Käytämme evästeitä tarjoamamme sisällön ja mainosten räätälöimiseen, sosiaalisen median ominaisuuksien tukemiseen ja kävijämäärämme analysoimiseen. Jaamme myös sosiaalisen median, mainosalan ja analytiikka-alan kumppaneillemme tietoa siitä, kuinka käytät sivustoamme. Näytä tiedot
Sulje

ToPo ratsasti Pearsonin harteilla toiseen välierävoittoon

 
ToPo ratsasti Pearsonin harteilla toiseen välierävoittoon

1. neljännes

Torpan Poikien sunnuntaina Kouvoille tarjoaman selkäsaunan jälkeen Kouvot aloittaa pelin kuin joukkueella olisi avokadonsiemen hampaankolossa. Joukkue puolustaa tiukasti miehellä miestä vastaan, sykkii syöttölinjoille ja pakottaa ToPon pelinrakentajat luopumaan pallosta. Tähtipaitojen yhä mietiskellessä, mitä peliä parketilla oikein kuuluisi pelata, heittää Ajene Moye kaksi kolmosta Corey Smithin käsien edestä ja Kyle Shiloh toistaa liikkeen hieman lähempää. Neljän minuutin jälkeen Kouvot johtaa 3-12, Obie Trotterille vihelletään hyökkääjän virhe ja Tomi Kaminen pyytää Torpan Pojat aikalisälle.

Aikalisän jälkeen ToPo siirtyy paikkapuolustukseen toivoen, että teho olisi yhtä lamaannuttava kuin sunnuntaina Kouvolassa. Yksinkertainen taktinen muutos näyttää toimivan, sillä kolmikko Moye-Shiloh-Antto Nikkarinen keskittyy kierrättämään palloa kaukoetäisyyksiltä. Corey Smithin, Hanno Möttölän ja Obie Trotterin lykkiessä palloa rautoihin pakotetuista heittopaikoista herättää Tyray Pearson joukkonsa horroksesta nostaen hyökkäyslevypallosta väkevän korin. Eero Lehtisen kolmonen ja Timi Heinosen takaovesta nostettu kakkonen palauttavat ToPon elävien kirjoihin, mutta jakson lopussa Kouvojen korinalusduo Ville Kaunisto-Ross Neltner heittää hyökkäyslevypalloista taululle lukemat 14-18.

2. neljännes

Ensimmäisen ja toisen jakson välissä vietetty kahden minuutin taktiikkapalaveri riittää Kouvojen päävalmentaja Jukka Toijalalle. Kouvojen prässin purku ei onnistunut alkuunkaan sunnuntain matsissa Mansikka-aholla ja vain välttävästi avausjakson viimeisen viiden minuutin aikana, mutta nyt punamustapaitojen mylly jauhaa tuon tuosta vapaita heittopaikkoja, joista nautiskelee ennen kaikkea kahdeksan perättäistä pistettä joukkueelleen viimeistelevä Ross Neltner.

Jakson edetessä näyttää siltä, että Kouvot on niittämässä kotijoukkueen tatamia vasten. Kyle Shiloh jumittaa Obie Trotterin mahdottomiin syöttökulmiin ja ToPon hyökkäyksestä puuttuu luovuus ja liike. Möttölä istuu pitkän tovin penkillä hikipyyhe päänsä päällä ja Kouvot siirtyy Corey Smithia kouluttavan Ajene Moyen heitoilla parhaimmillaan 25-37-johtoon. Tyray Pearson ja Timi Heinonen jaksavat pusertaa ToPolle elintärkeitä koreja jakson aikana, mutta yliote pysyy Kouvoilla. Stadin tähtipaidat astelevat katse kentän pinnassa pukukoppiin kymmenen pinnan tappioasemassa, 29-39.

3. neljännes

Toisen puoliajan ensimmäisessä hyökkäyksessä Obie Trotter pelaa pallon Hanno Möttölälle, ToPo tyhjentää laidan ja Hanno pyörähtää kauniisti Ville Kaunistosta ohi kalastaen virheen. Pakkipäädyssä ToPo on siirtynyt takaisin miespuolustukseen ja tekee kaikkensa pysäyttääkseen Kouvojen flown. Jumppa Niskanen raataa pogo-keppinä Kyle Shilohin iholla ja kappas kummaa, Kouvoilta kestää joka hyökkäyksessä parinkymmenen sekunnin verran saada miehet oikeisiin asemiin, ja useimmiten tuloksena on kivitetty heitto tai menetys.

Vaisuhkosti avauspuoliajalla esiintynyt Kisahallin yleisö nousee penkeistään hyökkäys toisensa jälkeen. Corey Smith maksaa Ajene Moyelle avauspuoliskon nöyryytykset kaksi pistettä kerrallaan. Möttölä ajelee rutiinilla Kouvojen puolustuksen siimekseen ja viimeistelee itse, tai tippaa pallon Pearsonille, joka punnertaa eleettömästi taas pari pistettä lisää. Kouvojen hyökkäyspäädyssä Shilohille ja Moyelle vihelletään kummallekin parit askeleet sekä Neltnerille kolmen sekunnin rike ja Antti Kanervo heittää kaksi täysin vapaata kolmosta ohi. Smith katkaisee syötön ja vie ToPon 46-42-johtoon pakottaen Kouvot aikalisälle. ToPo on vienyt kolmannen jakson avauspuoliskon 17-3.

Jukka Katajan asettaminen kentälle Kyle Shilohin ja Antto Nikkarisen rinnalle tasapainottaa kuitenkin Kouvojen hyökkäyksen uudelleen. Seuraava pariminuuttinen sujuu Kouvojen merkeissä, tilanne 56-59. Avauspuoliskolla liekeissä ollut Timi Heinonen tasoittaa kuitenkin matsin kaukoheitollaan ja Pearson raataa väkisin ToPolle kaksi hyökkäyslevypalloa jakson kääntyessä lopuilleen. Ottelu etenee viimeiselle kymmenminuuttiselle tilanteesta 51-51.

4. neljännes

Kouvojen puolustuspää ei vuoda enää lähellekään samalla tavalla kuin kolmannen jakson alussa, mutta joukkueen sisäpelaajien tilannekovuudesta valmentaja Toijalalla on paljonkin sanottavaa. Pearson ja Möttölä hakevat hyökkäyslevypalloja suuremmatta vaivatta, ja vaikka stadilaisten kolmoset eivät kerta kaikkiaan osu, nostelee Pearson tyylikkään eleettömillä kupeillaan ToPon johtoasemaa suuremmaksi piste kerrallaan.

Vierasjoukkueen päätösjakson ensimmäisen puoliskon ainoat hyökkäyspään onnistumiset tulevat Ross Neltnerilta ja Kyle Shilohlta. Tilanteessa 60-57 ero repeää täysin. Shilohin tiukassa vartioinnissa omia ratkaisujaan epäröinyt Trotter jauhaa pelinrakentajan paikalta joukkuehyökkäystä kasaan, ja kun kaukaa ei uppoa, hakeutuu ToPo lähelle. Pearson vyöryttää koreja Neltnerin vartioinnista huolimatta, Timi Heinonen ja Eero Lehtinen tekevät läpiajot Kouvojen puolustuksen siimekseen ja Corey Smith nakuttaa neljällä vapaaheitolla tilanteeksi 70-59. Tässä vaiheessa ensimmäiset vierasmatkalle lähteneet Kouvot-fanit poistuvat katsomosta.

Kun matsia on jäljellä enää kolme minuuttia, suolaavat Smith ja Trotter kolmoset perättäisistä hyökkäyksistä, ja Kisahallin yleisö nousee spontaanisti penkeiltään osoittaen suosiotaan. Runsas minuutti ennen matsin loppua iskee coach Kaminen kentälle viisikon Tero Laitinen-Elias Kajander-Antti Niskanen-Panu Vertio-Michael Pounds. Kapteeni Möttölä hakkaa käsiään yhteen korkealla ilmassa ja summerin soidessa taululla komeilevat ToPon voittolukemat 76-59.

Ottelun ratkaisu

Sunnuntain matsissa Mansikka-aholla Kouvot tipahti kyydistä välittömästi, kun ToPo vaihtoi miespuolustuksen paikkaan. Jukka Toijala oli - oletettuun tapaan - teroittanut joukkueelleen paikkahyökkäyksen saloja maanantain aikana, eikä ToPo voinut tukeutua vanhoihin temppuihin. Joukkue palasi puoliajalta silminnähden sisuuntuneena ja voiton avaimena oli se, että jokaisesta kaverista löytyi tarpeeksi ylpeyttä ja taitoa pimentämään kaverinsa pakkipäässä.

Avauspuoliskolla mielin määrin mellastanut Ajene Moye kuihtui silmissä, kun Corey Smith asettui hänen päällystakikseen. Obie Trotter teki Antto Nikkarisesta varovaisen ja Jumppa Niskanen aloitti kolmannen jakson huhkimalla väsymättömästi Kyle Shilohin kimpussa, kunnes Trotter otti viestikapulan Jumpalta. Ross Neltner ei Hanno Möttölän komennossa edes pyytänyt palloa, ja Ville Kaunisto jämähti kauaksi korista Tyray Pearsonin haukankatseen alla. Toinen kulminaatiopiste nähtiin hyökkäyspäässä, missä Pearson, Möttölä ja Niskanen repivät kolmin lähes yhtä paljon hyökkäyslevypalloja (15) kuin Kouvot puolustuslevypalloja (17). Erityisen kiitoksen ansaitsevat Pearson ja Timi Heinonen, jotka estivät Kouvojen johdon kasvamista kahteenkymmeneen pisteeseen murheellisella avauspuoliskolla.

Kommentit

"Todella tiukka vääntö oli, kuten ilmeisesti kaikki osasivat odottaakin. Meidän pelimme oli melko paljon parempaa kuin edellisessä kotipelissä, mutta eipä se tässä vaiheessa paljoa lämmitä. Me oltiin jo pariin otteeseen katkaisemassa ottelua ja nousemassa 20 pinnan johtoon ensimmäisellä puoliajalla, mutta ToPo löysi jostain peliinsä 1-2 lisävaihdetta ja saivat hyökkäyspelinsä kuntoon. Siinä vaiheessa me jäätiin täysin altavastaajaksi. Ei tässä auta muu kuin parantaa kolmanteen matsiin."
-Kouvojen Jukka Kataja

"Kyle Shiloh ja Ajene Moye heittivät pari todella kovaa koria ekalla puoliajalla ja Ross Neltner sai pari koria lahjaksi. Puoliajalla me päätettiin, että meidän on pystyttävä voittamaan puolustuksessa miehemme 1-1-tilanteessa ja oltava entistä aggressiivisempia, koska meillä oli jokin takalukko päällä ekalla puoliskolla. Me tiedettiin, että kunhan me saadaan asiat rullaamaan, tämä kääntyy vielä meille, kuten kääntyikin.
-ToPon Corey Smith

"Ensimmäisestä matsista olimme oppineet asioita, kuten esimerkiksi paikkahyökkäyksen, jota emme tuntuneet oikein osaavan ekassa matsissa. Tomppa tietysti ajatteli, että isketään paikka pystyyn ja Kouvot pysähtyy - ja ihan oikeutetusti ajattelikin ekan pelin perusteella - mutta nyt me pelattiin paikkaa vastaan ihan eri tavalla. Vaikka hyökkäyksessä pärjättiin ja oltiin puolustuksessa ekalla puoliajalla hyviä, me emme pärjänneet alkuunkaan kovuudessa ja se tulee esiin levypallotilanteissa. Me hävittiin levypallot omalla korilla 19-17, ja se on sellainen tilasto, että vaikka kuinka hyvin puolustaisi ja kuinka hyvin heittäisi kolmosensa, sillä ei voi ottelua voittaa. Meillä ei ollut loppupeleissä tarpeeksi energiaa ja virtaa vastata huutoon kun ToPo alkoi tehdä koreja. Lopulta eroksi tuli 17 pinnaa, se on minulle ihan sama, me oltiin viiden pisteen päässä viisi minuuttia ennen loppua ja voitiin voittaa tämä ottelu. Se, mikä merkitsee, on että ottelusarjan tilanne on 2-0 ToPolle. [...] Se, mikä minua kiinnostaisi tietää, on että ketkä tuomarit meidän peliin määrätään seuraavaan matsiin. Tuntuu, että kolmikko vaihtuu joka otteluun ja siellä saa pelaajat ja valmentajat elää välillä melkoisessa epätietoisuudessa siitä, kuinka lujaa saa pelata. Minulle käy hyvin, vaikka sama kolmikko olisi ensi matsissa, kunhan siinä olisi jotain pysyvyyttä. Silti kaikki kunnia ToPolle, joka oli huomattavasti fyysisempi ja huomattavasti parempi joukkue.
-Kouvojen päävalmentaja Jukka Toijala

"Ekalla puoliajalla lähinnä Timi (ja Tyray, toim. huom.?) tuntui olevan ainoa meistä, joka oli valmis pelaamaan. Kouvot tuli tänne ihan selkeästi voittamaan matsin ja tasoittamaan ottelusarjan ja meidän jätkät tuntui lähinnä ajattelevan, että kun me voitettiin eka matsi 20 pinnaa ja päästään mukavasti tokaan otteluun kotiyleisön eteen, sieltä tulee voitto ikään kuin käsiin, eikä se koskaan niin mene. Puoliajalla käytiin läpi asioita ja todettiin, että tämä ei voi jatkua näin; meidän on pakko saada painetta palloon, pakko pysäyttää Kouvojen pallonliike ja mentävä joka mieheen iholle kiinni, ja lopputulos oli se, että Kouvot teki tauon jälkeen vain 20 pinnaa. Me päästiin samalla juoksemaan nopeita, ottamaan heittoja ja esittämään sitä iloista ToPo-korista, jossa huonotkin heitot menee sisään, kun itseluottamus on kohdillaan. Fokus pitää kuitenkin säilyä ja yksi voitto on vielä otettava. (...) Hanno oli koko Korihait-ottelusarjan flunssassa ja noin isolla ja pikkuisen vanhemmalla kaverilla palautuminen ei ole ihan samanlaista kuin vielä joskus nuorempana. Hanno oli vähän näkymätön ekalla puoliajalla, mutta näytti hienosti esimerkillään jo tokan puoliskon alussa, miten tämä matsi saadaan käännettyä itselle. Coreylta alkoi heitot upota, Tyray teki koko ajan vahvaa duunia ja tämmöinen kaveri kuin Heinosen Timikin innostui tosi paikan tullen ajelemaan korille, mikä oli meille tervetullutta."
-ToPon päävalmentaja Tomi Kaminen

Mitä jatkossa?

ToPo pelasi Kisahallin illassa pudotuspelien 20 heikointa minuuttiaan, mutta kiri toisaalta tauon jälkeen ehkä parhaalla viisiminuuttisellaan koko keväänä. Kouvolalaiset olivat tehneet selkeästi kotiläksynsä ja tekivät ToPon hyökkäyksestä varsin vaivalloisen näköistä avauspuoliskolla. Siitä huolimatta ToPo antoi yhtä lailla siimaa Kouvoille äärimmäisellä passiivisuudellaan avauspuoliskolla. Ilman Timi Heinosta ja Tyray Pearsonia Kouvot olisi saattanut katkaista matsin jo ennen taukoa. Kuten Tomi Kaminen sanoi, ToPon on säilytettävä fokuksensa torstain ottelussa ensimmäisistä minuuteista lähtien ja pyrittävä katkaisemaan ottelusarja mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, sillä yksikin voitto antaa Kouvoille ToPon kannalta ei-toivottavan itseluottamusruiskeen.

Kouvot on puun ja kuoren välissä. Vaikka joukkueen taktinen osaaminen riittää kaatamaan ToPon - kuten kolmasti tällä kaudella jo on osoitettu - joukkueen pehmeys korin alla sekä kokeneen johtajahahmon puute kentällä ovat ajaneet joukkueen kahdesti täyteen umpikujaan. ToPo ei ollut tiistaina niin hyvä kuin loppunumerot näyttävät, vaan Kouvot antoi kotijoukkueelle tasoitusta viimeisen viiden minuutin aikana epäröinnillä hyökkäyspäässä sekä Ajene Moyen pakonomaisilla yrityksillä ratkaista ottelua yksin. Torstaina Kouvojen on pelattava kuin huomista ei olisi, mutta samalla edettävä fiksusti jakso kerrallaan kohti ensimmäistä voittoa, jonka jälkeen ottelusarjan ratkaiseminen on ToPolle entistä hankalampaa.

ToPon tiedotteesta / UrheiluHelsinki


Takaisin edelliselle sivulle
Marcus Capers Torpan Poikien uusi vahvistus

Marcus Capers Torpan Poikien uusi vahvistus

Torpan Pojat on solminut pelaajasopimuksen Marcus Capersin kanssa.

Lue lisää
Torpan Pojille kaksi uutta vahvistusta

Torpan Pojille kaksi uutta vahvistusta

Torpan Pojat on solminut kaksi uutta pelaajasopimusta.

Lue lisää
ToPolle paikka miesten I divisioona A:ssa

ToPolle paikka miesten I divisioona A:ssa

Suomen Koripalloliiton liittohallitus on myöntänyt helsinkiläiselle ToPo Juniorit ry:lle paikan miesten I divisioona A:ssa pelikaudelle 2012/13.

Lue lisää
Mihailo Pavicevic ToPon päävalmentajaksi

Mihailo Pavicevic ToPon päävalmentajaksi

Valmentajana viisi Suomen mestaruutta saavuttanut montenegrolainen Mihailo Pavicevic, 54, luotsaa helsinkiläisseura Torpan Poikia ensi kaudella Korisliigassa.

Lue lisää
Torpalle huippuvahvistus kivikovasta VTB - liigasta

Torpalle huippuvahvistus kivikovasta VTB - liigasta

Torpan Pojat on solminut loppukauden mittaisen sopimuksen amerikkalaispelaaja Justin Hawkinsin kanssa.

Lue lisää
ToPo:lle tappio Kauhajoella

ToPo:lle tappio Kauhajoella

Ilman kuumesairaita Carl Lindbomia ja Jarkko Kyllöstä matkassa ollut ToPo lähti otteluun poissaoloista huolimatta positiivisin mielin.

Lue lisää