Severi Sillanpää hiljensi vaasalaishuuman

Ässät onnistui hakemaan veitsi kurkulla vierasvoiton Vaasasta. Ottelun kaksi ensimmäistä erää olivat maalittomia. Ässät nousi kolmannessa erässä 0-2 johtoon, mutta Sport pystyi nousemaan kahden maalin takaa vielä tasoihin. Lopulta ottelun ratkaisu nähtiin toisessa jatkoerässä, kun Severi Sillanpää iski ratkaisun.

1. erä, Tasaista tunnustelua

Sport tuli otteluun kovalla sykkeellä halliten ensimmäisiä vaihtoja. Sportin kova karvaus (aka 60-minuutin paine) tuottikin heti alkuhetkillä tulosta, kun Ässien puolustaja Matti Kuusisto nosti kiekon katsomoon omalla alueella. Ässät selvitti ensimmäisen alivoimatilanteen suhteellisen helposti ja hetki jäähyn jälkeen Matti Kuparinen pääsi nousemaan Sport-maalin edustalle, mutta veto kohdistui maalivahti Jaakko Suomalaisen syliin. Tilanteen jälkeen Ässät saa otteen pelistä; Karvauspeli toimii ja kiekko onnistutaan riistämään useita kertoja hyökkäysalueella. Tosin maalintekotilanteita riistoista ei pystytä luomaan. Ässien hyvä ote karkaakin Tuomas Huhtasen jäähyyn ajassa 8.09. Tilanteessa Huhtanen estää taklaamaan menossa olevaa Sport-hyökkääjää. Ylivoiman paras tilanne siunaantuu Paul Cabanalle, joka pääsee maalin edustalta yrittämään ottelun avausmaalia. Muutenkin Sport-ylivoima pyörii vaarallisesti. Perusajatuksena oli edelleen kiekkojen toimittaminen viivaan ja sieltä maalille. Eero Kilpeläinen sekä Ässien puolustus onnistuvat kuitenkin selvittämään tilanteet. Jäähyn jälkeen Sport jatkaa pelin hallintaa, mutta maalintekoyritykset ovat ponnettomia. Ässillä on erän lopulla kaksi hyvää tilannetta, kun ensin Ossi Pellinen käyttää luisteluvoimaansa hyväksi ja polkee maalin edustalle. Rystylaukaus suuntautuu kuitenkin Suomalaisen syliin ja maali jää tekemättä. Hetkeä myöhemmin Sakari Salmisella on mahdollisuus läpiajoon, mutta syötön vastaanotto epäonnistuu. Maalittomana päättyvän ensimmäisen erän jälkeen Kilpeläisellä oli 15 torjuntaa ja Suomalaisella 9.

2. erä, Ässät ottaa hallintaa

Ässät otti myös toisen erän alkuun jäähyn, kun Tero Määtälle tuomittiin ajassa 20.59 kampituksesta kakkonen. Sport jatkoi suoraviivaisen ylivoimapelinsa pelaamista laukoen edelleen viivasta kiekkoja maalille. Ässät pystyi selvittämään tilanteet kuitenkin helpohkosti ja pääsi itsekin yrittämään ylivoimapeliä, kun Sportin Jussi Pernaa otti jäähyn koukkaamisesta. Ässien ylivoimapelistä puuttui kuitenkin tänäänkin punainen lanka, eikä hyviä maalintekotilanteita pystytty luomaan. Erän puolivälin jälkeen nähtiin turhan usein tässä ottelusarjassa toistunut kuvio; Sport karvaa kiekon hyökkäysalueella ja käynnistää kulmapelinsä. Ässät panikoituu ja ottaa jäähyn - ei maalitilanteessa (ajassa 31.36 Markku Tähtinen kiinnipitäminen). Sportin ylivoimapeli ei kuitenkaan lähde toimimaan ja paras maalintekopaikka syntyy Ässille, kun Tero Määttä pääsee ampumaan hyvästä sektorista. Veto tosin hieman epäonnistuu, eikä Suomalaisella ole vaikeuksia torjunnassa. Jäähyn jälkeen Ässät ottaa komennon kentällä. Parhaat tilanteet rakentuvat Tommi Huhtalalle ja Severi Sillanpäälle. Huhtala pääsi puolittain läpi, mutta ei onnistunut maalinteossa. Tilanteesta tarjoutui kuitenkin ylivoima Ässille, kun Juha Salmu joutui huitomaan Huhtalaa. Samalla Salmu puhui itselleen kympin. Sillanpää taasen pääsi tehottoman ylivoimapelin jälkeen nousemaan kulmalta maalin edustalle. Suomalainen pystyi ainoastaan vaivoin torjumaan Sillanpään rystylaukauksen ja irtokiekko pyöri aikansa maalin edustalla. Vielä tällä kertaa onnikaan ei ollut Ässien puolella ja Sport pystyi selvittämään tilanteen. Ässät pitää hallinnan erän loppuun asti, mutta ei onnistu maalin teossa. Torjunnat toisessa erässä menevät; Suomalainen 14 ja Kilpeläinen 6.

3. erä, Loistava alku - katkera loppu

Kolmannen erän alussa ottelun panos nousi lopullisesti näkyviin. Etenkin kotijoukkue passivoitui ja alkoi selvästi välttelemään(=pelkäämään) virheitä. Ässien kokenut kaari hyödynsikin tilanteen lähes välittömästi; Koko ottelun hyvällä jalalla liikkunut Tuomas Huhtanen pääsi yrittämään vanhanaikaista. Jaakko Suomalainen pystyi torjumaan tilanteen, mutta ensimmäisenä irtokiekossa oli Markku Tähtinen, joka pääsi nostamaan kiekon läheltä ohi Suomalaisen. Nyt ei vihelletty käsisyöttöä ja ottelun avausmaali oli tosiasia. Hetkeä myöhemmin Tommi Huhtalaa taklattiin laidassa. Tilanne haiskahti vahvasti laitataklaukselta, mutta jäähyä ei vihelletty. Kuitenkin hetkeä myöhemmin Sport saa jäähyn laitataklauksesta (Markku Erholtz ajassa 44.17). Ässien ylivoimapeli ei kuitenkaan ota toimiakseen. Kiekon ylöstuonti takkuaa ja suoraviivaisuus puuttuu kokonaan. Jäähyn jälkeen Tero Määtälle sattuu paha virhe, kun hän yrittää syöttää taakse päin. Sport-hyökkääjä pääsee kiekkoon kiinni, eikä Ässien Tuomas Huhtasella ole muuta vaihtoehtoa kuin kampittaa vapaaseen maalipaikkaan purjehtiva Sport-pelaaja. Sportin ylivoimapelaamisessa oli kuitenkin jo toisesta erästä lähtien laskeva trendi ja Ässät pystyy selvittämään muutamat viivakudit Eero Kilpeläisen johdolla.

Ajassa 49.49 Ässien Erik Rasmussenille tuomitaan kahden minuutin rangaistus ryntäyksestä. Tilanne on erittäin kyseenalainen, sillä taklaus näytti puhtaalta. Rasmussen taklaa tälle tasolle erittäin kovaa ja tuntuu olevan silmätikkuna taklaustilanteissa. Sport pystyi karistamaan laskevan trendin ylivoimapelistään, kun terävä poikittaissyöttö löysi Paul Cabanan, joka paukutti kuitenkin suoraan ylärimaan. Jäähyn jälkeen Ässät otti jälleen kuskin paikan ottelussa ja pystyi jälleen useisiin kiekonriistoihin hyökkäysalueella. Hyvän pelin pelannut Tapio Sammalkangas pystyykin katkaisemaan Sportin hyökkäyksen ja pelaa kiekon Aki Keinäselle. Tilanteesta aukeaa 2-1 ylivoimahyökkäys Ässille. Keinänen löytää upealla syötöllä maalin kulmalle hiipineen Severi Sillanpään, joka saa lakaista laatan lähes tyhjään maalin. Ässät siirtyy ottelussa 0-2 johtoon ja "game seven" alkaa häämöttää.

Ässien paketti hajosi kuitenkin ensimmäistä kertaa ottelussa, kun se siirtyi selvään johtoasemaan; Heti 2-0 maalin jälkeisessä vaihdossa Sport onnistuu kaventamaan, kun Ässät menettää jälleen kerran kiekon omalla alueellaan kovan Sport-karvauksen paineessa. Kavennusmaali on Toni Sihvosen käsialaa. Sihvonen pääsee laukomaan kiekon ohi Kilpeläisen maalin edustalta Juha Salmun syötöstä. Sport sai kavennuksestaan lisäenergiaa, mutta Ässien pää pysyi kylmänä aina ottelun loppuhetkille asti. Ilman maalivahtia lopussa pelannut Sport onnistuu kuitenkin tasoituksessa ajassa 59.13. Nöyrä ja suoraviivainen pelaaminen toi palkinnon, kun Josh Prudden ampuu kiekon maalille. Kiekko jää pyörimään maalin edustalle, josta Justin Aikins pääsee lakaisemaan karat reppuun. Täpötäysi Vaasa-Areena tuntuu ratkeavan liitoksissaan viime hetken tasoituksen ansiosta, mutta Ässät pystyy nollaamaan tilanteen ja pitää erän loppuhetket kiekkoa kontrollissaan. Kolmannessa erässä Kilpeläiselle merkataan 14 torjuntaa ja Suomalaiselle 8.

- Sportin ekassa maalissa meidän purkupelimme epäonnistui. Toisessa maalissa taasen Sport pääsi 5-6 ylivoimalla runnomaan kiekon maalin edustalta sisään ruuhkatilanteen jälkeen. Se oli perus tahtomaali, Ässien valmentaja Mika Pieniniemi kommentoi.

1. jatkoerä Sportin etsikkoaikaa

Tasoituksesta energiaa saanut Sport hallitsee kokonaisuutena ensimmäistä jatkoerää. Molemmat joukkueet pyrkivät välttelemään virheitä. Etenkin Sport yrittää laukoa lähes jokaisesta mahdollisesta tilanteesta ja muutaman kerran kiekko pomppikin vaarallisesti Kilpeläisen maalilla. Kuitenkin kumpikaan joukkue ei pysty varsinaisilla syöttöketjuilla rakentamaan vaarallisia maalintekopaikkoja. Ässien jatkoerän parhaat tekopaikat syntyvät Derek Damonille sekä Ossi Pelliselle. Ässät pääsee pelaamaan erässä myös ylivoimaa, kun Lauri Kinos otti estämisestä rangaistuksen. Mitään mainittavaa ei Ässien ylivoimapeli pysty kuitenkaan tälläkään kertaa tuottamaan. Ratkaisua ei ensimmäisessä jatkoerässä nähdä. Kilpeläinen torjuu erässä peräti 18 kertaa Suomalaisen jäädessä 9 torjuntaan.

2. jatkoerä: Severi Sillanpää pilaa vaasalaisten juhlat

Toisen jatkoerän alussa Ässien Matti Kuusisto ottaa kahden minuutin jäähyn kiinnipitämisestä. Sportin ylivoimapeli on kuitenkin heikkoa ja Ässät selvittää alivoimatilanteen ilman suurempia ongelmia. Niinpä lähes heti jäähyltä päästyään Kuusisto pelaa kiekon Severi Sillanpäälle. Sillanpää pääsee nousemaan laidalta hyökkäysalueelle ja toimittaa pienestä kulmasta kiekko maalille. Kiekko osuu Sport-puolustaja Juha Salmun jalkaan ja pomppaa maaliin. Vaasalaisyleisö tyrmistyy täysin ja toisessa kulmassa Ässien kannattajoukko repeää riemuun. Ässät pystyi nousemaan kuoleman porteilta ja lauantaina koko sarja ratkeaa huikeassa seitsemännessä pelissä.

- Tulette näkemään helvetin latautuneen Sportin lauantaina. Kello käy meille. Kaikki Ässien hyökkäykset ovat 1-2 miehen ryntäyksiä. Meillä on enemmän energiaa ja parempi pelitapa. Perustekeminen on siis meillä parempaa ja siksi voitamme tämän sarjan, Sportin päävalmentaja Juhani Tamminen tykitti.

- Tämä oli ensimmäinen peli, kun tuomarit olivat tasapuolisia. Piti tulla aina kuudenteen peliin asti, että saatiin tasapuolisuutta tuomioihin. Harmittavasti peli ratkesi, kun kaveri heitti kiekon Salmun suojuksien kautta maalille ja Suomalainen lähti ennakoimaan syöttöä tilanteessa. Lisäksi Ässiä suosi Vaasan huono jää. Porissa on huomattavasti parempi jää meidän taidokkaammalle joukkueelle sekin on iso etu, Tamminen jatkoi.

Hyvää Ässien pelissä oli kolmannen erän loppua lukuunottamatta tiivis puolustuspeli. Lisäksi Eero Kilpeläinen oli jälleen huikea. Isoimmat ongelmat Ässillä olivat ylivoimapeli sekä hyökkäyspelaaminen, joka kieltämättä usein vaikutti 1-2 hyökkääjän ryntäyksiltä, kuten Tamminen asian ilmaisi.

- Tämä voitto oli etenkin mentaalipuolella iso. Saimme tästä valtavan määrän uskoa. Katseet pitää kääntää nyt lauantaihin. Joukkueet tuntevat toisensa jo tässä vaiheessa. Meidän pitää parantaa johtoasemassa pelaamistamme. Mielestäni pelirohkeutemme oli suurempaa tänään, Mika Pieniniemi kommentoi.