ToPo ratsasti Pearsonin harteilla toiseen välierävoittoon

1. neljännes

Torpan Poikien sunnuntaina Kouvoille tarjoaman selkäsaunan jälkeen Kouvot aloittaa pelin kuin joukkueella olisi avokadonsiemen hampaankolossa. Joukkue puolustaa tiukasti miehellä miestä vastaan, sykkii syöttölinjoille ja pakottaa ToPon pelinrakentajat luopumaan pallosta. Tähtipaitojen yhä mietiskellessä, mitä peliä parketilla oikein kuuluisi pelata, heittää Ajene Moye kaksi kolmosta Corey Smithin käsien edestä ja Kyle Shiloh toistaa liikkeen hieman lähempää. Neljän minuutin jälkeen Kouvot johtaa 3-12, Obie Trotterille vihelletään hyökkääjän virhe ja Tomi Kaminen pyytää Torpan Pojat aikalisälle.

Aikalisän jälkeen ToPo siirtyy paikkapuolustukseen toivoen, että teho olisi yhtä lamaannuttava kuin sunnuntaina Kouvolassa. Yksinkertainen taktinen muutos näyttää toimivan, sillä kolmikko Moye-Shiloh-Antto Nikkarinen keskittyy kierrättämään palloa kaukoetäisyyksiltä. Corey Smithin, Hanno Möttölän ja Obie Trotterin lykkiessä palloa rautoihin pakotetuista heittopaikoista herättää Tyray Pearson joukkonsa horroksesta nostaen hyökkäyslevypallosta väkevän korin. Eero Lehtisen kolmonen ja Timi Heinosen takaovesta nostettu kakkonen palauttavat ToPon elävien kirjoihin, mutta jakson lopussa Kouvojen korinalusduo Ville Kaunisto-Ross Neltner heittää hyökkäyslevypalloista taululle lukemat 14-18.

2. neljännes

Ensimmäisen ja toisen jakson välissä vietetty kahden minuutin taktiikkapalaveri riittää Kouvojen päävalmentaja Jukka Toijalalle. Kouvojen prässin purku ei onnistunut alkuunkaan sunnuntain matsissa Mansikka-aholla ja vain välttävästi avausjakson viimeisen viiden minuutin aikana, mutta nyt punamustapaitojen mylly jauhaa tuon tuosta vapaita heittopaikkoja, joista nautiskelee ennen kaikkea kahdeksan perättäistä pistettä joukkueelleen viimeistelevä Ross Neltner.

Jakson edetessä näyttää siltä, että Kouvot on niittämässä kotijoukkueen tatamia vasten. Kyle Shiloh jumittaa Obie Trotterin mahdottomiin syöttökulmiin ja ToPon hyökkäyksestä puuttuu luovuus ja liike. Möttölä istuu pitkän tovin penkillä hikipyyhe päänsä päällä ja Kouvot siirtyy Corey Smithia kouluttavan Ajene Moyen heitoilla parhaimmillaan 25-37-johtoon. Tyray Pearson ja Timi Heinonen jaksavat pusertaa ToPolle elintärkeitä koreja jakson aikana, mutta yliote pysyy Kouvoilla. Stadin tähtipaidat astelevat katse kentän pinnassa pukukoppiin kymmenen pinnan tappioasemassa, 29-39.

3. neljännes

Toisen puoliajan ensimmäisessä hyökkäyksessä Obie Trotter pelaa pallon Hanno Möttölälle, ToPo tyhjentää laidan ja Hanno pyörähtää kauniisti Ville Kaunistosta ohi kalastaen virheen. Pakkipäädyssä ToPo on siirtynyt takaisin miespuolustukseen ja tekee kaikkensa pysäyttääkseen Kouvojen flown. Jumppa Niskanen raataa pogo-keppinä Kyle Shilohin iholla ja kappas kummaa, Kouvoilta kestää joka hyökkäyksessä parinkymmenen sekunnin verran saada miehet oikeisiin asemiin, ja useimmiten tuloksena on kivitetty heitto tai menetys.

Vaisuhkosti avauspuoliajalla esiintynyt Kisahallin yleisö nousee penkeistään hyökkäys toisensa jälkeen. Corey Smith maksaa Ajene Moyelle avauspuoliskon nöyryytykset kaksi pistettä kerrallaan. Möttölä ajelee rutiinilla Kouvojen puolustuksen siimekseen ja viimeistelee itse, tai tippaa pallon Pearsonille, joka punnertaa eleettömästi taas pari pistettä lisää. Kouvojen hyökkäyspäädyssä Shilohille ja Moyelle vihelletään kummallekin parit askeleet sekä Neltnerille kolmen sekunnin rike ja Antti Kanervo heittää kaksi täysin vapaata kolmosta ohi. Smith katkaisee syötön ja vie ToPon 46-42-johtoon pakottaen Kouvot aikalisälle. ToPo on vienyt kolmannen jakson avauspuoliskon 17-3.

Jukka Katajan asettaminen kentälle Kyle Shilohin ja Antto Nikkarisen rinnalle tasapainottaa kuitenkin Kouvojen hyökkäyksen uudelleen. Seuraava pariminuuttinen sujuu Kouvojen merkeissä, tilanne 56-59. Avauspuoliskolla liekeissä ollut Timi Heinonen tasoittaa kuitenkin matsin kaukoheitollaan ja Pearson raataa väkisin ToPolle kaksi hyökkäyslevypalloa jakson kääntyessä lopuilleen. Ottelu etenee viimeiselle kymmenminuuttiselle tilanteesta 51-51.

4. neljännes

Kouvojen puolustuspää ei vuoda enää lähellekään samalla tavalla kuin kolmannen jakson alussa, mutta joukkueen sisäpelaajien tilannekovuudesta valmentaja Toijalalla on paljonkin sanottavaa. Pearson ja Möttölä hakevat hyökkäyslevypalloja suuremmatta vaivatta, ja vaikka stadilaisten kolmoset eivät kerta kaikkiaan osu, nostelee Pearson tyylikkään eleettömillä kupeillaan ToPon johtoasemaa suuremmaksi piste kerrallaan.

Vierasjoukkueen päätösjakson ensimmäisen puoliskon ainoat hyökkäyspään onnistumiset tulevat Ross Neltnerilta ja Kyle Shilohlta. Tilanteessa 60-57 ero repeää täysin. Shilohin tiukassa vartioinnissa omia ratkaisujaan epäröinyt Trotter jauhaa pelinrakentajan paikalta joukkuehyökkäystä kasaan, ja kun kaukaa ei uppoa, hakeutuu ToPo lähelle. Pearson vyöryttää koreja Neltnerin vartioinnista huolimatta, Timi Heinonen ja Eero Lehtinen tekevät läpiajot Kouvojen puolustuksen siimekseen ja Corey Smith nakuttaa neljällä vapaaheitolla tilanteeksi 70-59. Tässä vaiheessa ensimmäiset vierasmatkalle lähteneet Kouvot-fanit poistuvat katsomosta.

Kun matsia on jäljellä enää kolme minuuttia, suolaavat Smith ja Trotter kolmoset perättäisistä hyökkäyksistä, ja Kisahallin yleisö nousee spontaanisti penkeiltään osoittaen suosiotaan. Runsas minuutti ennen matsin loppua iskee coach Kaminen kentälle viisikon Tero Laitinen-Elias Kajander-Antti Niskanen-Panu Vertio-Michael Pounds. Kapteeni Möttölä hakkaa käsiään yhteen korkealla ilmassa ja summerin soidessa taululla komeilevat ToPon voittolukemat 76-59.

Ottelun ratkaisu

Sunnuntain matsissa Mansikka-aholla Kouvot tipahti kyydistä välittömästi, kun ToPo vaihtoi miespuolustuksen paikkaan. Jukka Toijala oli - oletettuun tapaan - teroittanut joukkueelleen paikkahyökkäyksen saloja maanantain aikana, eikä ToPo voinut tukeutua vanhoihin temppuihin. Joukkue palasi puoliajalta silminnähden sisuuntuneena ja voiton avaimena oli se, että jokaisesta kaverista löytyi tarpeeksi ylpeyttä ja taitoa pimentämään kaverinsa pakkipäässä.

Avauspuoliskolla mielin määrin mellastanut Ajene Moye kuihtui silmissä, kun Corey Smith asettui hänen päällystakikseen. Obie Trotter teki Antto Nikkarisesta varovaisen ja Jumppa Niskanen aloitti kolmannen jakson huhkimalla väsymättömästi Kyle Shilohin kimpussa, kunnes Trotter otti viestikapulan Jumpalta. Ross Neltner ei Hanno Möttölän komennossa edes pyytänyt palloa, ja Ville Kaunisto jämähti kauaksi korista Tyray Pearsonin haukankatseen alla. Toinen kulminaatiopiste nähtiin hyökkäyspäässä, missä Pearson, Möttölä ja Niskanen repivät kolmin lähes yhtä paljon hyökkäyslevypalloja (15) kuin Kouvot puolustuslevypalloja (17). Erityisen kiitoksen ansaitsevat Pearson ja Timi Heinonen, jotka estivät Kouvojen johdon kasvamista kahteenkymmeneen pisteeseen murheellisella avauspuoliskolla.