Käytämme evästeitä tarjoamamme sisällön ja mainosten räätälöimiseen, sosiaalisen median ominaisuuksien tukemiseen ja kävijämäärämme analysoimiseen. Jaamme myös sosiaalisen median, mainosalan ja analytiikka-alan kumppaneillemme tietoa siitä, kuinka käytät sivustoamme. Näytä tiedot
Sulje

Mestarisuosikki Kataja romahti ToPon käsittelyssä

 
Mestarisuosikki Kataja romahti ToPon käsittelyssä

1. neljännes

ToPo näyttää ensimmäisistä hyökkäyksistään asti unohtaneen sunnuntain masentavan vierailun Pohjanmaalle ja keskittyy käynnistämään ottelun siitä, mihin perjantaisen Pyrintö-pelin jätti. Pallo liikkuu Frank Richardsin ja Mikko Koiviston tahdittamana aktiivisesti mieheltä miehelle, vapaa tai puolivapaa heittopaikka löytyy järjestäen ja energiataso on korkea. Kataja saa pelattua palloa alle pitkille pelaajilleen hyviin heittopaikkoihin, mutta ToPo saa Katajan puolustukseen jatkuvasti vuotoja pallonliikkeellä ja screeneillä. Alle viiden minuutin pelin jälkeen ToPo on takonut Timi Heinosen johdolla 19 pistettä Katajan 12 vastaavaa vastaan ja Jukka Toijala pyytää joukkonsa aikalisälle.

Kataja poikkeaa Antti Kanervon pelinjohdossa kahden pisteen päässä, 19-17, mutta ei pääse sen lähemmäksi. Kataja ei ToPon screeninvaihdoista huolimatta saa suosiollista 1-1-tilannetta aikaiseksi, joensuulaisheittäjät ovat jäässä ja Tero Laitinen pitää pelätyn Darren Fellsin isällisesti kainalossaan. Elämänsä ottelua pelaava Timi Heinonen jatkaa korien takomista ja ToPo vie vajaan kolmeminuuttisen 11-0. Jakso päättyy tilanteeseen 28-19. Timi Heinonen on viimeistellyt 13 pistettä sadan prosentin heittotarkkuudella.

2. neljännes

Koska ei ole syytä muuttaa toimivaa konseptia, ToPo jatkaa yliaggressiivista puolustuspeliään seitsemän miehen rotaatiolla. Isompi ja kankeampi Kataja tuskailee ToPon nopeiden vastahyökkäysten kanssa, joista stadilaiset iskevät palloa kuppiin yhä huikein prosentein. Katajan hyökkäyspeli näyttää puolestaan jatkuvasti siltä, kuin kentällä olisi kerrallaan vain pari pelaajaa, jotka tietävät, missä heidän pitää olla. Kotijoukkue jakaa vastuuta koko aloitusviisikolleen ja johtaa tilanteessa 42-27 neljä minuuttia ennen taukoa, jonka jälkeen Tero Laitinen pääsee huippuvireeseen tykittäen kymmenen pistettä lähes peräjälkeen Darren Fellsin estelyistä huolimatta. ToPo jyrää tauolle 49-31-johdossa Timi Heinosen saldon ollessa 18 ja Laitisen 10 pistettä.

3. neljännes

Joensuulaiset pyrkivät ilmiselvästi takaisin peliin yksi pallonhallinta kerrallaan. Tuttu Kataja-parivaljakko Petri Virtanen-Sami Lehtoranta järjestelee tekopaikkoja toisilleen, ja vaikka ToPon hyökkäys luo yhä kiitettävän määrän vapaita paikkoja, joutuu ToPo-luotsi Maikel Lopez turvautumaan aikalisään Antti Kanervon tuodessa vieraat 12 pisteen päähän, 58-46, juuri ennen jakson puoliväliä.

Pienen keskittymistauon jälkeen peli palaa oikeille raiteilleen. Pallo kiertää helsinkiläishyökkäyksessä mieheltä miehelle siten, että koko jengi saa vuoron perään nostella lähes avopaikoista palloa koriin korkein prosentein. Puolustuksessa ToPo toimii alati salakavalasti siten, että Kataja näyttää saavan mismatchin korin alle, jolloin joukkueen takamiesten kaarisyötöt Darren Fellsille ja Sami Lehtorannalle päätyvät jatkuvasti päätyrajoista ulos. Joukkueiden energiatasoissa on niin suuri ero, että on vaikea uskoa UrhoTV:n lähetyksen välittävän sitä kotikatsomoihin. Jakson lopussa kunnostautuu Homppa Pounds, joka osoittaa kypsyneensä pelinrakentajana viime kaudesta - ja omaavansa yhä tukun juonikkaita vanhan liiton liikkeitä saadakseen pallon koriin. Päätösjaksolle lähdetään tilanteesa 72-54.

4. neljännes

Kataja saa runsaassa minuutissa joukkuevirheensä täyteen ToPon takamiesten ollessa aina askeleen edellä puolustajiaan. Jukka Toijala yrittää kahdesti herätellä joukkojaan aikalisällä, mutta joensuulaisten eväät on syöty. Sami Lehtoranta nostelee pari lohtukoria, toisessa päässä Homppa Pounds jatkaa vyörytystään. Viimeisillä minuuteilla Lopez päästää irti nuorisoketjunsa eli Pyry Rainamaan, Zach Eerikinharjun, Juuso Kauppisen ja Jopi Heinikosken. Kvartetista Rainamaa pääsee pisteiden makuun vapaaheittoviivalta. Kauden toinen voitto merkitään ToPolle mukavin numeroin 96-65.

Ottelun ratkaisu

Jos verkkotoimitus aprikoi ennen peliä, että ToPolla tulee olemaan vaikeuksia Katajan korinalustandemin Lehtoranta/Fells kanssa, matsissa kävi aivan toisin. Kataja jäi jäykäksi, romuluiseksi ja aneemiseksi, kun ToPo juoksi tuoreilla jaloilla vastustajansa kimppuun. Timi Heinonen näytti isällisesti esimerkkiä joukkueelleen avauspuoliskolla ja Tero Laitinen häpäisi Darren Fellsia jokaisesta mahdollisesta kulmasta molemmissa päissä kenttää samalla, kun iso takamiesrotaatio loi kultatarjottimella tekopaikkoja toisilleen. Lisäksi on pakko mainita erikseen, että Katajalla ei ollut mitään vastausta ToPon energialle.

Kommentit

"Kaikki varmaan näki, mikä oli homman nimi. Taisimme pelata ehkä minuutin hyvää koripalloa, tai sen verran kun olimme ToPon kanssa tasoissa. Sen taakse on tietenkin tässä vaiheessa helppo mennä, että kausi on vasta alussa ja oma peli kaukana parhaasta."
-Katajan Sami Lehtoranta

"Aina on kiva voittaa, ja vieläkin mukavampi voittaa vanhaa koutsia vastaan. Tavoite oli hyökätä puolustuspäässä mahdollisimman paljon ja sitä kautta hakea energiaa hyökkäykseen ja siinä onnistuttiin ihan mukavasti. Kaikki asiat eivät tietenkään menneet aivan kohdalleen, pari nukahdusta tapahtui ja muutama juttu täytyy vielä katsoa videolta, mutta ihan hyvältähän meidän puolustus tuntuu tässä vaiheessa."
-ToPon Tero Laitinen

"Kentällä oli yksi joukkue, jolla oli energiaa pelata ja kyky voittaa 1-1-tilanteet, ja oli tavallaan kiva katsoa sivusta ToPon peliä, heillä on positiivista energiaa pelaamisessaan. Ensimmäinen asia, mitä painotimme peliin lähtiessä, oli ensimmäinen viisiminuuttinen, ja siinä ajassa ToPo teki 19 pinnaa ja mielestäni kahta lukuun ottamatta jokaisesta hyökkäyksestä korin. Kun tämä perusasia meni wc-pöntöstä alas, niin sitä myötä meni oikeastaan koko pelisuunnitelma. Jos olisin tyhmä, haukkuisin pelaajat, mutta ei pelaajia voi tässä tilanteessa haukkua. Me emme ole ehtineet harjoitella sellaisia asioita kuin vaikkapa screenin puolustusta ja screenin takaa tulemista, ja aika huono niitä asioita on tuolta kentän laidalta huudella kuntoon. Tästä pitäisi tulla meille jatkoa ajatellen hyvä opinsauna ja hyvä miettiä, miten päästään jatkossa paremmalle tasolle. (...) Juppe Sten on pelannut kahden pelin verran tehokkaita pikkuvaihtoja, enkä tahtonut ottaa tänään sitä riskiä, että pistän kesken kuntoutuksen pelaajan pelaamaan kolmannen pelinsä kuuden päivän sisään. Katsotaan nyt, josko viikonloppuna olisi taas Jupen aika."
-Katajan päävalmentaja Jukka Toijala

"Jokaiseen voittoon pitää olla tyytyväinen, mutta sanon taas sen, että olemme vasta alussa. Kataja on samanlainen joukkue kuin Pyrintökin - odotamme, että he ovat parhaimmillaan keväällä, ja että joudumme pelaamaan heitä vastaan joskus monen kuukauden kuluttua. Vaikka olemme kotona pelanneet hyvin, moni asia niin hyökkäyksessä kuin puolustuksessamme on vielä kovin keskeneräinen. Tärkeintä on se, että jos välillä jollakin pelaajalla ei kulje, toinen pelaaja voi ottaa kentällä hänen paikkansa ja pelata kovalla itseluottamuksella. Kauhajokea vastaan meillä ei ollut energiaa, mutta tänään sitä löytyi. Tero Laitinen pelasi korkealla itseluottamuksella ja onnistui hyökkäyspäässä, mutta tämä ei ole käsipalloa, tässä ei ole hyökkäys- ja puolustuspelaajia erikseen. Jokainen pelaaja on hyvä saada mukaan rytmiin, jotta meillä on tarpeeksi ratkaisijoita keväällä."
-ToPon päävalmentaja Maikel Lopez

Mitä jatkossa?

ToPo näytti jälleen kerran Töölön Kisahallin yleisölle viihdyttävää, nautittavaa ja kurinalaista peliä. Kun pelaavassa rotaatiossa ei ole klassista sentteripelaajaa, joukkueen on onnistuttava vauhdinpidossaan. Lopez jauhattaa jatkuvasti kentällä kolmen takamiehen viisikkoa, joka tietää sen, että vastustajan pelinrakentajat saavat olla erityisen huolellisia pelissään - ToPo voi vaihtaa melkein minkä screenin tahansa ja päästä puolustuksen kannalta hyvään asemaan. Nopealla ja pienellä viisikolla pelatessaan ToPo pääsee lisäksi jatkuvasti hyviin heittopaikkoihin myös korin läheltä. Kuten coach Lopez totesi, työ on kuitenkin vielä huomattavasti kesken, josta osoituksena sunnuntain Kauhajoki-ottelu; pelit on pidettävä tasaisena, vaikka heitto ei uppoaisi. Ja ToPo on ollut nyt kahdesti huikeassa liekissä kotonaan.

Kataja näytti metriäkään kiertelemättä väsyneeltä, vanhalta ja aneemiselta. ToPon tahto- ja taitotaso sekä pelivalmius oli aivan eri luokkaa kuin joensuulaisilla, joilta epäonnistui järjestelmällisesti kaikki. Kun kaukoheittäjät eivät pystyneet levittämään peliä ja pelinrakentajat joutuivat käyttämään kaiken energiansa pallonmenetysten ennaltaehkäisyyn pimenivät myös korinaluspelaajat täysin tehottomiksi. Paperilla Katajalla on kasassa yksi liigan kolmesta parhaasta joukkueesta, joten keskiviikon kaltaiset mahalaskut tuskin toistuvat turhan monta kertaa kauden aikana. Joensuulaismiehistössä on kuitenkin tapahtunut edellisen kauden jälkeen sen verran muutoksia kokoonpanossa ja pelitavassa, että joukkueen palapelin rakentumisessa saattaa mennä hyvinkin pitkälle kevääseen. Positiivisina asioina Kataja voinee pitää sitä, että Juha Sten on toipumassa 100% pelikuntoon, Antti Kanervo on kehittynyt maajoukkueen kyydissä harppauksin ja Jared Newson näyttää pelaajalta, joka saa taatusti itsestään pedon irti päästessään rytmiin kiinni. Fells puolestaan lienee paremmin kotonaan silloin, kun vastassa on isompi, "klassisempaa" koripalloa pelaava vastustaja.

ToPon tiedotteesta / UrheiluHelsinki


Takaisin edelliselle sivulle
Marcus Capers Torpan Poikien uusi vahvistus

Marcus Capers Torpan Poikien uusi vahvistus

Torpan Pojat on solminut pelaajasopimuksen Marcus Capersin kanssa.

Lue lisää
Torpan Pojille kaksi uutta vahvistusta

Torpan Pojille kaksi uutta vahvistusta

Torpan Pojat on solminut kaksi uutta pelaajasopimusta.

Lue lisää
ToPolle paikka miesten I divisioona A:ssa

ToPolle paikka miesten I divisioona A:ssa

Suomen Koripalloliiton liittohallitus on myöntänyt helsinkiläiselle ToPo Juniorit ry:lle paikan miesten I divisioona A:ssa pelikaudelle 2012/13.

Lue lisää
Mihailo Pavicevic ToPon päävalmentajaksi

Mihailo Pavicevic ToPon päävalmentajaksi

Valmentajana viisi Suomen mestaruutta saavuttanut montenegrolainen Mihailo Pavicevic, 54, luotsaa helsinkiläisseura Torpan Poikia ensi kaudella Korisliigassa.

Lue lisää
Torpalle huippuvahvistus kivikovasta VTB - liigasta

Torpalle huippuvahvistus kivikovasta VTB - liigasta

Torpan Pojat on solminut loppukauden mittaisen sopimuksen amerikkalaispelaaja Justin Hawkinsin kanssa.

Lue lisää
ToPo:lle tappio Kauhajoella

ToPo:lle tappio Kauhajoella

Ilman kuumesairaita Carl Lindbomia ja Jarkko Kyllöstä matkassa ollut ToPo lähti otteluun poissaoloista huolimatta positiivisin mielin.

Lue lisää