Käytämme evästeitä tarjoamamme sisällön ja mainosten räätälöimiseen, sosiaalisen median ominaisuuksien tukemiseen ja kävijämäärämme analysoimiseen. Jaamme myös sosiaalisen median, mainosalan ja analytiikka-alan kumppaneillemme tietoa siitä, kuinka käytät sivustoamme. Näytä tiedot
Sulje

Tampereen trilleri kääntyi stadilaisille

 
Tampereen trilleri kääntyi stadilaisille

1. jakso

Finaalisarjan toisen osaottelun nöyryytyksen jälkeen Pyrintö aloittaa kotiyleisönsä edessä täysin odotusten mukaisesti - huikealla energialla. Tamperelaisten sisäpuolustus pitää ToPon kaukana korista ja Olli Ahvenniemi puolustaa pallotonta Hanno Möttölää erinomaisesti, estäen Pyrinnön sisäsyötöt. Jenkkikolmikkonsa vyöryttämänä Pyrintö saa Pyynikin katsomon jalkeille hengennostatuskoreilla, jotka vievät punapaidat 7-3-johtoon kolmen minuutin jälkeen.

ToPo ei kotijoukkueen vahvasta alusta huolimatta hätiköi, vaan jatkaa Pyrinnön pakottamisen hitaaseen, puolen kentän hyökkäykseen. Kenny Lowe ja Antero Lehto epäonnistuvat pelinrakentelussaan vuoroin ja Timi Heinonen karkaa kolmasti perättäin Chris Hesteriltä. Myös Jumppa Niskanen, Elias Kajander ja Eero Lehtinen rankaisevat Pyrintöä nopeista hyökkäyksistä. Huikeassa heitossa toisessa osaottelussa olleen Joni Harjulan kolmonen pitää tosin Pyrintöä mukana pelissä: runsas minuutti ennen jakson loppua tilanne ToPolle 14-20.

Finaalisarjan ensimmäisessä kahdessa ottelussa alamaissa ollut Tyray Pearson saapuu kentälle ja Pyrintö haistaa hetkensä - puolustuspäässä vahvasti pelannut Olli Ahvenniemi nostaa baby hookin lähes 10 cm lyhemmän Pearsonin ohi ja seuraavassa hyökkäyksessä karistaa Pearsonin kannoiltaan, donkkaa pallon voimalla koriin ja kalastaa Trotterille virheen. Jakso päättyy 19-20.

2. jakso

Pyrintö tulee kentälle isolla viisikolla: Olli Ahvenniemi ja Jari Pulkkinen alla, Damon Williams laidassa sekä kaksikko Chris Hester-Kenny Lowe takana. Piskuinen Obie Trotter pilkkoo kuitenkin puolustuksen ajollaan ja nostaa tilanteeksi 19-24. Hetkeä myöhemmin Olli Ahvenniemi tipahtaa levypallotilanteessa parketin pintaan ja joutuu jättämään kentän verissäpäin.

Damon Williams vääntää tahtokoreillaan Pyrinnön pisteen päähän, mutta Eero Lehtisen hypäri ja Corey Smithin kolmonen kasvattavat eron kuuteen pisteeseen, 23-29. Jakso edetään vahvasti ToPon tahdissa: Pyrintö saa lähietäisyyksiltä harvat hyvät heittopaikkansa hyökkäyslevypalloista, mutta ToPolla ei ole lainkaan helpompaa. Stadilaisten hyökkäyksen organisointi näyttää erityisen vaikealta, kun Möttölä joutuu Jari Pulkkisen ja äijämäisesti puolustaneen Jesse Niemen pihdeissä tekemään lähes kaksi kolmasosaa jokaisen hyökkäyksen ajasta hartiavoimin töitä, jotta hän pääsisi edes tarpeeksi hyvään asemaan vastaanottamaan syöttöä.

Ahvenniemi palaa kentälle kolme minuuttia ennen taukoa Pyrinnön aikalisän jälkeen. Pieti Poikolan pyytämä taktiikkabreikki ei tällä erää anna apua. Chris Hester onnistuu kertaalleen hassuttamaan ToPon puolustusta läpiajollaan, mutta ToPo pysyy etulyöntiasemassa, kiitos Tyray Pearsonin noston ja Hanno Möttölän kolmosen. Pyrintö yrittää loppuvaiheilla pakotettuja kolmosia Jesse Niemen ja Joni Harjulan toimesta, jotka kotiyleisön pettymykseksi jäävät vajaiksi.

3. jakso

Joukkueet kampeavat hitaita hyökkäyksiä, antavat ylivarovaisia syöttöjä ja arastavat haastaa vastustajaansa. Tunteet käyvät Pyynikillä kuumana, kun Olli Ahvenniemelle ja Hanno Möttölälle vihelletään tuplatekniset, ja Ahvenniemelle heti perään neljäs virhe väärästä screenistä. Corey Smithin kolmonen pitää ToPon johdossa, 37-44.

Ahvenniemen neljännen virheen jälkeen Poikola usuttaa 193-senttisen Jesse Niemen uudelleen Möttölän varjoksi. Niemi painii antaumuksella ja reilusti sääntöjen sallimin keinoin 208-senttistä Möttölää vastaan ja pakottaa Käpylän kundin niin vaikeisiin kulmiin, että Eero Lehtinen, Jumppa Niskanen ja Obie Trotter eivät tohdi ruokkia miestä low postiin. Samalla Kenny Lowe iskee ison vaihteen päälle ja ajaa kuudella perättäisellä pisteellään Pyrinnön pisteen päähän, 45-46.

Lowen hetken hurmoksen jälkeen Obie Trotter päättää pistää paremmaksi. Runkosarjan syyskaudella moneen otteeseen nähty "Obie Show" hiljentää Pyynikin mylvivän yleisön kolmella huikealla kolmosella, vaikka Joni Harjula yrittää parhaimpansa mukaan roikkua "Alabaman Salamassa" kiinni. Damon Williams takaa kuitenkin sisukkailla läpiajoillaan, ettei ToPo pääse karkaamaan. Jakson viimeisestä korista vastaa Tyray Pearson, joka tippaa Trotterin ohiheiton sisään ja vie ToPon kuuden paunan johtoon, 53-59.

4. jakso

Pyrintö on roikkunut pitkään ToPon lieassa, mutta stadilaiset näyttävät pääsevän viimein karkuun. Timi Heinonen purkaa Pyrinnön paikan hypärillään, Obie Trotter nostaa and onen ja Eero Lehtinen nostaa kaksi makeaa koria Pyrinnön korinaluspuolustajien keskeltä. Puolentoista minuutin tahkoamisen jälkeen ToPo johtaa suurinumeroisesti, 55-68.

ToPo siirtyy pysyvästi paikkapuolustukseen, ilmeisenä tarkoituksenaan jäädyttää peli. Stadilaiset saavat stopin parissa puolustuksessa, mutta eivät onnistu kasvattamaan johtoa, jonka jälkeen on Pyrinnön aika iskeä. Tehokolmikko Hester-Lowe-Williams tuo tilanteeksi 62-68, eikä Pyrintö horju edes Olli Ahvenniemen viidennen virheen jälkeen: Jesse Niemi jatkaa huikeaa painiaan Möttölän kimpussa ja momentum siirtyy. Hester nostaa kakkosen, Antero Lehto ruokkii hurmosta kolmosellaan, 69-70.

Matsia on pelaamatta neljä minuuttia, kun Trotter hyvittää edellisen askelrikkeensä riistämällä pallon Williamsilta ja ajamalla väkisin ToPon 69-72-johtoon. Jälkitilannetta pelataan pitkään, kun blokkiin syöksynyt Damon Williams lyö päänsä päätyrajamainoksiin. Pyrinnön runi ei kuitenkaan pääty: ToPo epäonnistuu kaukoheittopelissään, Jesse Niemi tasoittaa matsin kolmosellaan ja Chris Hester upottaa yhdellä vapaaheitolla Pyrinnön ensimmäisen kerran johtoon sitten avausjakson: 73-72, peliaikaa jäljellä kolme minuuttia.

Päätösminuuteilla sankarin viittaa sovitellaan suurin piirtein jokaiselle kenttäpelaajalle. Pitkään penkillä istunut Jumppa Niskanen tippaa hyökkäyslevypallosta ToPon taas 74-75-johtoon, ja hetkeä myöhemmin Chris Hester heittää levyn kautta Pyrinnölle pisteen edun, 76-75. Molemmat pelaajat kuitenkin vastaavasti sortuvat pallonmenetyksiin viimeisen 80 sekunnin aikana. Pyrinnölle jää tuhannen taalan paikka hakea ratkaisua Tyray Pearsonin menetettyä pallon 45 sekuntia ennen loppua, mutta Hesterin pitkään tähtäämä kolmonen osuu rautoihin. Hetkeä myöhemmin Antero Lehto astuu hetken liian myöhään korille ajavan Obie Trotterin eteen, ja Trotter mykistää Pyynikin yleisön palauttamalla ToPon 75-76-johtoon.

Matsia jää jäljelle 15 sekuntia. Poikola pyytää aikalisän, heti perään Tomi Kaminen pyytää omansa. Seuraavan kahdeksan pelisekunnin aikana Timi Heinonen käyttää kaksi löysää joukkuevirhettä hyödykseen ja rikkoo. Poikola pyytää joukkueensa uudelleen aikalisälle seitsemän sekuntia ennen loppua, ja ToPo palaa parketille pienellä viisikolla: Smith-Kajander-Niskanen-Lehtinen-Trotter. Pyrintö pelaa pallon Kenny Lowelle, joka ajaa korille Eero Lehtistä vastaan, mutta Corey Smith on oikeassa paikassa ja torjuu Lowen heittoyrityksen suoraan ilmaan. Jumppa Niskanen tarraa palloon ja lähettää sen kohti puoltakenttä, jolloin Joni Harjulalle jää vielä mahdollisuus viimeiseen kolmoseen. Harjulan kolmonen napsahtaa kuitenkin levyn kulmaan ja ToPon pelaajat ja valmennusjohto täyttävät kentän juhlien. ToPo voittaa matsin 75-76 ja siirtyy finaalisarjassa 2-1-johtoon.

Ottelun ratkaisu

Pitkissä pudotuspelisarjoissa marginaalit ovat pieniä ja joukkueet kaatuvat ja nousevat pienistä asioista. Yhden pisteen tappioasemassa kaikkein konkreettisin, tilastokirjastakin helpoiten luettava heikkous Pyrinnön pelissä oli vapaaheittotarkkuus: jos joukkue pääsee virittämään vapaata heittoa 23 kertaa, niistä ei ole varaa heittää kahdeksaa ohi. Kuvaavaa on, että niinkin varma vapaaheittäjä kuin Kenny Lowe nakkeli rautoihin kahdeksasta heitostaan kaksi.

Toinen tekijä, joka käänsi ottelun ToPolle, oli esiinnousseiden ratkaisijoiden määrä. Damon Williams jäi 12 pelitilanneheittoon Timi Heinosen puristuksessa, ja lisäksi Jumppa Niskanen sekä rohkeasti pelannut Eero Lehtinen toivat lisää syvyyttä ToPon rotaatioon Corey Smithin, Hanno Möttölän ja Tyray Pearsonin ollessa kurissa. Vastaavasti Pyrinnölle erinomaisen avausottelun pelanneet Joni Harjula, Jesse Niemi ja Jari Pulkkinen jäivät vaisuiksi hyökkäyspäässä: pelitilanneheitot 3/8.

Obie Trotter osoitti jälleen, että runkosarjan kehnot ottelut Pyrintöä vastaan olivat hänen osaltaan lähinnä työtapaturmia: Obie pääsi kolmannella jaksolla sellaiseen hurmokseen, että ainoa tapa, jolla Pyrintö olisi voinut pysäyttää hänet, olisi ollut Ron Artestin pikavärvääminen kokoonpanoon. Lisäksi Obie hyvitti päätösjaksolla ainoan menetyksensä hakemalla ratkaisevan riiston sekä kalastamalla Antero Lehdolle virheen ja upottamalla kylmän viileästi molemmat vapaaheittonsa 17 sekuntia ennen loppua.

Sarjan edetessä pelitempo laskee, ja joukkueiden keulahahmot näyttivät haavoittuvaisuutensa. Kuvaavaa oli, että Damon Williams ei viimeisen kahden minuutin aikana hakenut kuin yhden henkilökohtaisen ratkaisun. Lisäksi Pyrintö löysi oikeat match-upit Hanno Möttölää vastaan ja aiheuttivat nimimiehelle harvinaisen vaisun illan. Pyrinnön riveistä ainoa tasainen ratkaisija oli Kenny Lowe, jonka sisäänajot aiheuttivat ToPolle jatkuvaa päänvaivaa. Corey Smithin heittoilta ei ollut paras mahdollinen, mutta hän osoitti pelisilmäänsä aavistamalla Lowen viimeisen heiton lähtökulman täydellisesti.

Kommentit

"Pieniin asioihin tämä ratkesi. Yritimme kyllä, mutta Obie Trotter osoitti olevansa juuri niin hemmetin hyvä pelaaja kuin olemme ehtineet huomata. Hänen kolmosensa upposivat juuri silloin, kun ToPo niitä tarvitsi eniten. Joni Harjula yritti kyllä parhaansa, muttei hän ei olisi voinut yhtään lähemmäksi Trotteria niissä tilanteissa päästä. Vapaaheitot taas... ei noilla prosenteilla pitäisikään voittaa tiukkoja pelejä. Me ollaan nyt matsi takana ja meidän on pystyttävä siirtämään viimeisen neljänneksen energia kentälle ja pelattava samalla energialla Kisahallilla torstaina, silloin tästä saadaan vielä kunnon taistelu. Me aloitettiin tämä matsi todella huonosti ja totuus on se, että ToPon tasoista joukkuetta vastaan ei voi pelata kymmentä minuuttia huonosti ja toivoa, että voitetaan. Joo, Hanno Möttölä teki kahdeksan pinnaa, mutta ToPon tasoista joukkuetta ei voi pysäyttää pysäyttämällä yhden yksilön. Joukkueelle hävittiin."
-Pyrinnön Jesse Niemi

"Helsingissä päästiin juoksemaan kenttää poikkeuksellisen hyvin. Videolta sitä oli ilo katsella. Tästä matsista ei voi sanoa muuta kuin juuri sitä, mitä Jessekin - pieniin asioihin ratkesi ja onnetar oli meidän mukana. Olisi pitänyt ottaa Coreyn blokista ehkä se pallo käteen, mutta Harjula ei saanut siitä enää tasapainoista heittoa aikaiseksi, minun onnekseni. Voitetun matsin jälkeen on tietenkin hyvät tunnelmat, mutta on aika laiha lohtu, jos kaksi voittoa otetaan finaalissa. Torstaina pitää hoitaa homma kotiin."
-ToPon Antti Niskanen

"Pelin luonne oli se, että ensimmäinen erämme oli huonoa koripalloa. Ajauduimme vääriin kulmiin, emmekä osanneet liikkua pallottomana ja kaveri pääsi riistämään. ToPo on parhaimmillaan, kun se juoksee kenttää, mutta kun he pelaavat 5-5-peliä, heidän pelinsä on aika yksinkertaista. Ilman ensimmäisen erän huonoja ratkaisuja peli olisi ollut eri näköinen. Obie Trotterin heitot olivat aivan huikeita, mutta ei Suomen mestaruutta voitakaan muu kuin huikea joukkue, ja huikeassa joukkueessa pelaa huikeat yksilöt. Me näytettiin kuitenkin, että me ei luovutettu 13 pinnaa perässä eikä taatusti luovuteta tähän tappioon. Me tehtiin jotain muutoksia hyökkäykseen ja jotain puolustukseen ja pelattiin jo paljon paremmin kuin sunnuntaina, pienen viisikon peli toimi erinomaisesti ja Jesse Niemi teki todella hyvää duunia Möttölää vastaan. Vielä on varastossa yhtä ja toista ja Kisahallissa katsotaan, mihin rahkeet riittää. (...) Obie onnistui lopussa ajoissaan ja sai Andylle virheen, mutta jos Andy olisi ollut 10 senttiä eri suunnassa tai tuomari 10 senttiä eri kulmassa, se olisi yhtä hyvin voinut olla hyökkääjän virhe, mutta ne ovat yksittäisiä tilanteita, eikä niihin hävitä. Tässä on liigan kaksi parasta joukkuetta vastakkain ja huipputuomarit viheltämässä, ja pelaajien pitää nauttia tästä tilanteesta "
-Pyrinnön päävalmentaja Pieti Poikola

"Tämän ottelusarjan ympärillä on ollut hirveästi kaikenlaista negatiivista puolin ja toisin. Minusta se ei kuulu tähän enkä halua, että tässä olisi negatiivinen fiilis päällä. ToPo kunnioittaa Pyrintöä, minä henkilönä kunnioitan Pyrintöä ja Pyrinnön juniorityötä sekä Pietiä hyvinkin korkealle. Tässä on upeat finaalit meneillään ehkä tahdo, että tässä heitetään shaibaa puolin ja toisin, ja pyydän omalta osaltani anteeksi, jos olen loukannut jotakuta. Ja mitä matsin ratkaisuun tulee - me tultiin tänne sillä mentaliteetilla, että viedään Pyrinnöltä kotietu. Katsoin joukkuetta alkuverryttelyssä ja -palaverissa, ja olen harvoin nähnyt niin keskittynyttä, peliin valmiina olevaa joukkuetta kuin tänään. Me ollaan pari kertaa tällä kaudella johdettu jo Pyrintöä 10-12 pinnaa, mutta Pyrintö on tullut tasoihin ja ohi, mutta me kestettiin loppu ja oltiin ehkä lopussa fiksuja - otettiin aikalisät oikeisiin tasoihin, katsottiin ketkä tulee kentälle ja pelattiin match-upit sen mukaan. Pieniin asioihin nämä ratkeavat. (...) Obie Trotter on huikea pelaaja, ihan järjetön, ja niin mahtava ihminen kuin vain voi olla. Hän otti vastuuta ja kovia heittoja. Meillä on ottelupallo, emmekä aio hukata sitä, mutta jalat ovat yhä maassa."
-ToPon päävalmentaja Tomi Kaminen

ToPon tiedotteesta / UrheiluHelsinki


Takaisin edelliselle sivulle


Torpan Pojat - logo

ToPo - 2009-2010 Miesten edustusjoukkue

Pelaajat kaudella 2009-2010

Ottelut kaudella 2009-2010

Seuran tiedot - Seuran kotisivutMarcus Capers Torpan Poikien uusi vahvistus

Marcus Capers Torpan Poikien uusi vahvistus

Torpan Pojat on solminut pelaajasopimuksen Marcus Capersin kanssa.

Lue lisää
Torpan Pojille kaksi uutta vahvistusta

Torpan Pojille kaksi uutta vahvistusta

Torpan Pojat on solminut kaksi uutta pelaajasopimusta.

Lue lisää
ToPolle paikka miesten I divisioona A:ssa

ToPolle paikka miesten I divisioona A:ssa

Suomen Koripalloliiton liittohallitus on myöntänyt helsinkiläiselle ToPo Juniorit ry:lle paikan miesten I divisioona A:ssa pelikaudelle 2012/13.

Lue lisää
Mihailo Pavicevic ToPon päävalmentajaksi

Mihailo Pavicevic ToPon päävalmentajaksi

Valmentajana viisi Suomen mestaruutta saavuttanut montenegrolainen Mihailo Pavicevic, 54, luotsaa helsinkiläisseura Torpan Poikia ensi kaudella Korisliigassa.

Lue lisää
Torpalle huippuvahvistus kivikovasta VTB - liigasta

Torpalle huippuvahvistus kivikovasta VTB - liigasta

Torpan Pojat on solminut loppukauden mittaisen sopimuksen amerikkalaispelaaja Justin Hawkinsin kanssa.

Lue lisää
ToPo:lle tappio Kauhajoella

ToPo:lle tappio Kauhajoella

Ilman kuumesairaita Carl Lindbomia ja Jarkko Kyllöstä matkassa ollut ToPo lähti otteluun poissaoloista huolimatta positiivisin mielin.

Lue lisää