Käytämme evästeitä tarjoamamme sisällön ja mainosten räätälöimiseen, sosiaalisen median ominaisuuksien tukemiseen ja kävijämäärämme analysoimiseen. Jaamme myös sosiaalisen median, mainosalan ja analytiikka-alan kumppaneillemme tietoa siitä, kuinka käytät sivustoamme. Näytä tiedot
Sulje

Pyrintö talon isäntä viidennessä finaaliottelussa, Torpan Pojille SM-hopeaa

 
Pyrintö talon isäntä viidennessä finaaliottelussa, Torpan Pojille SM-hopeaa

1. neljännes

"Vanhassa vara parempi", päättää ToPo, ja tahdittaa kentälle kolmen matsin verran kentällä viihtyneen "pienen" avausviisikkonsa tilalle ison kokoonpanon, jonka korinaluspelistä vastaavat Hanno Möttölä ja Tyray Pearson. Ennen ottelun alkua molemmat valmentajat ovat tahoillaan korostaneet hyvän alun merkitystä, ja läksyn näyttää oppineen paremmin kotijoukkue. Antero Lehto avaa matsin perättäisillä kolmosilla, ja jo puolen tunnin verran Pyynikin hallin kattoa nostattanut tamperelaisyleisö käynnistää jamboreet, kun Möttölälle vihelletään perättäiset virheet alle kahden minuutin pelin jälkeen. ToPo turvautuu ensimmäisen aikalisäänsä jo kolmen minuutin pelin jälkeen Chris Hesterin donkatessa vastahyökkäyksestä tilanteeksi 10-2.

Pyrintö aloittaa väsytystaistelunsa jo varhain siirtyen paikkapuolustukseen. Timi Heinonen saapuu kentälle Williamsin varjoksi, mutta tahti ei vaihdu - tamperelaiset johtavat 14-4, eikä ToPo ole saanut vielä aikaiseksi yhtään tasapainoista heittoa lähietäisyyksiltä.

Hetken näyttää siltä, että ToPo alkaa toipua shokkialun jälkeen. Timi Heinonen, Obie Trotter ja Tyray Pearson pääsevät pariin otteeseen Pyrinnön paikan siimekseen. ToPon yliaggressiivinen puolustus yhdistettynä Pyrinnön amerikkalaiskolmikon patologiseen korilleajotaipumukseen näkyy puolestaan toisessa päässä vapaaheittoviivalta. Lowen ja Williamsin vapareiden jälkeen tilanne on kotijoukkueelle 20-14.

Avausjakson viimeisen kahden minuutin aikana ToPo nukahtaa kahdesti puolustuksessaan, ja Pyrintö vastaa heti Joni Harjulan kolmosella ja Damon Williamsin ajoilla. ToPolle tarjoutuu pari tilaisuutta hyökätä ylivoimalla, mutta kentälle palannut Möttölä ja Corey Smith syöttävät pallon tamperelaiskäsiin. Kotikentän väki nousee seisaalleen ensimmäisen kymmenen minuutin jakson päätyttyä Pyrinnölle 25-14.

2. neljännes

Tomi Kaminen keinuttaa venettä jättäen Möttölän kentälle ja asettaen Tero Laitisen ensimmäistä kertaa kentälle koko finaalien aikana. Puolustuksen erikoismies käy nokkapokkaa Damon Williamsin kanssa jo ennen ensimmäistä sisäänheittoa. Laitinen pitää Williamsin kaukana korista ja Chris Hester nakuttaa pari hyppyheittoa ohi. Pyrinnön transition-puolustus on rautaa, mutta Obie Trotterin kolmonen ja Tyrä Pearsonin vapaaheitot tuovat ToPon kuuden pinnan päähän, 25-19. Pyrintö pyytää aikalisän.

Pyrintö tekee aikalisän jälkeen kaikkensa onkiakseen ToPon ison miehistön pois korilta. Tero Laitinen saa pariin minuuttiin kolme virhettä, mutta saa Williamsin näyttämään hyvinkin tuskaiselta. Juuri ennen jakson puoltaväliä Obie Trotter tuo ratkaisuillaan ToPon kolmen pisteen päähän, 27-24. Pyrinnön seuraavat kaksi heittoa osuvat rautoihin ja ToPolla on mahdollisuus iskeä nopeista, mutta Pyrintö pakottaa kotiyleisön riemuksi ToPon menetyksiin, eivätkä helsinkiläiset saa enempää otetta.

Korit vaihtuvat puolin ja toisin. Eero Lehtinen viimeistelee nopeasta hyökkäyksestä ja Tyray Pearson nakuttaa pari pinnaa vapaaheittoviivalta, kun toisessa päässä Chris Hester jatkaa nopeiden hyökkäysten viimeistelyä. Desibelit nousevat illan korkeimmalle tasolleen, kun Möttölälle vihelletään kolmas virhe levypallotilanteessa vain parinkymmenen sekunnin kentälläolon jälkeen.

Ensimmäistä puoliaikaa on pelaamatta 2:26 ja Pyrintö johtaa 32-28, kun tamperelaiset saavat taas vapauttavat korit aikaiseksi. Williamsin pivot-käännös ja Hesterin kaksi nopeaa hyökkäystä palauttavat eron kymmeneen pinnaan, 38-28. ToPon toivoa pitävät yllä Obie Trotter ja Tyray Pearson. Tauolle lähdetään Pyrinnön kahdeksan pisteen johdosta, 40-32.

Chris Hester ja Damon Williams ovat viimeistelleet Pyrinnölle 12 pistettä mieheen. ToPon ykkönen on Obie Trotter 14 pisteellä.

3. neljännes

Stadilaiset ovat selvästi käyneet Pyrinnön joukkuehyökkäyksen pala palalta läpi pukukopissa, sillä kolmannella kymmenminuuttisella Pyrintö saa aikaiseksi tasan kaksi pelitilannekoria ensimmäisen kuuden minuutin aikana. Tyray Pearson vartioi veräjää samalla tasolla kuin Möttölä toisessa ja kolmannessa osaottelussa. Pienet momentum-tilanteet alkavat kääntyä ToPolle, kun Jumppa Niskanen blokkaa Antero Lehdon ajon, Corey Smith pakottaa Chris Hesterin hankaliin heittoihin ja punapaitojen amerikkalaispelaajille sataa askeleita.

Pearson donkkaa nautiskellen korin alta tilanteeksi 45-42 jakson puolivälissä. Pearson lähtee vaihtoon ja kentälle saapuu avauspuoliskolla alle kymmeneen peliminuuttiin jäänyt Möttölä. Jesse Niemen ja Damon Williamsin paini Möttölää vastaan onnistuu jälleen kerran kuin unelma, ja Pyrintö pääsee iskemään vastahyökkäyksistä.

Damon Williams siirtää Pyrinnön 54-44-johtoon runsaat 40 sekuntia ennen jakson loppua ja Corey Smithille vihelletään neljäs virhe. Tero Laitinen saa viidennen virheensä juuri ennen jakson loppua ja Punakaarti palkitsee "Toron" aplodeilla. Pearson nostaa kuitenkin vielä ToPon taisteluun hyppyheitollaan - tilanne 54-46, jakso päättyy tasan.

4. neljännes

ToPo asettaa kentälle Michael Poundsin, jota vastaan Chris Hester ajaa järjestelmällisesti. Vaikka Pyrinnön pelaajien heitot eivät Hesterin yhtä ajoa lukuun ottamatta uppoa, ToPon viisikkopelissä näkyy hermostumisen merkkejä. Antero Lehto ja Joni Harjula pysyvät Obie Trotterissa kiinni ylhäältä asti ja Corey Smith jättää heittopaikat käyttämättä. Timi Heinonen kaventaa eroksi 58-49 parin minuutin pelin jälkeen, mutta toisessa päässä sukka soi - Chris Hester nautiskelee alley oop -donkin kovaa ja korkealta, 60-49.

Torpan Poikien aikalisän jälkeen viimeiselläkin penkkirivillä asti on selvää, että ottelu ei tule enää kääntymään ToPon hyväksi. Stadilaisten heitot osuvat jokaisessa hyökkäyksessä aivan minne sattuu. Joka kerta, kun ToPo onnistuu korinteossa, Pyrintö vastaa toisessa päässä lähinnä Williamsin, Lowen ja Hesterin ranteista. Loppua kohden Williams jatkaa matsin tempon hallitsemista pelinrakentajan tontilla. Pearson nostelee vielä muutamia koreja, mutta muiden ruuti on märkää. Pyrinnön johto kasvaa parhaimmillaan 18 pisteeseen ja runsas minuutti ennen loppua Williams, Hester ja Lowe lähtevät kentältä valtaisien suosionosoitusten saattelemana.

Loppusummeri soi ja Tampereen Pyrinnön pelaajat ja valmennusjohto ryntäävät parketille juhlimaan kevään 2010 Suomen mestaruutta. Mestaruus on Pyrinnön seurahistorian ensimmäinen. Joukkueen avainpelaajat leikkaavat vuoroin pari punosta korisukasta, ja lopuksi sukan saa kaulaansa täysin oikeutetusti Damon Williams "MVP! MVP!"-kannustukset korvissaan.

Ottelun ratkaisu

Kaksi viimeistä finaaliottelua kulkivat täydellisesti Tampereen Pyrinnön komennossa. Pieti Poikola valmennusjohtoineen teki kolmannen osaottelun jälkeen yötä päivää työtä analysoidakseen puolustuspään tapahtumia. Pyrinnön puolustus oli kautta linjan hyvää, mutta neljäs ottelu oli kuin piste i:n päälle. Damon Williams antoi vielä pikkuisen aiempaa enemmän löysää puolustettavalleen pitääkseen korinalustasta parempaa huolta. Olli Ahvenniemi opetteli Hanno Möttölän askelmerkit ja piti ammattimiehen puhtaasti takanaan. Takamiehet Antero Lehto, Joni Harjula ja Kenny Lowe pakottivat Obie Trotterin ottamaan pitkän matkan hyppyheittoja ajojen sijaan. Corey Smithia, Timi Heinosta ja Eero Lehtistä rohkaistiin ottamaan heittoja kaarelta, ja ratkaisevassa ottelussa kokeneidenkin miesten kädet tärisivät. Ainoa ToPon pelaaja, joka pääsi omalle tasolleen, oli Tyray Pearson - ja hänkin neljän kehnon ottelun jälkeen.

Ei ToPokaan puolustanut huonosti. Pyrintö pysyi johtoasemassa täydet 40 minuuttia, mutta ero ei kasvanut pitkään aikaan yli kymmenen pisteen. Pyrinnön henkinen yliote oli kuitenkin sellainen, että sitä on vaikea kuvailla ottelua näkemättömälle. Vaikka Pyrinnön pelitilannekorit sujahtelivat sukkaan varsin harvoin, ne tulivat tamperelaisittain oikeisiin aikoihin, eli lähes välittömästi ToPon korien jälkeen. Jokainen koripalloa pelannut ymmärtää, kuinka turhauttavaa on puolustaa erinomaisesti neljä minuuttia ja saada kahdeksan pisteen tappioasema kurottua neljään pisteeseen, joka nousee takaisin kahdeksaan kahden huonon puolustuksen myötä.

Minuuttien käydessä vähiin alkoi ToPo näyttää väsyneeltä, innottomalta ja hätäiseltä. Kun Pyynikki sai hurmoksen päälle, joukkuetta ei pelastanut enää mikään. Täysin puolueettomasti voidaan sanoa, että Pyrintö johti finaalisarjassa väännetystä 205 peliminuutista viimeistä ja ratkaisevaa 88:aa totaalisesti.

Mitä jatkossa?

Täysi tuvallinen tamperelaiskatsojia pääsi kotimatkalle Pyynikiltä yli puolen tunnin juhlallisuuksien jälkeen. ToPon fanibussi kaartoi kotimatkalle varsin nopeasti, ja pelaajat eivät jääneet sen pidemmäksi aikaa nauttimaan ilmapiiristä. Pressitilaisuuteen otti osaa kuusi Pyrinnön pelaajaa sekä kaksi valmentajaa, ja juhlaväen kommentit lienevät luettavissa ainakin basket.fi-sivustolta sekä sunnuntain Hesarista ja Aamulehdestä.

Viiteen otteluun venynyt finaalisarja oli hienoin mahdollinen päätös yhdelle Suomen mestaruussarjan historian parhaista koripallokausista. Mestaruus on Tampereen Pyrinnön seurahistoriassa kultareunainen lehti, ja erityinen palkkio joulukuussa 37 vuotta täyttävälle Damon Williamsille, joka oli liigakauden 2009/10 paras pelaaja. Moni luuli kolmannen finaalin jälkeen Williamsin tippuneen kyydistä, mutta neljännen ja viidennen finaaliottelun suoritus ei jättänyt jossittelun varaa.

Torpan Pojat näytti olevan vahvasti kohti mestaruutta Hanno Möttölän liityttyä joukkueeseen. Mestaruus ei jäänyt kauas - jälkiviisaasti ajatellen finaalien avausottelun varsinaisen peliajan kolmen viimeisen ohiheiton päähän. ToPo ei kuitenkaan onnistunut käyttämään etsikkoaikaansa hyödykseen. Pyrintö varasti kotiedun ja itseluottamuksen neljännessä matsissa ja osoitti olleensa kauden paras joukkue ratkaisevassa viidennessä pelissä. 

ToPon tiedotteesta / UrheiluHelsinki


Takaisin edelliselle sivulle


Torpan Pojat - logo

ToPo - 2009-2010 Miesten edustusjoukkue

Pelaajat kaudella 2009-2010

Ottelut kaudella 2009-2010

Seuran tiedot - Seuran kotisivutMarcus Capers Torpan Poikien uusi vahvistus

Marcus Capers Torpan Poikien uusi vahvistus

Torpan Pojat on solminut pelaajasopimuksen Marcus Capersin kanssa.

Lue lisää
Torpan Pojille kaksi uutta vahvistusta

Torpan Pojille kaksi uutta vahvistusta

Torpan Pojat on solminut kaksi uutta pelaajasopimusta.

Lue lisää
ToPolle paikka miesten I divisioona A:ssa

ToPolle paikka miesten I divisioona A:ssa

Suomen Koripalloliiton liittohallitus on myöntänyt helsinkiläiselle ToPo Juniorit ry:lle paikan miesten I divisioona A:ssa pelikaudelle 2012/13.

Lue lisää
Mihailo Pavicevic ToPon päävalmentajaksi

Mihailo Pavicevic ToPon päävalmentajaksi

Valmentajana viisi Suomen mestaruutta saavuttanut montenegrolainen Mihailo Pavicevic, 54, luotsaa helsinkiläisseura Torpan Poikia ensi kaudella Korisliigassa.

Lue lisää
Torpalle huippuvahvistus kivikovasta VTB - liigasta

Torpalle huippuvahvistus kivikovasta VTB - liigasta

Torpan Pojat on solminut loppukauden mittaisen sopimuksen amerikkalaispelaaja Justin Hawkinsin kanssa.

Lue lisää
ToPo:lle tappio Kauhajoella

ToPo:lle tappio Kauhajoella

Ilman kuumesairaita Carl Lindbomia ja Jarkko Kyllöstä matkassa ollut ToPo lähti otteluun poissaoloista huolimatta positiivisin mielin.

Lue lisää