jätetä ulkopuolelle. Corey Smith naulaa illan toisen kolmosensa, Hanno säkittää pari spin movea Jussi Kumpulaisen edestä ja Ellu Kajander sekä Eero Lehtinen pääsevät pisteiden makuun. Avausjakso päättyy 25-13.

2. neljännes

Korihaiden parikymmenpäinen kannattajajoukko virittelee karnevaalitunnelmaa, kun Mark McCarroll ja Josh Gonner nostavat hait kahdeksan pisteen päähän, 25-17. Juhlat eivät kuitenkaan kestä pitkään. Hanno Möttölä naulaa nurkasta kolmosen ja jo avausjaksolla tuskastuneelta näyttänyt Bojan Sarcevic roikottaa päätään parketissa, kun Homppa Pounds riistää häneltä pallon kuljetuksesta ja kuljettaa ToPon 30-17-johtoon. Hailuotsi Jyri Lehtonen pyytää ensimmäisen aikalisänsä, kun ensimmäistä puoliaikaa on pelaamatta 8:10.

Lehtonen yrittää valaa joukkoonsa uskoa, mutta seuraavat minuutit vain kasvattavat ToPon draivia. Stadilaiset hyökkäävät haiden evään kiinni vaihtelevilla puolustusmuodoilla ja Sarcevic ja Josh Gonner yrittävät vuoroin antaa pelinrakentajan tehtäviä toisilleen. Tyray Pearson nappailee kuusi pistettä, Jumppa Niskanen upottaa illan toisen kolmosensa ja Corey Smith kolmantensa, ja ToPon johto on jakson puolivälin jälkeen jo 42-19.

Mark McCarrollin, Jussi Kumpulaisen ja Petri Heinosen pelkällä läsnäolollaan masentanut Möttölä istahtaa penkille neljä minuuttia ennen jakson loppua. Sarcevic siirtyy vaihtoon ja Korihaiden pelinrakentajan paikan pokkaa vorssalainen Mikko Jalonen, joka saa joukkonsa huomattavasti virkaveljeään paremmin liikkeelle. Hait käyttää pari vapaaväylää korille ja rynnistää Jalosen kolmosella eroksi 15 pistettä, 43-28. Jakson lopussa kotijoukkuetta huudattaa Pounds, joka naulaa kaksi vaparia sukkana sisään ja säkittää persoonallisella tyylillään kolmosen millintarkasti koriin juuri ennen summerin sointia. ToPo turvallisessa puoliaikajohdossa, 48-30.

3. neljännes

Ei mitään uutta auringon alla. Möttölä blokkaa Petri Heinosen kahdesti putkeen, ohittaa Kumpulaisen kertaalleen ja ruokkii Pearsonia keskimatkan hypäriin. Vastuuta kernaasti muille jakanut Obie Trotter kiitää parketin läpi, nostaa ToPon 54-32-johtoon ja pakottaa Korihait aikalisälle. Minuuttia myöhemmin Jyri Lehtonen joutuu turvautumaan uudelleen taktiikkakrjaansa, kun Jumppa Niskanen on naulannut kolmannen kolmosensa ja Smith ruokkinut Pearsonia sokkosyötöllä, 59-32.

ToPon kalautellessa parin minuutin ajan heittoja rautoihin kaventavat McCarroll ja Arizona Reid tilanteeksi 59-41, mutta kotijoukkueen aikalisän jälkeen tilanne normalisoituu. ToPo pyyhkäisee viimeisenkin uskon loppukiriin Korihaiden pään sisältä Pearsonin, Timi Heinosen ja Eero Lehtisen onnistumisilla. Päätösjaksolle lähdetään tilanteesta 75-49.

4. neljännes

"Showtime at the Kisahalli", sanoisivat amerikkalaisselostajat: Möttölä masentaa uusikaupunkilaisia kaaren takaa ja Timi Heinonen murjoo sisään yhden käden tippidonkin. Vaikka johtoasema kasvaa kasvamistaan, ToPo ei anna periksi puolustuksessa, vaan jatkaa vastustajan masentamista vaihtelevilla puolustusmuodoilla.

ToPo ottaa aloitusviisikkonsa pelaajat Jumppa Niskasta lukuun ottamatta vaihtoon yksi kerrallaan, mutta pelin luonne ei muutu: vaikka Korihait juoksee kenttää amerikkalaispelaajiensa, Sarcevicin ja Petri Heinosen voimin, ero ei pienene. Jumppa Niskanen tyylittelee oman piste-ennätyksensä, Harri Hohteri nostaa kaksi old school -koria ja Tero Laitinen nostaa hiljalleen ottelufiilikseen lämmennen stadilaisyleisön takamukset penkeistä pitkällä hypärillään. Toisessa päässä McCarroll kaunistelee tilastojaan hyökkäyslevypalloista. ToPo-Korihait-puolivälieräsarjan ensimmäinen osaottelu päättyy Torpan 103-66-niskalenkkiin, ja perjantain otteluun Uudessakaupungissa lähdetään ToPon 1-0-johdossa.

Ottelun ratkaisu

Toisin kuin verkkotoimitus ehti ennakoida, Korihaiden hyökkäys- ja puolustuspään tekemisessä ei nähty ratkaisevia muutoksia ensimmäisessä ottelussa. Ukilaiset lähtivät matsiin vanhoilla eväillä ja ToPo rankaisi taktiikkavalinnasta murskavoiton verran. Väliviikon aikana ToPo puristi puolustuspäästään viimeisetkin löysät pois ja pakotti joka kerta Korihait ajamaan huonoon kulmaan, antamaan huonon syötön, empimään heittovalintaa tai ottamaan pari kuljetusta liikaa. Mark McCarroll, Bojan Sarcevic ja Jussi Kumpulainen menettivät pelihalunsa jo 12 minuutin pelin jälkeen, ja vaikka Korihait sai pari kavennuskiskaisua aikaiseksi, ottelun voittajasta ei ollut epäselvyyttä.

Ottelun avausminuuteilla oli myös suunnaton merkitys: Korihaiden tavallisesti hyvät heittäjät eivät saaneet kohtuullisen hyvistä heittopaikoista palloa sisään, kun taas ToPolta tuntui menevän kaaren takaa sisään järjestäen jokainen heitto. Corey Smith ja Jumppa Niskanen upottivat yhdessä kuusi seitsemästä ensimmäisestä kolmen pisteen heitostaan, eikä Korihait ollut taatusti valmistautunut siihen.

Kommentit

"Ei ole tosiaan järin hyvä fiilis tällaisen matsin jälkeen. Ei auta muu kuin yrittää ylihuomenna uudestaan. Ensimmäisen jakson alussa saatiin mun mielestäni ihan hyvin heittopaikkoja ja pistettiin pari heittoa sisään, mutta siinä vaiheessa, kun heitot eivät joukkuehyökkäyksen jälkeen uponneet, me alettiin pelaamaan 1-1-peliä. ToPo otti jokaisen puolustusriban ja veti 20 pisteen kaulan, ja noin hyvää joukkuetta vastaan on hyvin vaikeaa lähteä kuromaan sellaista eroa umpeen."
-Korihaiden valopilkku Mikko Jalonen

"Hyvät fiilikset. Tappio niskassa olisi ollut paha lähteä vetämään hyvänä kotijoukkueena tunnettua Korihaita vastaan perjantaina, joten nyt saa hetken ajan olla iloinen fiilis. [...] Edellisetkin piste-ennätykset tulivat Korihaita vastaan, joten tämä joukkue tuntuu sopivan mulle. Kun Tomppa nosti minut (runkosarjan 42. ottelussa) avausviisikkoon, ainoa ohje oli vaan vetää täydellä höyryllä siihen asti, kunnes en jaksa enää. Sillä keinolla olen minuuttini liigassa tähän asti ansainnut ja toivottavasti jatkossakin."
-ToPon parhaana palkittu Jumppa Niskanen

"Meillä oli hirveän hyvä runkosarjan loppu. Pelasimme hyvää koripalloa ja päätimme porukalla lähteä haastamaan ToPoa ihan peruspelillämme, ottamatta mitään uusia jippoja käyttöön, vaikka olemmekin sellaisia harjoitelleet. Pelaajat halusivat kokeilla, miten pärjätään leipäpeleillä ja tulos oli nähdynlainen, eli tässä on jonkinlaisia muutoksia luvassa. [...] ToPo puolusti aggressiivisesti ja pisti hyvin heitot sisään samalla, kun meiltä ei muutama lähes yhtä hyvä heitto uponnut. Koska emme ole runsaaseen kuukauteen sellaisen tilanteen eteen joutunut, muutamat pelaajat lähtivät pelaamaan ottelua sillä asenteella, että 'minä ratkaisen tämän ottelun', jolloin pallo jäi pelaajien käteen ja ajot päättyivät paikkoihin, joissa oli nollanäkyvyys. ToPo oli selkeästi parempi, mutta kahden päivän päästä on uusi peli. Olemme harjoitelleet sellaista puolustusta kuin 'Kiinan muuri', emmekä ole sitä vielä käyttäneet."
-Korihaiden valmentaja Jyri Lehtonen

"Harvoin käytän ylisanoja joukkueestani, mutta pelasimme tänään minun mielestäni aivan huikeaa korista, sellaista kovan intensiteetin ToPo-korista. Itseluottamusta tuli onnistumisten myötä koko ajan lisää. Me ollaan pitkin kautta pyöritetty isoa rotaatiota ja annettu paljon peliaikaa Jumppa Niskaselle, Homppa Poundsille, Eero Lehtiselle ja näille muille kavereille, ja parhaina päivinä jenkkimme voivat istua penkillä pyyhe harteilla ja katsoa, kun suomalaiset pistävät homman pyörimään. Emme voi kuitenkaan tuudittautua helppoon sarjaan, sillä perjantaina on uusi peli vieraissa, ja jos minulta kysytään, sinne lähdetään vieläkin 0-0-lukemista. Huomisen harjoituksissa pitää antaa pikkuisen lisää runtua, mutta lähtökohdat on hyvät, sillä kaikki saivat tasaisesti peliaikaa, eikä kukaan vetänyt itseään ihan piippuun, paitsi Jumppa, joka pelaa aina ylikierroksilla (naurua)."
-ToPon valmentaja Tomi Kaminen

Mitä jatkossa?

ToPo oli playoff-avauksessa täysin ylivoimainen, mutta kuten coach Kaminen pressitilaisuudessa veisteli, perjantaina on uusi päivä. Korihait oli keskiviikkona 28 minuuttia apaattisen, epätoivoisen ja haluttoman näköinen ryhmä, ja ToPon tavoitteena on taatusti ottaa hailaumalta luulot pois jo perjantain matsin avausminuuteilla. Pohitulli on vaikea paikka pelata, ja ToPo tahtoo varmasti kahden Uudenkaupungin reissun sijaan mahdollisuuden hoitaa ottelusarjan katki jo sunnuntaina.

Korihait jäi keskiviikkona täysin ToPon jalkoihin ja Jyri Lehtosella on valtaisa työ valaa uskoa joukkueeseensa, jonka peli-ilme oli Mikko Jalosta ja Josh Gonneria lukuunottamatta jäänyt Uuteenkaupunkiin. Perjantaina Korihait saa mahdollisuuden ottaa tuore alku Suomen parhaan kotiyleisön edessä ja Lehtosella on hyvä syy testata väliviikon aikana hiottuja taktiikoita, sillä runkosarjan opeilla ToPo ei pysähdy. Puheet "Kiinan muurista" ovat juuri sellaista hermopeliä, jota valmentajien tuleekin käyttää yrittäessään horjuttaa vastustajan henkistä Immanuel Kantia.

ToPon tiedottesta / UrheiluHelsinki


Takaisin edelliselle sivulle
Marcus Capers Torpan Poikien uusi vahvistus

Marcus Capers Torpan Poikien uusi vahvistus

Torpan Pojat on solminut pelaajasopimuksen Marcus Capersin kanssa.

Lue lisää
Torpan Pojille kaksi uutta vahvistusta

Torpan Pojille kaksi uutta vahvistusta

Torpan Pojat on solminut kaksi uutta pelaajasopimusta.

Lue lisää
ToPolle paikka miesten I divisioona A:ssa

ToPolle paikka miesten I divisioona A:ssa

Suomen Koripalloliiton liittohallitus on myöntänyt helsinkiläiselle ToPo Juniorit ry:lle paikan miesten I divisioona A:ssa pelikaudelle 2012/13.

Lue lisää
Mihailo Pavicevic ToPon päävalmentajaksi

Mihailo Pavicevic ToPon päävalmentajaksi

Valmentajana viisi Suomen mestaruutta saavuttanut montenegrolainen Mihailo Pavicevic, 54, luotsaa helsinkiläisseura Torpan Poikia ensi kaudella Korisliigassa.

Lue lisää
Torpalle huippuvahvistus kivikovasta VTB - liigasta

Torpalle huippuvahvistus kivikovasta VTB - liigasta

Torpan Pojat on solminut loppukauden mittaisen sopimuksen amerikkalaispelaaja Justin Hawkinsin kanssa.

Lue lisää
ToPo:lle tappio Kauhajoella

ToPo:lle tappio Kauhajoella

Ilman kuumesairaita Carl Lindbomia ja Jarkko Kyllöstä matkassa ollut ToPo lähti otteluun poissaoloista huolimatta positiivisin mielin.

Lue lisää