Käytämme evästeitä tarjoamamme sisällön ja mainosten räätälöimiseen, sosiaalisen median ominaisuuksien tukemiseen ja kävijämäärämme analysoimiseen. Jaamme myös sosiaalisen median, mainosalan ja analytiikka-alan kumppaneillemme tietoa siitä, kuinka käytät sivustoamme. Näytä tiedot
Sulje

Pyrintö piti pintansa jatkoaikatrillerissä

 
Pyrintö piti pintansa jatkoaikatrillerissä

1. jakso

Pudotuspelien luonteeseen olennaisesti kuuluva alkuhermostuneisuus ottaa kymmenen kenttäpelaajan muodon. ToPo pelaa heittopaikkoja avainpelaajilleen settipeliensä myötä ja Pyrintö vyöryttää palloa amerikkalaiskolmikolleen, mutta jokaista tasapainoista ratkaisua seuraa kummassakin kenttäpäädyssä löysä syöttö tai pakotettu kori. Tamperelaisittain ensitahdit lyö korille vastustamattomasti ajava Chris Hester, kun taas ToPon nimimiesten takoessa rautoja säkittää Jumppa Niskanen kaksi kaunista kolmosta. Jakson puolivälissä tilanne on ToPolle 8-9.

Pyrinnön puolustuksessa Antero Lehto ja Kenny Lowe kahvaavat Obie Trotteria koko kentällä ja tuomareita kohti kaihoisia katseita luova Trotter luovuttaa pelintekovastuun Corey Smithille. Tyray Pearson tipahtaa parketin pintaan väännettyään nilkkansa, jonka jälkeen Lowe siirtää Pyrinnön johtoon parilla huikealla ajolla. Ääriään myöten täysi Pyynikki virittelee aaltoa, kun Damon Williams upottaa kaksi kolmosta ja Olli Ahvenniemi yhden. Pyrintö pitää ToPoa suossa vaihtelevilla puolustusmuodoilla. Ilman Jumppa Niskasen kylmähermoisia heittoja ja käsittämätöntä taisteluilmettä Pyrinnön johto saattaisi olla jo 15 pisteen tuolla puolen, mutta ToPo pysyy kahdeksan pinnan perässä - 24-16.

2. jakso

Finaalien psyykkisessä kamppailussa Olli Ahvenniemi on ottamassa Tyray Pearsonista otetta. "Ahvena" torjuu kentälle palanneen Pearsonin heiton kahdesti, ja ToPon hyökkäyksessä on pakottamisen merkkejä. Pearsonille vihelletään kaksi perättäistä hyökkääjän virhettä, Pyrintö johtaa 27-18.

Vaikka hyökkäys ei onnistu ToPolta, pakkipää ei hyydy. Timi Heinonen pelaa isoja minuutteja Williamsin varjona ja Jumppa Niskanen peittää tuhkapilvenä Kenny Lowen näkyvyyttä. Punapaidat nakkelevat vaikeat heitot ohitse tai lykkivät syötöt sivu- ja päätyrajoista yli. Pyrintö johtaa Hesterin hyppyheiton jälkeen tilanteessa 30-23 ja Pyynikin "Punakaarti" riemastuu Möttölän menettäessä pallon vapaassa paikassa.

Hiljalleen puntit kääntyvät. Ahvenniemen siirtyessä pois kentältä alkaa Obie Trotter luoda ratkaisuja joukkueelleen sisäänajoillaan. Trotter-Möttölä pick and roll tuo Trotterille pari vapaaväylää korille ja Corey Smith tuulettelee Pyrinnön vaihtopenkin edessä siirtäen ToPon 30-36-johtoon, kun puoliaikaa on jäljellä 2:26. Ahvenniemi pakottaa vaikean heiton Möttölän edestä ohi ja tarraa levypallon jälkitilanteesta Hannoa kädestä vieden tämän täysin ylikierroksille. Vaasan mies vaihtopenkille kolmen virheen saattelemana.

Pyrinnön kuiva kausi kuitenkin katkeaa, kun Damon Williams kalastaa hypärin jatkoksi Corey Smithille kolmannen virheen. Tuoreena miehenä kentälle saapuva Jesse Niemi vapauttaa joukkueensa kulmasta heitetyllä kolmosellaan. Hester pääsee jatkuvasti puolustajastaan ohi, mutta ToPon apupuolustus pitää tahtipuikon vierailla. Puoliajalle ToPon johdossa 39-41.

3. jakso

ToPo pysyttelee etulyöntiasemassa joukkuepuolustuksensa johdosta. ToPon fanikatsomossa ennakoidaan matsin kulminaatiopisteeksi kolmannen jakson kolmatta peliminuuttia, kun Möttölä nostaa Smithin loistosyötöstä tilanteeksi 42-46 ja kalastaa Ahvenniemelle neljännen virheen. Hannon vapaaheiton jälkeen tilanne on 42-47.

Pyrintö puolustaa kuitenkin tonttiaan sarjaykkösen antaumuksella. Vaikka tamperelaiset joutuvat tekemään ylitöitä jokaisen heittonsa eteen, tippaavat kentälle saapunut Jari Pulkkinen sekä Damon Williams väkisin hyökkäyslevyistä Pyrinnön 52-49-johtoon jakson puolivälissä.

Johto aaltoilee. ToPo vyöryttää palloa sisälle Ahvenniemen istuskellessa penkillä ja rynnii Möttölä-Pearson-kaksikon ratkaisuilla jälleen johtoon, 55-58 ja 60-63. Jakson viimeisen puolentoista minuutin aikana näyttää kuitenkin siltä, että kentällä on vain yksi pelaaja, Damon Williams. Williams nostelee väkisin viisi pistettä ja ruokkii Chris Hesterin vapaaseen donkkiin. ToPo pysyy Trotterin sisäänajoilla iskuetäisyydellä, mutta Pyrintö lähtee päätösjaksolle 67-65-johdossa. Williams on urakoinut 30 minuutissa tilastokirjaan 24 pistettä ja seitsemän levypalloa.

4. jakso

Pyrintö aloittaa päätösjakson väkevästi. Hester käyttää mismatchin korin alla kahdesti. Joni Harjula nostaa layupin sisään Damon Williamsin riiston päätteeksi. Jakson avausminuutit penkillä istunut Möttölä palaa Kamisen pyytämän aikalisän jälkeen kentälle, mutta Pyrintö jatkaa takomista - Hannolle vihelletyn hyökkäysvirheen jälkeen Harjula syöttää pallon ilmaan Hesterille, joka nauttii kovaan ja korkealta alley oop -donkin, 75-65. Pyynikki nousee seisaalleen kolmen minuutin jälkeen.

ToPo ei kuitenkaan riisu aseitaan, kun tehokasta peliaikaa on yhä jäljellä. Stadilaiset ryhmittyvät liikkuvaan joukkuepuolustukseen Möttölä korin alla, Heinonen ja Kajander laidoissa sekä Smith ja Trotter edessä. Pyrinnön heitot näyttävät epätoivoisen vaikeilta, ja kolmessa minuutissa Smithin ja Timi Heinosen kolmoset sekä Obie Trotterin vaparit tuovat ToPon tasoihin, 75-75. Pyrintö tarjoaa pallonmenetyksillään ja Olli Ahvenniemen viidennen virheen myötä ToPolle mahdollisuutta takoa lisää eroa, mutta kotijoukkueen transition-puolustus pysyy kovana. Möttölä onnistuu kuitenkin viimein nostamaan Williamsin edestä tilanteeksi 75-77, kun varsinaista peliaikaa on jäljellä kolme ja puoli minuuttia.

Mutta olisiko kyseessä finaaliottelu, jos kotijoukkue ei tekisi vielä runia? Trotterin ja Smithin ohiheittojen jälkeen Jesse Niemi kaventaa tilannetta vapaaheitolla ja Hester siirtää sisäänajollaan Pyrinnön 78-77-johtoon kaksi minuuttia ennen loppua. Möttölä tekee kuitenkin meriittiensä mukaisen ratkaisun ajamalla sisälle ja kalastamalla Hesterille virheen. Möttölän bonusheiton jälkeen tilanne on 80-80, peliaikaa jäljellä 1:28 ja Pyrintö pyytää aikalisän.

Pallo pelataan aikalisän jälkeen kulmaan varusmies Jesse Niemelle, joka epäröimättä naulaa kolmosen sisään, 81-80. ToPo syyllistyy kahdesti perättäin kehnoon ratkaisuun, mutta Hester ja Lowe eivät onnistu kasvattamaan johtoa. ToPo jauhaa pallon vapaaseen heittopaikkaan Hannolle, joka imee puolustuksen itseensä ja syöttää nurkkaan Trotterille - kolmonen sisään, 81-83. Poikola pyytää joukkonsa toistamiseen lyhyen ajan sisällä aikalisälle, kun peliaikaa on jäljellä 26 sekuntia.

Ilmiömäisessä vireessä oleva Hester tasoittaa rugby-ajonsa (pallo kainalossa) päätteeksi tilanteen, 83-83. Trotterin kolmonen neljä sekuntia ennen loppua osuu takarautaan. Möttölälle tarjoutuu täysin vapaa tippauspaikka, mutta pallo osuu jälleen rautaan, ja Timi Heinosen viimeinen tippausyritys pomppii kauaksi korista. Jatkoajalle siirrytään tilanteesta 83-83.

Jatkoaika

ToPo-katsomo tarkkailee hyvillään, kuinka raskain jaloin kentällä liikkuva Williams pokkaa pelinrakentajan tehtävät itselleen ja kävelee palloa ylös. Ottelu etenee hitaassa tempossa runsaat kaksi ja puoli minuuttia. Hester nostaa and onellaan Pyrinnön 86-83-johtoon, jonka jälkeen menetykset seuraavat toisiaan.

Korinteko on puolin ja toisin vaikeaa, mutta ottelu alkaa kääntyä lopullisesti Pyrinnölle. Jesse Niemi käyttää ToPon nukahdukset sulkupelissä hyväkseen, Pyrintö johtaa 88-85. Trotter tuo vielä vapareillaan ToPon pinnan päähän, mutta Pyrintö jaksaa jauhaa pallon mismatchiin Hesterille, joka säkittää pallon Trotterin ohi koriin, 90-87. ToPon mahdollisuudet kuivuvat pallonmenetykseen, jonka jälkimainingeista Hester siirtää Pyrinnön 92-87-johtoon.

Pelikelloon jää aikaa 26 sekuntia, kun Timi Heinonen kaventaa tilanteeksi 92-89, mutta Williams suolaa pelin vapaaheittoviivalta ja saa hetken kuluttua seuraa Lowesta. Finaalien avausiskun on antanut Pyrintö. Tamperelaisyleisö lähtee hyvillä mielin yöpuulle 96-87-tappiosta nauttien. Pyrintö ja ToPo astelevat pukukoppiin "We Are the Championsin" soidessa - ehkä hivenen ennenaikaisesti - Pyynikin Palloiluhallin äänentoistojärjestelmästä.

Ottelun ratkaisu

Vähääkään liioittelematta Korisliigan finaalien 2010 ensimmäistä osaottelua voi mainostaa parhaana finaalimatsina miesmuistiin. Kovat yksilöt siirsivät ratkaisuillaan johtoasemaa puolelta toiselle, ja aina kun näytti siltä, että toinen joukkue olisi kanveesissa, se nousi johtoon.

Pyrinnön ja ToPon puristaessa pakkipelillään toisensa ilmat pihalle ratkaistiin matsi yksilötasolla. Damon Williams piti Pyrintöä harteillaan 30 minuutin ajan, jonka jälkeen pääosaan nousi Chris Hester. Useamman vuoden Suomessa keskikastin seuroissa pelannut Hester on kehittynyt kausi toisensa jälkeen äärimmäisen vaaralliseksi ratkaisijaksi, jolle pelattiin pallo järjestelmällisesti mismatchiin ratkaisuhetkillä. Jos vastaan tuli kymmenisen senttiä lyhyemmät Niskanen tai Trotter, Hester leipoi magicjohnsonmaisesti palloa parkettiin ja upotti kääntöhyppyheittonsa.

Ennakkoarvioissa puhuttiin ToPon penkkimateriaalin leveydestä, mutta penkkipisteet säkitti torstaina Pyrintö. Joni Harjula hääräsi pointin tontilla isot minuutit ja teki vartalokontakteillaan Trotterin pelistä nihkeää. Jari Pulkkinen ryntäsi silkalla hustlella tärkeitä koreja Ahvenniemen istuskelessa penkillä. Kylmäpäisin kaveri oli kuitenkin Jesse Niemi, jonka kaksi kolmosta ja tippi tulivat joukkueelleen kuin luojan lahjana.

Toisaalta ToPon ratkaisijat puolustettiin tehottomiksi. Virhevaikeuksien ja nilkkaongelmien johdosta vähille minuuteille jäänyt Pearson ei saanut missään vaiheessa matsin temposta kiinni. Corey Smithin ratkaisuista tuli väkinäisiä matsin edetessä kohti loppuaan, kun hänen kolmen pisteen heittonsa otettiin pois. Möttölä puolestaan epäonnistui jatkoajalla leipäheitoissaan päästyään hiljalleen vireeseen varsinaisen peliajan edetessä. ToPo sai pari komeaa runia aikaiseksi, mutta Pyrintö saneli matsin tempon, ja se yksinään riitti voiton hakemiseen kotiyleisön edessä.

Sanottua

"Jos matsista yleisesti on jotain sanottava, niin sanotaan se, että lopussa ratkesi pieniin asioihin. Uskomattomia suorituksia Chris Hesteriltä. Ei voinut muuta kuin pyöritellä päätä ja huokailla. Varsinaisen peliajan viimeisen viiden sekunnin aikana meillä oli kolme voittoheittoa ilmassa, mutta yksikään ei mennyt sisään, mutta koripallo on tällaista."
-ToPon Jumppa Niskanen

"Huikea peli. Ekasta pelistä lähtien yleisö sai nähdä sen, että kaksi liigan parasta joukkueesta ovat vastakkain. Molemmissa joukkueissa on kovia yksilöitä ja koska laadulliselta puolelta ei näy niin paljon eroa, ratkaisu taitaa mennä enemmän henkiselle puolelle. Se, kumman pääkoppa kestää, luultavasti nostelee Pantteri-patsasta. Seuraavaan peliin voi lähteä luottavaisin mielin, mutta silti nöyränä.
-Pyrinnön Jesse Niemi

"Vaikea tässä heti analysoida, mitä pitäisi muuttaa järjestelmässä ja mitä pitää tehdä paremmin, mutta sunnuntaiksi kaikki tarvittavat muutokset on kirjattu. Varmasti on ehjempi suoritus odotettavissa. Tyray Pearson sai pari aika hassua virhettä ja jouduin peluuttamaan Hannoa vähän enemmän kuin oli tarkoitus, mutta kyllä me saadaan koko jengillä huilia alle ennen sunnuntain peliä."
-ToPon päävalmentaja Tomi Kaminen

"Tämä on yksilöiden peli. Meidän amerikkalaisemme ovat pelanneet tällä tasolla koko kauden, siinä ei ollut mitään ihmeellistä. Chris Hester teki samanlaisia koreja viime matsissakin ja sama tahti jatkuu finaalissa. Olli Ahvenniemelle tuli pari vähän tarpeetonta virhettä, mutta me käydään ne kaikki videolta läpi ja koitetaan pelata sunnuntaina siten, että niitä ei tule. (...)Meidän ongelma oli se, että me aloimme hyökätä ensimmäisestä syötöstä alkaen toisella jaksolla. Muutimme sen kolmanteen erään ja peli muuttui heti paremmaksi. Hyökkäyksemme oli paikoin niin huonoa, että kaveri sai juostua muutaman nopean korin selustaan. Aina, kun hyökkäsimme balanssissa, puolustimme balanssissa. Tänään pelattiin 25 minuuttia tasapainoista peliä ja 20 minuuttia ei-niin-tasapainoista, mutta seuraavassa pelissä olemme jo vähintään 35 minuuttia tasapainossa.
-Pyrinnön päävalmentaja Pieti Poikola

Vuoden dialoginpoikanen

Pieti Poikola: "Trotterille on tulossa aika vaikea sarja, kun Lehto ja Harjula pelaavat..."
Tomi Kaminen: (keskeyttäen Poikolan) "...siis kahvaavat..."

Mitä jatkossa?

ToPo oli lähellä niistää ensimmäisen voiton Pyynikiltä, mutta varsinaisen peliajan kolme viimeistä heittoyritystä kolahtelivat rautoihin. Jatkoajalla Pyrintö pelasi talon isännän elkein - pelasi heittopaikat tasaisimmalle suorittajalleen (Hester) ja haki pari ratkaisua roolipelaajiltaan. Harjoitus- ja Suomen cupin ottelut mukaan lukien ToPo hävisi jo seitsemännen perättäisen ottelunsa Pyrinnölle ja on pakkovoiton edessä sunnuntain kotimatsissa. Stadilaisittain positiivinen merkki on se, että parhaimmillaan ToPo oli jo avausmatsissa erinomainen, ja kotiyleisön edessä on helpompi päästä hurmokseen kuin vieraissa.

Pyrintö ei tehnyt mitään ylimääräistä, vaan palautti rutiiniduunillaan, kovien pelaajien 1-1-ratkaisuilla ja sisukkaalla joukkuevartioinnilla ToPon takaisin haastajan asemaan. Nouseminen vaikeasta paikasta voittoon nostatti hengen tamperelaisten riveissä sfääreihin ja joukkueessa osataan varmasti vetää yhtäläisyysviivat sunnuntain voiton ja mestaruuden välillä. ToPo on hävinnyt viimeksi Kisahallissa tammikuun lopulla, mutta tällä suoritustasolla Pyrinnöllä on erinomaiset mahdollisuudet varastaa voitto Helsingistä. Toisaalta playoffsit ovat hermopeliä - jos Pyrintö häviää sunnuntaina ensimmäisen kerran ToPolle, miten se vaikuttaa manselaisten henkiseen suorituskykyyn?

ToPon tiedotteesta / UrheiluHelsinki


Takaisin edelliselle sivulle
Marcus Capers Torpan Poikien uusi vahvistus

Marcus Capers Torpan Poikien uusi vahvistus

Torpan Pojat on solminut pelaajasopimuksen Marcus Capersin kanssa.

Lue lisää
Torpan Pojille kaksi uutta vahvistusta

Torpan Pojille kaksi uutta vahvistusta

Torpan Pojat on solminut kaksi uutta pelaajasopimusta.

Lue lisää
ToPolle paikka miesten I divisioona A:ssa

ToPolle paikka miesten I divisioona A:ssa

Suomen Koripalloliiton liittohallitus on myöntänyt helsinkiläiselle ToPo Juniorit ry:lle paikan miesten I divisioona A:ssa pelikaudelle 2012/13.

Lue lisää
Mihailo Pavicevic ToPon päävalmentajaksi

Mihailo Pavicevic ToPon päävalmentajaksi

Valmentajana viisi Suomen mestaruutta saavuttanut montenegrolainen Mihailo Pavicevic, 54, luotsaa helsinkiläisseura Torpan Poikia ensi kaudella Korisliigassa.

Lue lisää
Torpalle huippuvahvistus kivikovasta VTB - liigasta

Torpalle huippuvahvistus kivikovasta VTB - liigasta

Torpan Pojat on solminut loppukauden mittaisen sopimuksen amerikkalaispelaaja Justin Hawkinsin kanssa.

Lue lisää
ToPo:lle tappio Kauhajoella

ToPo:lle tappio Kauhajoella

Ilman kuumesairaita Carl Lindbomia ja Jarkko Kyllöstä matkassa ollut ToPo lähti otteluun poissaoloista huolimatta positiivisin mielin.

Lue lisää