Poundsin huikea haamukolmonen syvensi Tarmon syöksykierrettä

1. neljännes

Parin vuoden aikana valitettavasti yleisen käytännön tapaan ToPo aloittaa ottelun ennakkoon selvästi heikompaa joukkuetta vastaan siten, että auki ei ole pelkästään takki, vaan myös neuleen napit, sepalus ja selusta. ToPon syötellessä palloa olemattomista kulmista pelikaverien jalkoihin Tarmo jyllää tehokkaalla suunnanmuutospelillä jenkkikolmikkonsa turvin taululle lukemat 2-16 runsaan viiden minuutin pelin jälkeen. Tunnetusti kapealla rotaatiolla pelaava porvoolaisjoukkue ei yllä kuitenkaan jakson loppua kohden enää vastaavaan puolustuspään intensiteettiin, jolloin liekeissä oleva Frank Richards ja "maailman lyhimmän manttelia" viittaa ansiokkaasti kantava Jumppa Niskanen pääsevät kaventelemaan porvoolaisten johtolukemia. Niskasen tällättyä ilmavan alley oop -donkin sisään juuri ennen summerin sointia tilanne taululla on 21-25.

2. neljännes

ToPon puolustuksen intensiteetti kasvaa ja Tarmon amerikkalaiskolmikot vapaat korilleajot tukitaan tehokkaasti. Mikko Koivisto heittää karipekkaklingamaisilla kaukoheitoilla ToPon jakson ensimmäiset 12 pistettä ja tilanteessa 35-29 näyttää siltä, että ToPo alkaisi rallatella iloiseen voittoon. Pidemmälle karkumatkalle Stadin kundit eivät kuitenkaan pääse, sillä jakson edetessä ToPon viimeistely sekä lähietäisyyksiltä että kaaren takaa on luokattoman huonoa. Toisessa päässä Tarmo saa riittävästi tehoja avausviisikkonsa pelaajilta ja lähtee tauolle 42-44-johdossa.

3. neljännes

Kisahallin yleisö odottaa kärsivällisesti omiensa porhaltavan sarjajumbosta ohi kiihdytyskaistalla coach Lopezin puoliaikasaarnan jälkeen, mutta kolmannella jaksolla ToPon peli on edelleen pahasti lukossa. Tarmo hakee Jerrah Youngin johdolla hyökkäyslevypallot järjestäen käsiinsä, Aubrey Conerly nakkaa pari kaukoheittoa ja Young/Heard-kaksikko viimeistelee lähempää. Kuuden minuutin ajan näyttää siltä, että ToPo ei pääse porvoolaisista ohi millään. Jakson kääntyessä lopuilleen apina tippuu ToPon niskasta, kun Homppa Pounds päättää kaksi perättäistä pallonriistoa koreihin ja Eero Lehtinen-Mikko Koivisto-kaksikko naulaa kolmoset kassiin. Conerly ylläpitää kuitenkin Tarmon peli-ilmettä viime sekuntien kolmosellaan, päätösjaksolle rynnitään ToPon 62-61-johdossa.

4. neljännes

Frank Richards ja Jumppa Niskanen johdattavat koreillaan ToPon parhaimmillaan 71-64-johtoon, mutta lopullista irtiottoa ei pääse syntymään. Uskomattomalla pelipäällä oleva Jonathan Heard tuo väkisin Tarmon tasoihin pakottaen ToPon aikalisälle. Minuutit vähenevät ToPon hienoisessa hallinnassa Mike Poundsin ja Mikko Koiviston vieden joukkonsa parhaimmillaan viiden pisteen johtoon, mutta Esa Mäki-Tulokkaan ja Jerrah Youngin taistelukorit pitävät Tarmon voitonsyrjässä kiinni. Viimeisen kahden minuutin aikana joukkueet hermoilevat hyökkäyksissään kilvan tarjoten johtoasemaa vastustajalle, ja Tarmon Jarkko Kyllönen upottaa hyökkäyslevypallosta kakkosen koriin alle sekunti ennen ottelun loppua tasoittaen tilanteeksi 88-88.

Pelikelloon jää kuitenkin vajaa sekunti, ja porvoolaispelaajien valmistautuessa henkisesti jatkoaikaan saa Pounds päätyrajasyötön Richardsilta oman vaihtopenkkinsä edessä ja naulaa korkeakaarisen kolmosen sukkana sisään. Tarmon pelaajien katseissa heijastuu vuoroin epäusko ja tyrmistys samalla, kun ToPon pelaajat ja valmennusjohto hautaavat Poundsin läjään. ToPo voittaa ottelun 91-88 ja Tarmon päävalmentaja Jouni Grönroos käy varaamassa protestin ottelun komissaarilta.

Ottelun ratkaisu

Moukan tuuria vai pelimiehen merkki? Mike Pounds tuskin jaksoi uskoa siihen, että muutama sekunnin kymmenys ennen ottelun loppua kahdella kädellä omasta kenttäpäädystä heitetty sepporätymäinen kiskaisu olisi tuonut sarjapisteet Helsinkiin, mutta niin vain kävi. Molemmat joukkueet olivat matsin loppuvaiheilla niin hermostuneita, että yksikin vakaakätinen suorittaja kummalta tahansa joukkueelta olisi voinut kääntää matsin omilleen. Matsin tasaisuus, yllätyksellisyys ja lopputulos antoivat Kisiksen yleisölle erinomaisen viihdeillan, vaikka joukkueiden taso jäi kauaksi korkeasta.

Tarmolle täysi kunnia ottelusta - joukkue pelasi niin kurinalaista ja hyvää hyökkäyskoripalloa kuin nykykokoonpanolla on mahdollista ja pelata. Yksittäiseksi voiton avaimeksi voidaan nimetä nimenomaan Tarmon puolustus: Mikko Koivisto, Eero Lehtinen ja Frank Richards pääsivät yhtenään vapaisiin kolmospaikkoihin Tarmon takapelaajien flegmaattisuuden johdosta. Parempaa takapuolustusta vastaan ToPon kolmosprosentti olisi tuskin noussut 50,0%:aan.