Käytämme evästeitä tarjoamamme sisällön ja mainosten räätälöimiseen, sosiaalisen median ominaisuuksien tukemiseen ja kävijämäärämme analysoimiseen. Jaamme myös sosiaalisen median, mainosalan ja analytiikka-alan kumppaneillemme tietoa siitä, kuinka käytät sivustoamme. Näytä tiedot
Sulje

ToPo vaikeuksien kautta välieriin - sinnikäs Korihait piinasi pitkään

 
ToPo vaikeuksien kautta välieriin - sinnikäs Korihait piinasi pitkään


1. neljännes

ToPo saa välittömästi kotihurmoksen taakseen, kun Jumppa Niskanen naulaa kolmosen haamuetäisyyksiltä hyökkäysajan päättyessä ToPon ensimmäisessä hyökkäyksessä. Kahden minuutin rajapyykin kohdalla ToPo johtaa 10-1, ja Kisahallin VIP-katsomosta kantautuu huuto: "Jaaha, se peli oli sitten siinä."

Seuraavat minuutit eivät herätä toivetta uusikaupunkilaisten fanikatsomossa. Hirmuheitossa ollut Corey Smith naulaa ToPon 20-6-johtoon, kun jaksoa on jäljellä neljä minuuttia. Lukemat mairittelevat vierasjoukkuetta, joka heittää vapaat heittonsakin täysin harakoille, eikä saa koreja aikaiseksi ToPon luvattomasta määrästä pallonmenetyksiä. Ainoa vierasjoukkueen pelaaja, jota voitto tuntuu kiinnostavan, on 208-senttinen Mark McCarroll, joka rullailee Korihaiden kymmenestä pisteestä koriin kuusi. Avausjakso päättyy 23-10.

2. neljännes

ToPo jatkaa kaukoheittojensa viljelemistä uskomattomilla heittoprosenteilla - Obie Trotter, Hanno Möttölä ja Corey Smith pakottavat Korihait aikalisälle jakson puolivälissä tilanteessa 34-17. Aikalisän jälkeen Josh Gonner herättää Korihaiden kannattajissa pienoisen hurmostilan kaventamalla tilannetta kahdella perättäisellä kolmosella.

Möttölä joutuu penkille kolmannen virheensä jälkeen ja hetkessä Korihait saa joukkuepuolustuksensa kuntoon. Hannon huiliessa ToPo koituu suunnattomiin vaikeuksiin yrittäessään hakea ratkaisuja lähietäisyydeltä. Tyray Pearson, Timi Heinonen ja Corey Smith tekevät kerta toisensa jälkeen tuttavuutta Mark McCarrollin ja Petri Heinosen pitkien käsien kanssa, kun taas toisessa päässä samainen kaksikko rullaa kahden pisteen koreja eleettömän varmasti sisään. Kokonaistilanne ei kuitenkaan muutu, sillä aina Korihaiden päästessä kymmenen pisteen tuntumaan iskee ToPo Obie Trotterin johtamilla nopeilla hyökkäyksillä.

Puoliajalle lähdetään tilanteesta 44-30. Pieni vilkaisu tilastoihin kertoo kuitenkin ToPon olleen kautta linjan kolmen pisteen heittojensa (72,7%) varassa. Puolustuksessa ToPo ei ole päässyt kahden edellisen ottelun hurmokseen, vaan Korihait on pääsääntöisesti sutinut heittonsa ohi omaehtoisesti - kakkoset 32,1%, kolmoset 23,1%. Normaaliprosenteilla lukemat taululla olisivat aivan erilaiset.

3. neljännes

Timi Heinonen aloittaa puoliskon kolmen virheen rasittaman Möttölän sijaan. Avauspuoliskolla ToPon levypalloylivoiman alla taipunut Korihait käy ärhäkästi hyökkäyslevyihin ja hiipii McCarrollin ja Arizona Reidin koreilla yhdeksän pisteen päähän, 48-39. ToPo jauhaa kärsivällisesti screenejään, mutta Korihait vaihtaa jokaisen screenin ja käy syöttölinjoille yliaggressiivisesti, tehden ToPon pelinrakennuksesta varsin varovaista.

Möttölä saa neljännen virheensä, kun jaksoa on pelaamatta 4:34, aiheuttaen levottomuutta katsomossa. Kenraalin natsoja kauluksiinsa sovitteleva Trotter ottaa matsin komentoonsa pyytäen palloscreenejä Tyray Pearsonille, jonka johdosta Trotter ajautuu kerta toisensa jälkeen 1-1-tilanteeseen pitkää, kankeaa McCarrollia vastaan. Trotterin 1-1-ratkaisut sekä erityisesti Eero Lehtiselle pelatut ylivoimahyökkäykset pitävät ToPon johdon yli kymmenen pisteen, vaikka Korihait nousee Petri Heinosen ja Bojan Sarcevicilla kerta toisensa jälkeen iskuetäisyydelle. Jakso päättyy lukuihin 63-52.

4. neljännes

Korihait ei näytä mielivän aikaiselle kesälomalle. Puolustuspään onnistumisista kumpuava uskallus heijastuu koko joukkueesta. Sarcevic upottaa hyppyheiton, 63-54. Petri Heinonen käyttää hyväkseen ToPon screeninvaihdossekoilua ja tällää mykistävän yhden käden donkin sisään, 65-56. Heinonen ja Gonner kutistavat ToPon eron jopa seitsemään pisteeseen, 67-60. Päätösjakson avausminuuteilla ToPon kaikki kaikessa on työjuhta Tyray Pearson, joka nostaa käsittämättömän vaikeista paikoista palloa väkisin koriin.

Kavennuksen jälkeen Kisahallissa eletään runsas minuutti sekavissa tunnelmissa. Trotter palauttaa and onellaan ToPon johdon kymmeneen pisteeseen, 70-60. Parin helsinkiläismenetyksen myötä Korihait saa rakennettua hyvät kolmen pisteen heittopaikat Sarcevicille ja Gonnerille, mutta kaksikon heitot nuolevat rautoja. Korihait hakee puhtia aikalisältä, mutta selkäranka katkeaa: Eero Lehtinen nopeasta 72-60, Trotter vapaaheitoista 74-60 ja Corey Smith and onella 77-60, kalastaen Petri Heinoselle viidennen virheen.

Jumppa Niskanen pakottaa Sarcevicin tekemään ylitöitä päätösminuuttien puolustuksellaan. Matsin edetessä molemmat valmentajat päästävät reservimiehistönsä kentälle ja Kisahallin yleisö nousee hiljaksiin osoittamaan suosiotaan seisten. Möttölä hemmottelee vielä yleisöä yhdellä vanhan liiton donkilla ja TomPon aloitusviisikosta napattu Pyry Rainamaa säkittää yhden vapaaheiton sisään. Korihait lähtee kesälomalle ja ToPo välieriin lukemin 84-64.

Ottelun ratkaisu

Täysin penkin alle menneen avausottelun jälkeen Korihait alkoi toisessa osaottelussa uskoa mahdollisuuksiinsa. Kolmannessa matsissa uusikaupunkilaiset saivat takkiinsa 20 pistettä, mutta antoivat paineettomasti pelatessaan kovan vastuksen stadilaisille ratkaisevassa pelissä. Mark McCarrollin, Petri Heinosen ja Arizona Reidin korinaluspuolustus aiheutti ToPolle paikoin painajaisia, ja kun hätä oli suurin, pallo pelattiin kerran toisensa jälkeen aina yhtä vakaalle Obie Trotterille. Trotter käytti palloscreeninsä eleettömästi hyödykseen pakottaen Korihaiden pitkät miehet virhevaikeuksiin.

Matsi kulminoitui myös Korihaiden avauspuoliskon huonoon heittopeliin. Torpan puolustus ei ollut sillä tasolla kuin kahdessa ensimmäisessä ottelussa, ja Korihait pääsi paikka paikoin varsin varman näköisiin paikkoihin, joista pallot kuitenkin pomppasivat rautoihin. ToPo haki järjestäen kaikki puolustuslevypallot käsiinsä ja lisäsi ilmiömäisen kolmen pisteen heittopelinsä lisäksi tulostaululle pisteitä nopeilla hyökkäyksillään. Neljäntoista pisteen puoliaikajohto oli yksinkertaisesti Korihaille liikaa - kun ToPo pystyi kovilla yksilösuorituksilla katkaisemaan Korihaiden jokaisen hyvin alkaneen kirin, uskonpuute kävi vierasjoukkueelle ylivoimaiseksi. Korihailla ei ollut loppujen lopuksi tarpeeksi rutiinia tai henkistä kanttia tehdä matsista tasaisat.

Kommentit

"Aika selvä peli ja sarja tämä oli. Joka pelissä parannettiin, mutta ei meillä silti mitään jakoa ollut. Sopimusta Korihaiden kanssa on yksi vuosi jäljellä, joten ei kai tässä muu auta kuin aloittaa kesätreenit."
-Korihaiden Petri Heinonen

"Tiesimme etukäteen, että tästä tulisi pudotuspelien vaikein ottelu. Saimme Korihait selkä seinää vasten ja me tiesimme, että he tulisivat viimeiseen matsiin paineettomassa tilassa ja yrittäisivät kaikkensa. Korihaiden puolustus oli ihan eri tasolla kuin kahdessa ensimmäisessä ottelussa, mutta meillä oli selvä käsitys siitä, miten meidän tulee pelata voittaaksemme matsin. Taukopäivät tulevat tarpeeseen, sillä välierissä vastus kovenee huomattavasti."
-ToPon Tyray Pearson

"Tämä voi olla vähän rohkeasti sanottu, mutta en ole ihan varma siitä, voittiko parempi joukkue tänään - pikemminkin paremmat yksilöt voittivat, siltä se ainakin minun lasieni läpi näytti. 67-60-tilanteesta ToPo veti 10-0-runin ja matsi oli siinä. Me saatiin aina kavennettua ero siihen 8-9 pisteeseen, ja ToPo tuli aina kovilla yksilösuorituksilla vastaiskuun ja pystyi venyttämään eroa. Tässä kävi monta kertaa niin, että neuvoin pelaajiani vaihtopenkillä ja samaan aikaan kuuluu yleisöstä kova kohahdus ja kun kysyn apuvalmentajalta mitä tapahtui, hän vastaa että 'ToPo teki helvetin kovan korin.' Se oli homman nimi. [...] Tämä on nyt kolmas vuosi perättäin, jolloin me joudutaan ekalla pleijarikierroksella todella kovaa joukkuetta vastaan. 2008 pelattiin finaaleihin edennyttä Kouvoja vastaan, 2009 pistettiin kovaa kampoihin Lahdelle, joka ei hävinnyt välierissä ja finaaleissa yhtäkään matsia, ja en usko, että ToPo tulee häviämään jatkossa enää yhtään peliä. Kaikki kunnia ToPolle, tänne on kerätty hieno joukkue ja oikeita ihmisiä taustoille ja soisin mielihyvin mestaruuden Tompalle (Kaminen), joka on ollut minulle tärkeänä apuna kaikkina näinä vuosina, hänelle on voinut soittaa aina silloin, kun on tarvinnut apua valmentamiseen liittyvissä asioissa. [...] Mitä omaan joukkueeseen tulee, oli mahtava katsoa Petri Heinosen toisen puoliskon peliä. Petellä on jo kaksi mestaruutta, mutta ei oikeastaan yhtään minuutteja pudotuspeleissä ennen tätä. Käsittämätöntä, että tuollaisen potentiaalin omaava kaveri on istunut penkillä. Meillä on Peten kanssa sopimus ensi kaudesta, sekä myös Bojan Sarcevicin ja Mikko Jalosen kanssa, ja Lapualla pelanneen '90 syntyneen Ognjen Kuzmicin kanssa - siihen kolme jenkkiä, niin meillähän alkaa olla runko koossa ensi kaudeksi. Sitten pitää vaan toivoa, että jenkkivalinnat onnistuisivat, eikä pleijareiden ekalla kierroksella tulisi vastaan Möttölä, Trotter ja Pearson.
-Korihaiden valmentaja Jyri Lehtonen

"Ensiksikin Jyrille kiitos kauniista sanoista. Pahoittelen, että jouduitte kohtaamaan meidät. Korihait teki tänään pelistämme todella vaikeaa. Oikeastaan ensimmäisen kerran koko pudotuspelisarjassa meillä oli paineita, ja se näkyi. Tietyissä tilanteissa pelimme pysähtyi täysin, vapaat miehet alkoivat seisoskella ja muutama pelaaja ottaa 1-1-ratkaisuja. Okei, on ihan ymmärrettävää, että jos Trotter pelataan screenistä McCarrollia tai Kumpulaista vastaan, hän pelaa 1-1, mutta kuitenkin. Olen hirveä tyytyväinen siihen, että olemme saaneet pakan kuntoon ja edettyä välieriin sekä omaksuttu tietynlainen ToPo-koris, joka on tässä vaiheessa kaikilla meidän jätkillä jo selkärangassa. Tuleva viikko tulee meille oivalliseen saumaan, sillä saamme vähän huilata ja keskittyä kaikessa rauhassa tulevaan. Jätkät ovat tehneet kovaa työtä ja ansainneet paikkansa mitalipeleissä."
-ToPon valmentaja Tomi Kaminen

Mitä jatkossa?

ToPo ei hemmotellut kotiyleisöään järin kauniilla koripallolla sunnuntaina, mutta teki tarvittavan. ToPo kannattelee nyt Helsingin soihtua Jokereiden ja HIFK:n nauttiessa kesälomastaan. Alkava viikko antaa joukkueelle peräti kuusi päivää aikaa valmistautua tulevaan välieräsarjaan. Tauko tulee tarpeeseen, sillä kolmen puolivälierän tahkoaminen kuudessa päivässä näkyi sunnuntain matsissa etenkin toisella puoliajalla piippuhyllylle asti.

Välieriin on toisena joukkueena lunastanut paikkansa KTP kukistamalla Lappeenrannan 3-0. Pyrintö-Honka (2-1) ja Kouvot-Kataja (1-2) ovat yhä ratkaisematta. Alla tiivistettynä kaikki mahdolliset välierien otteluparit kunkin mahdollisen jäljellä olevan skenaarion tapahtuessa. Tarjolla välierävastustajiksi ovat siis perinteikäs KTP, aina vaarallinen Kouvot ja rakas paikallisvastus Honka, joista KTP vaikuttaa juuri nyt todennäköisimmältä vastustajalta.

Pyrintö ja Kataja välieriin: Pyrintö-Kataja, ToPo-KTP
Pyrintö ja Kouvot välieriin: Pyrintö-KTP, Kouvot-ToPo
Honka ja Kouvot välieriin: Kouvot-Honka, ToPo-KTP
Honka ja Kataja välieriin: ToPo-Honka, KTP-Kataja

Korihait taisteli kauden päätösottelussaan urhoollisesti, mutta on ymmärrettävää, että bussimatkalle Vakka-Suomeen lähti varsin pettyneen oloinen lauma urheilijoita. Korihaiden lopullinen amerikkalaiskolmikko vakiintui vasta liigan runkosarjan kääntyessä loppusuoralleen, ja hyvin sujuneesta runkosarjan lopusta huolimatta Korihaiden peli ei näyttänyt erityisen valmiilta latautunutta ToPoa vastaan. Uusikaupunkilaiset kannattajat ovat Jyri Lehtosen astuttua ruoriin tottuneet odottamaan joukkueeltaan pudotuspelipaikkaa, mutta asiaa välieriin joukkueella ei ole viimeisen kolmen vuoden aikana ollut. Nähtäväksi jää, onko Korihailla luvassa merkittäviä pelaajasatsauksia vai Lehtosen uumoilema nuorennusleikkaus.

ToPon tiedotteesta / UrheiluHelsinki


Takaisin edelliselle sivulle


Torpan Pojat - logo

ToPo - 2009-2010 Miesten edustusjoukkue

Pelaajat kaudella 2009-2010

Ottelut kaudella 2009-2010

Seuran tiedot - Seuran kotisivutMarcus Capers Torpan Poikien uusi vahvistus

Marcus Capers Torpan Poikien uusi vahvistus

Torpan Pojat on solminut pelaajasopimuksen Marcus Capersin kanssa.

Lue lisää
Torpan Pojille kaksi uutta vahvistusta

Torpan Pojille kaksi uutta vahvistusta

Torpan Pojat on solminut kaksi uutta pelaajasopimusta.

Lue lisää
ToPolle paikka miesten I divisioona A:ssa

ToPolle paikka miesten I divisioona A:ssa

Suomen Koripalloliiton liittohallitus on myöntänyt helsinkiläiselle ToPo Juniorit ry:lle paikan miesten I divisioona A:ssa pelikaudelle 2012/13.

Lue lisää
Mihailo Pavicevic ToPon päävalmentajaksi

Mihailo Pavicevic ToPon päävalmentajaksi

Valmentajana viisi Suomen mestaruutta saavuttanut montenegrolainen Mihailo Pavicevic, 54, luotsaa helsinkiläisseura Torpan Poikia ensi kaudella Korisliigassa.

Lue lisää
Torpalle huippuvahvistus kivikovasta VTB - liigasta

Torpalle huippuvahvistus kivikovasta VTB - liigasta

Torpan Pojat on solminut loppukauden mittaisen sopimuksen amerikkalaispelaaja Justin Hawkinsin kanssa.

Lue lisää
ToPo:lle tappio Kauhajoella

ToPo:lle tappio Kauhajoella

Ilman kuumesairaita Carl Lindbomia ja Jarkko Kyllöstä matkassa ollut ToPo lähti otteluun poissaoloista huolimatta positiivisin mielin.

Lue lisää