Käytämme evästeitä tarjoamamme sisällön ja mainosten räätälöimiseen, sosiaalisen median ominaisuuksien tukemiseen ja kävijämäärämme analysoimiseen. Jaamme myös sosiaalisen median, mainosalan ja analytiikka-alan kumppaneillemme tietoa siitä, kuinka käytät sivustoamme. Näytä tiedot
Sulje

Hurja ToPo teilasi hallitsevan mestarin

 
Hurja ToPo teilasi hallitsevan mestarin

1. neljännes

Kun koripallokausi alkaa runsaat kaksi viikkoa aiemmin kuin edellisinä vuosina, yksi jos toinenkin katsoja uskalsi uumoilla Kisahalliin saapuessaan näkevänsä keskeneräisen näköistä koripalloa ja peliä, jossa heittotarkkuudet ovat vähän niin ja näin. Viime kevään liigafinalistien kohtaamisessa odotukset täyttyvät kuitenkin vain yhden joukkueen kannalta. Uutta hyökkäysjärjestelmää elo-syyskuun aikana sisään ajanut Tampereen Pyrintö tuskailee kommunikaatio- ja liikekatkosten kanssa hyökkäyspäässä ja saa ainoana pelaajana tasaisia tehoja Olli Ahvenniemeltä, joka pyytää miehekkäästi palloa low postiin Tero Laitista vastaan ja hakee aktiivisesti 1-1-ratkaisuja. Pyrinnön peliä puurouttaa erityisesti Timi Heinonen, joka hiillostaa Damon Williamsia kevään finaalien 2. ja 3. osaottelun malliin. Timi ottaa Damonilta tilan pois puolustamalla konkaria iholla ja pakottamalla tämän mahdottomiin syöttökulmiin.

Vastapainoksi toisessa päässä peli on iloista ja vapautunutta. Kisahallilla kesän aikana viihtyneet kertovat, että ToPon treeneissä on juostu settejä huikealla tempolla, ja yllättävän harvalukuisen katsojajoukonkin on pakko todeta huhut todeksi. Pallo kiertää mieheltä miehelle, screenit iskeytyvät juuri oikeisiin kulmiin ja heittäjät ovat aina puoli askelta puolustajiaan edellä. Erityisen nautinnollisesti pelaa vasta uransa toisen Korisliigan ottelun vääntävä maajoukkuetakamies Mikko Koivisto, joka säkittää heittoja järisyttävällä prosentilla sisään puolustajistaan riippumatta. Pyrintö sinnittelee tilanteessa 14-10 vielä jakson puolivälin tietämissä, mutta ToPo saa onnistumisia jokaiselta jätkältä ja juoksee jakson viimeiset viisi minuuttia 18-2 karaten 32-12-johtoasemaan.

2. neljännes

Pyrintö saa hetkeksi miespuolustuksellaan ToPon pelinjohtajat Michael Poundsin ja Mikko Koiviston varpailleen, eikä tulosta synny hyökkäyksessä. Ahvenniemi sekä avausjaksolla aivan pimennossa olleet Kenneth Lowe ja Antwine Williams tuovat Pyrinnön neljän minuutin jälkeen tilanteeseen 34-21, ja ToPon käskyttäjä Maikel Lopez joutuu pyytämään aikalisän.

Aikalisällä kentälle palaa jakson alkuminuutit penkillä viihtynyt Timi Heinonen, joka tuntuu olleen ToPon jakson alkuminuuteilla stadilaisten "puuttuva tekijä". Pari nopeaa virhettä saaneen Laitisen tilalle kentälle saapunut 209-senttinen ja 19-vuotias Ässä Sandberg iskee pari miehekästä screeniä, joista Heinonen naulaa perättäiset hypärit. Pyrinnön yhä yrittäessä löytää yhteistä säveltä hyökkäyspäässä iskee Mikko Koivisto kaksi perättäistä kolmosta Kenneth Lowen ojentuneiden käsien edestä ja pieksee rintaansa helsinkiläiskatsomon edessä. ToPo johtaa 44-21, Pyrintö aikalisä.

Koivisto pommittaa kolmosellaan ToPon vielä 47-22-johtoon aikalisän jälkeen, mutta lisää hurmosta Kisahallin illassa ei liiga-avauksen avauspuoliskolla nähdä. ToPo jakelee pallon pari kertaa huonoihin kulmiin ja sivu- ja päätyrajoista yli, ja hiljalleen matsiin vertynyt Antwine Williams vetää Pyrintöä ahdingosta piste kerrallaan. Stadilaisten jakson viimeisistä pisteistä vastaa Ässä Sandberg, joka upottaa tyylipuhtaan puolen matkan hypärin ja hassuttaa Damon Williamsia kertaalleen korin alla. Tauolle siirrytään ToPon 51-33-komennossa.

3. neljännes

ToPon kolmoshurmos jatkuu - kaaren takaa onnistuvat vuoroin Tero Laitinen ja Mikko Koivisto. Toisessa kenttäpäädyssä Pyrintö on kuitenkin saanut hiljalleen kuvionsa ojennukseen. Pallo pelataan avauspuoliskoa useammin yhä pisteettömälle Damon Williamsille, joka pakittaa Magic Johnsonin malliin Frank Richardsia ja Ellu Kajanderia vastaan. Jakson edetessä Pyrintö siirtyy paikkapuolustukseen, joka leikkaa ToPon sisään-ulos-pelin ansiokkaasti pois. Kun jakso on edennyt kuusi minuuttia, ToPo johtaa 62-42.

Puolustava mestari alkaa paljastaa oikean nahkansa. Damon Williams runnoo pari kertaa tiensä yksin korille, ja seuraavissa tilanteissa ruokkii Antwine Williamsia ja Jari Pulkkista vapaisiin korintekopaikkoihin. Damon jatkaa pistetehtailuaan vapaaheittoviivalta, kun ToPolla on vaikeuksia löytää kentälle pelaajaa, joka pysyisi viime kevään finaalien arvokkaimman pelaajan perässä. Vastaavasti hyökkäyspäässä Frank Richards ja Homppa Pounds ottavat pari kertaa tarpeettomia riskejä ja syöttävät pallon suoraan tamperelaisille. Jakso päättyy antikliimaksiin, kun Richards kuljettaa pallon suoraan Antero Lehdolle, joka nappaa pelivälineen ja ajaa vapaalla layupilla tilanteeksi 64-55. Richards esittää tapahtuneesta painokkaan protestinsa tuomarikolmikolle, joka palkitsee amerikkalaispelinrakentajan teknisellä virheellä. Helsinkiläisyleisö hiljenee.

4. neljännes

ToPon pelinrakennuksellinen takalukko jatkuu Pyrinnön ryhmittyessä paikkaansa. Koivisto helpottaa ToPon ahdinkoa hetken kolmosellaan, mutta Damon Williams puskurinaan Pyrintö tulee jo kahden pisteen päähän, 67-65, kun jakso on vanhentunut runsaat kaksi minuuttia. Henkistä kanttia mittaillaan puolin ja toisin, kunnes pirteästi pelannut Eero Lehtinen riistää väkisin pallon Kenneth Lowelta, nostaa kakkosen koriin ja ajaa onnistuneen puolustuksen jälkeen itsensä vapaaheittoviivalle. Pyrinnön aikalisän jälkeen ToPo siirtyy paikkaan, josta tamperelaiset saavat mahdollisuutensa rankaista viivan takaa - mutta tuloksetta. Vastaavasti Frank Richards ja Mikko Koivisto säkittävät kolmosilla tilanteeksi 78-65, kun jakso on puolivälissä.

Pyrintö pitää kuitenkin pelinsä kasassa ja pitää ToPon pelinrakentelun syöttölinjapuolustuksellaan varovaisena. Kun stadilaisten kaukoheitot eivät onnistu, nostattavat Lehto ja Antwine Williams kolmosillaan kylmiä väreitä kotiyleisön selkäpiihin. Kun ottelua on jäljellä 2:30, Lopez pyytää aikalisän tilanteessa 79-73. Viimeisillä minuuteilla ToPo turvautuu täsmäaseeseensa, kaukoheittoon, ja löytää vapautuksensa, kun Eero Lehtinen palauttaa oikein ajoitetulla kolmosellaan ToPon yhdeksän pisteen johtoon ja Frank Richards imitoi Serbian Milos Teodosicin EM-puolivälieräkolmosta viimeisen minuutin käynnistyessä. Viimeisillä sekunneilla poiketaan vielä vapaaheittoviivoilla puolin ja toisin, jonka jälkeen ToPo saa juhlia Korisliigan avausvoittoa sekä Suomen cupin puolivälieräpaikkaa lukemin 89-79.

Ottelun ratkaisu

Pyrintö näytti ottelun toisella puoliajalla todellisen luontonsa, mutta vanha viidakon sananlasku kuuluu, että avausjaksolla 20 pistettä etumatkaa vastustajalle antava joukkue pystyy hyvin harvoin voittamaan koripallopelin. Kolmannen ja neljännen jakson taitteessa Pyrinnön vaka vanha paikkapuolustus pisti ToPon pään sekaisin, mutta Timi Heinosen, Mikko Koiviston, Frank Richardsin ja Eero Lehtisen tolkuton henkinen kantti jaksoi kannatella Munkan tähtipaidat kotivoittoon. Pyrintö antoi myös avauspuoliskon hyökkäyspään sekaannuksellaan ToPolle runsaasti mahdollisuuksia iskeä vastahyökkäyksillä, eikä kotijoukkue jättänyt tilaa käyttämättä.

Kommentit

"Peli oli sellainen kuin lopputulos näyttää. Ei kovin hyvää korista meiltä tänään. En tiedä mistä johtui, mutta ei oltu valmiina peliin. Tiedettiin ihan tarkkaan, mitä ToPo tekee ja mitä meidän pitää tehdä pysäyttääksemme ToPon, mutta silti päästettiin ne juuri sellaisiin heittopaikkoihin kuin ne tahtoivat. [...] Hyökkäyspäässä tuntuu ihan hyvältä. Tässä vaiheessa vielä jutut eivät tule kovin luonnollisesti, mutta omalta osalta pitää olla tyytyväinen siihen, että omalle pelipaikalle tulee paljon valmiita ratkaisupaikkoja. Kautta on aika paljon edessä vielä ja mitä lähemmäs kevättä mennään, sen paremmin kolmiohyökkäys on hanskassa."
-Pyrinnön Olli Ahvenniemi

"Pakko myöntää, että eka peli pitkään aikaan Suomen sarjassa jännitti aika paljon. Perhosia oli vatsassa. ToPoon on kuitenkin ollut helppo tulla, kun porukassa on vanhoja tuttuja, joiden kanssa on tullut aikaisemmin pelattua. Liigan pelitapa on tietysti ihan erilainen kuin NCAA:ssa tai kesällä maajoukkueessa, mutta tämä rooli ja joukkue sopii minulle. Sen kyllä huomaa, että muutamassa vuodessa kehitystä on tapahtunut, eikä tuolla helpolla päässyt vaikka 31 pinnaa syntyikin."
-ToPon Mikko Koivisto

"Me ollaan tosiaan järjestelty joukkuehyökkäystämme uudestaan loppukesän ja syksyn aikana. En ole hyökkäyksen suhteen huolissani, mutta se ihmetytti minua, että vaikeutemme hyökkäyksessä heijastuivat puolustuspäähän. Kaveri pisti vapaat heitot koriin ja syötti ihan oikeisiin paikkoihin, kun taas meiltä puuttui ihan täysin älykkyys pelistä. Koiviston Mikko on tietenkin meille kaikille ihan uusi pelaaja, mutta jouduin toistuvasti terottamaan kavereille, että kotimaisella mittapuulla Koivisto on ihan yksi sarjan parhaita pelaajia, että kyllä se jo ekan puoliskon perusteella olisi pitänyt uskoa. Meidän kannaltamme on ehkä ihan hyvä juuri nyt, että vastustaja rankaisi, koska jos Koivisto olisi pistänyt puolet heitoistaan ohi ja matsi olisi kääntynyt meille, niin ehkä me emme olisi oppineet tästä ottelusta mitään. Pakko vielä onnitella ToPoa - valmentaja Lopezilta loistavaa työtä, hävisimme tänään hienolle koripallojoukkueelle."
-Pyrinnön päävalmentaja Pieti Poikola

"Aloitimme todella hyvin ja energisesti. Väliin mahtui pari huonompaa jaksoa, mutta selvisimme niistä, kun maltoimme pelata maltilla. Pyrintö on yksi sarjan parhaista joukkueista ja yksi niistä, jotka tulevat varmasti vastaamme keväällä, joten voitto oli erittäin tärkeä jatkon kannalta. Pidimme tempoa yllä juuri kuten tahdoimme, pääsimme oikeanlaisiin heittopaikkoihin ja muutama pelaaja pelasi todella hyvän ottelun, mutta ennen kaikkea pääroolissa oli koko joukkue - niitä pelaajia myöten, jotka eivät kentällä edes käyneet. Harjoituksissa ja valmistavissa otteluissa on ollut loistava ilmapiiri, joka ruokkii voittavaa mielialaa. Työ jatkuu, kauteen mahtuu varmasti ylä- ja alamäkiä, mutta ennen kaikkea meidän pitää luottaa toisiimme kuten tänään luotimme."
-ToPon päävalmentaja Maikel Lopez

Mitä jatkossa?

ToPo hemmotteli kotiyleisöä hienolla koripallolla. Joukkue on selvästi jatkanut viime maalis-huhtikuun tempoteemaansa ja haastaa rohkeasti, puolustaa aktiivisesti ja kierrättää vastuuta. Möttölän ja Reedin istuessa sivussa ToPolla ei ole klassista sisäuhkaa, mutta yksittäisten pelaajien kyky voittaa puolustajansa ja haastaa vastustajaa heitoillaan pakottaa muut joukkueet levittämään puolustustaan, jolloin heittopaikkoja avautuu myös lähietäisyyksiltä. Tärkeintä on kuitenkin se, että perusasiat ovat stadilaisittain selkeästi hanskassa ja että Frank Richards näytti olevan kotonaan pelinrakentajan roolissa, kun Mikko Koivisto, Eero Lehtinen ja Timi Heinonen pistivät tuulemaan.

Pyrintö tuskin odotti puolustavana Suomen mestarina aivan tällaista kauden alkua, ja cupista putoaminen on kova kolaus joukkueelle, joka viime vuonna taisteli tiensä aina cupin finaaliin. Vaikka ToPon johto oli parhaimmillaan 25 pistettä, tamperelaisten toinen puoliaika osoitti, ettei manselaisilla ole syytä olla huolissaan. Pyrinnön puolustus on parhaimmillaan yhtä lukitsevaa kuin viime kevään finaaleissa, Antwine Williams on kuin tilattu pelaaja joukkueen uuteen hyökkäysjärjestelmään ja kolmiohyökkäys loi mukavia korintekopaikkoja mm. Olli Ahvenniemelle, Antero Lehdolle ja Joni Harjulalle. Tappiosta huolimatta on turha puhua edes vitsinä "kriisistä", sillä keskeneräisenäkin Pyrintö kuuluu liigan kärkinelikkoon.

ToPon tiedotteesta / UrheiluHelsinki 


Takaisin edelliselle sivulle
Marcus Capers Torpan Poikien uusi vahvistus

Marcus Capers Torpan Poikien uusi vahvistus

Torpan Pojat on solminut pelaajasopimuksen Marcus Capersin kanssa.

Lue lisää
Torpan Pojille kaksi uutta vahvistusta

Torpan Pojille kaksi uutta vahvistusta

Torpan Pojat on solminut kaksi uutta pelaajasopimusta.

Lue lisää
ToPolle paikka miesten I divisioona A:ssa

ToPolle paikka miesten I divisioona A:ssa

Suomen Koripalloliiton liittohallitus on myöntänyt helsinkiläiselle ToPo Juniorit ry:lle paikan miesten I divisioona A:ssa pelikaudelle 2012/13.

Lue lisää
Mihailo Pavicevic ToPon päävalmentajaksi

Mihailo Pavicevic ToPon päävalmentajaksi

Valmentajana viisi Suomen mestaruutta saavuttanut montenegrolainen Mihailo Pavicevic, 54, luotsaa helsinkiläisseura Torpan Poikia ensi kaudella Korisliigassa.

Lue lisää
Torpalle huippuvahvistus kivikovasta VTB - liigasta

Torpalle huippuvahvistus kivikovasta VTB - liigasta

Torpan Pojat on solminut loppukauden mittaisen sopimuksen amerikkalaispelaaja Justin Hawkinsin kanssa.

Lue lisää
ToPo:lle tappio Kauhajoella

ToPo:lle tappio Kauhajoella

Ilman kuumesairaita Carl Lindbomia ja Jarkko Kyllöstä matkassa ollut ToPo lähti otteluun poissaoloista huolimatta positiivisin mielin.

Lue lisää