Käytämme evästeitä tarjoamamme sisällön ja mainosten räätälöimiseen, sosiaalisen median ominaisuuksien tukemiseen ja kävijämäärämme analysoimiseen. Jaamme myös sosiaalisen median, mainosalan ja analytiikka-alan kumppaneillemme tietoa siitä, kuinka käytät sivustoamme. Näytä tiedot
Sulje

Sandbergin kolmonen suolasi sarjajohtajan

 
Sandbergin kolmonen suolasi sarjajohtajan

1. neljännes

Ottelu alkaa täsmälleen käsikirjoituksen mukaisesti. KTP pyrkii hidastamaan ToPon pelintekoa siten, että Sefton Barrett, Jussi Eskola ja Jeb Ivey liimaantuvat pallon ylöstuojaan kiinni ToPon päätyrajalta alkaen. Kotijoukkueen hyökkäyspeli muuttuu jo parin minuutin jälkeen varovaiseksi, kun stadilaiset törmäävät muutaman kerran KTP:n korinaluskolosseihin. KTP nostelee pisteitä lähietäisyyksiltä hyökkäyslevypalloista, joita jää joukkueen käteen erityisesti Jerald Fieldsin, Clifton Jonesin ja liukkaan Sefton Barrettin ansiosta. ToPon täsmäase on kuitenkin kohdillaan - Mikko Koivisto heittää kaukaa kovin tarkkuuksin eivätkä kotkalaiset pääse viittä pistettä kauemmaksi. Avausjakso päättyy lukemin 20-21.

2. neljännes

KTP:n pelatessa yhdellä isolla miehellä ToPo pääsee pariin otteeseen näppärästi korin alle, josta Timi Heinonen ja Jumppa Niskanen rankaisevat kotkalaisia. Tilanteessa 26-23 ToPolle iskee kuitenkin takalukko. Sefton Barrett lukitsee Mikko Koiviston pihteihinsä ja kotkalaiset tuuppaavat ToPon tylysti pois korin alta ja kaivavat levypallot haltuun ToPon epäonnistuneiden kaukoheittojen myötä. Jeb Iveyn kahden kolmosen saattelemana KTP vie viisiminuuttisen 14-5 ja johtaa parhaimmillaan lukemissa 31-37. Puoliajan lähestyessä KTP jyrää alle fysiikallaan ja kierrättää hyökkäykset uskollisesti Jerald Fieldsin kautta, mutta ToPo haistaa Fieldsin syöttökulmat ja katkoo ansiokkaasti muutaman pallon saaden pelinsä vapautumaan hetkeksi. Tero Laitinen viimeistelee pari kertaa sisältä, Frank Richards ja Mikko Koivisto telkeävät vapaaheitot koriin ja Timi Heinosen kolmannen virheen jälkeen irti päässyt Ässä Sandberg upottaa kolmosen etäisyyksiltä vieden ToPon 43-40 taukojohtoon.

3. neljännes

Pariin otteeseen KTP:n pinteeseen paikkapuolustuksellaan saanut ToPo turvautuu heti toisen puoliajan alussa paikkaan. Silmiinpistävää on jälleen tapa, miten ToPo antaa vastustajan isoille miehille lähes vapaan paikan päästä hyökkäämään pienempäänsä vastaan, jolloin apupuolustus pakottaa vastustajan isot jässit täysin mahdottomiin kulmiin. ToPo kasvattaa neljän minuutin jälkeen Timi Heinosen hypärillä johtonsa kahdeksaan pisteeseen, 54-46.

Muutamista pallonmenetyksistä ja huonosta heittoillasta huolimatta KTP säilyttää malttinsa ja tippailee Fieldsin, Jonesin ja Barrettin johdolla palloja sisään hyökkäyslevypalloista. Fields jatkaa pelinrakenteluaan selkä koria kohti. Kummankaan joukkueen hyökkäyspeli ei ole kaunista, mutta yksilöratkaisijoita löytyy - KTP:lta pistää silmään Barrett ja ToPo saa jakson lopussa tiukassa tilanteessa uuden vaihteen Michael Poundsilta, joka nostaa pari mahdottoman näköistä ajoa sisään. Jakso päättyy ToPon 61-58 johtotilanteessa.

4. neljännes

KTP ei tunnu löytävän lääkkeitä ToPon paikkapuolustuksen murtamiseen. Fields ja Jones piiputtavat ja Barrett näyttää ottavan aina hieman erivapauksia settipelejä juostessa. ToPolle tarjoutuu monta tuhannen taalan paikkaa iskeä harppuunalla KTP:n selustaan, mutta tasaisia onnistujia ei joukkueesta löydy. ToPon neljän pisteen johto kuihtuu jakson puolivälissä KTP:n kahden pisteen johdoksi Clifton Jonesin korin ja bonusvapaaheiton myötä, 68-70.

Tilanne näyttää helsinkiläisittäin uhkaavalta, kun Tero Laitinen ja Timi Heinonen saavat perättäin viidennet virheensä, mutta Frank Richardsin ja Jumppa Niskasen uhrautuvaisten ajojen jälkeen ToPo saa lisäenergiaa puolustukseen hiljalleen syttyneeltä kotiyleisöltä. KTP syyllistyy kertaalleen 24 sekunnin rikkeeseen ja pyörittää hyökkäyksensä pääasiassa Jeb Iveylle, joka käyttää koko heittokellon luodakseen itselle ratkaisun - tuloksetta. Lopulta pankin räjäyttää Jerald Fieldsia antaumuksella puolustanut Ässä Sandberg, joka upottaa kolmosella ToPon 75-72-johtoon 1:20 ennen loppua. KTP ei aikalisästä huolimatta onnistu enää pelitilanneheitossa, vaan Mikko Koivisto ja viimeisillä minuuteilla huikeaa uhrautumista levypalloissa esittänyt Frank Richards saavat kruunata ToPon kolmannen perättäisen kotivoiton vapaaheittoviivalta. Pisteet Helsinkiin 79-73.

Ottelun ratkaisu

ToPon kaukoheittopeli ei ollut kahden edellisen kotiottelun tasolla, mutta joukkue näytti puolustupäässä jälleen mallia uhrautumisesta ja joukkuepelistä. Maikel Lopezin alaisuudessa ToPon tavaramerkiksi on muodostunut puolustus, jossa vastustaja näyttää hetkittäin saavan edullisen aseman, mutta ajautuukin lopulta ansaan. Kotkalaisista Sefton Barrett onnistui hetkittäin kurittamaan ToPoa nopeudellaan ja Jerald Fields syötöillään, mutta muuten KTP:n pelaajat oppivat matsin edetessä ylivarovaisiksi, eivätkä uskoneet enää lopussa voittoonsa. Jeb Ivey on erinomainen kolmen pisteen heittäjä, mutta kolmen perättäisen ratkaisevan hyökkäyksen pelaaminen Iveylle 1-1-tilanteeseen on upporikasta ja rutiköyhää sen puhtaimmassa muodossaan.

Tappiosta huolimatta KTP:lle on pakko nostaa hattua puolustuspään valmiudesta, joka oli aivan eri tasolla kuin aiemmin Kisahallilla vierailleilla Tampereen Pyrinnöllä ja Joensuun Katajalla. Vaikeimmillaan ToPon hyökkäys oli silloin, kun KTP:lla oli kentällä tarpeeksi jalkoja ToPon pelinrakentelun hyytelöimiseksi. Jerald Fields vaikutti ainakin maallikon silmin yhä keskenkuntoiselta, ja hänen päästessä vuosien 2006-08 rytmiin on KTP:n hyökkäyksessäkin enemmän ruutia.

Kommentit

"Ei päästy tänään sille tasolle kuin ennen, en tiedä mikä siihen on syy. ToPo tuli kovempaa ja vei voiton. Tarkoitus oli käyttää pituusylivoimaa hyödyksi ja pelata sisään, ulos ja uudestaan sisään, mutta siinä ei onnistuttu. Paikkapuolustus oli aika hankala meille tänään."
-KTP:n Ville-Pertti Lind

"Ensimmäisellä puoliajalla emme olleet mukana sillä energialla, mikä näissä matseissa pitäisi olla. Toisella puoliskolla pystyimme paikalle jäädyttämään KTP:n pelin. KTP heitti kolmosensa ohi, me päästiin juoksemaan vähän kenttää. (...) Valmentaja on käskenyt käyttää heittopaikat hyödyksi, ja sanonut, että jos heitän ohi, se on hänen vikansa eikä minun. Pelisysteemiin on ollut tosi helppo päästä mukaan."
-ToPo:n Mikael "Ässä" Sandberg

"Tietenkin olo on pettynyt, voittoa täältä tultiin hakemaan. Pelikuri ei ollut sitä, mitä se on viime peleissä ollut. Siinä se."
-KTP:n päävalmentaja Ray Ailus

"Vaikea peli meille tänään yhtä sarjan parhaita joukkueita vastaan. Olen onnellinen siitä, mitä olemme saaneet viime aikoina joukkueena aikaiseksi. KTP on sarjan parhaita joukkueita, siitä ei ole epäilystäkään. Erityisen arvokasta joukkue on siksi, että Timo Heinonen taitaa olla porukan ainoa yli 26-vuotias pelaaja - olemme liikkeellä todella nuorella kokoonpanolla ja silti pelaamme kuin vanhat tekijät. Seuraava tärkeä askel on se, että pystymme pelaamaan vieraskentällä samalla tasolla kuin kotona, sillä vieraissa pelimme ei ole kulkenut melkein ollenkaan."
-ToPon päävalmentaja Maikel Lopez

Mitä jatkossa?

ToPo:lla ei ole edelleenkään hätäpäivää, vaikka Elias Kajander ja Hanno Möttölä ovat sivussa ja joukkueessa on vain yksi jenkki, joka pelaa pienessä päässä. Stadilaisten joukkuepuolustus on onnistuessaan uskomatonta katsottavaa, ja KTP:ta vastaan voitto lohkesi, vaikka täysin hurmoksellista heittopäivää ei tullutkaan. Kuten päävalmentaja Lopez sanoi, ToPon seuraava askel on siirtää kotikentän intensiteetti myös vieraslaitumille, koska pitkässä sarjassa täytyy osata voittaa myös kotona. Tärkeintä on se, että ToPon lisäksi liigan kärkinelikkoon povaillut Kataja, KTP ja Pyrintö ovat kaikki kaatuneet jo nyt kerran - viime kaudella ensimmäistä Pyrintö-voittoa saatiin odottaa finaalien toiseen osaotteluun.

KTP teki puolustuksellaan ToPon elämän paikoin huomattavan vaikeaksi. Päävalmentaja Ailus kuittasi tappion johtuneen kurinalaisuuden puutteesta, ja ottelutapahtumat näyttivät siltä myös katsomoon, sillä etenkin viimeisen viiden minuutin aikana kotkalaishyökkäyksestä loppui maltti (ja Jerald Fieldsiltä jalat). KTP voi kuitenkin hengittää turvallisesti, sillä joukkueen kasaaminen on onnistunut hyvin. Ulkomaalaiskolmikon Fields-Barrett-Ivey laatu takaa sen, että kotkalaisten suomalaisjaoston tehtäväksi jää pakittaa kovaa ja heittää vapaat heitot sisään. Duunarikoriksella mennään pitkälle, sen osoitti Pyrintö viime keväänä.

ToPon tiedotteesta / UrheiluHelsinki


Takaisin edelliselle sivulle


Torpan Pojat - logo

ToPo - 2010-2011 Miesten edustusjoukkue

Pelaajat kaudella 2010-2011

Ottelut kaudella 2010-2011

Seuran tiedot - Seuran kotisivutMarcus Capers Torpan Poikien uusi vahvistus

Marcus Capers Torpan Poikien uusi vahvistus

Torpan Pojat on solminut pelaajasopimuksen Marcus Capersin kanssa.

Lue lisää
Torpan Pojille kaksi uutta vahvistusta

Torpan Pojille kaksi uutta vahvistusta

Torpan Pojat on solminut kaksi uutta pelaajasopimusta.

Lue lisää
ToPolle paikka miesten I divisioona A:ssa

ToPolle paikka miesten I divisioona A:ssa

Suomen Koripalloliiton liittohallitus on myöntänyt helsinkiläiselle ToPo Juniorit ry:lle paikan miesten I divisioona A:ssa pelikaudelle 2012/13.

Lue lisää
Mihailo Pavicevic ToPon päävalmentajaksi

Mihailo Pavicevic ToPon päävalmentajaksi

Valmentajana viisi Suomen mestaruutta saavuttanut montenegrolainen Mihailo Pavicevic, 54, luotsaa helsinkiläisseura Torpan Poikia ensi kaudella Korisliigassa.

Lue lisää
Torpalle huippuvahvistus kivikovasta VTB - liigasta

Torpalle huippuvahvistus kivikovasta VTB - liigasta

Torpan Pojat on solminut loppukauden mittaisen sopimuksen amerikkalaispelaaja Justin Hawkinsin kanssa.

Lue lisää
ToPo:lle tappio Kauhajoella

ToPo:lle tappio Kauhajoella

Ilman kuumesairaita Carl Lindbomia ja Jarkko Kyllöstä matkassa ollut ToPo lähti otteluun poissaoloista huolimatta positiivisin mielin.

Lue lisää