Käytämme evästeitä tarjoamamme sisällön ja mainosten räätälöimiseen, sosiaalisen median ominaisuuksien tukemiseen ja kävijämäärämme analysoimiseen. Jaamme myös sosiaalisen median, mainosalan ja analytiikka-alan kumppaneillemme tietoa siitä, kuinka käytät sivustoamme. Näytä tiedot
Sulje

ToPo viimein voittoon Pyrinnöstä

 
ToPo viimein voittoon Pyrinnöstä

1. jakso

Masentavan jatkoaikatappion Tampereella kärsinyt ToPo näyttää keskittyneeltä ja vakavalta jo kolme varttia ennen matsin alkua. Pyrinnön kannattajat pitävät meteliä jo runsaan varttitunnin verran ennen matsin alkua ja saattelevat aloitusviisikkonsa kentälle korviahuumaavalla metelillä. ToPo puolestaan keikuttaa venettä jättämällä Tyray Pearsonin penkille ja asettamalla avaukseen Timi Heinosen, joka kaikkien ennakkoasetelmien mukaisesti telakoituu kiinni Damon Williamsiin.

Kisahalli raikaa: Heinosen, Obie Trotterin ja Hanno Möttölän korit vievät ToPon runsaassa minuutissa 7-0-johtoon. Pyrintö pyrkii Williamsin, Kenny Lowen ja Chris Hesterin läpiajoilla kohti ToPon koria, mutta Pearsonin poissaolon kentälle jättämä tila on harhaanjohtavaa: kun ToPolla on liikkuvampi viisikko käytössään, stadilaiset voittavat miehensä puolustuspäässä pysyen pääsääntöisesti punapaitojen edellä. Pyrintö hankkii ajoillaan ToPolle runsaasti virheitä, mutta kotijoukkue on huikeassa heitossa: alle kolmessa minuutissa taululla on lukemat 13-6.

Kori-iloitteluna alkanut matsi alkaa kuitenkin hiljalleen hyytyä. Pyrintö hiipii tilanteeksi 13-10 ja tuomarit antavat kuumana käyneelle ToPo-luotsi Tomppa Kamiselle täysin perustellun teknisen virheen. Tuomaritrio Orava-Sarekoski-Muurinen osoittaa näin jo avausheitosta alkaen molemmille osapuolille, ettei ylimääräinen mussutus liity matsiin. Molemmat joukkueet iskevät puolustuksessä äijää kroppaan kiinni älyttömällä intensiteetillä, ja vaikka molemmat saavat suhteellisen hyviä heittoja aikaiseksi, pallot kolisevat pitkälti rautoihin. Corey Smith hakee ToPolle pari makeaa riistoa, mutta jakson päätteeksi ero on verrattain pieni, 21-16.

2. jakso

Pearson ja Möttölä astelevat yhtä aikaa kentälle ensimmäistä kertaa matsin aikana. Vaikka duon yhtäaikainen kentälläolo hieman hidastaa ToPon joukkuepuolustusta, stadilaisilla ei ole hätäpäivää. Obie Trotter pilkkoo Pyrinnön puolustuksen ajollaan, Möttölä nakkaa kolmosen ja Corey Smith tyylittelee viisi pinnaa peräkkäin. Runsaan kolmen minuutin pelin jälkeen Pieti Poikola pyytää Pyrinnön ensimmäisen aikalisän tilanteessa 31-22.

Hengähdystauon jälkeen koreja tulee runsaan minuutin ajan konekivääritulella. Kenny Lowe ja isoja heittoja avausmatsissa upottanut Jesse Niemi pitävät Pyrintöä pinnalla, mutta Möttölä ja finaalien avauspisteensä tehnyt Michael Pounds pitävät ToPon neljän pinnan johdossa, 36-32.

Jakson puolivälissä ToPon liikkuva joukkuepuolustus alkaa tehdä tuhojaan punapaitojen riveissä. Timi Heinonen pakottaa Williamsin luopumaan pallosta ennen aikojaan, Lowe pysähtyy Möttölään ja Hester arastelee ratkaisujaan. Corey Smith hakee kaksi riistoa putkeen, ja Joni Harjulalle vihelletään epäurheilijamainen virhe. Smith ja Möttölä siirtävät ToPon 44-34-johtoon, kun jaksoa on jäljellä vajaat neljä minuuttia.

Ja tulitus jatkuu: Möttölä säkittää kolmosen ja neljä vaparia putkeen. Pyrinnön hyökkäys kuihtuu tuloksettomasti mies miestä vastaan -jauhamiseksi. Pallo pelataan kerta toisensa jälkeen Lowelle mismatchiin Jumppa Niskasta vastaan, mutta apupuolustus on aina perillä Lowen yrittäessä korilleajoa. Damon Williams heittää jakson lopussa neljästä vapaaheitosta vain yhden sisään ja Eero Lehtinen nostattaa desibelejä donkkaamalla nopeasta hyökkäyksestä ToPon puoliaikajohdoksi 53-35. Toisen jakson jälkimmäinen viisiminuuttinen merkitään ToPolle 17-3 ja pöytäkirjasta on alleviivattavissa kolmen kovan kotijoukkueen pelaajan suoritukset: Hanno Möttölä 18/6, Corey Smith 10/3/3 syöttöä/5 riistoa ja Obie Trotter 10/3/4 syöttöä.

3. jakso

ToPo jatkaa karkumatkaansa Möttölän ja Timi Heinosen johdolla ja tunteet alkavat kuumeta kentän pinnassa. Damon Williams ja Kenny Lowe käyvät jatkuvaa keskustelua tuomareiden kanssa ja Olli Ahvenniemelle vihelletään epäurheilijamainen virhe, kun Vaasan iso mies tarraa Möttölää paidasta kiinni Möttölän juostessa päätyrajaa kohti pomppivan hyökkäyslevypallon perään.

Möttölä saa itse kolmannen virheensä kolmen minuutin pelin jälkeen tilanteessa 61-37, ja avauspuoliskolla vähille minuuteille jäänyt Tyray Pearson saapuu kentälle. Pyrintö käyttää "Tyrän" Möttölää rajoitetumpaa liikkuvuutta hyödykseen ja nakuttaa pari koria lähietäisyyksiltä, mutta Tyrä vastaa huutoon heittäen neljä pinnaa putkeen. ToPon joukkuehyökkäys sekoaa pariksi minuutiksi, mutta Pyrintö ei saa käytettyä etsikkoaikaansa: Joni Harjulan ja Chris Hesterin puolinopeat hyökkäykset päättyvät menetyksiin ja Pyrintö pyytää aikalisän jakson puolivälissä tilanteessa 65-43.

Pelin jatkuessa ToPo tuntuu taltuttavan Pyrinnön lopullisesti. Timi Heinosen ja Eero Lehtisen kolmoset uppoavat säkkiin ja Hester takoo vapaaheittonsa rautoihin. Damon Williams ja Timi Heinonen käyvät nokkapokkaa tuomareiden valvovan silmän edessä, ja samaan aikaan Tyray Pearson kypsyy lopullisesti Olli Ahvenniemeen. Tyrälle vihelletään perätysten hyökkäysvirhe ja tekninen virhe, ja Möttölä saapuu kentälle tilanteessa 73-48. Jakson edetessä loppuunsa Antero Lehto ja Joni Harjula pitävät Pyrinnön toiveita yllä kolmosillaan, mutta ToPolla ei ole hätäpäivää: Obie Trotter syöksyy puolustuksen läpi kuten Obie vain osaa, Möttölä säestää vapariviivalta ja päätöskympille lähdetään lukemista 80-58.

4. jakso

Pyrinnön kannattajalauma Punakaartin rummutus ja rytminen huuto käy hetkeksi nopeammaksi, kun ToPo menettää pallon kahdesti perättäin ja Pyrintö kaventaa eron 17 pinnaan, 80-63. Timi Heinonen ja Obie Trotter päästävät Kisahallin kotikatsomon kuitenkin tulisilta hiililtä omilla ratkaisuillaan. Olli Ahvenniemi ja Kenny Lowe saavat viidennet virheensä lähes perättäin ja ToPolla on mahdollisuus surffata johtonsa yli 30 pisteen, mutta Obie Trotterin ja Corey Smithin hasardisyötöt eivät löydä perille asti. Möttölä upottaa kolmosen jakson puolivälissä, 95-70, ja jälkitilanteesta Damon Williams puhuu itselleen teknisen virheen.

Ottelun edetessä Pyrintö kaunistelee lukemia Joni Harjulan huikeilla kolmen pisteen heitoilla sekä Damon Williamsin 1-1-ratkaisuilla. Möttölä pitää sihtinsä puhtaana vapaaheittoviivalta ja tällää koriin 48. perättäisen onnistuneen vapaaheittonsa, sivuten Kalevi Pietikäisen lähes 30 vuotta vanhaa Suomen ennätystä. Samalla Möttölä viimeistelee oman Suomen piste-ennätyksensä, 33. Kaminen marssittaa kentälle vaihtoviisikkonsa, ja Ässä Sandberg kerää junnukatraan isoimmat aplodit naulaamalla kolmosen. Loppulukemat merkitään ToPolle 106-88 ja Pyrintö lähtee kotimatkalle valmistautumaan kolmanteen otteluun.

Ottelun ratkaisu

Jo Pyynikillä pelatussa avausmatsissa näkyi, että ToPon puolustus puri selkeästi paremmin Pyrintöön yhdellä isolla miehellä pelatessa kahteen isoon mieheen (Möttölä & Pearson) verrattuna. Timi Heinosen asettaminen avauskokoonpanoon ratkaisi kertaheitolla ToPon match-up-ongelman, kun Heinonen taisteli Damon Williamsilta pelihuumorin tiehensä. Kenny Lowe aiheutti ToPon puolustukselle hetkittäin harmia 1-1-tilanteissa ajamalla Jumppa Niskasta ja Eero Lehtistä päin, mutta ToPon liikkuvampi puolustus piti Pyrinnön täysinnuhteessa. Pyrintö upotti kaukoheittonsa mukavalla prosentilla ja olisi saattanut tehdä matsista huomattavasti tiukemman, mutta ToPo vastasi toisessa päässä vastaavalla hurmoksella: kolkit 11/26.

Toisaalta ToPon siirtyminen yhden pitkän miehen viisikkoon aiheutti Pyrinnölle ongelmia myös pakkipäässä. Koska Olli Ahvenniemi ei pysy Möttölän perässä, Hanno pelattiin yhtenään Williamsia vastaan ja Pyrintö joutui turvautumaan tuon tuosta paikkapuolustukseen, mikä ei ollut paras mahdollinen ratkaisu hyvn heittävää joukkuetta vastaan. Obie Trotter ja Corey Smith säilyttivät tasonsa, Timi Heinonen vei kiistattoman voiton Williamsia vastaan ja Eero Lehtinen toi erityisesti nopeiden hyökkäysten päättäjänä stadilaisille lisää ratkaisuvoimaa. ToPo osoitti myös avausottelussa olevansa juoksupelissä täysin suvereeni Pyrintöä vastaan, mutta Kisiksellä pelatussa matsissa taktiikka jätti tamperelaiset täysin altavastaajiksi.

Oma lukunsa oli Hanno Möttölä: iso mies ratkaisi läheltä ja kaukaa, kalasti heittoharhautuksillaan tiensä vapaaheittoviivalle kerta toisensa jälkeen ja vartioi ToPon veräjää verikoirana. Hannon avausottelun viime sekunnin ohiheitto ja vaisu peli taisi jäädä kummittelemaan ammattimiehen päähän, sillä Kisahallin kentällä nähtiin täysin eri Hanno kuin Pyynikillä.

Sanottua

"ToPo sai erittäin hyvän startin matsiin. Runsaan minuutin jälkeen tilanne oli 7-0, ja sen jälkeen oltiinkin koko ottelu takaa-ajoasemassa. Me ei saatu omaa peliämme kuntoon oikeastaan missään vaiheessa ja matsin loppu olikin sitten pelailua sen jälkeen, kun ero oli 20 pinnaa. Yritettiin vielä paikkapuolustuksella päästä matsiin kiinni, mutta ToPo oli niin paljon meitä parempi tänään joka osa-alueella, ettei siinä ollut mitään sanomista. Aika kuvaava on tuokin, että ToPolla on tilastoissa 14 syöttöä ja meillä viisi - se kertoo, kumpi meistä pelasi joukkueena."
-Pyrinnön Joni Harjula

"Televisiohaastattelussa minulta juuri kysyttiin, että millä keinoin me saimme Pyrinnön kolme jenkkiä kuriin... jokainen korista seurannut tietää, että Hesterin, Lowen ja Williamsin pysäyttäminen on helpommin sanottu kuin tehty. Tänään pelattiin vähän pienemmällä viisikolla ja pysyttiin ehkä vähän paremmin heidän ajojensa edessä, kun taas ekassa matsissa etenkin Hester meni jatkuvasti ekalla pompulla ohi puolustajastaan. Siinä ei yleensä ole enää mitään tehtävissä, kun Hesterin tasoinen kaveri on päässyt puolustajastaan ohitse ja tulee täysillä korille ottamaan kontaktia. Williamsilla ei ollut tänään paras päivänsä, Timi Heinoselle siitä suuri kunnia. Ehkä tuohon taululle jäi kuitenkin turhan iso ero, sillä tällaisen matsin jälkeen Pyrintö taitaa tulla aika sisuuntuneena kolmanteen otteluun."
-ToPon Hanno Möttölä

"Me oltiin tänään vastustajaa jäljessä ihan alusta alkaen. Me tiedettiin tasan tarkkaan, millä osa-alueilla ToPo on hyvä. Tiesimme, että ToPo on sarjan parhaita transition-joukkueita, mutta meidän transition-puolustus ei toiminut sitten lainkaan. En tiedä, oltiinko me sitten jotenkin heikoilla jaloilla liikkeellä. Huomenna katsotaan jätkien kanssa matsi läpi ja tehdään analyysi siitä, mitä pitää tehdä eri tavalla, mutta playoffseissa kiva juttu on se, ettei ole mitään merkitystä, hävitäänkö me kahdella vai kahdellakymmenellä pisteellä. Viime vuonna välierissä me otettiin ihan selkeä blowout-voitto Katajaa vastaan kotona, mutta Joensuussa vastustaja oli lukenut läksynsä ja turpaan tuli. Siitä yhä lähdetään, että kotikentällä me ei yhtään matsia hävitä. Sanon myös tähän väliin, että minun pelinjohtamiseni oli tänään täysin epäonnistunutta, otan siitä täyden vastuun."
-Pyrinnön päävalmentaja Pieti Poikola

"Me tehtiin pieniä muutoksia tähän matsiin, jotka näkyivät jo aloitusviisikoissa... me nähtiin ekassa pelissä, että Heinosen Timi matchaa paremmin Damon Williamsia vastaan kuin kukaan muu medän joukkueestamme. Timi teki tänään Damonin pelistä vaikean ja se näkyi koko Pyrinnön joukkueessa. Toisaalta meiltä oli ehkä kadonnut ekan matsin myötä sellainen alkujännitys, mikä meitä vaivasi vielä finaalien alusa. Tänään me päästiin juoksemaan ja pelaamaan iloista ToPo-korista. Ei mulla ole oikeastaan mitään sen kummempaa sanottavaa, muuta kuin että pojat pelasi älyttömän hyvin. Hanno oli tietenkin oma lukunsa... Hannolle soitettiin niin paljon poskea sen ekan matsin jälkeen, että Hanno päätti tänään osoittaa, että hän osaa vielä pelata. Tyray Pearson on nyt kahdessa matsissa jäänyt pienille minuuteille ja uskon, että hänellä on jatkossa vielä enemmän nälkää jäljellä. Uskon, että me tullaan aika tuoreilla jaloilla ja iloisella ilmeellä tiistaina Tampereelle."
-ToPon päävalmentaja Tomi Kaminen

Mitä jatkossa?

ToPo sai viimein eksytettyä kannoillaan koko kauden juosseen peikon kukistamalla Tampereen Pyrinnön jo joukkueiden kahdeksannessa kohtaamisessa - harjoitusottelut ja Suomen cup mukaan lukien. Voitto oli tärkeä, mutta yhtä tärkeää oli tapa, jolla voitto tuli: Pyrintö joutui matsin alusta alkaen takaa-ajajan asemaan, eikä missään vaiheessa matsia näyttänyt siltä, että tamperelaiset olisivat voineet voiton hakea. Tästä huolimatta se fakta säilyy, että mestaruuteen päästäkseen ToPon on kukistettava Pyrintö ainakin kerran Pyynikillä. ToPo oli torstaina hyvin lähellä avausvoittoa huomattavasti huonomman pelin seurauksena, mutta joukkue ei saa lähteä kuvittelemaan, että toisen ottelun murskavoitto siivittää automaattisesti voittoon myös kolmannessa matsissa.

Pyrintö aloitti matsin hyvällä ilmeellä, mutta hymyt punapaitojen riveissä alkoivat hyytyä ToPon riisuessa tamperelaiset aseista. Pyrintö upotti Joni Harjulan johdolla kaukoheittonsa komealla prosentilla, mutta koreja ei syntynyt toisella ja kolmannella jaksolla niissä tilanteissa, kun Pyrintö niitä eniten tarvitsi. Damon Williams oli Timi Heinosen vartioinnissa vain varjo itsestään, Chris Hester ei vartaloharhautuksista ja pyörähdysliikkeistä huolimatta saanut ainuttakaan tasapainoista heittoa aikaiseksi ja Kenny Lowen draivi hyytyi puoliajan jälkeen ToPon apupuolustuksen pihdeissä. Pyrinnön valmentaja Pieti Poikola saa käyttää koko taktiikkakirjansa hyödykseen etsiessään vastausta ToPon pienen viisikon pelaamiseen, sillä Olli Ahvenniemen ja Jari Pulkkisen yhtäaikainen pitäminen penkillä jätti tamperelaisten puolustuksen varsin vajaaksi toisessa matsissa.

ToPon tiedotteesta / UrheiluHelsinki


Takaisin edelliselle sivulle


Torpan Pojat - logo

ToPo - 2009-2010 Miesten edustusjoukkue

Pelaajat kaudella 2009-2010

Ottelut kaudella 2009-2010

Seuran tiedot - Seuran kotisivutMarcus Capers Torpan Poikien uusi vahvistus

Marcus Capers Torpan Poikien uusi vahvistus

Torpan Pojat on solminut pelaajasopimuksen Marcus Capersin kanssa.

Lue lisää
Torpan Pojille kaksi uutta vahvistusta

Torpan Pojille kaksi uutta vahvistusta

Torpan Pojat on solminut kaksi uutta pelaajasopimusta.

Lue lisää
ToPolle paikka miesten I divisioona A:ssa

ToPolle paikka miesten I divisioona A:ssa

Suomen Koripalloliiton liittohallitus on myöntänyt helsinkiläiselle ToPo Juniorit ry:lle paikan miesten I divisioona A:ssa pelikaudelle 2012/13.

Lue lisää
Mihailo Pavicevic ToPon päävalmentajaksi

Mihailo Pavicevic ToPon päävalmentajaksi

Valmentajana viisi Suomen mestaruutta saavuttanut montenegrolainen Mihailo Pavicevic, 54, luotsaa helsinkiläisseura Torpan Poikia ensi kaudella Korisliigassa.

Lue lisää
Torpalle huippuvahvistus kivikovasta VTB - liigasta

Torpalle huippuvahvistus kivikovasta VTB - liigasta

Torpan Pojat on solminut loppukauden mittaisen sopimuksen amerikkalaispelaaja Justin Hawkinsin kanssa.

Lue lisää
ToPo:lle tappio Kauhajoella

ToPo:lle tappio Kauhajoella

Ilman kuumesairaita Carl Lindbomia ja Jarkko Kyllöstä matkassa ollut ToPo lähti otteluun poissaoloista huolimatta positiivisin mielin.

Lue lisää