FBT Pori nousi Salibandyliigaan

FBT taisteli huikeiden vaiheiden jälkeen tiensä Salibandyliigaan

FBT voitti ratkaisevan viidennen ottelun Oulun urheilutalolla, jossa panoksena oli paikka salibandyliigassa kautena 2008-09. Jännittävien vaiheiden jälkeen FBT Pori raivasi tiensä Salibandyliigaan voittaen Ville Salosen jatkoaikaosumalla OLS lukemin 6-7 (1-2, 1-2, 4-2, 0-1).

FBT Pori voitti klassikoksi nousevan liigakarsintasarjan otteluvoitoin 3-2, ottelusarjan jokainen ottelu päättyi maalin eroon. Kolme ottelua sai ratkaisunsa vasta jatkoajalla. FBT:n voiton myötä OLS putosi Salibandyliigasta miesten 1.divisioonaan.

Ottelun alku oli hermostunutta, varsinkin porilaisten otteissa näkyi ottelun tärkeys. Erän puolivälin jälkeen FBT pääsi jo paremmin peliin kiinni ja kenttätapahtumat tasoittuivat. Ottelu näytti kallistuvan porilaisille jo toisessa erässä, kun FBT siirtyi erässä 1-3 johtoon. FBT hallitsi toisen erän kenttätapahtumia, OLS kuitenkin osoitti muutamilla tehokkailla vastahyökkäyksillä vaarallisuutensa. Ottelun puolen välin tietämillä OLS saikin kiri vaihteen päälle ja edellisellä kerralla FBT:tä Oulussa kurittanut Jouni Määttä kavensi 2-3:een. Kuitenkin vain 21 sekuntia tästä, kun erässä toistamiseen osunut tehokaksikko (Tikka-Rokosa) iski, OLS kovasta painostuksesta huolimatta, toisen erän taukolukemiksi 2-4.

Kolmas erä huippujännittävässä salibandynäytelmässä alkoi FBT:n osalta murheellisesti, joukkue lähti erään 2-4 johtoasemasta, mutta ensin Kimmo Kontiainen kavensi ajassa 45.38 lukemiksi 3-4. Hetki tästä ja edellisessä Oulun kohtaamisessa kolme maalia FBT :n verkkoon paukuttanut Jouni Määttä tasoitti pelin 4-4:än ajassa 51.03. Kolmannen erän hurjan OLS kirin kruunasi Juha Tammela ajassa 52.20, siirtäen OLS:n 5-4 johtoon. FBT Porille siunaantui kuitenkin oiva tilaisuus tasoittaa, kun OLS:n Antti Nieminen passittiin 2 minuutin jäähylle ajassa 56.45. FBT:n maaliruisku Katila käyttikin tilaisuuden hyväkseen ja iskemällä tasoituksen Teijo Vienolan syötöstä 57.13. Kuten aiemmin ottelusarjassa, tärkeä maalin jälkeinen vaihto ja vajaa minuutti edellisestä, kun OLS iskee. Kolmannen maalinsa tänäänkin viimeistellyt Jouni Määttä siirtää OLS:n jo ratkaisevan tuntuiseen 6-5 johtoon, kun ottelun on pelaamatta 1.39. Riskinotto kannatti ja ajassa 59.17 Juha Tikka tasoittaa pelin illan kolmannella osumallaan 6-6:en FBT:n pelatessa ilman maalivahtia. Varsinaisen peliajan viime sekunneilla OLS sai vielä läpiajolla paikkansa, mutta FBT maalilla erinomaisesti torjunut Tomi Bergendahl esti yrityksen.

Jatkoaika ehti vanheta vain 17 sekuntia, kunnes Oulun Urheilutalon pelikello pysähtyi. FBT:n Ville Salonen iski ratkaisevan osuman maalinedustalta ohi OLS maalivahti Juha Mäen. Voitolla FBT Pori nousee kaudeksi 2008-09 historiansa ensimmäistä kertaa pääsarjatasolle.

Pitkäjänteinen työ palkittiin

FBT Pori on ollut tähän mennessä kolmen kauden mittainen projekti, jolla on pyritty nostamaan porilaista salibandya sille kuuluvalle paikalle, maan korkeimmalle sarjatasolle. Kuluneen kauden toiminnalle luonteenomaista on ollut vahvan sitoutumisen aikaansaaminen koko joukkueeseen. Kauteen on mahtunut myös laskusuhdanteita, mutta omaan tekemiseen on jaksettu uskoa. Vähiten tuota uskoa ei ole ollut valmentaja Sami Väreellä. Pelaajien kypsymistä osoittaa uskomaton venyminen kevään ratkaisuotteluissa. Ilahduttavaa on ollut myös se, että vastuu tekemisestä ja tuloksesta kentällä on jakautunut varsin tasaisesti koko joukkueelle.

FBT Porin nimellä pelaavan joukkueen historia on nimeä pidempi. Jatkumo ulottuu Porin Salibandykarhujen (ja sen edeltäjän), nykyisen FBT Karhujen myötä vuoteen 1992. Juha-Petri Kujansuun historiallinen, ja yhä voimallisesti jatkuva, toiminta salibandyn kehittämiseksi on luonut vahvan perustan menetykselle. Uskomattoman tärkeä voimavara on ollut ja tulee olemaan vahva juniorityö, jonka tuotteita suuri osa nykyisin pelaavasta FBT Porin edustusjoukkueestakin on.