Käytämme evästeitä tarjoamamme sisällön ja mainosten räätälöimiseen, sosiaalisen median ominaisuuksien tukemiseen ja kävijämäärämme analysoimiseen. Jaamme myös sosiaalisen median, mainosalan ja analytiikka-alan kumppaneillemme tietoa siitä, kuinka käytät sivustoamme. Näytä tiedot
Sulje

Missä menee salibandy Karhukaupungissa

 
Missä menee salibandy Karhukaupungissa

Kaupungissa huudetaan kovasti liigapaikan perään eri organisaatioissa. On syntynyt jos jonkinlaisia kuppikuntia, jotka ovat viemässä kaupungin joukkueita liigaan tai sinne päin. Pitkäjänteinen työ on unohdettu ja tilalle on tullut huuto, uho ja toisten mustamaalaus. Mielestäni tärkeämpää tällä hetkellä olisi se, että jokainen hoitaisi oman pesänsä siihen kuntoon, että lajin harrastajilla olisi Porissa laadukkaat mahdollisuudet ja olosuhteet pelata peliä nimeltä salibandy. Lajin suosio jatkaa edelleen kasvamistaan niin Suomessa kuin maailmallakin. Harrastaja- ja yleisömäärät kohoavat koko ajan.

Muutaman viime vuoden aikana on salibandy ollut esillä paikallismedioissa todella runsaasti, mikä osoittaa myös sen, että laji on vuosi vuodelta lisännyt kiinnostavuutta yleisön keskuudessa myös Porissa. Valitettavaa on se, että viime aikoina on kirjoitettu lähestulkoon kaikesta muusta kuin siitä, mitä kaukalon sisäpuolella tapahtuu. Kaiken maailman aputoiminimisekoilut ym. ovat aiheuttaneet ihmisissä hilpeyttä, vaikkakin samalla laji on saanut kaipaamaansa julkisuutta ja näin noussut ihmisten huulille. Tosin tämä negatiivinen julkisuus on osittain vienyt lajia ihmisten silmissä hieman outoon valoon.

Silloin tällöin pulpahtelee pintaan kaikenlaisia visionäärejä ja salibandyn sanansaattajia, kun on mahdollisuus saada nimi lehteen. Todelliset puurtajat, jotka uhraavat itsensä pelin kehittämiseen ovat harvassa. Varjopuolena aktiivisten salibandytoiminnassa on se, että ne harvat innokkaat toimijat, jotka uhraavat aikaa lajin viemiseksi eteenpäin, saavat tästä vaivannäöstä useimmiten palkkioksi ”lokaa silmille ja tikarin pistoja selkään”.

Onneksi näitä hieman ns.”kahjoja” on ollut seurassamme ja myös muissa kaupunkimme salibandyorganisaatioissa vuosien varrella riittävästi, jotta salibandy on kehittynyt Porissa monipuoliseksi kilpaurheiluksi. Salibandy pystyy ainakin tällä hetkellä tarjoamaan melko laadukasta ja monipuolista harrastustoimintaa niin nuorille kuin aikuisille.

Itse kaipaan mukaan niitä aitoja ”laji-/urheiluniiloja”, joita kiinnostaa itse pelin kehittäminen eikä valokiilassa paistattelu. Urheiluseuratoiminnassa eritoten salibandyssa ei pelkällä rationaalisuudella vielä pärjää, vaan mukana on oltava myös aimo annos tunnetta, sisua ja sydäntä. Salibandyn kohdalla Oy:t sekä muut taloudelliseen hyötyyn tähtäävät mallit ovat mielestäni ajankohtaisia vasta tulevaisuudessa. Ensin pitää saada ns. peli ja pelaajat kuntoon, jotta lajista tulisi urheiluviihdettä. Näitä taloudellisen hyödyn maksimoivia urheiluorganisaatioita kannattanee alkaa perustamaan ja organisoimaan ehkä kymmenen vuoden kuluttua. Tärkeintä olisi vielä keskittyä itse pelin ja salibandyurheilijoiden kehittämiseen eli panostaa kaukalon sisäpuolisiin asioihin.

Laadukkaita ja tavoitteellisia kilpaurheiluseuroja pitää tulla maahamme salibandyn pariin entistä enemmän, jotta saadaan aikaiseksi sellaiset resurssit, joiden avulla menestytään Euroopan tasolla. Tavoitteet pitää eteenpäin pyrkivässä seurassa asettaa riittävän korkealle ja yrittää pyrkiä aluksi valtakunnallisen kärjen tuntumaan. Samoin tarvitaan myös niitäkin seuroja, jotka mahdollistavat salibandyn harrastamisen hieman alhaisemmalla tasolla. Tavoitteena tulisi olla se, että pystytään tarjoamaan mahdollisimman monelle juniorille mahdollisuus harrastaa salibandya tasonsa mukaan. Kansainvälisenä pyrkimyksenä tulisi suomalaisilla laji-ihmisillä olla Ruotsin etumatkan kurominen kiinni. Keinoja tähän varmaan löytyy, jos on tahtoa. Valmentajien ja ohjaajien tieto taidon lisääminen on yksi ja toinen on urheilullisuuden lisääminen lajin parissa kaikilla osa-alueilla. Mielestäni myös vaatimustasoa ja sitoutumista lajiin pitäisi nostaa kautta linjan.

Ulkopuolisessa puristuksessakin pitää seurojen kyetä säilyttämään oma identiteetti ja hyvä seurahenki. Nämä luovat pohjan ja tuovat seuratoimintaan uusia ulottuvuuksia ja mahdollisuuksia. Yhteistyöllä ja yhteen hiileen puhaltamisella voidaan mahdottomaltakin tuntuvia asioita kääntää mahdollisiksi.

Kolme liigassa menestymisen teesiä, jotka itse naulaan seinään ja varmaankin myös monet muut, ovat: talous, paikkakunnan olosuhteet ja junioritoiminta.

Salibandyssa liigapaikkaan vielä toistaiseksi riittänee paksu lompakko, jolla saadaan houkuteltua 5 – 8 huippupelaajaa nostamaan joukkuetta. Salibandyn pelaajapalkkiot eivät vielä ole karanneet käsistä, joten realistista on nostaa seura liigaan, mikäli kukkaro kestää. Se on sitten eri asia kuinka pitkään tällainen organisaatio porskuttaa. Kun organisaation rahoittaja vetäytyy tai muuten talousongelmat kohtaavat, niin tällöin alkaa usein syöksykierre.

Porissa on tällä hetkellä sietämätön kenttätilanne, koska harjoitteluaikoja ja –paikkoja ei ole salibandyjunioreille riittävästi. Tässä joudumme antamaan todella paljon eteen melko monelle muulle suomalaiselle seuralle. Kaikki liikuntapaikkarakentaminen on Porissa tapahtunut pääsääntöisesti jo ennen 80-lukua, joten koulujen liikuntasalit ovat hieman pieniä salibandyyn, koska tuolloin liikuntatilat mitoitettiin pääsääntöisesti palloilulajeista koripalloon ja lentopalloon soveltuviksi.

Tarkastelen tässä hieman tarkemmin junioritoimintaa ja sen tilaa, koska viimeiset kolme vuotta olen päivittäin toiminut juniorisalibandyn parissa. Seuramme painopiste on salibandyn kilpaurheilutoiminnassa.

Seurassamme on ollut kolmisen vuotta toiminnassa KARHUPOLKU, jonka puitteissa olemme kehittäneet junioritoimintaa ja pyrkineet vastaamaan ajan haasteisiin. KARHUPOLUN painopistealueet ovat olleet valmentajakoulutuksessa, maalivahtivalmennuksessa ja talenttitoiminnassa. Näihin asioihin olemme yrittäneet panostaa resurssiemme mukaan. Mielestäni junioritoiminnassa olemme viime vuosina onnistuneet melko mukavasti ja ottaneet isoja askeleita eteenpäin ja saaneet hyviä tuloksia aikaiseksi. Seuramme junioripelaajia on ollut mukana aluejoukkueissa ja tätä kautta heitä on edennyt aina nuorten maajoukkueeseen asti. Olemme pystyneet tuottamaan sellaisia salibandyjunioriurheilijoita, joilla on edellytykset pelata jopa miesten liigassa. Tyttöjunioripuolellakin olemme ottaneet pienoisia harppauksia, mutta emme vielä riittävästi, joten tällä saralla on eniten kehitettävää. Tämäkin puoli tarvitsee taakseen osaavia ja innostuneita ihmisiä, jotta tyttöjoukkueetkin saadaan toimimaan entistä monipuolisemmin.

Poikajuniorijoukkueet ovat menestyneet urheilullisesti ja ovat pystyneet haastamaan suht menestyksekkäästi eri ikäluokissa aina valtakunnan kärkiorganisaatioita kuten: Oilers, TPS, Erä jne. Suuri KIITOS tästä kuuluu innostuneille seuramme juniorivalmentajille, jotka ovat ponnistelleet joukkueiden ja yksittäisten pelaajien hyväksi. Heillä on ollut halua ja tahtoa vastaanottaa lajitietoutta osallistumalla mm. seuran organisoimiin koulutustilaisuuksiin. Laakereille ei saa jäädä lepäämään, vaan on ponnisteltava eteenpäin ja jatkaa organisaation kehittämistä, jotta tulevaisuudessa edustusjoukkuekin pelaisi korkeimmalla tasolla menestyksekkäästi.

Porissa eteenpäin pyrkivillä salibandyjunioreilla on myös erittäin hieno mahdollisuus kehittää taitojaan SSA:n puitteissa. Salibandy on ollut jo muutamia vuosia mukana Satakunnan Sports Academyn lajivalikoimassa. Tämä mahdollistaa nuorille lupauksille aamuharjoittelun omien seuraharjoituksien lisäksi. Seurojenkin pitäisi hieman enemmän kiinnostua kyseisen järjestelmän toiminnasta, mikäli tavoitteena on menestyä kotimaan sarjoissa. Järjestelmään osallistuvien juniorien harjoittelumäärät on saatu nostettua melko riittävälle tasolle.

Haastetta ainakin meidän seuralle tulevaisuudessa on se, että pystyisimme tarjoamaan mahdollisimman monelle tilaisuuden pelata salibandya. Kilpailullisetkin tavoitteet pitää huomioida ja rakentaa edelleen toimivaksi kokonaisuudeksi KARHUPOLKUA eli tietä junioreille kohti valtakunnan huippua. Tämä tarkoittaa mielestäni sitä, että pystyisimme rakentamaan organisaatioomme kilpa- ja harrastajajoukkueet, koska junioreiden sitoutuminen päämäärätietoiseen harjoitteluun on todella vaihtelevaa. Tavoiteltavaa on se, että pystyisimme tarjoamaan urheiluun panostaville haastavan ja toimivan kokonaisuuden, jotta tosissaan lajin ottavilla pelaajilla olisi mahdollisuudet kehittyä huippupelaajaksi. Osan sitoutuminen ja tahto eivät vielä riitä, joten heille olisi hyvä pystyä tarjoamaan sellaiset mahdollisuudet, jossa kilpailulliset tavoitteet eivät ole päällimmäisenä.

Sisään tulevien nuorempien junioreiden määrää seurassa pitää kasvattaa, jotta saadaan turvattua kilpailullisesti pärjäävät joukkueet C-junioreista ylöspäin. Tällöin alkaa pelaaminen Suomen mestaruuksista. Tärkeä olisi saada syksyllä käyntiin Karhupolun viimeinen toteuttamatta oleva kohta, joka on KARHULIIGA nuorille lajista kiinnostuneille. Tällöin mahdollisimman monella nuorella olisi helppo tapa aloittaa salibandyn harrastaminen.

J-P Kujansuu

Kirjoittaja on salibandyseura FBT Karhujen valmennuspäällikkö sekä "pitkänlinjan" vapaaehtoistyöläinen porilaisen salibandyn parissa.


Takaisin edelliselle sivulle




Divarin lokakuun kuukauden pelaajat ovat Eero Vanhatalo ja Saana Lenkkeri

Divarin lokakuun kuukauden pelaajat ovat Eero Vanhatalo ja Saana Lenkkeri

Lokakuun kuukauden pelaajiksi on valittu Inssi-Divarissa Karhujen Eero Vanhatalo ja naisten Divarissa SBS Wirmon Saana Lenkkeri.

Lue lisää
Karhuille uusi sopimuspelaaja

Karhuille uusi sopimuspelaaja

Karhut on tehnyt loppukauden mittaisen sopimuksen puolustaja Paavo Kankaanpään kanssa.

Lue lisää
Karhut ottaa lauantaina mittaa Limingan Niittomiehistä

Karhut ottaa lauantaina mittaa Limingan Niittomiehistä

Karhut lähtee lauantaina pohjoisiin LNM:n vieraaksi. Liminkalaiset esittivät marraskuussa vahvoja otteita Porissa, vieden tiukan väännön ja pisteet mukanaan lukemin 3-4.

Lue lisää
Arvid Vonk jatkaa Karhuissa

Arvid Vonk jatkaa Karhuissa

Viime kaudella Karhuissa 23 ottelussa pelannut Arvid Vonk on solminut vuoden jatkosopimuksen Karhujen kanssa. Vonk on tärkeä palanen Karhujen joukkuetta myös ensi kaudella.

Lue lisää
Roni Tuomela ja Karhut jatkosopimukseen

Roni Tuomela ja Karhut jatkosopimukseen

Viimeisimpinä pelaajina vuoden jatkosopimuksen on kirjoittanut Salibandyliigakokemustakin omaava Karhujen kasvatti Roni Tuomela.

Lue lisää
Karhuille kaksi jatkosopimusta

Karhuille kaksi jatkosopimusta

Porilaisjoukkueen riveissä tulevalla kaudella jatkavat Heikki Vanhatalo ja Henry Stenfors.

Lue lisää