Käytämme evästeitä tarjoamamme sisällön ja mainosten räätälöimiseen, sosiaalisen median ominaisuuksien tukemiseen ja kävijämäärämme analysoimiseen. Jaamme myös sosiaalisen median, mainosalan ja analytiikka-alan kumppaneillemme tietoa siitä, kuinka käytät sivustoamme. Näytä tiedot
Sulje

Väkevä Pyrintö rankaisi ToPoa

Veikkausvinkit

 
Väkevä Pyrintö rankaisi ToPoa

1. neljännes

Töölön Kisahallille on ahtautunut torstai-iltapäivän spektaakkelin kunniaksi yleisömäärä, jollaista vanhan Messuhallin tilat eivät ole tottuneet kannattelemaan ToPon suurten vuosien 1996-98 jälkeen. Pere Klingan antaessa symbolisen avausheiton yleisön meteli enteilee tinnitusta ja huminaa, mutta stadilaiset saavat matsin alussa shokkihoitoa. ToPon puolivapaat kolmoset osuvat rautoihin ja Pyrintö juoksee amerikkalaiskolmikkonsa johdolla puolentoista minuutin pelin jälkeen johtoon, 0-9.

Helsinkiläisyleisön päästää piinasta vasta Jumppa Niskanen, joka ajaa siekailematta Pyrinnön korinaluspuolustuksen keskelle ja donkkaa tilanteeksi 2-9. ToPo saa hetkessä hyökkäyspeliinsä lisää kurinalaisuutta ja yritystä. Möttölä naulaa kaksi fade away -hyppyheittoa, Corey Smith ja Obie Trotter säestävät kaaren takaa. Vaikka ToPon "pienen viisikon" puolustuspeli tilkitsee tamperelaisten tiet korille, jatkaa Damon Williams hurmosta osoittaen helsinkiläisille suuruutensa: neljä tyylipuhdasta kolmosta lävistävät korisukan Timi Heinosen ja Corey Smithin estelyistä huolimatta, ja Joni Harjula säestää viidellä pinnalla. Kolme minuuttia ennen jakson loppua tilanne on tukevasti Pyrinnön hyväksi 17-28.

Sama tahti jatkuu. ToPo onnistuu rankaisemaan Pyrintöä erityisesti puolinopeista hyökkäyksistä, mutta Williams jatkaa kotiyleisön mykistämistä. Damon imee puolustuksen itseensä ja syöttää Hesterille vapaan koripaikan, 21-31. Kolmella askeleella ohi Eero Lehtisestä, 23-33. Ajo Tyray Pearsonin ohi ja väkisin punnerrettu kori kuorrutettuna bonusvapaaheitolla Elias Kajanderin virheen jälkeen. Pyrintö johtaa avausjakson jälken 27-35, Damon Williams on viimeistellyt 18 pistettä.

2. neljännes

Ei liene vaikea arvata, että Tomi Kaminen on painottanut omilleen joukkuepuolustuksen kestävyyden merkitystä joukkueiden palatessa parketille. Hanno Möttölä ottaa odotetusti joukkueensa harteilleen ja nostaa perättäisistä hyökkäyksistä seitsemän pistettä ToPon saatua viimein Pyrinnön hyökkäyspeli pysähtymään. Pyrintö ottaa ensimmäisen aikalisänsä tilanteessa 34-35, kun toista jaksoa on pelattu puolitoista minuuttia.

Aikalisän jälkeen ToPon puolustuspään vire säilyy. Möttölä vartioi veräjää alla. Pyrinnön amerikkalaiset yrittävät vuoroin korille, ja kaksikolla Möttölä-Corey Smith on helppo työ kaapia puolustuslevypalloja. Vastaavasti toisessa kenttäpäädyssä Pyrintö vaihtelee mies- ja paikkapuolustusta aiheuttaen kotijoukkueessa hämmennystä. Elias Kajander saa kaksi vapaata kolmospaikkaa, Obie Trotter liruttaa puolivapaan layupin ohi ja Corey Smithin taaksepäin kaatuvat hyppyheitot osuvat niin ikään takarautoihin. Kolmen minuutin kuivan kauden päättää lopulta Trotter, joka luikertelee koko kentän ajon koriin ja siirtää ToPon 36-35-johtoon.

Stadilaisten juhlat eivät kuitenkaan kestä kauaa. Joni Harjula linkoaa kolmosen säkkiin, palauttaen etulyöntiaseman Pyrinnölle. Timi Heinonen ja Corey Smith pitävät eroa kasassa kolmosillaan, mutta Kenny Lowe nakuttaa Pyrinnölle kuusi pistettä putkeen pitäen punatakit pinnalla. Summerin kutsuessa joukkueet puoliajalle upottaa Chris Hester kulmasta kolmen pisteen heiton, joka vie Pyrinnön 48-54-johtoon.

3. neljännes

Ottelun luonne ei muutu, ja matsi alkaa näyttää toisinnolta toisesta osaottelusta. Pyrintö pyrkii jäädyttämään peliä, ja Obie Trotter tekee parhaansa, ettei Pyrintö karkaisi. Pyrintö saa pari helppoa koria Chris Hesterin ja Damon Williamsin imettyä puolustukset itseensä. Jesse Niemi tekee parhaansa mukaan Hanno Möttölän elämän vaikeaksi korin alla, ja kun Tyray Pearsonikaan ei saa palloa lähietäisyyksille, näyttää ToPo aseettomalta. Laiturit ja takamiehet yrittävät kolmen pisteen heittoja vuoroin kaarelta, ja harvat ajot päättyvät poikkeuksetta menetyksiin.

Timi Heinonen purkaa Pyrinnön paikan onnistuneella hypärillään tilanteeseen 61-62, kun jaksoa on jäljellä 3:35 minuuttia. Hetkessä kuppi alkaa kääntyä Pyrinnölle. Kenny Lowe nakuttaa kaksi vaparia, Heinonen kolauttaa kolmosen rautoihin, ja pitkän hyökkäyksen jälkeen nenä murtuneena uurastava Olli Ahvenniemi donkkaa takaovesta tilanteeksi 61-66. Heinonen yrittää sisuuntuneena läpiajoa, mutta layup osuu Ahvenniemen kädestä Kenny Lowelle, joka käynnistää puolinopean. Jesse Niemi haistaa Möttölän blokin ja nostaa kakkosen, 61-68. Tomi Kaminen pyytää aikalisän kaksi minuuttia ennen jakson loppua.

Herätyskokous ei kuitenkaan tuo toivottua tulosta. Viimeisen kahden minuutin aikana ToPon hyökkäyksiin ei tule tarvittavaa eloa. Möttölä pyytää pallon sisälle, mutta Jesse Niemi pysyy vartalossa kiinni ja Damon Williams päivystää apupuolustuksessa. Punakaarti repeää tuuletuksiin, kun Kenny Lowe upottaa kolmosellaan Pyrinnön 61-71-johtoon ja Timi Heinosen korin jälkeen naulaa uuden hyppyheiton mahdottoman näköisestä kulmasta. Pyrintö johtaa päätösjaksolle lähdettäessä 63-73.

4. neljännes

ToPon pelissä alkaa näkyä pakottamisen merkkejä. Obie Trotter hajottaa Pyrinnön puolustuksen pari kertaa ajoillaan, mutta pelaajat väistävät vastuuta jälkitilanteista ja syöttävät palloa suoraan Pyrinnön pelaajien syliin. Möttölä heittää pitkiä kakkosia Niemen edestä eturautaan, Lehtinen missaa puolinopeasta. ToPo saa stoppeja puolustuspäässä, mutta Pyrinnön transition-puolustus toimii paremmin kuin kertaakaan koko ottelusarjassa, ja Kenny Lowe masentaa ToPoa taas yhdellä kolmosella. Kolmen ja puolen minuutin pelin jälkeen Kaminen pyytää aikalisän tilanteessa 65-76.

Ottelun luonne ei muutu. ToPo pitää eron 8-12 pisteessä Trotterin, Lehtisen ja Corey Smithin onnistumisilla, mutta Pyrintö paikkaa jokaisen puolustuspään epäonnistumisen. Kenny Lowe ja Joni Harjula murskaavat ToPon kirimahdollisuudet kolmosillaan. ToPo pääsee lähimmillään tilanteeseen 75-83, vaan se ei riitä. ToPo hakee pakotettuja kaukoheittoja, joista joka kolmas luikertelee sukkaan. Pyrintö kuitenkin käyttää vapaaheittonsa hyvin hyödykseen. Kisahallin yleisössä nähdään painuneita päitä ja vakavia kasvoja, kun tamperelaiskannattajat nousevat osoittamaan suosiota seisaallaan. Pyrintö voittaa ottelun 85-93 ja peli on selvä: Pyynikillä pelattavan viidennen ottelun voittaja on Suomen mestari vuosimallia 2010.

Ottelun ratkaisu

On vaikea keksiä yhtäkään osa-aluetta, jolla ToPo olisi ollut torstaina Pyrintöä parempi. Pienen mittakaavan gallup helsinkiläisyleisössä kertoi, että vain äärimmäisen harva uskoi finaalisarjan menevään viidenteen matsiin. Pyrintö ei olisi kuitenkaan voinut saada matsiin parempaa alkua: Damon Williams ei ollut myöskään torstaina aivan tuoreilla jaloilla liikkeellä, mutta se riitti, että Williams upotti kolmoksiaan hurmoksessa ensimmäisen kymmenen minuutin aikana. Jokainen koripalloa vähääkään pelannut tietää, minkälainen psykologinen etu on joukkueella, joka pystyy säilyttämään johtoasemansa suurimman osan ottelun kulusta. Voisi sanoa, että matsi taputeltiin jo kolmannella jaksolla, kun Pyrintö tuskaili ToPon joukkuepuolustuksen kanssa, mutta ToPo ei kuitenkaan saanut kasvatettua omaa johtoaan kahta pistettä suuremmaksi.

Williamsin lisäksi Pyrinnön huippusuorituksista vastasivat Kenny Lowe ja Joni Harjula. Pyrinnön psykologinen etulyöntiasema korostui entisestään, kun ToPo heitti puolivapaita heittoja ohi matsin viimeisen 20 minuutin aikana, ja toisessa päässä Lowe kuittasi toinen toistaan uskomattomilla heitoilla. Harjula puolestaan käytti hetkeäkään epäröimättä Pyrinnön jenkkikolmikon luomat tilanteet ja naulasi kolmosiaan hyvällä prosentilla.

Coach Poikolalle ja Pyrinnön joukkueelle on syytä myös nostaa hattua ToPon sisäpelin täydellisestä tukahduttamisesta. Möttölä vei ensimmäisellä puoliajalla Olli Ahvenniemen miespuolustusta vastaan, mutta paikkapuolustuksessa Möttölälle ei jäänyt tilaa, kun Pyrintö vetäytyi kolmen ison miehen voimin kolmen sekunnin alueelle. Myös miespuolustuksessa Pyrintö on löytänyt toimivan konseptin: Jesse Niemi pysyy koko kropallaan kiinni Möttölässä ja Damon Williams antaa omalle puolustettavalleen löysää, keskittyen tuplaamaan Möttölää lähietäisyyksiltä. Sama toimi myös Pearsonin kanssa - vaikka Tyray olisi onnistunut karistamaan puolustajansa kannoiltaan, Williamsin läsnäolo jätti Pearsonin kauaksi korista. Jo mainittu kolmen sekunnin alueen tukottaminen esti puolestaan Obie Trotterin, Timi Heinosen ja Corey Smithin läpiajot alkuunsa.

Jos Torpan Pojat mielii juhlia mestaruutta Pyynikin parketilla lauantai-iltana, on joukkueen kehitettävä välipäivän aikana tapa purkaa Pyrinnön sisäpuolustus. ToPon joukkuepuolustus oli ottelun toisella ja kolmannella jaksolla paikoin jopa erinomaista, mutta jos Pyrintö puolustaa myös transition-tilanteet yhtä hyvin kuin torstaina, lauantaina saatetaan hyvinkin juhlia Pyrinnön seurahistorian ensimmäistä koripallon miesten Suomen mestaruutta.

Jälleen erinomainen osoitus koripallon hienoudesta on se, kuinka pienistä marginaaleista kaikki on kiinni. Jos Pyrintö olisi upottanut tiistaina kaksi vapaaheittoa enemmän, tamperelaiset olisivat juhlineet tänään Suomen mestaruutta. Vastaavasti, jos ToPo olisi onnistunut kolmessa pelitilanneheitossa avausottelun varsinaisen peliajan viimeisen viiden sekunnin aikana, ToPo olisi leikannut korisukkaa jo Pyynikillä tiistaina. Finaalisarjat ovat menneet viiteen otteluun vain kahdesti aikaisemmin 2000-luvun aikana, joten lauantaina Pyynikillä on luvassa harvinaista herkkua.

Kommentit

"Saatiin se, mitä lähdettiin hakemaan, eli kotietu takaisin. Viides finaali saadaan Pyynikille ja saadaan unelmaloppu sarjalle. Pelikonseptimme toimi tänään 40 minuuttia ehkä ensimmäisen kerran koko ottelusarjassa, ja vapariprosenttikin nousi tiistain jälkeen sille tasolle, missä sen pitäisi olla. Nyt me saatiin käytännössä vapareista sen verran eroa, kuin viimeksi jäätiin jälkeen."
-Pyrinnön Jesse Niemi

"Jälkikäteen on aika fiksu olo, kun sanoin eilen toimittajille, että se joukkue on vahvoilla, kumpi saa vahvan alun tähään matsiin. Damon Williams pisti neljä aivan älytöntä kolmosta sisään, vaikka siinä oli kuka vuoroin vastassa. Pyrinnön tasoista fiksua, tasokasta joukkuetta vastaan on vaikea pelata catch up-peliä se 38 minuuttia, kyllä siinä menee energia koko jengiltä. Lopussa Pyrintö heitti vaparit sisään ja meidän oljenkorsi meni siinä. Tämä oli tavallaan toisen matsin toisinto, mutta tällä kertaa niin, että ne vei ja me oltiin perässä. Tomppa kuitenkin sanoi pukukopissa matsin jälkeen, että viidenteen matsiin on helpompi lähteä kuin tähän, kun ei tarvitse enää epäröidä, että mitä jos käy niin tai näin, vaan homma on voitolla selvä. Meillä oli omat mahdollisuutemme, mutta meiltä meni isot heitot ohi ja Pyrinnöltä etenkin Lowe pisti ne sisään. Isot propsit myös Williamsille - tilastoihin on merkitty kaksi blokkia, mutta niitä taisi aika monta enemmän olla etenkin layup-tilanteista. Koripallokaudelle on tulossa hieno päätös."
-ToPon Hanno Möttölä

"Matsi meni ihan täysin meidän käsikirjoituksen mukaan. Me tiedettiin jo viime matsin lopussa, että meidän puolustuskonseptimme tulee riittämään tämän ottelusarjan voittoon muutaman pienen viilauksen jälkeen. Tänään me lähdettiin puolustukseen vähän passiivisemmin. Ajateltiin, että Hanno ja Corey ja Obie saavat ihan rauhassa heittää kolmosensa sisään, kunhan me saadaan kolmen sekunnin alue tukkoon, eikä vastustaja pääse lähellekään koria. Vuoroteltiin miestä ja paikkaa, eikä jaksamisen kanssa ollut sen myötä mitään ongelmia. Se riitti, että saatiin ToPon vauhtipeli kuriin, koska 5-5-puolustus oli lopulta aika helppoa. Tompalle jää yhtä sun toista mietittävää meidän puolen kentän puolustuksen kanssa, meillä on siihen vielä pari pientä juttua takataskussa. (...) Meillä on joukkue täynnä kypsiä pelaajia. Kaikkia jäi harmittamaan kolmannen matsin tappio siinä määrin, että jokainen oli todella tarkasti videopalaverissa ja uskon siihen, että kotiyleisön edessä pystytään olemaan vielä hippusen verran aggressiivisempia. Puheenjohtaja lupasi, että joukkue saa virkistyskassaan puolet viidennen matsin lipputuloista jos saamme ratkaisun siirrettyä Tampereelle, eli hyvillä fiiliksillä jatketaan."
-Pyrinnön päävalmentaja Pieti Poikola

"Pyrintö pelasi kypsän 40-minuuttisen. Meillä oli ottelun alku todella heikko esitys, ja Pyrintö sai siinä hengen päälle. Ei yksikään vastustaja ole tehnyt meitä vastaan tällä kaudella kymmenessä minuutissa 35 pistettä. Sille oli monta syytä. Damon Williams pisti aivan uskomattomia heittoja sisään, jonka lisäksi meille kävi yhtenään niin, että me sovittiin joku kuvio, sitten joku unohti, miten se toteutetaan, ja Pyrintö pääsi puolinopeaan. Lopussa kävi niin kuin Hanno sanoikin, eli jouduttiin takaa-ajajaksi, ja vaikka puolustettiin ihan hyvin, omat heitot ei uponnut ja silloin alkoi päät painua. Edellisessä kahdessa matsissa taas me ollaan saatu Pyrinnön jenkit hyvin kuriin, mutta tänään ne taisi tehdä kolmistaan 72 pinnaa. Hävittiin 1-1-tilanteet ihan liian helposti. Tämä oli kuitenkin vain yksi peli ja sarjassa on vieläkin yksi jäljellä, eli katsotaan, miten lauantaina edetään."
-ToPon päävalmentaja Tomi Kaminen

Mitä jatkossa?

Tampereen Pyrintö isännöi Torpan Poikia Korisliigan kevään 2010 viidennessä ja ratkaisevassa finaaliottelussa Pyynikillä lauantaina. Helsinkiläisyleisö odotti neljännestä matsista mestaruusjuhlia, mutta ottelun jälkeen Kisahallista ei löytynyt yhtäkään katsojaa, joka ei olisi myöntänyt Pyrinnön olleen selvästi parempi. Koripalloilulliset hienoudet saattavat jäädä lauantain viidennessä pelissä väliin, mutta tiedossa on taatusti tasainen jännitysnäytelmä ja vertaansa vailla oleva päätös koripallokaudelle 2009/10!

ToPon tiedotteesta / UrheiluHelsinki


Takaisin edelliselle sivulle


Torpan Pojat - logo

ToPo - 2009-2010 Miesten edustusjoukkue

Pelaajat kaudella 2009-2010

Ottelut kaudella 2009-2010

Seuran tiedot - Seuran kotisivutMarcus Capers Torpan Poikien uusi vahvistus

Marcus Capers Torpan Poikien uusi vahvistus

Torpan Pojat on solminut pelaajasopimuksen Marcus Capersin kanssa.

Lue lisää
Torpan Pojille kaksi uutta vahvistusta

Torpan Pojille kaksi uutta vahvistusta

Torpan Pojat on solminut kaksi uutta pelaajasopimusta.

Lue lisää
ToPolle paikka miesten I divisioona A:ssa

ToPolle paikka miesten I divisioona A:ssa

Suomen Koripalloliiton liittohallitus on myöntänyt helsinkiläiselle ToPo Juniorit ry:lle paikan miesten I divisioona A:ssa pelikaudelle 2012/13.

Lue lisää
Mihailo Pavicevic ToPon päävalmentajaksi

Mihailo Pavicevic ToPon päävalmentajaksi

Valmentajana viisi Suomen mestaruutta saavuttanut montenegrolainen Mihailo Pavicevic, 54, luotsaa helsinkiläisseura Torpan Poikia ensi kaudella Korisliigassa.

Lue lisää
Torpalle huippuvahvistus kivikovasta VTB - liigasta

Torpalle huippuvahvistus kivikovasta VTB - liigasta

Torpan Pojat on solminut loppukauden mittaisen sopimuksen amerikkalaispelaaja Justin Hawkinsin kanssa.

Lue lisää
ToPo:lle tappio Kauhajoella

ToPo:lle tappio Kauhajoella

Ilman kuumesairaita Carl Lindbomia ja Jarkko Kyllöstä matkassa ollut ToPo lähti otteluun poissaoloista huolimatta positiivisin mielin.

Lue lisää